sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Kuvataiteen opiskelijoita mukana X-OP-projektissa

Mikko Keskiivari Hagia Sofiassa
X-OP Festivaali, Euroopan reuna-alueiden tapahtuma
Taidekoulu Maa rehtori Bo Karstenin johdolla järjestää ensi marraskuussa X-OP Festivaalin, jonka taiteellinen painopiste on nykytaiteessa (kuva- ja esittävä taide, performanssi sekä kokeellinen musiikki). Alueellisesti se tapahtuu Euroopan reuna-alueilla. X-OP verkoston kautta pyritään järjestämään tapahtumia myös Balkanin alueella, mahdollisesti Sloveniassa tai Istanbulissa. Tämä mahdollistaa myös suomalaistaiteilijoiden esittelemisen ulkomailla.
Katri Kainulainen, Bo Karsten, Kari Yli-Annala ja Sami Maalas
 X-OP European Studies

Osana tapahtumaa on Taidekoulu Maassa tänä syksynä alkanut koulutusohjelma ’X-OP European Studies’, johon osallistuu kuusi vasta valmistunutta kuvataiteilijaa mm. TAMK:n Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuneet Paula Lehtonen, Outi Yliviikari ja Sami Maalas, opiskelijoista mm. Martta Tuomaala ja Mikko Keskiivari.

’X-OP European Studies’ tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuksia kriittisen rakentavasti pohtia mitä Eurooppa  merkitsee - ja mikä voisi olla kansainvälisesti toimivan taitelijan rooli aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana tässä kontekstissa. Koulutusohjelma kulminoituu marraskuun 2010 X-OP Festivaaliin, jonka kokoamiseen opiskelija-ryhmä osallistuu, ja joka on tilaisuus esitellä hankkeen aikana tehtyjä teoksia laajalle yleisölle.

X-OP Festivaalin yhteydessä järjestettävän seminaarin teemana on koulutus ja sen vaihtoehtoiset muodot. Uusia vaihtoehtoisia opetusmuotoja käyttävät organisaatiot, ryhmät ja toimijat ovat usein tulleet esiin paikallisina vasta-ilmiöinä akateemisille ja muille hierarkkisille järjestelmille. Seminaari kartoittaa paikallisia taideopetuksen muotoja yhteistyössä virallisten laitosten kanssa, jotka tarjoavat maamme korkealaatuisinta taideopetusta: Helsingin Kuvataideakatemia, Teatterikorkeakoulu, TAIK - Pallas ohjelma ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Se tarjoaa myös esittäytymismahdollisuuden itsenäisille ryhmille, jotka ovat kiinnostuneita vaihtoehtoisesta opetuksesta ja radikaalista teoriasta.

WHW-kuraattorikollektiivin kuratoima Istanbul Biennaali 2009 ja sen teoreettiset lähtökohdat olivat X-OP European Studies –koulutusohjelman ensimmäisen jakson aihe. Alla Kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoiden Martta Tuomaalan ja Mikko Keskiivarin kokemuksia X-OP-koulutuksen Istanbul Biennaali -osuudesta.
 
’X-OP – eXchange of art operators and producers’ on vuonna 2008 alkanut ja vuoteen 2011 jatkuva verkosto taiteilijoita, tutkijoita, toimijoita, tuottajia ja kulttuuri-instituutteja. Hankkeen pääkoordinoija on slovenialainen multimediakeskus Kibla. Muita hankkeen keskuksia ovat: Apartman Projesi, Turkki; Ciant, Tsekki; Instituto Politecnico de Tomar, Portugali; MOKS, Eesti; Egon March Institute, Slovenia; Media in Motion, Saksa; Muzej - Museo Lapidarium, Kroatia; Transforming Freedom, Itävalta.

Lisätietoja x-op –projektista

Teksti: Sari Tervaniemi, X-OP-projektin yhteyshenkilö TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmassa

Mikko Keskiivari ja Martta Tuomaala:

Istanbulin matka 4.11.-8.11.2009 järjestettiin osana X-OP (eXchange of art Operators and Producers) -kurssia. Mukana oli meidän lisäksemme jo valmistuneita kuvataiteilijoita, tuottaja ja Taidekoulu Maan rehtori Bo Karsten sekä kuvataiteilija Kari Yli-Annala.

Tapasimme paikallisia taiteilijoita ja eri maiden X-OP-ryhmäläisiä. Muun muassa kuvataiteilijat Canan Senol sekä Inci Furni olivat luennoimassa työskentelytavoistaan ja Istanbulin biennaalissa esillä olleista teoksistaan. Naistaiteilijoiden vaikea, mutta merkittävä asema Turkissa nousi olennaiseksi osaksi keskusteluja.

Yksi X-OP-opintojen keskeisin tavoite Istanbulissa oli tutustua paikallisiin kuvataiteilijoihin ja biennaaliin, keskustella teoksista teoreettisella tasolla ja oppia ymmärtämään eri töiden sisältöjä ja merkityksiä. Meille biennaali tuntui vahvan poliittiselta. Yhtenä kuratointisuunnitelman motiivina vaikutti olevan valtioiden välisten konfliktien esilletuominen ja epäoikeudenmukaisuuden kierteen näyttäminen. Kolmeen eripuolilla Istanbulia sijaitsevaan rakennukseen rakennettu biennaali näytti taiteilijan suorassa suhteessa yhteiskuntaan ja osoitti, että arkipäiväisten teemojen ja työskentelytapojen kautta voi toimia hyvinkin poliittisesti.
|||
X-OP -projekti ja näyttely on Taf on Tour -hanke ja osa taideprojekti-kurssia.
|||

lauantai 27. helmikuuta 2010

TAMK tuottamassa Tulevaisuuskylää Keskustorille elokuuksi


Ensi elokuussa, 28.-29.8.2010, kohoaa Tampereen Keskustorille visio tulevaisuuden kaupungista sellaisena kuin se parhaimmillaan voisi olla. Tulevaisuuskylä tapahtuman tarkoituksena on tuoda tulevaisuuden asiantuntijoiden tieto kaikkien ulottuville taiteen ja elämyksellisyyden kautta. Tapahtumassa nähdään niin taidenäyttelyä, työpajoja kuin keskustelutilaisuuksiakin.

Oletko aina salaa halunnut maistaa tofua, muttet halua laittaa rahojasi moiseen villiin kokeiluun? Miten rakennuksen muka voi rakentaa oljista? Vaikuttaako se ollenkaan jos minä kierrätän kun muut eivät kuitenkaan kierrätä? Mihin ne roskat ylipäätään päätyvät kun ne heittää menemään? Onko ledilampuista mihinkään?

Tulevaisuuskylää tuottaa Sanataideyhdistys Yöstäjä ry yhteistyössä
Pispalan kulttuuriyhdistys ry:n  , Tampereen Maan ystävät ry:n  ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Tulevaisuuskuvia-näyttelyn tuottamisessa on mukana Pirkanmaan taidetoimikunta.

Hankkeen muita yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Juurielo ry,  Tilanne ry, Dodo ryPolttava Kysymys -kampanjan Tampereen ryhmäVegaaniliittoGaija-yhteisöVaihda virtaa -kampanjaEkokumppanit Oy,  Pirkanmaan jätehuolto, http://www.pirkanmaan-jatehuolto.fi/ Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitosAmmatti-instituutti IisakkiTuliryhmä Flamma  ja Teatteri Telakka.

Tulevaisuuskylän visiointia vauhditti Werstaan auditoriossa 20.2. järjestetty asiantuntijaseminaari, jossa mm. hallintotieteiden tohtori Leena Helenius, rauhan- ja konfliktintutkija Teemu Palosaari ja kansanedustaja Oras Tynkkynen kertoivat näkemyksistään Tampereen ja koko maailman tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Teksti: Essi Santala
Kuva: Saana Karala


Tulevaisuuskylä verkossa   
|||

perjantai 26. helmikuuta 2010

Radiofestivaali 2010 Tampereella!

Radiofestivaali 2010 järjestetään Tamperella 15.-17.4.2010. Yhdennentoista kerran järjestettävä tapahtuma kerää yhteen alan arvostetuimmat oppilaitokset, nykyiset ja tulevat radiotähdet sekä Yleisradion ja kaupallisten kanavien ammattilaiset.

Radiofestivaali on äänialan opiskelijoille tarkoitettu kilpailu, jossa kuullaan tämän vuoden parhaimmat opiskelijatyöt.  15.-17.4. 2010 Tampereella pidettävä festivaali on loistava mahdollisuus verkostoitua ja kuulla opiskelijakollegoiden teoksia.

Lisäksi kukin kilpailuun osallistuja saa omasta kilpailutyöstään kullanarvoista palautetta ammattitaitoiselta tuomaristolta.. Tarjolla on myös  asiantuntijoiden luentoja ja mielenkiintoisia keskusteluja sekä vauhdikasta iltameininkiä. Tänä vuonna Radiofestivaali järjestetään jo 11. kerran.

Kilpailusarjoja on neljä : dokumentti, kuunnelma, äänikompositio-  ja juontajakilpailu.

Dokumenttisarja painottuu dokumentaariseen ilmaisuun ja materiaaliin perustuviin ohjelmiin,  kuunnelmasarja fiktiiviseen materiaaliin ja muotoon. Dokumenteilla on 9.30 minuutin ja kuunnelmilla 15 minuutin kestollinen yläraja.

Myös juontajakilpailun demon pituuden yläraja on 15 minuuttia. Festivaali pyrkii rohkaisemaan kilpailijoita etsimään uusia ilmaisukeinoja myös dokumentin ja kuunnelman muodoista.

Äänikompositiosarja on tarkoitettu kokeellisemmille ääniteoksille, jotka eivät selvästi kuulu dokumentin tai kuunnelman piiriin, pituus korkeintaan 9.30 minuuttia.

Kilpailusarjoihin voivat osallistua ne teokset, jotka on toteutettu opintojen yhteydessä aikavälillä 20.3.2009–26.3.2010. Jos kilpailusarjaan ilmoitettu teos on lähetetty Yleisradion tai muun radioaseman kautta, on teoksen liittyminen opintoihin selvästi osoitettava.

Teoksen voi lähettää kilpailuun sen tekijä(t). Ohjelman lähettäjä päättää itse, mihin sarjaan työnsä ilmoittaa. Kilpailutöiden pitää olla perillä perjantaina 26.3.2010 osoitteessa:

"Radiofestivaali"
Tampereen ammattikorkeakoulu
Finlaysoninkatu 7
33210 Tampere

Festivaalin järjestävät Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen Yliopisto ja Voionmaan Opisto 

Radiofestivaali 2010
:::

torstai 25. helmikuuta 2010

Uusien IMP-tuutoreiden koulutus


Anna

Syksy on vielä kaukana, mutta uusien opiskelijoiden vastaanoton suunnittelu on jo alkanut, myös tuutorien osalta. Tuutorit valittiin jo aiemmin tänä vuonna, ja seuraavan IMP-sukupolven ohjaajina toimivat Eevi Korhonen, Anna Tikkanen ja Nelli Norman. Nelli on jo veteraanituutori, mutta Eevin ja Annan täytyy vielä käydä läpi tuutorikoulutus. Sillä kukaan ei ole pätevä tuutori jo syntyessään.
Eevi

Tuutorikoulutus alkoi kahden tunnin iltakoululla. Kaikki uudet tuutorit (meitä on 138 TAMKissa ja lisäksi vielä 80 vanhan PIRAMKin puolelta) kokoontuivat Teiskontien kampukselle, missä saimme tietoa ja neuvoja TAMKOn hallitukselta sekä eräältä callidus-tuutorilta. Teimme lisäksi pienen ryhmäharjoituksen, jossa pohdimme mitä tuutorointi on, millainen on hyvä tuutori sekä millaisia aktiviteetteja järjestäisimme saapuville opiskelijoille. Ilokseni voin todeta että saimme muutamia hyviä ideoita tästä tapahtumasta syksyn ohjelmaa varten. Lisäksi saimme tuutoripassimme, jota täyttelemme kevään ja ensi lukuvuoden mittaan mikäli haluamme suorittaa vertaistuutoroinnin kurssin, josta saa kolme opintopistettä.
Nelli

Tänä keväänä on vielä toinen iltakoulutus sekä yksi yön yli kestävä koulutusmatka, jonka on luvattu olevan paras osa koulutusta. Olemmekin sitten valmiita juuri sopivasti ensimmäistä tehtäväämme varten huhtikuussa. Saamme ensimmäisen vilkaisun uusista opiskelijoista valintakokeissa, missä toimimme oppaina ja avustajina. Ehkä silloin saatte kuulla lisää tuutoreiden kuulumisista!

Teksti: Eevi Korhonen, '09 IMP

IMPit ovat kansainvälisen, englanninkielisen Median koulutusohjelman, the Degree Programmen in Median opiskelijoita. (International/Interactive Media Programme)

Lue lisää IMPeistä

keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Global Game Jam - eli kuinka tehdään pelejä 48 tunnissa

GGJ10 Tech Talk. Picture by Teemu Haila
Tammikuun viimeinen viikonloppu oli mielenkiintoinen pelihenkisille opiskelijoille, sillä Tampere oli Kajaanin ja Helsingin ohella yksi Global Game Jamin tapahtumapaikoista. Global Game Jam on maailmanlaajuinen tapahtuma, jossa pelintekijät, niin ammattilaiset kuin harrastelijat, kokoontuvat yhteen tekemään pelejä 48 tunnin aikana. Tuona viikonloppuna luotiinkin yli 900 peliä vajaan 4000 pelintekijän voimin yli 39 maassa!

Global Game Jam -pelit tulee tehdä vuosittaista teemaa ja aikavyöhykkeittäin jaettuja rajoituksia noudattaen. Tämän vuoden teema oli "deception" (petos/huijaus), ja oman aikavyöhykkeemme rajoitukset olivat "fire, wire or lyre" (tuli, johto/kytkeä/sähköttää tai lyyra). Teema ja vähintään yksi rajoituksista tuli olla jotenkin esillä pelissä. Uutta tänä vuonna olivat saavutukset, jotka toimivat kuin rajoitukset mutta olivat maailmanlaajuisesti samat. Saavutuksia olivat mm. olla käyttämättä pelissä minkäänlaista tekstiä tai numeroita tai epätavallisen kontrollimekaniikan soveltaminen (jonkun muun laitteen kuin hiiren, näppäimistön tai konsoliohjaimen käyttö pelin ohjaamiseen).

Tampereen "jammailumesta" sijaitsi aivan koulun vieressä Demolassa. Tampereen 28 jammaajasta lähes puolet olivatkin pelinkehityskerho Scoren jäseniä. Demola tarjosi tilat, internet-yhteyden, muutamia tietokoneita sekä ennen kaikkea nukkumapaikan väsyneille  jammaajille, jotka saattoivat käydä viereiseissä huoneessa lepäämässä tämän intensiivisen viikonlopun aikana. Lisäksi organisoijat olivat varmistaneet lukuisten paikallisten sponsoridiilien kautta hyvän ruokatarjonnan kaikille paikallaolijoille. Viihdettäkin riitti, aina zombie-tiimin ulinoiden kuuntelemisesta webbikameran edessä hölmöilemiseen.

Ennen itse tapahtuman alkua oli luvassa muutama aihetta käsittelevä esitelmä. Digital Chocolaten pääsuunnittelija Reko Nokkanen antoi meille vinkkejä kuinka saada peli tehtyä 48 tunnissa. Tämän jälkeen Scoren omat pojat, Juhani Hujala ja Niko Korhonen, kertoivat Unity-alustasta ja sen hyödyistä pelinkehityksessä. Yllätyspuhujaksi saapui Arto Koistinen, oman indieyrityksensä Dicework Gamesin toimitusjohtaja, joka puhui omista kokemuksistaan nopean prototyyppauksen parissa. Sitten oli enää jäljellä globaali videotervehdys/luento sekä ryhmäytymis- ja innovaatioharjoituksia, ja olimme valmiita aloittamaan!
Screenshot from Grow Up!

Itse olin mukana ryhmässä, joka teki pelin nimeltä "Grow Up!", joka on taidepeli pienestää siemenestä joka yrittää kasvaa tiensä maan läpi pinnalle. Pääsin tekemään yhteistyötä helsinkiläisen mobiilifirman Kuuaseman tyyppien kanssa, mikä oli hyvin opettavaista ja palkitsevaa. Opiskelijoille Global Game Jam tarjosi mainion mahdollisuuden tutustua pelialalle työskenteleviin, saada portfoliomerkintä tai ainakin peliprototyyppi, jota kehittää pidemmälle.

Global Game Jamissa ei ole kyse kilpailemisesta vaan hyvästä yhteishengestä ja uusien, innovatiivisten pelien luomisesta. GGJ:n Suomen osasto päätti kuitenkin jakaa kolme palkintoa Suomen jammaajien kesken. Paikalliset raadit valitsivat jokaisesta kaupungista omat suosikkinsa, jotka sitten taistelivat kansallisesta parhaan pelin tittelistä. Microsoft puolestaan palkitsi parhaan Silverlight-pelin, ja lisäksi jammaajat saattoivat äänestää omaa suosikkiaan. Tampereen raadin suosikkeja olivat "Grow Up!" sekä "Play Dead II: The Growling of the Dead". Tampere yllätti kahmimalla kaikki palkinnot: "Play Dead II: The Growling of the Dead" voitti parhaan pelin tittelin, "Grow Up!" äänestettiin yleisösuosikiksi ja Suomen ainoa Silverlight-peli, Lyre, tuli myös Tampereelta.

Kaikki Tampereella tehdyt pelit löytyvät myös osoitteesta: http://globalgamejam.org/sites/fgj-tampere/games. Voit myös vilkaista Global Game Jamin sivustoa ja selata läpi vaikka kaikki 900 peliä!

Jos pelit ja niiden tekeminen kiinnostavat, niin suosittelen lämpimästi osallistumista ensi vuoden Global Game Jameihin!

Teksti: Eevi Korhonen

tiistai 23. helmikuuta 2010

Utrecht School of the Arts uusin vaihtopartnerimme

Vaihto- ja yhteistyömahdollisuudet Alankomaiden kanssa laajenevat entisestään, kun Utrect School of the Artsista tulee virallinen vaihtokoulumme. Kyseessä on yksi maan arvostetummista design-kouluista, jonka koulutustarjonta on varsin samankaltainen TAMKin kulttuurin koulutuksen kanssa: Hilversumissa sijaitsevasta koulusta löytyvät median, pelisuunnittelun ja musiikkiteknologian osastot. 

Opiskelu on projektimuotoista kuten ttvo:llakin, mutta toteutuu lähes aina yhteistyössä yritysten, organisaatioiden tai vastaavien kolmansien osapuolien kanssa. Koulussa on projektitoimisto, jonka henkilökunta etsii ja valitsee koululle ja opiskelijoiden oppimistavoitteisiin sopivia projekteja.  Projektitoimistossa myös seurataan projektien etenemistä ja autetaan pulmatilanteissa.

Median koulutusjohtaja John Hennequin ja lehtorit René Lansink, Tjepke Zijlstra ja Melanie Kanderlaas. Selin Leena Mäkelä.
Projektien tekeminen alkaa aina tutkimusvaiheella, jossa opiskelijat tarkastelevat tehtävänantoa useista eri näkökulmasta ja hankkivat tietoa ja materiaalia suunnittelun pohjaksi.  Lopputöiden tekemistä varten on pyhitetty koulun ylin kerros, joka kokoaan koulun kaikkien eri osastojen Bachelor- ja Master-tutkintoja suorittavat opiskelijat yhteisiin poikkitaiteellisiin projekteihin.

TTVO:n koulutuspäälliköt Cai Melakoski ja Leena Mäkelä vierailivat Hilversumisssa viime viikolla, keskustelun aiheena olivat opiskelijavaihto, TAF sekä yhteiset kehittämisprojektit. Myös Utrechtin koulun edustajat nähdään kansainvälisellä viikolla ja Tampere Art Factoryssä toukokuussa.

Teksti: Leena Mäkelä Kuvat: Cai Melakoski

Aikaisemmat jutut TTVOn Alankomaiden kiertueesta:
Leeuwarden
Haag

Paikoillanne Valmiit Nyt valokuvanäyttely Ikuisessa Galleriassa

Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 24.2. klo 16.00

Jokainen tutkii ympäristöään omalla tavallaan ja jokainen ympäristö tuo eri ihmisille erilaisia tuntemuksia. Sanotaan että koti on siellä missä sydän, mutta missä sydän oikein on? Jotkut ovat kotonaan missä tahansa, kun taas toiset etsivät jatkuvasti omaa paikkaansa. Monet pyrkivät myös muuttamaan elinympäristönsä omanlaisekseen mutta he eivät välttämättä tajua että ehkäpä ympäristö muokkaakin heitä samalla. Tämä valokuvanäyttely kertoo yhden paikan etsinnän alkutaipaleista, erilaisista ympäristöistä ja pienistä hetkistä mitä sen aikana on jo ehtinyt tulla vastaan.

Tule ja löydä paikkasi Ikuisesta Galleriasta arkisin 25.2.-12.3. klo 12-18

Näyttely on Eero Alavan. Eero Alava opiskelee kolmatta vuotta teatterin ja tapahtumien av-suunnittelua viestinnän koulutusohjelmassa.

Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.

Ikuinen Galleria
Ikuinen Galleria (Facebookissa)
Ikuisen Gallerian aikaisemmat näyttelyt (TTVO blogi)

maanantai 22. helmikuuta 2010

PRETTY IN POP -KLUBI 24.2.2010

Näin on. Pretty in Pop on hyvä illanviettoklubi Tampereella tällä hetkellä! Ihmiset rakastuvat toisiinsa. Dorkan PIP-illassa soi musaa erilaisista lähteistä ja jotkut biisit ovat ehkä jo ennestään tuttuja tai tuntemattomia sulle.

Kävi miten kävi: tuntematon tai ei, kaikki mitä kuulet Pretty in Popissa tulee olemaan kaunista! Välillä toki kuullaan murheellistakin materiaalia mutta kontrastia tarvitaan. Helvetin hyviä kappaleita on löytynyt tv-sarjoista, leffoista, mc-kaseteilta, netistä, sekä kaupasta ostetuilta compact disckeiltä ja vinyyleiltä lp-levyiltä. Vanhaa, uutta ja siltä väliltä. Ihan sama kunhan on hyvä. Toiveita saa esittää. Ovet ovat auki kello 23:00. Ferris, Vaihdetaan vapaalle! BO!

::::TOP POP::::

Prince: P Control - Duran Duran: Notorius - The Informations: Strange Habits - Phoenix: Lisztomania - R.Kelly: Real Talk - Eddie Murphy - Suomen leijonat - Timo Jutila - Oh No Ono: Eggs - Whitney Houston - Nirvana: In Bloom - Korput ja lerput

DJ mikkomikko ja DJ Farttu ovat TTVOn toisen vuoden ääniopiskelijoita


Pretty in Pop Facebookissa

Aikaisemmat Pretty in POP sessiot

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Valo ja ääni säätöö pää edellä

Valoja ja varjoja valo- ja tilakurssilla
ONKS TIETOO???  Usein meiltä kysytään: Voiko enää opiskella valoa ja ääntä ja valmistua valo- ja äänisuunnittelijaksi TAMK:n elokuvan ja television koulutusohjelmassa? NO ON!! Vastaus kysymykseen on yksiselitteisesti: KYLLÄ!

Koulutusohjelmasta valmistuu tulevaisuuden valon ja äänen monitaitoisia osaajia media-alan työtehtäviin. Valo- ja äänisuunnittelussa tarvitaan monimuotoista osaamista; teknisten laitteiden hallinnasta, teoksen sisällöllisten elementtien kautta tuotannon kokonaishallintaan!

Tulevaisuudessa voidaan valo- ja äänisuunnittelijan työtehtävistä käyttää nimitystä audiovisuaalinen suunnittelija, joka osaa käyttää työssään elokuva- ja televisiotyön perusteita.  Ammattiopinnot suoritetaan pääosin työelämän yhteistyöprojekteissa sekä monimuotoisten kulttuurialan erityisprojektien työtehtävissä.
Valo ja tilakurssilla mallinnettu pienoismalli
Tapahtumien valoa ja ääntä opiskellaan keväällä 2010 seuraavissa yhteistyöprojekteissa:

Tampere Talo, musikaali Sound of Music
Teatteri Siperia, Pää edellä-esitys ja kulttuurihanke Pyynikin uimahallissa
Tampere Talo, Tampereen Ooppera Wagner: Lohengrin
Työväen Näyttämöpäivät Mikkeli
TAMK, musikaali Kaipaus
Tampereen Teatteri, teatteriproduktio Popcorn
SAKUstars 2010 Seinäjoki, ammattiin opiskelevien kulttuurikilpailu, Yhteistyössä: Koulutuskeskus Sedu ja PKKY Outokumpu.

Näe elämäsi uudessa valossa ja hae opiskelemaan vuan valoo ja ääntä!
Palveluksessasi Eero Pölönen; eero.polonen(ättä)tamk.fi

lauantai 20. helmikuuta 2010

Pohjoismaiset elokuvakoulut tapasivat Göteborgissa

Göteborgin elokuvakoulun johtaja Gunilla Burstedt ja Tanskan elokuvakoulun rehtori Poul Nesgaard toivottivat kaikki tervetulleiksi
Ryhmä TTVOn opettajia ja opiskelijoita osallistui hiljan vuosittaiseen elokuvakoulujen tapaamiseen Göteborgin yliopiston suojissa toimivassa elokuvakoulussa. Seuraavassa sekä opettajan että opiskelijan näkemys tapahtumasta:

Lehtori Arto Koskinen:
Göteborgin yliopiston elokuvakoulun tiloihin kokoontui kaikista keskeisimmistä pohjoismaisista elokuva- ja tv-kouluista opettajia esittelemään opetusmetodejaan ja opetuksellisia inspiraation lähteitään. TAMKin puolesta paikalla oli allekirjoittanut. Esittelin itse kehittämäni metodin, jonka avulla opiskelija voi saada kirjoittamisessaan kosketuksen omaan luovuuteensa ja ns. "omaan ääneen." Metodi sai paljon myönteistä palautetta sillä sama ongelma on huomattu kaikissa alan kouluissa - opiskelijat tarkastelevat tarinoidensa emotionaalista maailmaa liian etäältä, kun heidän pitäisi ensi ottaa kosketus omaan maailmaansa. Ainutkertaisia teoksia on mahdoton tehdä löytämättä ensin omaa ainutkertaisuuttaan.

Seuraavana päivänä koulujen opiskelijat esittelivät harjoitustöitään ja harjoituksiaan. Näytökseen ei saanut tuoda valmiita töitä vaan ajatuksena oli, että oppilailla olisi mahdollisuus nähdä harjoituksia ja kuulla harjoitusten taustoja. Tanskan elokuvakoulun johtaja Poul Nesgaard  kertoi omana näkemyksenään, että Suomen kouluissa näkyy parhaiten ns. omaperäisyys ja jokin sellainen elementti, mitä muissa pohjoismaissa ei ole. Kolmantena päivänä oli perinteinen koulujen NORDICIL-kokous, jossa sovittiin tulevista kokouksista, opettajatapaamisista ja yhteisistä seminaareista.


Grande-ravintolassa avajais-coctaileilla
Mediatuotannon opiskelija Niina Virtanen (elokuvablogissaan):
Aino (Suni) ja Niina (Virtanen) suuntasivat siis viime viikon tiistaina Göteborgiin, pohjoismaisten elokuvakoulujen tapaamiseen. Mukana reissussa olivat myös kolme muuta koulumme projektia ja edustajaa; Miro Laiho elokuvallaan Herääminen, Martta Tuomaala elokuvallaan Aatamin naiset ja Mikko Keskiivari elokuvallaan I am Youtube.

Keskiviikkona mukaan liittyivät myös leffamme kuvaaja Kerttu Hakkarainen ja toinen koulumme opiskelija Hannu Koivuranta , jotka olivat viettäneet Göteborgissa jo useamman päivän elokuvaaja Vittorio Storaron master class -opetuksessa.

Yliopistolla jokainen paikalla olleesta kuudesta korkeakoulusta sai oman katselutilan, jossa näytettiin oman koulun leffoja. Päivän mittaan vierailimme myös muiden koulujen tiloissa ja tutustuimme kollegoiden tuotoksiin. Leffoja kävi päivän aikana katsomassa ihan mukava määrä ihmisiä, mutta valitettavasti moni ei uskaltautunut kommentoimaan tai kyselemään elokuvista. Reaktioiden perusteella vastaanotto oli kuitenkin positiivinen.

Aikaa jäi myös isäntäkaupunkiin tutustumiseen
Lue Niinan koko raportti elokuvan "Niin paljon sinua halusin" blogista

Myös Haagin AMK osallistuu kansainväliselle viikolle ja TAFfiin

Vaihto-opiskelijoiden kelpaa asua tornissa aivan korkeakoulun kyljessä
 Leena Mäkelän ja Cai Melakosken Alankomaiden kiertue matkasi torstaina Haagiin. Haagin ammattikorkeakoulu on uusin partnerimme Alankomaissa. Yhteistyö on ollut vilkasta, monet opettajat ovat vierailleet TTVOssa ja kolme haagilaista opiskelijaa on tänä lukuvuonna ollut vaihdossa täällä. Oli siis totisesti aika tehdä ensimmäinen vierailu korkeakouluun, josta olimme jo kuullut niin paljon puhuttavan.

Haag näyttää erittäin hyvältä vaihtokohteelta opiskelijoillemme. Haag tarjoaa erittäin inspiroivan ja kansainvälisen ympäristön, moderni kampus näytti oikein toimivalta, ja vaihto-opiskelijoilla on paljon kursseja valittavana, myös kokonaisen lukukauden kestävä kansainvälinen kurssi ICT ja median-opiskelijoille.

Jannie Oosting oli vierailun täydellinen emäntä, saimme hyvin monipuoliset esitykset Communication and Media Design koulutusohjelmasta. Tapasimme tuttuja opettajia ja teimme uusia tuttavuuksia, seurasimme opiskelijoiden työskentelyä ja osallistuimme tuokion työpajaan, lopuksi meille esiteltiin valmiita opiskelijaprojekteja. Johtopäätös päivän annista oli, että tänne voi turvallisin mielin lähettää opiskelijoitaan.

Haagin viestinnän ja mediasuunnittelun lehtorit Patrick Deters ja Alex Reunecker osallistuvat toukokuussa kansainväliseen viikkomme ja Tampere Art Factory festivaaliin. He vetävät kansainvälisellä viikolla workshopin, joka lähipäivinä esitellään tarkemmin TAFfin blogissa.

Haagin AMKin pääaula on mykistävän upea, eikä mahdu yhteen kuvaan. Tässä keskellä pääluentosali
The Hague University of Applied Sciences
Kansainvälinen viikko&Tampere Art Factory
Lue edellinen raportti Alankomaiden kiertueesta 

perjantai 19. helmikuuta 2010

Tuunaamo – tuunaa pelisi

Viime talvena alkoi Demola-projekti, jossa tarkoituksena oli tuottaa demo YLE:n Summeri-ohjelman internetsivuille. Demon ideana oli Flash:illa tehtyjen pelien ja animaatioiden ”tuunaaminen”. Käyttäjä pystyy kustomoimaan sisällön (pelin tai animaation) tekstuureja, ja näin ”tuunaamaan” pelin oman näköisekseen.

Työryhmämme koostui kolmesta TTVO:n opiskelijasta ja kahdesta Tampereen yliopiston Hypermedialabran opiskelijasta. Työskentely alkoi helmikuussa 2009 ideoinnilla. Saimme projektiin melko vapaat kädet, joten ryhmän oli helppo sitoutua projektiin. Kehysraami, joka ryhmälle annettiin, oli tuottaa demo 2D  ”pelimoottorista”, jonka avulla käyttäjät voivat kustomoida pelin/animaation tekstuureja.

Tuunaamon tarkoituksena oli tuoda jotain uutta Summerin nettisivustoille. Itse uusia nettipelejä on turha tuottaa, sillä niitä on netti pullollaan. Tarvittiin siis jotain, joka houkuttaisi Summerin kohdeyleisöä, nuoria. Kohdeyleisö itsessään on erittäin hankala. Nykyajan nuoret ovat erittäin tietoisia ja taitavia internetin käyttäjiä. Ryhmän siis tuli tuottaa jotain semmoista, jota on tarpeeksi helppo käyttää, jotta mielenkiinto pysyy yllä, mutta ei kuitenkaan liian monimutkaista, jotta mielenkiinto ei lopahda sovelluksen hankaluuteen. Ryhmälle itselle nousi olennaiseksi osaksi tuottaa sovellus, jonka tärkeänä osana oli sosiaalisuus. Tämän pohjalta alettiin miettiä sovelluksen eri osa-alueita.

Toinen tärkeä kohderyhmä projektilla oli Summerin toimittajat. Tämän sovelluksen on tarkoitus helpottaa heidän työtään ja antaa heille työkalu tuottaa sisältöä nettiin nopeasti ja yksinkertaisesti.

Lopputulos nähtiin toukokuussa 2009. Lopullinen demo oli hieman erilainen alkuperäisestä ideasta.  Demona toimi ”sammakonkutupeli”, jossa käyttäjä pystyi muuttamaan sammakonkudun tekstuurin haluamakseen. Käyttäjä pystyy upottamaan oman tuunauksensa omaan profiiliinsa muiden arvosteltavaksi. Tämän avulla käyttäjää sitoutetaan Summerin internetsivustoon ja käyttäjät palaavat sivustolle uudestaan. Toimittaja-aspekti jäi demosta pois, ja sitä olisi tarkoitus tulevaisuudessa kehittää.

Tällä hetkellä projekti on odotusvaiheessa. Demon kehittäminen sovellukseksi vaatii työvoimaa ja paljon työtunteja. Tarkoituksena olisi tulevaisuudessa tuottaa valmis Tuunaamo.

Teksti: Siru-Emilia Määttä
Mediatuottaminen'07

Kuva: Suunnitelma Summerin Tuunaamosta, tekijät: Niko Kosonen, Antti Tolppanen ja Vilja Heinonen

torstai 18. helmikuuta 2010

Filkkaribileet 2010!

Ryhmä TAMKin taiteen ja viestinnän opiskelijoita järjestää jälleen tänäkin vuonna Tampereen elokuvajuhlien aikaan TTVO:n legendaariset Filkkaribileet.

Tänä vuonna juhlapaikkana toimii Tampereen Klubi. Bileet alkavat torstaina 11.3.2010 kello 21 ja jatkuvat aina aamuneljään asti. Filkkaribileisiin ovat TTVO:n opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi tervetulleita ihan kaikki muutkin!

Festarikansaa viihdyttävät:

kovassa live-vedossa oleva ja hiljattain uuden albuminsa julkaissut:
POUTATORVI

levymusiikista vastaavat:
PLAUGE DJ:t

mukana bileissä myös:
FUTURESHORTS

Tuu pitään kivaa!

K-18, Liput 7€ / opiskelijoille ennakkoliput 5€ festivaalitoimistolta.
Puolen yön jälkeen Tummat Tunnit.

Facebook-eventti
Klubi


Teksti: Niilo Gustafsson

Tampereen Elokuvajuhlat 10.-14.3.2010
Elokuvajuhlien TTVO uutuudet -näytös Tullikamarilla to 11.3. klo 16

Kansainvälisen viikon valmistelut vauhtiin Hollannissa

Toukokuiseen kansainväliseen viikkoon (3.-7.5.2010) ja TAFfin avajaisviikonloppuun 7.-9.5. on tulossa taas erityisen paljon hollantilaisia vieraita. TTVO:n koulutuspäälliköt Cai Melakoski ja Leena Mäkelä  tapaavat tällä viikolla viiden yhteistyökoulumme edustajia ja aiheena on erityisesti kansainvälisen viikon ohjelma.

Hanze Universityn Popkulttuurin akatemiasta Leeuwardenista TAF:iin osallistuvat jälleen Adri Schokker ja Albert van der Kooij opiskelijoineen, joista ensiksi mainitun workshopissa yhdistetään videojockeilyä ja mahdollisesti myös elävää performanssia. Tarkoituksena on esittää kurssin tuotokset TAF:in iltaklubeissa. Saman yliopiston taideakatemiasta Minervasta Tampereelle saapuu Pawel Pokutycki, jonka workshopin teemana on "Rethinking Interaction Design". Tavoitteena on löytää uudenlaisia ajattelutapoja ja näkökulmia vuorovaikutteisuuden suunnitteluun.

Niinikään Leeuwardenissa sijaitsevasta NHL-yliopistosta on tulossa ainakin opettajia ja opiskelijoita mukaan TAF:iin. Kansainvälistä opiskelijavaihtoa pohtiville tiedoksi, että NHL ottaisia mielellään lisää vaihto-opiskelijoita TTVO:lta. Houkutuksena on esim. mahdollisuus opiskella yliopiston yhteydessä toimivassa vasta avatun "Gameship" studion projekteissa, joissa yhdistyvät pelit, elokuvallinen ilmaisu, efektit ja animaatio.

http://www.gameship.nl

TTVO:n Hollannin tournee jatkuu vielä loppuviikosta Haagin ammattikorkeakouluun sekä Utrecht School of Artsiin.

Teksti ja kuva: Leena Mäkelä

Kuvassa vasemmalla Albert van der Kooij ja Adri Schokker Popkulttuuriakatemiasta, TAF:in kansainvälistä viikkoa kokoava koulutuspäällikkö Cai Melakoski sekä Pavel Pokutycki Minerva-akatemiasta.

Tampere Art Factory (TAF)

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Aina on toivoa…


Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman opiskelijoiden lopputyöelokuva haastaa katsojan pohtimaan omaa suhtautumistaan elämään Kari-isän ja Minna-äidin erilaisten elämännäkemysten siivittämänä. Monet nuoret tuntevat laman vaikutukset nyt ensimmäistä kertaa konkreettisesti, kun työpaikat ovat kiven alla ja valmistumisen jälkeisestä työllistymisestä ei ole mitään takeita. Tekemisen iloa ja intoa taantuma ei ole vienyt, vaan kymmenet TTVO:n opiskelijat ja vapaaehtoiset avustajat ovat antaneet täyden panoksensa tuotantoon jo lähes vuoden ajan.

Vera Kiiskisen ja Esa Latva-Äijön tähdittämässä lämminhenkisessä draamassa ”Toivon murusia” yrittäjäperheen arkea koetellaan 90-luvun laman aikaisessa Suomessa. Perheen omistama perintönä saatu kirjakauppa  ei riitä perheen elättämiseen ja rahahuolet uhkaavat estää joulun vieton kaukana mummolassa. Perheen äiti jaksaa uskoa asioiden järjestyvän, kun isä on jo menettämässä toivonsa joulusuunnitelmien suhteen.

Ohjaaja Emmi-Sofia Markkasen ajatukset lennähtivät viime keväänä käsikirjoituskurssilla itse kokemaansa lama-aikaan ja omaan perheeseen. Toivon murusia onkin saanut, paljon vaikutteita ohjaajan lapsuuden kokemuksista.
"Tarinan siemen lähti yhdestä merkillisestä sattumasta joka minun vanhemmilleni kävi viime laman aikana. Siitä se tarina alkoi muodostua. Halusin muistuttaa ihmisille, miten tärkeää on pitää kiinni elämän pienistä iloista vaikeinakin aikoina", kertoo Emmi-Sofia.

Toivon murusia -lyhytelokuva esitetään Tampere Film Festivaaleilla 11.3.2010 TTVO-uutuudet näytöksessä.

Kirjoittajat: Maiju Virkkunen ja Saana Sillanpää

Tampereen Elokuvajuhlat 10.-14.3.2010
Elokuvajuhlien TTVO uutuudet -näytös Tullikamarilla to 11.3. klo 16

 

Uusi festari näkee päivänvalon Tampereella!

Kuten kaikki suuret ideat yleensäkin, niin myös tämä sai alkunsa saunan laiteilta, loppuvuodesta 2009. Tuolloin Bubiklubin hallitukseen kuuluvien poikien päähän juolahti järjestää seuraavana kesänä Tampereelle uusi festari. Kului hetki ja ideasta kehittyi suunnitelma, ja jos kaikki sujuu tuon suunnitelman mukaisesti, nousee heinäkuun lopulla TAMK:n pääkampukselle päivän ajaksi festarialue.

Mistään pikkuväkerryksestä ei ole kuitenkaan kyse, sillä tämän-vielä-nimeä-vailla olevan festarin on tarkoitus olla aivan samanlainen kuin vanhemmat sisaruksensa – tarjota laadukasta musiikkia kotimaisten artistien esittämänä, ruokaa, juomaa ja muita sirkushuveja. Suurimpana erona muihin festareihin on kuitenkin hinta: lippujen hinnat halutaan pitää niin alhaisina kuin mahdollista, jotta festarin suurin kohdeyleisö, opiskelijat, eivät jättäisi tapahtumaa väliin ainakaan rahanpuutteen takia. Tämän tekee mahdolliseksi se, että Bubiklubi ei pyri tekemään tapahtumalla voittoa.

Mutta hetkinen, mikä ihmeen Bubiklubi?


Bubiklubi on yksi Tamkon alaisuudessa toimivista kerhoista, joka on vuosien saatossa ollut vastuussa milloin mistäkin TAMK:n opiskelijariennoista. Tapahtumien järjestäminen on siis sinällään pojille tuttua puuhaa, mutta tällä kertaa kaikki on vain huomattavasti isommassa mittakaavassa. Lievää hulluutta on siis pakko olla mukana, kun tällaiseen puuhaan on ryhtynyt. Suurin haaste tuleekin olemaan rahoituksen kokoon saamisen, mutta se ei ole kuitenkaan poikia säikäyttänyt, vaan töitä paiskitaan entistä lujemmin.

Tällä hetkellä festari etsii yhteistyökumppaneita ja käytännön toteuttajia. Varsinainen mainostaminen aloitetaan keväämmällä ennen koulujen päättymistä.

Tästä tapahtumasta tullaan kuulemaan varmasti lisää.

Teksti: Sanna Lindroos
Mediatuottaminen '07

tiistai 16. helmikuuta 2010

Marja Siira Hesarin animaatiokisassa

Nyt-liite etsii Sanomalehtiviikon kunniaksi hyvää sanomalehtiaiheista animaatiota. Äänestys päättyy perjantaina 19.2. kello 10, ja voittaja julkistetaan Nyt-liitteessä 26. helmikuuta.

Viiden finalistin joukossa on TTVOlla kolmatta vuotta visuaalista suunnittelua opiskeleva Marja Siira, joka on kisassa mukana animaatiollaan Kissa.

Kilpailijat esitellään kilpailun sivulla, Marjan esittely kuuluu:

"Marja Siira opiskelee Tampereella visuaalista viestintää. Animaatio on hänelle uusi aluevaltaus. Ennen animaatiota Siira piirsi paljon ja varsinkin sarjakuvia.

"Sarjakuva ja animaatio eivät ole kovin erilaisia aloja. Molemmissa joutuu miettimään dynamiikkaa ja liikettä", hän sanoo.

Omaa tyyliä Siira ei vielä tunne löytäneensä. Sen verran hän on kuitenkin huomannut, että sekä piirtämisessä että animaatioissa hän etsii ilmaisua, joka on "luonnollisen oloista ja pelkistettyä".

Hän ei vielä tiedä, mihin ammattiin tähtäisi. Nytin animaatiosta tuli "puoliminuuttinen pätkä".

"Siinä henkilö päättää viettää levollisen hetken sanomalehden parissa, mutta sanomalehdellä onkin toisenlaiset ajatukset."
Käy tutustumassa kaikkiin animaatioihin ja äänestä suosikkiasi

maanantai 15. helmikuuta 2010

Limppua pöytään!

TAMK Taiteen ja viestinnän 3-minuuttinen lyhytelokuva Limppu kuvattiin Tampereen Pyynikillä ja Tammelassa joulukuussa 2009. Pyynikin uimahallin tiloissa sijaitseva liiketila lavastettiin pornokaupaksi. Kuvaukset kestivät yhteensä kolme päivää.

Limppu kertoo humoristisen tarinan elämän perustarpeista, kun elokuvan henkilöt havittelevat itselleen menestystä, ravintoa ja seksuaalista tyydytystä.

Elokuvan työryhmä oli melko pieni, kuvauksissa vallitsi hyvä tekemisen hilpeä meininki ja homma sujui kokonaisuudessaan onnistuneesti.

Ohjaaja Pauli Kopun mielestä oli kivaa että työryhmä otti tekemisen tosissaan, muttei työtä tule silti ottaa liian vakavasti varsinkin jos tavoite on tehdä jotain hauskaa.

Elokuvan kuvasi Outi Tienhaara ja tuottajana projektissa toimii Annukka Numminen.
Leffa on osa TAMK Taiteen ja viestinnän kurssisuoritusta. Koulu ei perinteisesti kuitenkaan ottanut tuotantovaiheessa liian autoritääristä otetta, vaan antoi meille kulttuurinnälkäisille opiskelijoille vapaat taiteilija- ja organisointikädet. Myönnetyn budjetin puitteissa tietenkin.

Limppu saa virallisen ensi-iltansa Tampereen Filkkareilla TTVO-uutuudet näytöksessä

Iida Höckert
Limpun tuotantopäällikkö

Tampereen Elokuvajuhlat 10.-14.3.2010
Elokuvajuhlien TTVO uutuudet -näytös Tullikamarilla to 11.3. klo 16

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Tapahtui vuonna 2010

Ennen joulua täälläkin blogissa julkaistiin TARINAn kannanotto allekirjoittaneen tukemisesta Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (Tamko) valtuustoon ja kuinka ollakaan, TARINAn toive toteutui. TTVO:lta valtuustoon tuli valituksi itse asiassa kaksi opiskelijaa,

lisäkseni taiteen opiskelija Riikka Kunnari pääsi läpi kunnioitettavalla äänimäärällä.

Oma tieni vei valtuustosta myös hallitukseen, Tamkon varapuheenjohtajaksi, ja vastuualueekseni sain yleisen koulutuspolitiikan.

Ylintä päätäntävaltaa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa käyttää 21-jäseninen valtuusto, joka valitaan vuosittain vaalilla. Opiskelijakunnan käytännön toiminnasta vastaavat valtuuston valitsemat hallituksen jäsenet yhdessä Tamkon työntekijöiden kanssa.

Vuoden alussa TAMKin ja Piramkin yhdistyessä myös Tamko ja PAKO yhdistyivät, ja se on tuonut joitakin muutoksia myös opiskelijakunnan toimintaan. TTVOlaisia keskeisimmin koskettava muutos on jo aiheuttanutkin hieman hämmennystä, eli

Teiskontien toimipiste on muuttunut Kuntokatu 3 –nimiseksi toimipisteeksi.


Enää siis mitään ei tapahdu Teiskontiellä, vaan vanhaa TAMKin puolta kutsutaan numeroksi 3 ja vanhaa Piramkin toimipistettä numeroksi 4. Tämä tarkoittaa myös siis sitä, että Solu (Tamkon toimisto) löytyy samalta paikalta kuin ennenkin vaikka osoite on muuttunut. Solulla hoidetaan edelleen opiskelijakorttiasioita, tiedostusta ja saunomismahdollisuuskin on tallella.

Mitä muuta tänä vuonna tapahtuu? Ainakin ammattikorkeakoululaki avataan ja siihen osaltaan liittyy myös terveydenhoitopalvelut. SYL (Suomen Ylioppilaskuntien Liitto) ja SAMOK (Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto) ovat jo ehtineet vaatia ammattikorkeakouluopiskelijoiden siirtämistä kunnallisesta terveydenhuollosta YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) piiriin ja tukevat näin ollen Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän samansuuntaisia ajatuksia.

Mutta mitä tämä muutos tarkoittaisi esimerkiksi oman korkeakoulumme opiskelijoiden kannalta?

Hommahan toimii tällä hetkellä niin, että yliopisto-opiskelijat liittyvät automaattisesti ylioppilaskunnan jäseniksi kun aloittavat opiskelut. Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on esimerkiksi TTYY:llä lukuvuonna 2009-2010 90 euroa. Tähän sisältyy myös YTHS:n palvelumaksu, joka on kaikille opiskelijoille pakollinen huolimatta siitä, käyttääkö sen palveluita vai ei.

Tamkon jäsenmaksu kaikille neljälle vuodelle on halvempi, 88,50 euroa (yhden vuoden maksu on 34,50 euroa). Tämä siis ei ole pakollinen kaikille opiskelijoille, ainoastaan niille jotka liittyvät Tamkon jäseneksi ja tilaavat SAMOKin opiskelijakortin.

Tampereen kaupungin opiskelijaterveydenhuollossa terveydenhoitajan ja psykologin palvelut ovat kaikille amk-opiskelijoille ilmaisia ja kolme lääkärikäyntiä vuoden aikana maksaa yhteensä 13,70 euroa. Pienellä ynnäilyllä jokainen varmasti ymmärtää, että YTHS:n piiriin siirtyminen tietäisi jokaiselle amk-opiskelijalle lisäkuluja huolimatta siitä, käyttääkö koko lafkan palveluja vai ei.

Seuraavaksi olisikin kai aiheellista miettiä, että kenen etuja tällä muutoksella ajettaisiin; ammattikorkeakouluopiskelijoiden vai YTHS:n..

Tamko ei ole ottanut YHTS-asiaan vielä mitään kantaa, vaan kokoontuu pohtimaan tätä ja muita opiskelijapolitiikkaan liittyviä ajankohtaisia aiheita torstaina 18.2. Mikäli sydämelläsi on nyt jotakin, johon haluaisit opiskelijakunnan virallisen kannan, niin laita allekirjoittaneelle viestiä. Muutenkin yhteyttä saa ja pitääkin ottaa, teidän ja muiden opiskelijoidenhan etuja siellä olen ajamassa!

Emmi Nuorgam
Varapuheenjohtaja, Tamko
Puheenjohtaja, TARINA
emmi(at)tamko.fi

Kirjoittaja on TTVO:n 3. vuosikurssin mediatuottamisen opiskelija, joka saa järjettömällä tavalla kiksejä koulutus- ja opiskelijapolitiikasta. Useimmiten hänet tapaa Facebookissa,  Minibaarissa tai Demolassa käynnistelemässä omaa firmaa, joka tekee ”kaikkea kivaa”.

lauantai 13. helmikuuta 2010

Kiinnostaako kuvajournalismi? Tule TTVO:lle!

Kameratekniikan opettelua

Lehtikuvaaja Sanna Heikintalo on saapunut Sveitsistä Tampereelle vetämään kuvajournalismin työpajan (1.-16.2) osana TTVO:n journalismin kurssia.
Kuvajournalismin työpajassa opitaan kuvajournalismin perusteet sekä peruskameratekniikkaa aikakaus- ja sanomalehtikuvauksen näkökulmasta. Opiskelijat saavat neuvoja ja valmiuksia täydellisen lehtikuvan nappaamiseksi. Opiskelijoiden kotitehtävänä on luoda tarinan muodostava kuvasarja, joka koostuu journalistisesta henkilökuvasta, toiminnallisesta kuvasta ja kuvituskuvasta. Kaikki kuvat arvioidaan kokonaisuutena kurssin lopussa.


Kuvajournalismin ei aina tarvitse olla niin vakava

Sanna toivoo, että kurssin jälkeen jokainen osallistuja osaisi käyttää kameraansa luovemmin ja ymmärtäisi kuvajournalistisen sisällön tuottamisen perusaakkoset.

Pyysimme Sannaa paljastamaan täydellisen lehtikuvan salaisuuden:
”Onnistunut lehtikuva puhuttelee katsojaa: se on yksinkertainen ja moniulotteinen, ajankohtainen ja ikuinen, tavanomainen ja yllätyksellinen.”

Journalismin kurssin (10 op) voi valita osana vapaavalintaisia opintoja. Kurssi keskittyy journalismin perusteisiin sekä kuva- ja kulttuurijournalismiin. Kulttuurijournalismin osiossa opiskelijat kirjoittavat artikkeleita TTVO:n TAF-lehteen.

www.sannaheikintalo.com

Tarina ja kuvat: Johanna Peltola

Kirjoittaja opiskelee englanninkielisessä Median koulutusohjelmassa

perjantai 12. helmikuuta 2010

Valoilmaisun opiskelijat arkkitehtuurivalokurssilla


Kolmannen ja neljännen vuoden valoilmaisun opiskelijat aloittivat arkkitehtuurivalon kiemuroiden opiskelun vierailevan opettajan Antti Hiltusen johdolla. Kurssilla tutustutaan yleisimpiin arkkivalovalaisimiin, alan työtapoihin ja tuotetaan omavalintaisen kohteen valaistussuunnitelma. Opettajina kurssilla vierailevat mm. arkkitehti Jorma Mukala ja Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtaja Tapio Kallasjoki. Pääasiallisina opettajina kurssilla toimivat tamperelaisen Valoa Design -valaistussuunnittelufirman  Antti Hiltunen ja Arto Heiskanen.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla opiskelijat osallistuivat Jyväskylän Sähkö, Tele, Valo & AV 2010 -messuille ja samalla tutustuttiin ulkotilojen valaistukseen paljon panostaneen Jyväskylän pimeän ajan ilmeeseen kirpeässä pakkasessa. Tiedossa on myös retki Philipsin, Hedtecin ja iGuzzinin Suomen päämajoihin Helsingin suunnalla.

Kurssin aloitti Guerrilla Lighting tapahtuma syksyllä 2009 Annukka Larsenin ohjastamana.

Teksti: Essi Santala

Guerilla Lighting

torstai 11. helmikuuta 2010

I wanna rock and roll all night and party every day!




Metallimusiikin ystävät vuosittain Tampereelle houkutteleva Sauna Open Air iskee tulta kiukaalle tulevana kesänä kesäkuun toisena viikonloppuna 10.-12.6.2010.

Tänä kesänä  Tampereen Eteläpuistossa kannatetaan mustavalkoista kun torstaina lavan valtaa festivaalin pääesiintyjä KISS. Keikan varmistuessa bändi julkaisi videotervehdyksen tamperelaisyleisölle.


Teksti: Anne Heikkonen
Mediatuotantoa opiskeleva kirjoittaja on tehnyt ja tekee työharjoittelua tapahtumassa ja tekee myös markkinointiin ja analyysiin liittyviä tehtäviä.

Sauna Open Air

keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Opiskelijat hajottivat Pyynikin uimahallin pukuhuonetiloja ja töhrivät seiniä!

 
Pää edellä - taidenäyttely Pyynikin uimahallissa.
Avajaiset pe 12.2.2010 kello 15-17
Näyttely on avoinna 17.4.2010 asti 

ke - pe klo 13 - 17, sekä teatteriesitysten yhteydessä. 
Näyttelyyn on vapaa pääsy

Tampereen ammattikorkeakoulun 1. vuosikurssin kuvataiteen opiskelijat ovat mukana Teatteri Siperian Pää edellä - kulttuurihankkeessa. Pää edellä -taidenäyttelyssä kohtaavat kuvataiteen ammattilaisten, taideopiskelijoiden ja nuorten kuvataiteenharrastajien teokset.
Näyttelykokonaisuutta koordinoi kuvataiteilija Elina Ruohonen.

Ykkösten näyttelyssä uimahallin alakerran pukuhuone- ja saunatiloissa vastaan tulee Amorin bad hair day, rakastuneet Action man –hahmot, olkapäille heitetyt tissit ja seinistä tunkeutuvat viherkasvit. Tässä näyttelyssä vierailija muuttuu katsojasta kokijaksi, kun hän ryömii jääkaapin läpi puutarhaan, istahtaa saunan lauteille sinne unohtuneen miehen ja kapinoivien uimapukujen seuraksi tai kuuntelee nuorten kertomia tarinoita hämärässä pukukopissa.

Lähtötilanteena on ollut tyhjä pukuhuone ja aiheena nuoruus, kun opiskelijat ovat toteuttaneet näyttelynsä uimahallille. Remonttia odottavat pinnat ja labyrinttimäiset reitit ovat saaneet muuntua teosten ehdoilla. Näyttely käsittelee kasvua, identiteettiä ja tilaa veistosten, animaation, ääniteosten, installaatioiden ja valokuvien keinoin.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta opiskelijoilta: Anne Alalantela, Riikka Gröndahl, Elsa Trzaska, Veli-Pekka Suorsa, J. A. Juvani, Ismo Torvinen, Lari Mörö, Laura Laukkanen, Laura Impola, Heidi Hemmilä, Jaana Ristola, Fanni Maliniemi, Ninni Luhtasaari, Marianna Piepponen, Mari Ljokkoi, Verna Tervaharju, Henna Laininen, Virpi Viljanmaa, Talvikki Tenhunen Viika Sankila ja Jenni Kuoppala.Mukana on myös kuvataiteilija, kuvataiteen täydennyskoulutuksen opiskelija Marja-Liisa Torniainen.
Opiskelijoiden työskentelyä ovat ohjanneet kuvataiteen lehtori, kuvataiteilija Minna Suoniemi ja kuvanveistäjä Vesa Toukomaa.

Teksti: Mari Ljokkoi



Pää edellä kulttuurihanke
Lue myös aikaisempi juttu viestinnän opiskelijoiden Pää edellä -näytelmän monikamerataltioinnista

Omaa onneaan leipomassa


Maurilla on suunnitelma ja hän luulee sen olevan oikotie helppoon elämään. Mauri on iskenyt silmänsä rikkaaseen naiseen ja aikoo saada tämän omakseen – edes pieneksi hetkeksi. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin Mauri suunnitteli.

Oman onnensa leipuri on Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelijoiden tekemä lyhytelokuva. Vuosittain kolmannen vuosikurssin opiskelijat tuovat ”tuubista” ulos lyhytelokuvia, joiden toteuttaminen kuuluu myös opetussuunnitelmaan. Tuubi taas on uusi järjestely koulun puolelta, missä tuotettavia elokuvia valvotaan tarkan silmän alla, jotta opettajat omien sanojensa mukaan pääsisivät lähemmäs koulussa toteutettavia elokuvia. Onhan niin käynyt aiemmin, että koulussa toteutettua elokuvaa ei olekaan elokuvan valmistumisen jälkeen voitu levittää koulun nimen alla, koska kuvattu materiaali on katsottu moraalisesti kyseenalaiseksi.

Lyhytelokuvien käsikirjoitukset ovat opiskelijoiden omaa käsialaa. Leipuritarinan käsikirjoittaja on Jussi Sandhu. Käsikirjoitusta hioi pitkin matkaa myös elokuvan ohjaaja Markus Aaltonen. Hiomista riitti, sillä tarinan mahduttaminen kolmeen minuuttiin on hyvin haastavaa. Käsikirjoitus saatiin valmiiksi loppusyksystä 2009, jonka jälkeen päästiin valmistelemaan kuvauksia. Kolmen minuutinkin eteen saa tehdä työtä, mikä yllättää ehkä ulkopuolisen katsojan. Serkkupoika ei tahdo hahmottaa, että ohikiitävän muutaman minuutin eteen on painettu työtä vähintään yhtä monta kuukautta kuin elokuvassa on minuutteja (näin siis, kun ihan vielä ei olla ammattilaisia).

Oman onnensa leipuria kuvattiin Tampereen alueella muun muassa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja Vuoreksen paloharjoitusalueella. Paloharjoitusalueelle oli mentävä, jotta jättipullat voitaisiin polttaa uunissa ilman, että palava uuni uhkaisi kenenkään turvallisuutta. Keskustorilla moinen olisi kyllä varmasti kerännyt katsojia paikalle, mutta sytytyslangan ja -nesteen kanssa on syytä olla varovainen. Ja niin, elokuvassa liekehtivä pulla todella on halkaisijaltaan puoli metrinen ja pullia oli tuotannon käyttöön viisi kappaletta. Varmasti tiedättekin, mitä karonkassa syötiin ja tuskin pullaa maistan seuraavaan viiteen vuoteen, jos laskiaista ei oteta mukaan.

Oman onnensa leipuri tulee ensi-iltaan virallisesti Tampereen Filkkareilla ”TTVO:n uutuudet” näytöksessä Pakkahuoneella 11.3.2010. Oman onnensa leipurin lisäksi nähtävillä on muita taidonnäytteitä tulevaisuuden elokuvantekijöiltä. Jussi-patsaat vain uudestaan jakoon.

Teksti: Maiju Laitinen
Tuottaja

Oman onnen leipuri Facebookissa

Tampereen Elokuvajuhlat 10.-14.3.2010
Elokuvajuhlien TTVO uutuudet -näytös Tullikamarilla to 11.3. klo 16

tiistai 9. helmikuuta 2010

Sisäänkäyntimme Google Maps Street View -palvelussa


View Larger Map


Sisäänkäynti näkyy kun käännät näkymää  takaisin takaoikealle

D² - Ideasta demoksi

Viime tiistaina järjestettiin Opetusministeriön ja AVEKin toimesta Ideasta demoksi otsikolla kulkenut tapahtuma Helsingissä kulttuuritehdas Korjaamolla. Ohjelmassa oli pitchauskilpailu sekä seminaari hyvillä puhujilla varustettuna.

Pitchaus? Pitchauskilpailussa kyse oli lyhyestä idean esittelystä, luottamuksella ja suljetuin ovin, jossa idean kehittäjällä on 5 minuuttia aikaa kertoa ideansa tuomaristolle. Siis napakasti: kuka, mitä, miksi, milloin ja kenelle? Lisäksi tuomaristolla on aikaa vielä 5 minuuttia kysymyksille. Pitchaus itsessään on klassinen myyntitoimitus eli suomennettuna hissipuhe, jolla kuulija tulee saada vakuuttuneeksi aiheesta. Kilpailussa panoksena oli 2000 eur kehitysrahaa yhteensä 21 idealle.

Seminaari tarjosi näkökulmia digitaaliseen sisällöntuotantoon ja päivän aikana tarjoiltiin hyvä kattaus puhujia. Erityisen hyödykkäinä edukseen erottuivat Markus Keränen 15/30 Research –toimistosta, jonka aiheena oli hiljaiset signaalit ja megatrendit tuotekehityksen apuna, sekä Antti Seppänen Intervisio –tuotantoyhtiöstä, hänen esityksen aihe käsitteli Staraoken maailmanvalloitusta.

    Markus Keränen nosti hyvin esille esityksessään urautumisen vaikutuksen kykyyn tulkita tai edes nähdä heikkoja signaaleja, tämä jo ihan siksi koska urautunut ajattelu lähtee toteamuksesta: näin on aina ennenkin tehty. No me elämme muutoksen aikaa, jolloin jotain uuttakin on lupa kokeilla. Tästä päästään esityksen toiseen hyvään pointtiin: ROI:n yli-innokas tuijottaminen tekee uudet kokeilut mahdottomaksi, koska niissä investoinnin takaisintuotto ei yksinkertaisesti voi olla varmaa. Kuitenkin tuon ROI:n yli-innokkaan vahtimisen sijasta tai edes rinnalla pitäisi tajuta miten paljon menee ohi suun, kun ei ota riskejä – kunpa näillekin missatuille mahdollisuuksille olisi laskettavissa joku todennäköisyys ja hinta.
    Intervision Antti Seppänen peräänkuulutti sitkeyttä kansainvälisille markkinoille aikojilta, mutta jakoi myös avoimesti oppimaansa. Hänen luotsaamansa yhtiö on tuottanut Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän tv-formaatin Staraoken, jota parhaillaan pyöritetään mm. Cartoon networkillä kuudessa Euroopan maassa. Menestyksen salaisuus? Sitkeys, peräänantamattomuus, hyvät työtoverit ja tuuri. Tuuri näyttelee menestymisessä arvaamattoman suurta osaa, vaikka sitä ei usein halutakkaan tunnustaa. Yleensä sanotaan: ”oikeaan aikaan, oikeassa paikassa”, mutta eikö tuo juuri ole kiertoilmaus tuurille?

Päivän lopuksi pitchauskisan tuomaristot julkistivat kukin 7 voittajaa, niin että yhteensä 21 onnekasta ideaa saivat osakseen kehittelyrahaa.
Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa ja on osa digidemo hanketta. Erittäin kelpo tapahtuma! Hieman enemmän tempoa seminaariin ensikerralle, mutta osallistun itse aivan varmasti jos tämä toistetaan.

D² Ideasta demoksi web sivut


Teksti: Pauli Kopu
Kirjoittaja, Pauli Kopu, opiskelee loppusuoralla TAMKin viestinnän koulutusohjelmassa mediatuottamista ja on ainejärjestö Tarinan varapuheenjohtaja. Tämän lisäksi hän toimii tuottajana ja ohjaajana luovassa toimistossa nimeltä KLOK Creative Agency ja vääntää työkseen innovaatioista viihdettä.
KLOK

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Gemmy-seikkailupeli innostaa näkemään Tampereen uudella tavalla

Demola-projektina käynnistynyt Gemilon ja kolmen TAMKin opiskelijan yhteistyönä toteuttama mobiilipeli Gemmy toimii GPS-paikannuksella ja laittaa pelaajan kävelemään oikeasti Tampereen kaduilla.
Peliä voi pelata Tampereen keskustan alueella - pelaaja kohtaa haasteita, kasvattaa sisua, älyä sekä karismaa ja haalii aarteita kulkiessaan.

Demo suunniteltiin ja toteutettiin parin kuukauden aikana. Pelisuunnittelijoina toimivat TAMKissa vuorovaikutteisuuden suunnittelua opiskelevat Juhani Hujala ja Niko Korhonen, ja graafisesta ilmeestä vastasi vuorovaikutteisen median opiskelija Vilma Pekola. Gemilosta mukana olivat luova johtaja Katri Lietsala sekä Viljami Korhonen, joka hoiti teknisen toteutuksen.

Mapsi- karttapalvelussa toimiva Gemmyn demoversio on nyt valmistunut ja ladattavissa ilmaiseksi puhelimeen osoitteesta m.mapsi.fi. Kun Mapsi- sovellus on tallennettu puhelimeen, löytyy Gemmy-peli sen karttavalikosta.


Teksti: Vilma Pekola

perjantai 5. helmikuuta 2010

Miesten vuoro valloittaa


Tammikuun lopussa järjestetyn DocPoint-festivaalin avajaiselokuva Miesten vuoro sai katsojat puolelleen. "Koskaan aiemmin DocPointin historiassa ei ole kuultu vartin jatkuneita, seisten annettuja aplodeja", todetaan festivaalitiedotteessa. Saunoissa ja saunapihoilla kuvatun, lämpöä huokuvan dokumentin ohjasivat Mika Hotakainen ja Joonas Berghäll. Jälkimmäinen on valmistunut TTVO:lta tuottajaksi vuonna 2005. Berghällin perustamassa tuotantoyhtiö Oktoberissa työskentelee kolme muutakin TAMKin viestinnän koulutusohjelmasta valmistunutta nuorta tekijää.

Miesten vuoro on seuraavan kerran esillä Tampereen lyhytelokuvajuhlilla ja heti sen jälkeen elokuvateattereissa kautta maan.



Tamkissa 3D animaatio tekeillä

TAMK, Taide ja viestinnän eri linjojen opiskelijat työstävät parhaillaan 3-4 minuuttista 3D animaatiota. Kyseessä on pioneeriprojekti, sillä työryhmässä on yhdistetty AV-puolen dramaturginen osaaminen vuorovaikutteisen median tekniseen sekä visuaaliseen osaamiseen.

Animoinnissa käytetään Blender-ohjelmaa, joka on yksi tämän hetken suosituimmista ilmaisista 3D-mallinnusohjelmista. Muita tärkeitä elementtejä projektissa ovat esim. käsikirjoitus, hahmo- ja maailmasuunnittelu sekä äänisuunnittelu.




Liity kalkkunoiden Facebook ryhmään ja seuraa työn etenemistä

Projektin ohella pyörii englanninkielinen blogi, jossa avataan jokainen työvaihe selityksineen sekä kuvineen. Blogissa käsitellään koko prosessi ensi-ideasta loppumarkkinointiin, ajatuksena, että kirjoituksia voitaisiin käyttää myös opetustarkoitukseen.

Facebook
Blogi

Teksti: Martti Sirkkola ja Robert Niva

torstai 4. helmikuuta 2010

Monikameraa pää edellä

 Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän 2. vuosikurssin opiskelijat kuvaavat monikameratekniikalla Pyynikin uimahallissa näytelmän ”Pää edellä.” Näytelmä on Teatteri Siperian kulttuurihanke ja sen on ohjannut  Anna-Elina Lyytikäinen.

Opiskelijat ovat harjoitelleet ahkerasti kuluneiden viikkojen aikana monikamerataltiointia. Työn jäljestä on voinut nauttia koulun kahviossa, jossa on näkynyt harjoituksien livelähetyksiä. Liki kahdenkymmenen hengen työryhmä pääsee kentälle torstaina 11.2.2010, kun ryhmä suuntaa kuvaamaan Pää edellä -näytelmän kenraalinäytökset. Monikamerataltioinnin ohjaajina toimivat Turkka Korkiamäki ja Karita Ikonen.

Itse näytelmää ovat olleet toteuttamassa käsikirjoittamista opiskelevat Jenny Ollila ja Lotta Pelkonen. Tytöt astuivat mukaan projektiin jo marraskuussa, kun näytelmän käsikirjoitus oli vielä ideointivaiheessa. Työtä on tiedossa ensi-iltaan saakka, sillä käsikirjoitus elää ja muuttuu joka päivä.

Teksti: Anne Puolanne
Kuva: Iiro Peltonen

Kuvassa: Tiukkaa asiaa -studio
Linkkivinkki: www.paaedella.net

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Mobiilireittipalvelu: Iida, Lasten kirkkoreitti

Iida - Lasten kirkkoreitti on mobiilireittipalvelu, jonka avulla voi tutustua 1900 -luvun Tampereeseen lapsen silmin. Reitti alkaa Väinö Linnan aukiolta, kulkee noin kymmenen kohteen kautta ja päättyy Amurin työläismuseokortteliin.

Palvelu on suunnattu lapsiperheille ja kaikille jotka haluavat tietää kaupungin historiasta. Reitti on noin 1,5 km pitkä ja rauhallisesti kävellen tunnin pituinen. Omaa puhelinta ei välttämättä tarvita sillä reitin voi kiertää ryhmässä.

Kohteet on valittu kirkkoteeman ja oppaan Iida nimisen pikkutytön viime vuosisadan elämän mukaan. Iida työskenteli aikoinaan Finlaysonin tehtaalla ja opiskeli Mamselli Hydénin koulussa.

Kartan pohjana on käytetty Tampereen kaupungin korkokuvakarttaa johon rakennukset on piirretty. Kohteiden kuvat on otettu lasten näkökulmasta. palvelun kuvitus on sarjakuvamaista. Kirkkoreitin voi kiertää missä järjestyksessä tahansa.

Mobiilireittipalvelu opastaa löytämään oikeat paikat ja kertoo jokaisessa pysähdyspaikassa kohteen historiasta ja nykytilasta.

Tampereen seurakuntien ja Citynomadi Oy:n yhteistyöprojektina syntynyt palvelu on maksuton ja sen voi ladata netistä omaan kosketusnäyttöiseen GPS-puhelimeen.  Reitin on teknisesti toteuttanut ja sisällön muokannut tamperelainen Citynomadi Oy.  Reitin sisältö ja ulkoasu tuotettiin keväällä 2009 opiskelijaprojektissa yhdessä yhdentoista Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston opiskelijan kanssa Demolassa.

Iida on ollut ladattavissa 28. lokakuuta 2009 alkaen Tampereen seurakuntien verkkosivujen kautta osoitteessa www.tampereenseurakunnat.fi/iida ja samalta sivulta pääsee myös palvelun käyttöohjeisiin.

Teksti: Mia Hämäläinen

tiistai 2. helmikuuta 2010

Kuvataiteen 2. vuosikurssi: Lyhyt videokirjasto

Lyhyt videokirjasto
4.2.–28.2.2010
Galleria Emil 

Vanha kirjastotalo, Keskustori 4

Kuvataiteen 2. vuosikurssin videotaidetta Galleria Emilissä

Avajaiset keskiviikkona 3.2.2010. Tervetuloa!

Lyhyt videokirjasto on Tamkin kuvataiteen opiskelijoiden kokoama videoarkisto, jossa on esillä 14 videoteosta 21 taiteilijalta. Näyttelyn teokset sivuavat taiteen eri aloja monista lähtökohdista. Performatiivinen esiintyminen, maalaukseen ja valokuvaan pohjautuva animaatio sekä elokuvallinen kerronta asettuvat tilassa rinnakkain. Videot ovat esillä screeningissä, installaatioina ja yksittäisinä teoksina.

“Kaduilla kulkee väkeä
Sisään rakennuksiin, ovet avautuvat
Sitten sulkeutuvat
Ilma kulkee talojen läpi, niiden välissä
Tuuli puhaltaa oviin, ikkunoihin
Läpi pienten putkien, isojen hormien, läpi rakennusten
Kaupungilla on keuhkot.”


Teemu Riihelä teoksestaan Breathing.


Näyttelyn taiteilijat:
Kirsi Hellman, Laura Hetemäki, Liisa Hietanen, Niina Huovinen, Mikael Kinanen, Mirka Kinnula, Anna Knappe, Viliina Koivisto, Tuomas Koskialho, Sini Kujala, Essi Laurila, Jyri Lisowsky, Petra Lukkari, Mari-Sohvi Miettinen, Timo Piikkilä, Teemu Riihelä, Laura Rytkönen, Essi Saarenpää, Matti Sampela, Irene Stachon, Salla Virkkunen.

KUVA: Stillkuva Teemu Riihelän teoksesta Breathing