perjantai 20. maaliskuuta 2009

Liisa Hietasen teos Pirkko Niittynen TTVO:n 2. kerroksen aulassa


Taiteen merkityksellistäminen
12.3.-8.4.2009
Pesurumpu ja toisen kerroksen aula
Finlaysoninkatu 7

Tiistaisessa jutussa "Kuvataiteen ykköset Pesurummussa" esiteltiin kuvataiteen ykkösten näyttelyä sisääntuloaulassamme, Pesurummussa.

Yksi töistä seisoo toisen kerroksen aulan nurkassa. Hän on Liisa Hietasen virkkaama Pirkko Niittynen, jota suunnitellessa Liisalla oli ensimmäisenä mielessä oma ensimmäisen luokan opettajansa. Minä, ja moni muu on erehtynyt luulemaan Pirkko Niittystä eläväksi, itse menin kysymään tarvitseekohan hän ehkä apua ensimmäistä kertaa tavatessamme.

Liisa Hietanen kertoo työstään:

“Virkkasin kouluni nurkkaan vanhan opettajahahmon Pirkko Niittysen. Samalla nurkkaan joutui vanhoja arvoja, auktoriteetti ja verkkainen elämänmeno. Virkkaus teoksen toteutustapana korostaa kurinalaisen suorittamisen mallia, mutta ei kuitenkaan kannusta suoriutumaan. Vähemmän ja hitaammin ei välttämättä ole huonompaa kuin enemmän ja nopeammin.

Kouluajoista tuttu hahmo ei mielikuvissani kuulu nurkkaan. Teoksessa roolit ja valtasuhteet ovat kääntyneet nurinkurin. Opettajahahmo on nurkassa ja voimaton, eikä enää auktoriteetti. Teos kuvaa saamaamme kasvatusta ja oppeja suhteessa siihen millaiset elämänarvot ja asenteet olemme omaksuneet. Kun teos tulee vastaan koulurakennuksen käytävällä, se pysäyttää miettimään arvoja, opittuja ja omaksuttuja sekä vaalittuja ja unohdettuja. Niin me kaiken ikämme mielessämme pidämme.”

Kuvataiteen ja viestinnän ykkösten projektien esittelyt

0 comments: