lauantai 20. helmikuuta 2010

Pohjoismaiset elokuvakoulut tapasivat Göteborgissa

Göteborgin elokuvakoulun johtaja Gunilla Burstedt ja Tanskan elokuvakoulun rehtori Poul Nesgaard toivottivat kaikki tervetulleiksi
Ryhmä TTVOn opettajia ja opiskelijoita osallistui hiljan vuosittaiseen elokuvakoulujen tapaamiseen Göteborgin yliopiston suojissa toimivassa elokuvakoulussa. Seuraavassa sekä opettajan että opiskelijan näkemys tapahtumasta:
Göteborgin lehtori Anne-Marie Söhrman Fermelin ja Aino Suni verkostoituvat
Lehtori Arto Koskinen:
Göteborgin yliopiston elokuvakoulun tiloihin kokoontui kaikista keskeisimmistä pohjoismaisista elokuva- ja tv-kouluista opettajia esittelemään opetusmetodejaan ja opetuksellisia inspiraation lähteitään. TAMKin puolesta paikalla oli allekirjoittanut. Esittelin itse kehittämäni metodin, jonka avulla opiskelija voi saada kirjoittamisessaan kosketuksen omaan luovuuteensa ja ns. "omaan ääneen." Metodi sai paljon myönteistä palautetta sillä sama ongelma on huomattu kaikissa alan kouluissa - opiskelijat tarkastelevat tarinoidensa emotionaalista maailmaa liian etäältä, kun heidän pitäisi ensi ottaa kosketus omaan maailmaansa. Ainutkertaisia teoksia on mahdoton tehdä löytämättä ensin omaa ainutkertaisuuttaan.

Seuraavana päivänä koulujen opiskelijat esittelivät harjoitustöitään ja harjoituksiaan. Näytökseen ei saanut tuoda valmiita töitä vaan ajatuksena oli, että oppilailla olisi mahdollisuus nähdä harjoituksia ja kuulla harjoitusten taustoja. Tanskan elokuvakoulun johtaja Poul Nesgaard  kertoi omana näkemyksenään, että Suomen kouluissa näkyy parhaiten ns. omaperäisyys ja jokin sellainen elementti, mitä muissa pohjoismaissa ei ole. Kolmantena päivänä oli perinteinen koulujen NORDICIL-kokous, jossa sovittiin tulevista kokouksista, opettajatapaamisista ja yhteisistä seminaareista.


Grande-ravintolassa avajais-coctaileilla
Mediatuotannon opiskelija Niina Virtanen (elokuvablogissaan):
Aino (Suni) ja Niina (Virtanen) suuntasivat siis viime viikon tiistaina Göteborgiin, pohjoismaisten elokuvakoulujen tapaamiseen. Mukana reissussa olivat myös kolme muuta koulumme projektia ja edustajaa; Miro Laiho elokuvallaan Herääminen, Martta Tuomaala elokuvallaan Aatamin naiset ja Mikko Keskiivari elokuvallaan I am Youtube.

Keskiviikkona mukaan liittyivät myös leffamme kuvaaja Kerttu Hakkarainen ja toinen koulumme opiskelija Hannu Koivuranta , jotka olivat viettäneet Göteborgissa jo useamman päivän elokuvaaja Vittorio Storaron master class -opetuksessa.

Yliopistolla jokainen paikalla olleesta kuudesta korkeakoulusta sai oman katselutilan, jossa näytettiin oman koulun leffoja. Päivän mittaan vierailimme myös muiden koulujen tiloissa ja tutustuimme kollegoiden tuotoksiin. Leffoja kävi päivän aikana katsomassa ihan mukava määrä ihmisiä, mutta valitettavasti moni ei uskaltautunut kommentoimaan tai kyselemään elokuvista. Reaktioiden perusteella vastaanotto oli kuitenkin positiivinen.

Aikaa jäi myös isäntäkaupunkiin tutustumiseen
Lue Niinan koko raportti elokuvan "Niin paljon sinua halusin" blogista

0 comments: