maanantai 11. lokakuuta 2010

Olga Palomäen tutkintotyö Distortions - Vääristymiä YLE TV1:n MOT-ohjelmassa

YLE TV1:n ajankohtaisohjelma MOT: Pakkohoitoon tuomitut maanantaina 11.10. klo 20:00

Ohjelmassa näytetään osia kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2007 valmistuneen Olga Palomäen tutkintotyöanimaatiosta Distortions - Vääristymiä. Lisäksi ohjelmassa esitetään kuvamateriaalia Palomäen teoksista M2-M3 ja Unohdetut.

MOT: Pakkohoitoon tuomitut
(ohjelmatiedot:)

Tahdonvastaiseen psykiatriseen hoitoon joutuneiden oikeusturva ei toteudu. Viranomaiset suojelevat toistensa päätöksiä.

Suomessa käytetään enemmän pakkohoitoa kuin muissa Pohjoismaissa. Tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon joutuu noin 10 000 ihmistä vuodessa.

Pakkohoito vaihtelee rajusti sairaanhoitopiireittäin ja sairaaloittain. Itä-Suomessa määrätään potilaita enemmän pakkohoitoon kuin Länsi-Suomessa. Eniten tahdosta riippumattomaan hoitoon lähetetään ihmisiä Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä.

Kun ihminen on määrätty pakkohoitoon, hänen vapauttaan voidaan rajoittaa erilaisilla pakkotoimilla. Mielenterveyslaissa määriteltyjä pakkotoimia ovat huone-eristys, lepositeet, tahdonvastainen lääkeinjektio ja kiinni pitäminen. Eristykseen suljetaan vuosittain yli 2000 potilasta. Lepositeisiin sidotaan yli tuhat. Lääkettä ruiskutetaan väkisin noin 700 potilaaseen. Myös näiden pakkotoimien käyttö vaihtelee alueittain ja sairaaloittain.

Potilaiden mahdollisuudet valittaa hoitoon määräämisestään tai kohtelustaan osastolla ovat heikot. Viiden vuorokauden tarkkailujaksosta ei ole mahdollisuutta valittaa tuomioistuimeen. Varsinaisesta pakkohoitoon määräämisestä potilaalla on 14 vuorokautta aikaa valittaa hallinto-oikeuteen. Tämän ajan potilas on suljetulla osastolla usein ilman kännykkää ja tietokonetta, mahdollisesti vahvasti lääkittynä.

Psykiatrisen potilaan oikeusturva on heikompi kuin rikoksesta epäillyn. Yli vuorokauden syyttömästi vangitulla on Suomessa oikeus valtion varoista maksettavaan korvaukseen. Mielenterveyspotilas ei voi hakea perusteettomasta vapaudenriistostaan mitään korvausta.


YLE TV1 maanantaina 11.10. klo 20:00
Uusinnat TV1 tiistaina 12.10. kello 14:30 ja perjantaina 15.10. klo 10:20

Ohjelman voi katsella ensilähetyksen jälkeen viikon ajan YLE Areenassa.

MOT

0 comments: