sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Tapahtui vuonna 2010

Ennen joulua täälläkin blogissa julkaistiin TARINAn kannanotto allekirjoittaneen tukemisesta Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) valtuustoon ja kuinka ollakaan, TARINAn toive toteutui. TTVO:lta valtuustoon tuli valituksi itse asiassa kaksi opiskelijaa,

lisäkseni taiteen opiskelija Riikka Kunnari pääsi läpi kunnioitettavalla äänimäärällä.

Oma tieni vei valtuustosta myös hallitukseen, Tamkon varapuheenjohtajaksi, ja vastuualueekseni sain yleisen koulutuspolitiikan.

Ylintä päätäntävaltaa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa käyttää 21-jäseninen valtuusto, joka valitaan vuosittain vaalilla. Opiskelijakunnan käytännön toiminnasta vastaavat valtuuston valitsemat hallituksen jäsenet yhdessä Tamkon työntekijöiden kanssa.

Vuoden alussa TAMKin ja Piramkin yhdistyessä myös Tamko ja PAKO yhdistyivät, ja se on tuonut joitakin muutoksia myös opiskelijakunnan toimintaan. TTVOlaisia keskeisimmin koskettava muutos on jo aiheuttanutkin hieman hämmennystä, eli

Teiskontien toimipiste on muuttunut Kuntokatu 3 –nimiseksi toimipisteeksi.


Enää siis mitään ei tapahdu Teiskontiellä, vaan vanhaa TAMKin puolta kutsutaan numeroksi 3 ja vanhaa Piramkin toimipistettä numeroksi 4. Tämä tarkoittaa myös siis sitä, että Solu (Tamkon toimisto) löytyy samalta paikalta kuin ennenkin vaikka osoite on muuttunut. Solulla hoidetaan edelleen opiskelijakorttiasioita, tiedostusta ja saunomismahdollisuuskin on tallella.

Mitä muuta tänä vuonna tapahtuu? Ainakin ammattikorkeakoululaki avataan ja siihen osaltaan liittyy myös terveydenhoitopalvelut. SYL (Suomen Ylioppilaskuntien Liitto) ja SAMOK (Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto) ovat jo ehtineet vaatia ammattikorkeakouluopiskelijoiden siirtämistä kunnallisesta terveydenhuollosta YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) piiriin ja tukevat näin ollen Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän samansuuntaisia ajatuksia.

Mutta mitä tämä muutos tarkoittaisi esimerkiksi oman korkeakoulumme opiskelijoiden kannalta?

Hommahan toimii tällä hetkellä niin, että yliopisto-opiskelijat liittyvät automaattisesti ylioppilaskunnan jäseniksi kun aloittavat opiskelut. Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on esimerkiksi TTYY:llä lukuvuonna 2009-2010 90 euroa. Tähän sisältyy myös YTHS:n palvelumaksu, joka on kaikille opiskelijoille pakollinen huolimatta siitä, käyttääkö sen palveluita vai ei.

Tamkon jäsenmaksu kaikille neljälle vuodelle on halvempi, 88,50 euroa (yhden vuoden maksu on 34,50 euroa). Tämä siis ei ole pakollinen kaikille opiskelijoille, ainoastaan niille jotka liittyvät Tamkon jäseneksi ja tilaavat SAMOKin opiskelijakortin.

Tampereen kaupungin opiskelijaterveydenhuollossa terveydenhoitajan ja psykologin palvelut ovat kaikille amk-opiskelijoille ilmaisia ja kolme lääkärikäyntiä vuoden aikana maksaa yhteensä 13,70 euroa. Pienellä ynnäilyllä jokainen varmasti ymmärtää, että YTHS:n piiriin siirtyminen tietäisi jokaiselle amk-opiskelijalle lisäkuluja huolimatta siitä, käyttääkö koko lafkan palveluja vai ei.

Seuraavaksi olisikin kai aiheellista miettiä, että kenen etuja tällä muutoksella ajettaisiin; ammattikorkeakouluopiskelijoiden vai YTHS:n..

Tamko ei ole ottanut YHTS-asiaan vielä mitään kantaa, vaan kokoontuu pohtimaan tätä ja muita opiskelijapolitiikkaan liittyviä ajankohtaisia aiheita torstaina 18.2. Mikäli sydämelläsi on nyt jotakin, johon haluaisit opiskelijakunnan virallisen kannan, niin laita allekirjoittaneelle viestiä. Muutenkin yhteyttä saa ja pitääkin ottaa, teidän ja muiden opiskelijoidenhan etuja siellä olen ajamassa!

Emmi Nuorgam
Varapuheenjohtaja, Tamko
Puheenjohtaja, TARINA
emmi(at)tamko.fi

Kirjoittaja on TTVO:n 3. vuosikurssin mediatuottamisen opiskelija, joka saa järjettömällä tavalla kiksejä koulutus- ja opiskelijapolitiikasta. Useimmiten hänet tapaa Facebookissa,  Minibaarissa tai Demolassa käynnistelemässä omaa firmaa, joka tekee ”kaikkea kivaa”.

0 comments: