keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Omaa onneaan leipomassa


Maurilla on suunnitelma ja hän luulee sen olevan oikotie helppoon elämään. Mauri on iskenyt silmänsä rikkaaseen naiseen ja aikoo saada tämän omakseen – edes pieneksi hetkeksi. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin Mauri suunnitteli.

Oman onnensa leipuri on Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelijoiden tekemä lyhytelokuva. Vuosittain kolmannen vuosikurssin opiskelijat tuovat ”tuubista” ulos lyhytelokuvia, joiden toteuttaminen kuuluu myös opetussuunnitelmaan. Tuubi taas on uusi järjestely koulun puolelta, missä tuotettavia elokuvia valvotaan tarkan silmän alla, jotta opettajat omien sanojensa mukaan pääsisivät lähemmäs koulussa toteutettavia elokuvia. Onhan niin käynyt aiemmin, että koulussa toteutettua elokuvaa ei olekaan elokuvan valmistumisen jälkeen voitu levittää koulun nimen alla, koska kuvattu materiaali on katsottu moraalisesti kyseenalaiseksi.

Lyhytelokuvien käsikirjoitukset ovat opiskelijoiden omaa käsialaa. Leipuritarinan käsikirjoittaja on Jussi Sandhu. Käsikirjoitusta hioi pitkin matkaa myös elokuvan ohjaaja Markus Aaltonen. Hiomista riitti, sillä tarinan mahduttaminen kolmeen minuuttiin on hyvin haastavaa. Käsikirjoitus saatiin valmiiksi loppusyksystä 2009, jonka jälkeen päästiin valmistelemaan kuvauksia. Kolmen minuutinkin eteen saa tehdä työtä, mikä yllättää ehkä ulkopuolisen katsojan. Serkkupoika ei tahdo hahmottaa, että ohikiitävän muutaman minuutin eteen on painettu työtä vähintään yhtä monta kuukautta kuin elokuvassa on minuutteja (näin siis, kun ihan vielä ei olla ammattilaisia).

Oman onnensa leipuria kuvattiin Tampereen alueella muun muassa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja Vuoreksen paloharjoitusalueella. Paloharjoitusalueelle oli mentävä, jotta jättipullat voitaisiin polttaa uunissa ilman, että palava uuni uhkaisi kenenkään turvallisuutta. Keskustorilla moinen olisi kyllä varmasti kerännyt katsojia paikalle, mutta sytytyslangan ja -nesteen kanssa on syytä olla varovainen. Ja niin, elokuvassa liekehtivä pulla todella on halkaisijaltaan puoli metrinen ja pullia oli tuotannon käyttöön viisi kappaletta. Varmasti tiedättekin, mitä karonkassa syötiin ja tuskin pullaa maistan seuraavaan viiteen vuoteen, jos laskiaista ei oteta mukaan.

Oman onnensa leipuri tulee ensi-iltaan virallisesti Tampereen Filkkareilla ”TTVO:n uutuudet” näytöksessä Pakkahuoneella 11.3.2010. Oman onnensa leipurin lisäksi nähtävillä on muita taidonnäytteitä tulevaisuuden elokuvantekijöiltä. Jussi-patsaat vain uudestaan jakoon.

Teksti: Maiju Laitinen
Tuottaja

Oman onnen leipuri Facebookissa

Tampereen Elokuvajuhlat 10.-14.3.2010
Elokuvajuhlien TTVO uutuudet -näytös Tullikamarilla to 11.3. klo 16

0 comments: