maanantai 3. maaliskuuta 2008

TTVO:n stipendiaattinäyttely Galleria Rajatilassa 1

Joka kevät myönnetään opinnäytetyön perusteella kaksi näyttelystipendiä yhteistyössä Galleria Rajatilan ja Tampereen kaupungin kulttuuritoimen kanssa taiteen opiskelijoille.
Stipendi sisältää näyttelyajan Rajatilassa ja siitä koituvat kustannukset. Viime keväänä stipendi myönnettiin Iidu Tikkaselle ja Olga Palomäelle.
Näyttely on esillä Galleria Rajatilassa 1.3.-23.3.2008

Esittelemme stipendiaatit kahdessa osassa.

Alakerrassa:
Olga Palomäki

Taiteilija esittelee näyttelynsä:

Unohdetut

Itsemurha on yksi yleisimmistä nuoren aikuisväestön kuolinsyistä ja yleisin syy nuorten miesten kuolemaan Suomessa. Mielenterveysongelmat ja niiden mukana itsetuhokäyttäytyminen lisääntyvät, mutta yhteiskunta ei tarjoa riittävästi resursseja oikeanlaisten hoitomuotojen ylläpitämiseen. Itsetuhokäyttäytyminen ei kerro ainoastaan yksilön pahoinvoinnista. Yhteiskuntamme on kilpailu- ja suorituskeskeinen, ja ihmisarvon mittana on usein raha. Tähän yleistettyyn, mutta vääristyneeseen ihmiskuvaan ei sovi heikkous. Tämä ominaisuus pyritään korjaamaan medikalisaatiolla.

Unohdetut kertoo yksinäisyydestä, pakenemisen tarpeesta ja itsemurhaan johtavista ajatusmalleista. Tuhkalla täytetyt lääkepurkit – uurnat – toimivat nimettömien itsemurhan uhrien vertauskuvana.

M2-M3 kuvaa tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon joutuneiden ihmisten kohtaloita ja psykiatrisen sairaalahoidon todellisuutta.

Näyttely on käsitteellinen muistomerkki. Se on omistettu itsemurhan uhreille ja heidän omaisilleen.

Galleria Rajatilaan

0 comments: