tiistai 11. maaliskuuta 2008

"Jos kaadun" voitti jälleen! Nyt filkkareilla.


Hannaleena Haurun elokuva "Jos kaadun" on yksi suuria TTVO-elokuvien menestystarinoita. Uusin saavutus on nuorisoraadin palkinto sunnuntaina päättyneillä Tampereen kansainvälisillä elokuvajuhlilla.

Nuorisoraati arvioi elokuvan:

Jos kaadun on koskettava ja humaani tarina suomalaisista. Elokuva on ammattitaidolla tehty ja pysyy tyylissään alusta loppuun. Idea välittyy kauniisti hyvien näyttelijöiden kautta. Lämminhenkinen elokuva on toimiva kokonaisuus.

Projekti sai lentävän lähdön: vuonna 2005 Hannaleena Haurun käsikirjoitus palkittiin arvostetussa eurooppalaisessa Nisi Masa -käsikirjoituskikilpailussa. Huomionosoituksena Nisi Masalta ei tullut vain kunniakirjaa, vaan 4 000 euroa tuotantotukea. Tuotantotukea myönsi myös YLE TV1:n Uusi kino.

Elokuvan valmistuttua menestys jatkui. Jos kaadun kutsuttiin viime vuonna Cannesin filmifestivaaleille, se sai kansainvälisen ensi-iltansa Critics Weekillä, joka esittelee nousevien esikoisohjaajien töitä. Opiskelijatyön kutsuminen Cannesin elokuvajuhlille on hyvin harvinaista.

Sen jälkeen Jos kaadun on valloittanut maailman, elokuva on esitetty paitsi lukuisilla elokuvafestivaaleilla Suomessa, myös maineikkailla elokuvajuhlilla Irlannissa, Brasiliassa, Tsekissä, Belgiassa, Espanjassa ja Kiinassa. TV1 esitti elokuvan tammikuussa.

Hannaleena Hauru valmistui TTVO:lta viime keväänä, Jos kaadun oli hänen opinnäytetyönsä. Nykyään Hannaleena jatkaa opintojaan Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla suuntautumisvaihtoehtonaan TV- ja elokuvakäsikirjoittaminen.

Elokuvan on tuottanut Tampereen ammattikorkeakoulu. Se työllisti suuren joukon TTVO:n opiskelijoita. Sen on kuvannut Jan-Niclas Jansson, leikannut Sanna Ryhänen, äänisuunnitellut Jussi Honka ja Rauli Roininen. Säveltäjä on Anna Huuskonen Sibelius-Akatemiasta. Tuotantopäälliköinä toimivat Anni Pänkäälä ja Samu Reijonen. Kaikki projektissa mukana olleet löytyvät elokuvan internet-sivustolta.

Myös elokuvan markkinointi on ollut esimerkillistä. Elokuvan omilta nettisivuilta löytyy paljon tietoa, valokuvia ja lehdistömateriaalia.

“Jos kaadun” on lyhytelokuva Kaarinasta, 27-vuotiaasta suomalaisesta sahatyöntekijästä.
Kaarina kertoo työstään 2000-luvun suomalaisella sahalla. Työnsä ohessa Kaarina kaatuu, toistuvasti. Elokuvassa dokumentaarinen ja runollinen kerronta yhtyvät: Kaarinalle kaatuminen on rakastumisen indeksi.
”Jos kaadun” esittelee kolme mahdollista lähestymistapaa rakastumiseen, näkökulma riippuu tavasta lukea elokuvan kronologiaa. Lisäksi kerronta yhdistää ihmiset, koneet ja puut tutkimalla, miten automaatio on osa 2000-luvun arkea.

Kaikki jutut Hannaleena Haurusta tässä blogissa

Nisi Masa

Kuva: Miina Alajärvi. Kuvassa pääosan esittäjä Tanja Heinänen

0 comments: