tiistai 5. lokakuuta 2010

Kierre tutkii teatterin tuotantoprosesseja

Tampereen ammattikorkeakoulussa on käynnistynyt Kierre-projekti, joka tutkii ja kehittää teatterityön tuotantoprosesseja sekä työssäoppimista teattereissa. Kierteen tavoitteena on tutkia työmenetelmiä sekä tuottaa tietoa siitä, miten teatterialan  eri ammattiryhmien oppimista voidaan tukea, ohjata, arvioida ja johtaa.

Yhteistyöteattereina projektissa ovat Ahaa Teatteri Tampereelta sekä Seinäjoen kaupunginteatteri.

Kierre tutkii toimintamalleja ja oppimista

Viime vuosikymmeninä teatterityön talous- ja toimintaympäristö on muuttunut ja vaikuttanut työyhteisöjen toimintakykyyn. Muuttuva työelämä edellyttää työntekijöiltä entistä vankempaa kapea-alaista asiantuntijuutta - näin myös teatterissa. Toisaalta työtehtävät ja -olosuhteet haastavat työntekijät joustavuuteen, liikkuvuuteen sekä työssä tapahtuvaan jatkuvaan itsensä kehittämiseen ja oppimiseen.

- Kierteessä on tavoitteena pitkäjänteinen ja kehittyvä teatterityön toimintamallien kuvaus ja muutosprosessi. Tuloksena on myös työelämälähtöistä koulutusta sekä tutkimusta ja opiskelijaprojekteja teatterityöstä. Osa toimintamalleista konseptoidaan hyviksi käytännöiksi jaettavaksi edelleen, kertoo Kierteen asiantuntija ja idean isä,  TAMKin elokuvan ja television koulutusohjelman valoilmaisun lehtori Eero Pölönen.

Teatterin taiteelliset tavoitteet ja tuotantojen hallinta kohtaavat projektin myötä uudella tavalla. Teatterialan rakenteet, niitä tukevat tekniset resurssit ja yksityinen ammatillinen osaaminen integroituvat paremmin teatterin tuotantoprosessiin.

Työyhteisölähtöistä kehittämistä
Kierre-projektin osallistavan työtavan vaikutuksesta teatterintekijöiden motivaatio oman työn kehittämiseen, oppimiseen ja työympäristöön toteutettaviin innovatiivisiin muutoksiin lisääntyy.

- Työssäviihtyminen ja työssäjaksaminen paranevat, kun työntekijät kokevat osaavansa vaikuttaa oman työn tekemisen prosesseihin, uskoo Pölönen.

Kierre-projekti käynnistyi 1.8.2010 ja päättyy 30.9.2012. Projekti on Euroopan unionin Euroopan Sosiaalirahaston osarahoittama. Kansallinen rahoittaja on Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja projektia hallinnoi Tampereen ammattikorkeakoulu.

Teksti: Susanna Ihanus
Kierteen projektipäällikkö

0 comments: