tiistai 24. maaliskuuta 2009

Hyvää Ada Lovelace päivää!























Tänään blogit eri puolilla maailmaa viettävät yhteisesti Ada Lovelace päivää, niin tämäkin blogi.

Suuri osa meistä pitää tietotekniikkaa sinänsä aika tylsänä. Enemmän kiehtoo kaikki se upea, mitä tietokoneiden pyörittämien ohjelmien avulla voi saada aikaiseksi. Tietotekniikkaa sovellettiin kuitenkin pitkään aika puuduttavien asioiden hoitamiseen, teknisiin ja taloudellisiin laskelmiin, ja vähän myöhemmin ohjusten liikeratojen suunnitteluun.

Moni meidänkin opiskelijoistamme, joka käyttää tietokoneita etupäässä varsin luovaan audiovisuaaliseen touhuun, puhuu vielä ATK:sta (=automaattinen tietojen käsittely), vaikka tekee aivan muita kuin pankki- tai sotapuuhia.

Ada Lovelace (1815-1852) kirjoitti maailman ensimmäiset tietokoneohjelmat Charles Babbagen analyyttiselle koneelle (jota ei kuitenkaan koskaan rakennettu). Tietokoneiden ja tietokonesovellusten historia (ja nykypäivä) on kuitenkin hyvin miehinen maisema.

Historia ja nykypäivä voisivat olla upeampia, jos Ada olisi jatkanut työtään pidempään (hän kuoli 36-vuotiaana), tai jos hän olisi saanut työlleen avarakatseisimpia jatkajia. Ada Lovelace oli nimittäin paitsi ensimmäinen ohjelmoija, myös ensimmäinen, joka näki että tietotekniikkaa voi soveltaa muuhunkin kuin laskemiseen: musiikkiin ja muuhun luovaan ilmaisuun.

Nykyään tilanne on parempi, mutta meidän on edelleen syytä viettää Ada Lovelace-päivää aina 24.3. muistuttaakseemme itseämme siitä, että paremman maailman luomiseen tarvitaan molempia sukupuolia.

Onneksi olkoon Ada Lovelace-päivän johdosta kaikki, mutta eritoten luovan digitaalisen taiteen ja median parissa työskentelevät naiset!

Ada Lovelace päivä
Ada Lovelace Wikipediassa
The Ada Lovelace Day Collection

0 comments: