sunnuntai 23. maaliskuuta 2008

Kuvataiteen henkilöprofiili: Riikka Kuoppala


TAMK Taide ja viestinnän kuvataiteen opiskelijat löytyvät Finlaysoninkatu 7:n kolmannesta kerroksesta. Tämä tärpätintuoksuinen kerros on noin 70 opiskelijan toinen koti, jossa tuleva taiteilija etsii ja löytää omia suuntaviivojaan.

"Koulussa on saanut keskittyä omien projektien tekemiseen", miettii vuoden lopussa kuvataiteilijaksi valmistunut Riikka Kuoppala. Riikka on ehtinyt tehdä TTVO:lla jo useammankin installaation, lyhytelokuvan ja kantaaottavan yhteisötaideteoksen. Viimeisin, installaatio Werstaan Komuutti-näyttelytilassa kommentoi sosiaaliturvaa yksilön näkökulmasta.

Osa installaatiota oli kaksi itse ohjattua ja käsikirjoitettua lyhytelokuvaa joihin kuvaaja, äänisuunnittelija ja leikkaaja löytyivät helposti samasta rakennuksesta, viestinnän puolelta. ”On iso etu ettei AV-osaajia tarvitse hakea mistään ulkopuolelta tai yrittää tehdä kaikkea itse”, Riikka toteaa. Toinen lyhytelokuvista, Vieras ruumiissani sai teatteriensi-iltansa maaliskuussa Tampere Film Festivaleilla Uutta kotimaista 2008 -sarjassa.

Riikalle yksi oppimisen paikka oli ”Taiteen pelastamisprojektin” vetäminen. Pelastamisprojekti järjesti tempauksia lakkauttamisuhan alla olleen taiteen koulutusohjelman puolesta, keräsi adressia, painoi t-paitoja – ja ylitti uutiskynnyksen useitakin kertoja. Kun media kiinnostui, Riikka huomasikin olevansa tilanteessa jossa piti miettiä ennen kuin avasi suunsa. Projektin päätteeksi tätä aktiivia pyydettiinkin kunnallisvaaliehdokkaaksi.

Poliittinen ura ei ainakaan vielä imaissut tätä kuvataiteilijaa mukaansa, vaan Riikka jatkaa opintoja nyt Kuvataideakatemiassa ja valmistelee uutta käsikirjoitusta.

Teksti: Tiina Kurikka

0 comments: