lauantai 15. maaliskuuta 2008

Lukijakysymys: Valokuvaajaksi TAMKista?


Lukija kysyy, voiko kuvataiteen tai viestinnän koulutusohjelmasta valmistua valokuvaajaksi?
Valokuvaaja (AMK) -tutkintoa ei saa TTVO:lta, ei mistään muualtakaan. Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuvan tutkintonimike on kuvataiteilija (AMK) ja viestinnän medianomi (AMK). Molemmat tutkintonimikkeet ovat englanniksi "Bachelor of Culture and Arts".

TTVO:n koulutusohjelmilla ei ole myöskään valokuvauksen suuntautumisvaihtoehtoa. Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa voi joka toinen vuosi hakea valokuvan suuntautumisvaihtoehtoon, ja Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutin viestinnän koulutusohjelmassa voi opiskella pääaineenaan valokuvaus. Muissakin amkeissa valokuvauslinjoja saattaa olla, en tunne kaikkien tarjontaa yksityiskohtaisesti.

Moni TTVO:sta valmistunut kuitenkin toimii menestyksellisesti valokuvaajana. Osa heistä on valmistunut kuvataiteen, osa viestinnän puolelta.

TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmassa valokuvauksen opinnot käyvät sujuvasti, sillä koulutusohjelma on välineriippumaton. Opintojen pääpaino on taiteellisessa ilmaisussa, ja välineen valitsee opiskelija. Siten samalla kurssilla opiskelevista joku valitsee välineekseen pensselin, toinen kameran, kolmas puukon. Jos opiskelija valitsee johdonmukaisesti välineekseen kameran, hänestä tulee valokuvauksen taitaja. Välineopetusta ei toki laiminlyödä, kuvataiteen ohjelmassa on myös nimenomaisia maalauksen ja valokuvauksen kursseja.

Viestinnän koulutusohjelmassa on kuvajournalismin kurssi, ja valokuvauksesta kiinnostuneet voivat osallistua taiteen koulutusohjelman tarjontaan. Elokuva- ja televisioilmaisun suuntautumisvaihtoehdon kuvauksen opinnot antavat runsaasti valokuvaajalle tärkeitä tietoja ja taitoja. Myös esimerkiksi valo-opetuksen tarjonta tukee valokuvausta: monet ammattikuvaajat välttävät salaman käyttöä ja turvautuvat elokuva- ja televisiotuotannossa käytettävään valaisuun, jonka taitajia syntyy myös TTVO:lla. Suunnittelemalla henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa oikein, ja esimerkiksi ottamalla still-kuvaajan tehtävät filmiprojekteissa, harjaantuu varmasti ammattitaitoiseksi valokuvaajaksi.

Kuvassa eilen päättyneen valokuvauskurssin osanottajia arvioimassa lopputuloksia. Kurssille osallistui kuvataiteen ja viestinnän opiskelijoita sekä vaihto-opiskelijoita Hollannista ja Englannista.
Kuva: Juha Suonpää

Lisää valokuvataideaiheisia juttuja

0 comments: