sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Kuvataiteen opiskelijoita mukana X-OP-projektissa

Mikko Keskiivari Hagia Sofiassa
X-OP Festivaali, Euroopan reuna-alueiden tapahtuma
Taidekoulu Maa rehtori Bo Karstenin johdolla järjestää ensi marraskuussa X-OP Festivaalin, jonka taiteellinen painopiste on nykytaiteessa (kuva- ja esittävä taide, performanssi sekä kokeellinen musiikki). Alueellisesti se tapahtuu Euroopan reuna-alueilla. X-OP verkoston kautta pyritään järjestämään tapahtumia myös Balkanin alueella, mahdollisesti Sloveniassa tai Istanbulissa. Tämä mahdollistaa myös suomalaistaiteilijoiden esittelemisen ulkomailla.
Katri Kainulainen, Bo Karsten, Kari Yli-Annala ja Sami Maalas
 X-OP European Studies

Osana tapahtumaa on Taidekoulu Maassa tänä syksynä alkanut koulutusohjelma ’X-OP European Studies’, johon osallistuu kuusi vasta valmistunutta kuvataiteilijaa mm. TAMK:n Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuneet Paula Lehtonen, Outi Yliviikari ja Sami Maalas, opiskelijoista mm. Martta Tuomaala ja Mikko Keskiivari.

’X-OP European Studies’ tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuksia kriittisen rakentavasti pohtia mitä Eurooppa  merkitsee - ja mikä voisi olla kansainvälisesti toimivan taitelijan rooli aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana tässä kontekstissa. Koulutusohjelma kulminoituu marraskuun 2010 X-OP Festivaaliin, jonka kokoamiseen opiskelija-ryhmä osallistuu, ja joka on tilaisuus esitellä hankkeen aikana tehtyjä teoksia laajalle yleisölle.

X-OP Festivaalin yhteydessä järjestettävän seminaarin teemana on koulutus ja sen vaihtoehtoiset muodot. Uusia vaihtoehtoisia opetusmuotoja käyttävät organisaatiot, ryhmät ja toimijat ovat usein tulleet esiin paikallisina vasta-ilmiöinä akateemisille ja muille hierarkkisille järjestelmille. Seminaari kartoittaa paikallisia taideopetuksen muotoja yhteistyössä virallisten laitosten kanssa, jotka tarjoavat maamme korkealaatuisinta taideopetusta: Helsingin Kuvataideakatemia, Teatterikorkeakoulu, TAIK - Pallas ohjelma ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Se tarjoaa myös esittäytymismahdollisuuden itsenäisille ryhmille, jotka ovat kiinnostuneita vaihtoehtoisesta opetuksesta ja radikaalista teoriasta.

WHW-kuraattorikollektiivin kuratoima Istanbul Biennaali 2009 ja sen teoreettiset lähtökohdat olivat X-OP European Studies –koulutusohjelman ensimmäisen jakson aihe. Alla Kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoiden Martta Tuomaalan ja Mikko Keskiivarin kokemuksia X-OP-koulutuksen Istanbul Biennaali -osuudesta.
 
’X-OP – eXchange of art operators and producers’ on vuonna 2008 alkanut ja vuoteen 2011 jatkuva verkosto taiteilijoita, tutkijoita, toimijoita, tuottajia ja kulttuuri-instituutteja. Hankkeen pääkoordinoija on slovenialainen multimediakeskus Kibla. Muita hankkeen keskuksia ovat: Apartman Projesi, Turkki; Ciant, Tsekki; Instituto Politecnico de Tomar, Portugali; MOKS, Eesti; Egon March Institute, Slovenia; Media in Motion, Saksa; Muzej - Museo Lapidarium, Kroatia; Transforming Freedom, Itävalta.

Lisätietoja x-op –projektista

Teksti: Sari Tervaniemi, X-OP-projektin yhteyshenkilö TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmassa

Mikko Keskiivari ja Martta Tuomaala:

Istanbulin matka 4.11.-8.11.2009 järjestettiin osana X-OP (eXchange of art Operators and Producers) -kurssia. Mukana oli meidän lisäksemme jo valmistuneita kuvataiteilijoita, tuottaja ja Taidekoulu Maan rehtori Bo Karsten sekä kuvataiteilija Kari Yli-Annala.

Tapasimme paikallisia taiteilijoita ja eri maiden X-OP-ryhmäläisiä. Muun muassa kuvataiteilijat Canan Senol sekä Inci Furni olivat luennoimassa työskentelytavoistaan ja Istanbulin biennaalissa esillä olleista teoksistaan. Naistaiteilijoiden vaikea, mutta merkittävä asema Turkissa nousi olennaiseksi osaksi keskusteluja.

Yksi X-OP-opintojen keskeisin tavoite Istanbulissa oli tutustua paikallisiin kuvataiteilijoihin ja biennaaliin, keskustella teoksista teoreettisella tasolla ja oppia ymmärtämään eri töiden sisältöjä ja merkityksiä. Meille biennaali tuntui vahvan poliittiselta. Yhtenä kuratointisuunnitelman motiivina vaikutti olevan valtioiden välisten konfliktien esilletuominen ja epäoikeudenmukaisuuden kierteen näyttäminen. Kolmeen eripuolilla Istanbulia sijaitsevaan rakennukseen rakennettu biennaali näytti taiteilijan suorassa suhteessa yhteiskuntaan ja osoitti, että arkipäiväisten teemojen ja työskentelytapojen kautta voi toimia hyvinkin poliittisesti.
|||
X-OP -projekti ja näyttely on Taf on Tour -hanke ja osa taideprojekti-kurssia.
|||

0 comments: