tiistai 28. joulukuuta 2010

Kaunis kansalainen Galleria Rajatilassa


Kaunis kansalainen
Galleria Rajatila

Hämeenpuisto 10
28.12.2010-2.1.2011

Elina Alatalo, Pii Anttila, Sebastian Lindberg, Kalle Mustonen, Eero Yli-Vakkuri
Galleria Rajatilassa järjestetään 28.12.2010 - 2.1.2011 mediataidetapahtuma 'Kaunis kansalainen'. Tapahtumassa pohditaan suomalaista henkistä passikuvaa ja sitä, mitä voisi olla kaunis ja hyveellinen kansalaisuus nykysuomessa. Tapahtuman keskusteluosiossa hahmotamme nykykuvataiteilijan roolia kansalaisena olemiseen. Kaunis kansalainen on osa Rajataide ry:n MediaPyhät tapahtumasarjaa.

Tapahtuma koostuu siihen osallistuvien taiteilijoiden esitys- ja keskustelutilaisuudesta, työskentelypajasta sekä lyhyestä näyttelystä. Esitystilaisuus ja näyttely ovat yleisölle avoimia. Taiteilijoille suunnatussa työskentelypajassa koostetaan yhteinen mediainstallaatio, joka muodostaa Kaunis kansalainen tapahtuman näyttelyosuuden.

Sunnuntaina 2.1.2011 tapahtuman päättää elokuvanäytös, jossa nähdään Oliver Resslerin elokuva What is Democracy?

Tapahtumaan liittyvän Pii Anttilan yhteisöllisen Kaverikortti -projektin blogi löytyy osoitteesta:
http://kaverikortti.wordpress.com/about/

Tapahtuman aikataulu:
Taiteilijoiden presentaatioita ja keskustelutilaisuus 28.12.2010 klo 13-16
Avajaiset 29.12.2010 klo 18-20
Näyttely avoinna 30.12.-31.12.2010 klo 13 -18 ja 1.1.-2.1.2011 klo 12-16
Elokuvanäytös Oliver Ressler: What is Democracy? 2.1.2011 klo 16-18

Tervetuloa!

Näyttelyn kuvataiteilijoista Pii Anttila ja Eero Ylivakkuri ovat valmistuneet TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmasta.

MediaPyhät
Galleria Rajatila
Aiemmat jutut Galleria Rajatilan näyttelyistä
|||

maanantai 27. joulukuuta 2010

Golden Pineapple -palkinto Eevi Korhoselle


(Read this story in English)
Vuoden 2010 Golden Pineapple pelisuunnittelukilpailun tulokset julkistettiin joulun alla. Valittuja ehdokkaita arvioitiin ei pelkästään yleisöäänestyksen perusteella, vaan kaikilla pelikonseptin suunnittelun kriteereillä: pelattavuus, haasteellisuus, oppimistulokset, budjetti jne. Kaiken kaikkiaan 20 parasta valittiin lähempään tarkasteluun 70 kilpailutyön joukosta, jotka tulivat kymmenestä Euroopan maasta. Näistä kahdestakymmenestä karsittiin vielä kolme parasta jokaiseen kategoriaan.

Kaksi palkituista peleistä suunniteltiin Engage Learning Summer Schoolin aikana Demolassa Tampereella. Summer Schoolin järjesti FH Joanneum, itävaltalainen Grazissa sijaitseva ammattikorkeakoulu, ja sitä isännöi TAMKin Median koulutusohjelma.

"Sorting Rush" ja sen tekijät Jamie Myland, Eulalia Guiu ja Anuja Dharmaratne voittivat kategoriassa Paras opettava konsepti. "Parhaan opettavan tai sivistävän pelikonseptin kategoriassa ehdokkaan täytyi olla ainutlaatuinen sekä sopiva kohdeyleisölle. Sen täytyi myös käyttää kohdealustaa mahdollisimman hyvin."

"Cyber Hero" ja sen tekijät Eevi Korhonen, Erik Ortman ja Kenneth Swedlund voittivat kategoriassa Paras sosiaalisesti osallistava konsepti. "Parhaan konseptin sosiaalisen osallistavuuden kategoriassa täytyi osoittaa potentiaalia itsetunnon ja oppimismotivaation nostamisessa sekä edistää yhteisöön tai yhteiskuntaan osallistumista ja siten myötävaikuttaa sosiaaliseen osallistamiseen tietoyhteiskunnassa."

"Sorting Rush" oli myös yleisön suosikki kahden äänen marginaalilla Cyber Heroon verrattuna.

"Cyber Hero" tiimin jäsen, Eevi Korhonen, on TAMKin kansainvälisen Median koulutusohjelman 2. vuoden opiskelija.


Täältä löydät kaikki Golden Pineapple voittajat
Lue lisää kilpailusta ja kesäkoulusta englanninkielisestä Artmedia-blogistamme

perjantai 17. joulukuuta 2010

Konserttiäänentoiston erikoistumisopinnot päätökseen



29.-30.11 koeteltiin Finlaysonilla TTVO:n kahvion perustuksia vuoden mittaisen konserttiäänentoiston erikoistumisopintojen päätöskonsertin valmistelun ja toteutuksen merkeissä.

Jo toista kertaa Virtain digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin sv:n koordinoimalle kurssille oli asetettu seuraavat osaamistavoitteet:

Opiskelija
- saa valmiudet toimia kiertueen/tapahtuman ääniteknisen projektikokonaisuuden suunnittelijana ja toteuttajana kotimaahan ja ulkomaille suuntautuvissa tuotannoissa.
- osaa suunnitella ja käyttää monipuolisesti erilaisia äänijärjestelmiä.
- osaa miksata livetilanteessa eri tyylilajeja tyyliin sopivalla tavalla (sali- ja lavaäänentoisto).
- osaa perusteet kiertuemanagerin tehtävistä koti- ja ulkomaille suuntautuvissa tuotannoissa.

… ja heti alkuun voi todeta, että kun opetus voitiin toteuttaa erinomaisissa tiloissa ja kalustoilla (Akun tehdas, Musiikki Mode, TAMK/Virrat ja TTVO) vastaanottavaisen opiskelijaryhmän ja eri osaamisalueiden huippujen kanssa, näihin tavoitteisiin myös päästiin.


Miten opinnot toteutettiin?


Opetuksen keskeiset osat toteutettiin todella kokeneen opettaja- ja luennoitsijakaartin toimesta. Päävastuussa toimivat Reima Saarinen (mm. 2007 Euroviisujen saliäänensuunnittelija), Kimmo Ahola (mm. Nightwish), Arttu Pulkkinen (mm. Riku Niemi Orchestra), Klas Granqvist (mm. Akun tehdas), Harri Karvinen (mm. TAMK ja NEM-booking), Timo Kivikangas (mm. TAMK ja Kolmas Nainen) + liuta vierailijoita. Kalustoina käytettiin monipuolisesti alan viimeisintä äänitekniikkaa ja nykyaikaisia mittausjärjestelmiä äänijärjestelmien säätämiseen.

Opintojen aikana käsiteltiin äänijärjestelmien kokoamista ja virittämistä, saliäänen miksaamista ja lavaäänen monitorointia, taltiointia, kiertuemanagerointia, konsertin ja kiertueen projektisuunnittelua jne. Opinnoissa yhdistettiin teoriaa ja käytäntöä sekä kuultiin alalla pitkään toimineilta ammattilaisilta kullan arvoisia käytännön neuvoja.



Opintojen arvioitavana kehittämistehtävänä oli päätöskonsertin ääniteknisen toteutuksen suunnittelu ja toteutus. Tällä kertaa konsertin toteutuspaikaksi valikoitui TTVO:n kahvio. Suurkiitos Leena Mäkelälle tästä mahdollisuudesta sekä Juhana Karille ryhmämme avustamisesta! Päätöskonsertin tekninen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ennen konserttia suunnittelussa tarvittavien perustietojen hankkimisella, joiden pohjalta valittiin konserttiin tulevan kaluston kokoonpano ja laadittiin tarvittavat tuotantotekniset dokumentit.

Jotta kaikki opiskelijat pääsisivät konsertissa näyttämään osaamistaan eri osa-alueiden hallinnassa, tarvittiin mukaan kolme eri tyylilajia edustavaa yhtyettä. Sopivan monipuolinen miksausteknisesti ja –esteettisesti haastava kattaus löytyikin suht helposti TAMKin sisältä. Esiintyjiksi useista tarjokkaista valikoituivat Virtain digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin opiskelijoiden kokoonpanot Louna Widenius ja Laitakaupunki (nykykokoonpanonsa ensimmäinen esiintyminen) ja Sonsuperior (viime kevään stereoääniteprojektin tuloksena syntynyt yhtye) sekä TAMK/musiikin opiskelijoiden teatterimusiikkiyhtye Kalle Elkomaan johdolla.

Konsertin ääni taltioitiin monikanavaisena ja surround-tekniikkaa hyödyntäen, monikamerataltioinnin toteutti Virtain H09KUVA-ryhmän opiskelijoista koostuva ryhmä ja valosuunnittelun tekivät TTVO:n opiskelijat.

Lopuksi

Jälleen voi todeta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Yhteistyössä opiskelijaryhmän kanssa tehdyt päätöskonsertin suunnitelmat pitivät, yhtyeet antoivat parastaan, kalusto toimi moitteettomasti ja opiskelijat onnistuivat työssään erinomaisesti. Oli ilo seurata opiskelijaryhmän ammattimaiseksi kasvanutta työskentelyä ja kokea kolmen mainion yhtyeen esitykset, joista erityisesti teatterimusiikkiyhtyeen sointi sopi tilan haasteelliseen akustiikkaan hienosti. Näistä liveäänen moniosaajien työn tuloksista saa usea kokoonpano ja yleisön edustaja vielä nauttia jatkossa.

Kiitokset vielä kaikille opetuksen järjestelyissä ja tuotannossa mukana olleille yhteistyökumppaneille sekä päätöskonsertin yleisölle!

Timo Kivikangas
Konserttiäänentoiston erikoistumisopintojen vastuuopettaja
Viestinnän koulutusohjelman (Virrat) koulutuspäällikkö
SV-vastaava/Digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin suuntautumisvaihtoehto


Kuusi kolmeminuuttista ensi-iltaa tänään Niagarassa

Elokuvan 'Oppitunti' kuvaukset. Kuva: Hannu Koivuranta

TAMKin Finlaysonin kampuksen (TTVOn) syyslukukausi saa tänään komean päätöksen, kun kolmannen vuoden elokuvan ja television opiskelijoiden kuusi kolmeminuuttista elokuvaa esitellään ensi-illassaan elokuvateatteri Niagarassa. Elokuvat ovat fiktioita ja elokuvailmaisun opintojakson kurssitöitä.

Elokuvat:
Näytös alkaa tasan kello 18:25, vapaa pääsy.

Ensi-iltatapahtuma Facebookissa
Edellisten kolmeminuuttisten esittely (tämänvuotisten esittelyä odotellessa)
|||

torstai 16. joulukuuta 2010

Osoite muuttuu perjantaina Niagarassa


Mitä tapahtuu, kun yksinhuoltaja-Pirjon ainut lapsi Maiju muuttaa kotoa pois? Näihin kysymyksiin vastaa lyhytelokuva Osoite muuttuu, jonka on käsikirjoittanut Outi Hartikainen ja ohjannut Hanna Lappalainen.

Osoite muuttuu on osa TTVO:n kolmannen vuosikurssin elokuva- ja televisioilmaisun opiskelijoiden Elokuvailmaisu 1-kurssia. Elokuvaa kuvattiin kahtena marraskuisena päivänä Tampereella ja Lempääläässä.

Osoite muuttuu on mahdollista nähdä ensimmäistä kertaa perjantaina 17.12. 'kolmeminuuttisten' ensi-illassa Niagarassa kello 18.25-18.55.

Teksti: Lotta Pelkonen

Lyhytelokuva Vettä sakeampaa valmistuu


08.-09.11.2010 ryhmä TTVO:n kolmannen vuosikurssin elokuva- ja televisioilmaisun opiskelijoita linnoittautui Vehkajärven kirkkoon kuvaamaan. Tuloksena syntyi Vettä sakeampaa, kolmeminuuttinen lyhytelokuva Elokuvailmaisu 1 -kurssille.

Elokuvan on käsikirjoittanut Hanna Lappalainen ja ohjaajina toimivat Karita Ikonen ja Turkka Korkiamäki. Vettä sakeampaa käsittelee suuria teemoja, muun muassa riippuvuutta ja irtipäästämistä. Pääosissa nähdään Matti Nurminen ja Kirsi Nurminen.

Vettä sakeampaa tulee ensi-iltaan perjantaina 17.12. kello 18.25 Niagarassa yhdessä muiden kolmeminuuttisten kanssa. Tarkempaa tietoa elokuvasta löytyy Vettä sakeampaa -Facebook-sivuilta osoitteesta http://www.facebook.com/caide?ref=name#!/VettaSakeampaa.

Teksti: Lotta Pelkonen


Vettä sakeampaa (Facebook)
Edellinen juttu elokuvasta
|||

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Toinen Meistä ensi-iltaan perjantaina

Ohjaaja Iiro Peltonen (toinen oikealta) näyttelijöiden ympäröimänä.

Toinen Meistä on Iiro Peltosen ohjaama elokuva veljeksistä, joista toinen koittaa elää kunniallista elämää köyhistä lähtökohdista huolimatta. Oikotie onneen on toisen ratkaisu. Valitettavasti tuo oikotie sattuu olemaan vaaroja täynnä, eikä pahin kosto aina koidu pahantekijälle itselleen.

Lyhytelokuva kuvattiin syksyllä 2010 Tampereella ja Lempäälässä, pääasiassa TTVO:n kolmannen vuosikurssin viestinnän opiskelijoiden toimesta. Jälkityöt ovat aivan loppusuoralla ja ensi-ilta häämöttää.

Lyhärin päävastuullinen henkilökunta muuttaa kevääksi 2011 Manchesteriin jatkamaan elokuvaopintojaan Salfordin yliopistossa. Porukan yhteinen lopputyö samasta veljeyden teemasta kuvataan huhtikuun kieppeillä Iso-Britanniassa.

Tietyssä mielessä Toinen Meistä on demoversio tulevasta lopputyöstä, mutta toimii aivan täysin itsenäisenäkin teoksena. Tämä elokuva kuitenkin tarjosi ohjaajan lisäksi mm. kuvaaja Niko Nurmelle ja leikkaaja Martina Kuitolle oivan mahdollisuuden hioa elokuvan tyyliä etukäteen.

Toinen Meistä saa ensi-iltansa yhdessä viiden muun lyhytelokuvan kanssa Elokuvateatteri Niagarassa Tampereella 17.12. Näytös alkaa kello 18:25.

Ensi-iltatapahtuma Facebookissa

Teksti: Niilo Gustafsson
Kuva: Riku Hasari
|||

maanantai 13. joulukuuta 2010

Luvassa kesäistä kauhua

 
Pieni maalaiskylä on valmistautumassa suureen juhlaan, kun kaksi miestä, Kiuru ja Moukari, kulkevat sen läpi kesäisenä iltapäivänä. Maantiellä miehet kohtaavat nuoren Alman, joka johdattaa heidät ikivanhan metsän siimekseen. Pimeyden laskeuduttua metsästys voi alkaa…

Tällainen on yhden tämän vuoden TTVO:n lopputyöelokuvan, Metsästysmaan, juonikuvio. Metsästysmaa kuvattiin viimeisten helteiden aikaan elokuussa 2010. Kuvauspaikat löytyivät Pirkanmaan maaseudulta, Lempäälästä ja Valkeakoskelta.

Elokuvan tuottajana hyöri Joanna Mäkelä ja sen toteutuksesta vastasi joukko eri vuosikurssien TTVO:laisia. Lopputyöelokuva se on kuvaaja Janne Keräselle, leikkaaja Anssi Rautiolle ja käsikirjoittaja/ohjaaja Nalle Mieloselle. 

Näyttelijät Janne Hannula, TiinaTanskanen ja Tommi Raitolehto

Metsästysmaa on kauhuelokuva, genre, joka erityisen lähellä ohjaajan ja kuvaajan sydäntä. Sen visuaalista ja kerronnallista innoitusta haettiin Peter Straubin novelleista, vaihtoehtoisesta country musiikista sekä sellaisista kauhun klassikoista kuten The Wicker Man (Robyn Hardy, 1973) sekä The Texas Chain Saw Massacre (Tobe Hooper, 1974).

Metsästysmaan peruselementit rakentuvat kesäisestä maantiestä, luonnosta ja kolmen metsästäjän kohtaamisesta. Teemoiksi nousivat sukupuoli ja väkivalta ja niiden ympärille tarina, joka rakentuu mukaillen useamman genren traditioita. Elokuva on kasvukertomus, fantasia ja eräänlainen kostotarina. Mukana kulkee ajatus teemoista yhteiskunnallisessa kontekstissa, synkästä utopiasta, jossa yö on otettu takaisin mystisin keinoin.

Metsästysmaa saa ensi-iltansa Tammikuussa 2011.  Sitä odotellessa kannattaa vierailla Ruben Ginéstosin tekemillä elokuvan nettisivuilla, josta löytyy mm. elokuvan traileri.

Metsästysmaan verkkosivut

Teksti: Nalle Mielonen
|||

lauantai 11. joulukuuta 2010

Island Creative Quarantine 2010

Tämä Anette Siilin kirjoittama juttu on alunperin julkaistu Virtain viestinnän koulutusohjelman blogissa Käsikirjoittaminen ja kuvallinen ilmaisu

Gerraldin asunnolla.
 
Lähdettiin (Anette, Maija, Niki, Aino, Jussi) reissun päälle 3.11.2010 Virtojen maasta Tampereelle, jossa tapasimme 10 mukavaa tyyppiä TTVO:lta. Sieltä sitten Ryanair ystävällisesti lennätti meidät ahtaasti, mutta perille Saksan Bremeniin. Bussilla jatkettiin eteenpäin ja saavuttiin n. 4 tuntia myöhemmin Hollannin Groningeniin. Vietimme Groningenissa pari päivää Gerraldin studioasunnossa tutustuen toisiimme ruuan ja juoman merkeissä. Selvennetään sen verran, että Gerrald on opiskelija Hollannin Pop Culture Academyssä. Perjantaina 5.11 bussi saapui Gerraldin pihaan ja nappasi meidät kyytiin suuntana Ameland -niminen saari. Bussissa oli mukana opiskelijoita muista maista Latviasta, Unkarista ja Hollannista. Gerrald jäi vilkuttamaan pihalle, mutta lupasi myös tulla saarelle myöhemmin. Ennen saarelle siirtymistä kävimme tutustumassa Pop Culture Academyyn, joka vaikutti erittäin taiteelliselta paikalta.

Seinätaidetta Pop Culture Academyssä
Adri kertoo majoituksista
Bussi-Lautta-Bussi matkojen jälkeen olimme viimein saarella. Paikka tuntui olevan kuin jostakin satukirjasta ja samalla myöskin mieleeni juolahti Emmerdale. Niin se tv-sarja. Vastassa meitä oli Adri, Pop Culture Academyn opettaja. Ensimmäisenä saimme huonot uutiset; asumuksemme emäntä oli tehnyt tuplabuukkauksen asunnoille ja kuoropojat saisivat paremmat kämpät. Hyvät uutiset; saimme kaikki paikallisesta pyörävuokraamosta polkupyörät, joten pystyimme kruisailemaan ympäri saarta miten halusimme. Hienoa! Takaisin asuntoasiaan. Jouduimme siis pariksi päiväksi asumaan hieman epämukavissa tiloissa esim. meidän huoneessa ei ollut ollenkaan lämmitystä. Kylmä oli, mutta ainakin meillä oli oma suihku ja vessa toisin kuin muilla. Hah! Kolmet housut ja viisi paitaa niin johan oli mukava nukkua! Parin päivän jälkeen tosiaan pääsimme parempiin asumuksiin, joissa kaikilla oli ihan oikeasti omat suihkut, vessat ja patterit. Nice!

Yksi workshopeista nimeltään Ultimate Machine.
Iltakuvauksien valmisteluja.
Aluksi lyötiin heti workshopit käyntiin. Aiheena oli interaktiivisuus, leikkisyys ja kestävä kehitys. Meidän workshop oli siis interaktiivinen lyhytelokuva. Olin käsikirjoittanut Suomessa melkein koko pläjäyksen, yksi kohtaus oli tarkoitus käsikirjoittaa saarella. Saatiin meidän tiimiin avuksi neljä hollantilaista tyyppiä; Miranda, Annelotte, Luciano ja Roald. Yhdessä käytiin aluksi käsikirjoitus läpi ja jaettiin työroolit. Oli paljon tehtävää ja vähän aikaa. Kuvaukset alkoivat heti seuraavana päivänä. Saarella säätila vaihtui kahden minuutin välein ja tietenkin käsikirjoituksessa kaikki tapahtui ulkona...voisi sanoa, että hermoja kiristeltiin useampaankin otteeseen. Ongelmaksi muodostui myöskin kuvauspaikka (keskellä ei mitään) ja iltakuvaukset, johon tarvittiin valaistus eikä sähköä lähimaillakaan = generaattorin hankinta. Editointi/värimäärittely tehtiin parissa päivässä ja äänelle/musalle jäi vissiin semmonen päivä aikaa. Viimeisenä päivänä kohdattiin niin paljon ongelmia, että oltiin lopulta 4 tuntia näyttelyn avajaisista myöhässä.

Taustalla näyttelypaikka.

Joku katselee valmista "Made By You" -lyhytelokuvaamme näyttelyssä.
Valmiille töille siis järjestettiin näyttely. Workshoppeja oli yhteensä 9 kappaletta liittyen ääneen, kuvaan, valoon, vempeleisiin ja installaatioihin. Palaute lyhäristämme oli erittäin hyvää, jopa kaupassa joku vanhempi paikallinen nainen tuli pysäyttämään ja sanomaan "We really enjoyed your movie!". Tämä lämmitti mieltä ja sydäntä. Maija päätti vetästä oikein kunnon tuuletukset ruokahyllyjen takana tämän kunniaksi. Valmista lyhytelokuvaa voi katsella jossain vaiheessa elämää internetissä.

Instructables Orchestran soitin.
Saarella meille oli myöskin järjestetty kaikenlaista mielenkiintoista tekemistä mihin sai ottaa osaa jos halusi. Itse kävin ratsastamassa mukavan metsäreitin porukan mukana, otin osaa Instructables Orchestra työryhmään (jossa tehtiin soittimia romuista ja heitettiin keikka), kävin parissa konsertissa ja mielenkiintoisilla luennoilla (paikalla oli erilaisia taiteilijoita luennoitsemassa töistään). Mielenkiintoista olisi myös ollut nähdä Shiin, kaksi miestä inspiroitui luonnosta ja teki siitä musiikkia. Kaikkeen oli kuitenkin hieman vaikeaa ehtiä. Oli erittäin mielenkiintoista tutustua myöskin VJ-toimintaan (Visuaalinen DJ), jota Suomessa ei kovasti vielä tunneta. Heti kunhan ehdin, aion itsekin kokeilla löytyykö VJ taitoja or not. Iltaisin tutustuttiin myöskin jokaiseen paikalla olleeseen maahan. Suomen puolesta meillä oli perus salmiakkimeno ja levyraati. Levyraadin voittajaksi kruunautui Uusi Fantasia ft. Freeman - Liian Myöhään.

Suomi-ilta, TTVO:n tekemä valaistus.
Kotiin saavuttiin 15.11.2010 ja lyhyenä yhteenvetona reissu oli mahtava! Kaikki ihmiset olivat ihania ja saari oli kaunis. Ympärillä oleva taide ja sen tekeminen inspiroi kovasti. Ikävähän tässä on jo kaikkia, mutta yhteyttä on tarkotus pitää ja yritys on kova palata Hollantiin kesäksi 2011. Adrille lähetettiin kotiin kiitokseksi 50 kiitospostikorttia. Tämä pitkä ja jaaritteleva tarinani päättyy nyt tähän! <3: llä Anette.
ps. ne laitto strösseliä paahtoleivän päälle joka aamu. Niin minäkin!

Annelotte antoi muiston viimeisenä päivänä.

perjantai 10. joulukuuta 2010

EVA - visuaalisen kulttuurin uusi kansainvälinen korkeakoulu

EVAn koordinaattori, professori Doru Pop vetämässä opetussuunnitelmatyöpajaa

Viime viikonloppuna käynnistyi uusi EU-projekti, European Virtual Academy, Transylvanian pääkaupungissa Clujssa, Romaniassa. Seuraavan kahden vuoden aikana rakennamme EVAn visuaalisen kulttuurin kampuksen kursseineen, kirjastoineen, laboratorioineen ja avoimine oppimisfoorumeineen digitaaliseen verkkoavaruuteen.

Värväämme oppimisen kärkiasiantuntijat - opiskelijat - rakentamaan kampusta. Professorit, lehtorit ja taitelijat ovat jo valmistelemassa yhdeksää ensimmäistä pilottikurssia, jotka alkavat ensi syksynä. Kampuksen yleiskieli on englanti, mutta kurssit toimivat myös romaniaksi, italiaksi, saksaksi, unkariksi ja suomeksi.

EVA antaa viestinnän ja kuvataiteen opiskelijoille mahdollisuuden osallistua kansainväliseen vaihtoon aidosti kansainvälisessä ympäristössä matkustamatta minnekään. Suunnitelmissa ei ole kansainvälisen opiskelijavaihdon vähentäminen, EVA vain lisää ja monipuolistaa vaihtoehtoja.

Me EVAlaiset olemme tässä vaiheessa Babes-Bolyai yliopisto, Cluj, Romania (koordinaattori), Milano-Bicocca yliopisto, Milano, Italia, Hochschule Mittweida ammattikorkeakoulu, Mittweida, Saksa, Transylvanian unkarilainen Sapientia yliopisto, Cluj, Romania ja Tampereen ammattikorkeakoulu.


Kun hanke on saatu alulleen, kutsutaan myös muita korkeakouluja mukaan.


Hanketta rahoittaa Euroopan unionin elinikäisen oppimisen ohjelma.


EVAn verkkosivut avautuvat huhtikuussa.


Cai Melakoski
|||

torstai 9. joulukuuta 2010

Need4Feed ja Angry Birds maailman parhaita mobiilisovelluksia

Komea lasipysti. Kuva kopioitu Newelon Juha Kaarion Facebook kuvareportista Abu Dhabista

YK:n tietoyhteiskuntakokousten yhteydessä syntyneellä World Summit Awardilla oli tänä vuonna erityinen maailman parhaiden mobiilisovellusten kisa. Itsenäisyyspäivänä Abu Dhabissa palkittiin kaksi suomalaista ehdokasta: Newelon Need4Feed m-Media and News kategoriassa ja Rovio Mobilen kassamenestys Angry Birds m-Entertainment & Lifestyle kategoriassa.

Intia ja USA voittivat neljä palkintoa, Venäjä ja Saksa kolme pystiä, joten pienen Suomen kaksi voittoa tässä globaalissa kisassa osoittaa, että suomalaiset digisisältöjen tuottajat ovat edelleen maailman huipulla tai ainakin sen tuntumassa.

Kansalliset ehdokkaat WSA kisoihin asettaa kunkin maan 'Eminent National Expert' joka Suomessa on TAMKin median koulutuspäällikkö ja MindTrekin hallituksen jäsen Cai Melakoski. Suomen karsinnat tuotti TAMK ja tuomaristona toimi joukko MindTrekin hallituksen jäseniä.

Varsinainen World Summit Award järjestetään ensi keväänä, Suomen ehdokkaat julkistettiin MindTrek-konferenssissa lokakuussa.

Suomen WSA ehdokkaat (MindTrekin nettisivut)


WSA Mobile Content Award
World Summit Award (WSA)

Newelo
Rovio
|||

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Viisi TTVO-elokuvaa Arktisen Upeeta -festivaalille



Arktisen Upeeta -elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun finalistit on valittu. 189:n ilmoittautuneen teoksen joukosta esiraati poimi loppukilpailuun 20 ammattilaistuotantoa ja 24 opiskelijatyötä. Opiskelijatöistä viisi on TAMK/TTVO-tuotantoa.

Elokuvat ovat valmistuneet vuosina 2009–2010. Kilpailutyöt esitetään festivaaleilla Jyväskylän Kampus Kinossa 10.–12.2.2011. Voittajien nimet julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa sunnuntaina 13.2.2011.

Järjestäjät kuvailevat opiskelijasarjan töitä:

"Opiskelijasarjaan valikoitui ennen kaikkea kahdenlaisia elokuvia: poikkeuksellisia ihmissuhdekuvauksia sekä selvänäköisiä yhteiskunta- ja yhteisöanalyysejä. Lajityyppien skaala ulottuu maalaisidyllin kuvauksista zombitarinoihin. Huumori on avainsana lähes jokaisen valituksi tulleen teoksen kohdalla, oli se sitten lämmintä tai viiltävää laatua."
TAMKista kutsutut:

Arktisen Upeeta 
|||

tiistai 7. joulukuuta 2010

Ikuisen Gallerian joulumyyjäiset to-la



Ikuinen Galleria
8.12.- 11.12.2010
Joulumyyjäiset

Avoinna to-pe 12-16, la 12-18
Finlaysoninkuja 3 Tampere

Vuosittaisen perinteen mukaan Tampereen ammattikorkeakolun taideopiskelijat järjestävät Ikuisessa Galleriassa (Finlaysoninkuja 3) joulun mielenkiintoisimmat myyjäiset.

Myynnissä on sekä upeita taideteoksia opiskelijahintaan että kevyemmän lompakon uniikkeja askarteluja.

Anna joululahjaksi kavereille, sukulaisille, vihamiehille tai itselle tulevaisuuden huipputaidetta!
Torstaista lauantaihin 8.-11.12. kestävät kolmipäiväiset myyjäiset ovat auki to-pe 12-16 ja lauantaina 12-18. Huom. maksuvälineenä hyväksymme vain käteistä.

Tervetuloa ostoksille!

|||
Ikuinen Galleria
Ikuinen Galleria (Facebookissa)
Ikuisen Gallerian aikaisemmat näyttelyt (TTVO blogi)
|||
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.

maanantai 6. joulukuuta 2010

Youth as Refugees matkalla kohti Euroopan rajoja

Sankt Peter, entinen kirkko ja nykyinen kulttuurikeskus

Youth as Refugees –yhteisötaideprojekti kutsuttiin jo toiseen näyttelyyn Saksassa. Aiemmin Dortmundin Inter-cool 3.0 –näyttelyssäkin esillä ollut työ kutsuttiin mukaan Frankfurtissa järjestettyyn Grenzlinien/Borderlines 2 -näyttelyyn.

Grenzlinien 2 järjestettiin Frankfurt am Mainin Sankt Peter-kulttuurikeskuksessa 20.-24.11.2010. Näyttelyn teema oli maantieteelliset rajat ja niiden ylittäminen ja se esitteli siirtolaisuudesta ja pakolaisten vaikeuksista kertovia teoksia kolmeltatoista eri taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä. Taidenäyttelyn lisäksi Sankt Peterissä järjestettiin keskustelutilaisuus Euroopan rajoista ja maahanmuuttopolitiikasta sekä teatteriesityksiä.
Grenzlinienin nettisivut


Jaana Ristola laittamassa Youth as Refugees –sivustoa esille

Youth as Refugees –ryhmän jäsenet Anna Knappe ja Jaana Ristola matkustivat Frankfurtiin auttamaan näyttelyn rakentamisessa ja osallistumaan avajaisiin. Frankfurtissa näyttelyn ideoinnista ja toteutuksesta vastannut kuvataiteilija Raul Gschrey piti TAMKin opiskelijoista hyvää huolta kierrättäen heitä tutustumassa kaupungin taide-elämään. Frankfurtissa olikin juuri kyseisenä viikonloppuna avoimien ovien päivät ateljeissa ja useissa gallerioissa, joten matka tarjosi sekä taide-elämyksiä että arvokasta tietoa kuvataiteilijan ammatissa toimimisesta Euroopassa.

Anna Knappe Sankt Peterissä Alex Wolfin valokuvasarjan ”Ramadan in Calais” vieressä

Vaikka Frankfurtilla on maine liike-elämän ehdoilla elävänä pankki- ja kauppakaupunkina, on siellä myös erittäin aktiivinen taiteilijayhteisö, joka järjestää tapahtumia ja näyttelyitä ja pitää yllä monipuolista kulttuurielämää. Frankfurtissa taide ei rajoitu vain galleriatiloihin ja museoihin vaan se tuodaan kaupunkilaisten luokse kaduille ja erilaisiin väliaikaisiin taidekeskuksiin, joita on perustettu mm. tyhjiin liiketiloihin. Myös Grenzlinienin näyttelypaikkana toiminut Sankt Peter on rakennettu alunperin kirkoksi, mutta toimii nykyisin kulttuurikeskuksena.

Anna Knappe

Youth as Refugees

perjantai 3. joulukuuta 2010

Game Design työpaja

Oli taas se ihana aika vuodesta, kun pelikehityskurssin opiskelijat kokoontuivat esittelemään ideoitaan kaksipäiväisessä työpajassa, jossa he saisivat palautetta sekä alan ammattilaisilta että muilta opiskelijoilta. Minulle tämä työpaja on vuoden kohokohta, sillä se on mielestäni yksi koulutuksemme hyödyllisimpiä osia. Olen ollut työpajassa jo kahtena aikaisempana toteutuskertana vakoilemassa ja tekemässä muistiinpanoja, mutta tällä kertaa olin virallinen osallistuja ja pääsin siten esittelemään oman peli-ideani ryhmäni kanssa.


Ryhmä Red Balloon esittelemässä peli-ideaansa. Vasemmalta oikealle: Vasileia Tolou, Johanna Peltola ja Anayte Delahay

Tänä vuonna työpaja järjestettiin 1.-2. joulukuuta vanhassa tutussa Demolassa. Kahdeksan tiimiä esitteli ideoitaan, jotka ylsivät aina mehiläisaiheisesta Facebook-pelistä Kalevalaan pohjautuvaan roolipeliin. Vierailevat alan ammattilaiset, Gareth Noyce Ruffian Gamesilta ja Lassi Kurkijärvi Helsingin Sanomista, olivat paikalle jakamassa neuvojaan ja antamassa opiskelijoille parempaa kuvaa alan toiminnasta. Valitettavasti Gareth ei pystynyt olemaan fyysisesti paikalla Edinburghin lentokentän sulkeutumisen takia, mutta se ei estänyt häntä osallistumasta Skypen kautta ja jopa pitämästä pientä luentoa siitä minne peliteollisuus on menossa.

Kaksi päivää kuluivat aivan hujauksessa, mutta työpajan loppumisessa oli hyviäkin puolia kuten loppubileet. Tänä vuonna ne olivat erityisen mielenkiintoiset, sillä osallistujat pääsivät koettamaan juuri julkaistua Xbox Kinectiä, joka osoittautui hyvin suosituksi. Koskenlaskusta tanssimiseen ja kuplien puhkomisesta nyrkkeilyyn, ihmiset pomppivat ja huitoivat villisti ruudun edessä muiden suureksi huviksi (ja omansa myös).


Kinectin pelailua. Vasemmalta oikealle: Mikko Tikkanen, allekirjoittanut ja Olli Hämäläinen.

Työpaja on nyt ohim, mutta työskentely jatkuu. Tiimit ottavat työpajasta saamansa palautteet ja ideat, työstävät konseptiaan lisää ja kirjoittavat pelisuunnitteludokumenttinsa kurssin lopputyönä. Toivottavasti he myös tekevät kyseiset pelit tai ainakin prototyypin keväällä.

Teksti: Eevi Korhonen, 09IMP
Kuvat: Antti Salomaa

torstai 2. joulukuuta 2010

Yhteishaku 2011: ensimmäiset ennakkotehtävät saatavilla


Kevään 2011 yhteishaku ammattikorkeakouluihin toteutuu kahdessa vaiheessa. Vieraskielisten koulutusohjelmien yhteishaku on 3.1. - 15.2. ja kotimaisilla kielillä opetettavien koulutusohjelmien yhteishaku 7.3.-12.4.2011

TAMKilla on yksi englanninkielinen koulutusohjelma, Degree Programme in Media Finlaysonilla. Media Programmessa opiskellaan visuaalista suunnittelua, vuorovaikutteisuuden suunnittelua, pelien, verkkopalvelujen ja sensellaisten tuottamista.

Opetus tapahtuu englanniksi. Tällä hetkellä opiskelijoita on Kiinasta, Iranista, Etelä-Afrikasta, Perusta, Kreikasta, Serbiasta, Britanniasta, Ranskasta, Venäjältä, Virosta, Norjasta, Itävallasta ja enin osa Suomesta.

Media Programmen hakijoille ei riitä, että he täyttävät hakulomakkeen ja lähettävät todistuksen. Lisäksi on laadittava kolmiosainen ennakkotehtävä ja lähetettävä se määräaikaan mennessä Finlaysonin kampukselle.

Ennakkotehtävä pisteytetään, ja 60 parhaan ennakkotehtävän tehnyttä hakuvaatimukset täyttävää hakijaa kutsutaan valintakokeeseen 13.-14.4. Media Programmessa opintonsa aloittaa elokuun puolivälissä 20 hakijaa. Ennakkotehtävän löytää allaolevan linkin takaa.

Media Programme tunnetaan myös nimellä IMP (Interactive/International Media Programme)

Kuvataiteen koulutusohjelman sekä elokuvan ja television koulutusohjelman ennakkotehtävät julkaistaan tammikuussa.

Lisätietoja:
Media Programmen verkkosivut
Englanninkielinen Artmedia blogi
TAMKin englanninkieliset hakusivut

Median ennakkotehtävä
|||

Christmas of the Arts


Ykkösvuoden opiskelijat eri koulutusohjelmista yhdistivät voimansa ja järjestivät marraskuun lopussa Taiteilijoiden Joulujuhlan ekavuotisille. Paikkana oli salainen kammio neloskerroksen päädyssä, toisin sanoen entinen opetustila Tarkovski.



Taitelijateeman hengessä tila sisustettiin tunnelmavaloin, videoinstallaatioin, ja oli nurkassa joulukuusikin. Taiteilijat saivat toteuttaa itseään piirtämällä kyseiseen tarkoitukseen varattuun seinään. Kirjelaatikkoon sai laittaa rakkauskirjeitä tai vaikka lahjatoiveita.

Ohjelmassa oli musavisa, minkä lisäksi joulupukin sydämen muotoinen veli Heart-a-claus kävi jakelemassa lahjoja onnekkaille. Vaikka tarjolla oli muiden herkkujen lisäksi joulueväitä kuten puuroa ja torttuja, ei tunnelma ollut liian perinteinen: yhteislaulua ei kuultu, eikä mistelinoksan alla suudeltu kertaakaan.

Ilmeisesti muutkin kuin järjestäjät nauttivat tapahtumasta, sillä viimeiset vieraat häipyivät paikalta aamukuudelta. Koulussa voi siis olla hauskaakin!


Teksti ja kuvat: Tia Tuovinen, Media '10

sunnuntai 28. marraskuuta 2010

New Media Art viikko Liepajassa


Liepajan yliopiston Art Research Lab, latvialainen partnerimme, järjesti viime viikolla oman kansainvälisen viikkonsa työpajoineen ja seminaareineen. Mukana oli opettajia, tutkijoita ja taiteilijoita Alankomaista, Englannista, Latviasta, Liettuasta, Puolasta. Saksasta, Suomesta, Virosta ja Tanskasta, opiskelijoita Alankomaista, Latviasta, Liettuasta ja Suomesta.

Opiskelijat osallistuivat viime viikonloppuna alkaneisiin viiteen työpajaan. Kuva "Make Liepaja Happy" -työpajan performanssista, joka muodostui iloisesta kulkueesta ympäri Liepajan keskustan, ja suuren mainoslakanan pystyttämisestä keskeiselle paikalle. Banderolliin kaupunkilaiset voivat kirjoittaa näkemyksensä seikoista, joita onnellinen Liepaja kaipaa. Mieleen muistui omien kuvataiteen opiskelijoiden 'Vapaa seinä'


Lisää valokuvia 'Make Liepaja Happy' -performanssista


TAMKin kuvataiteen opiskelija Lotta Kallio osallistui Breaking the Timeline työpajaan, ja esittelee kuvassa interaktiivista installaatiotaan kansainvälisen viikon näyttelyssä. Lotta ei ole koskaan aikaisemmin ohjelmoinut, mutta sitkeällä työllä hän sai koodattua upean teoksen, jossa tietokoneen näyttö ryhtyy vuorovaikutukseen yleisön kanssa.


Seminaareissa opettajat esittelivät koulutusohjelmiaan ja vaihtoivat kokemuksiaan kansainvälisestä toiminnasta ja uusista oppimisympäristöistä. Itse pidin esityksen wikeistä ja blogeista oppimisalustoina.
Kuvassa Lenno Veerhoog, Utrecht School of the Arts, esittelee opetusmetodeja Hilversumissa.


Ohjelmaan kuului myös lyhyt tutustuminen Liepajan nähtävyyksiin. Kuvassa opettajat tutkimassa tsaarin Venäjän linnoituksen raunioita Karostassa.
Lisää kuvia Karostan raunioista

Viikko päättyi eilen taiteilijapuheenvuoroihin, mukana vuosittain meillä vieraileva Chris Hales SmartLabista, Lontoosta.

Kansainvälinen viikko oli erinomaisesti järjestetty, opiskelijoiden työpajojen näyttelyt erinomaisia ja seminaarit antoivat tukun uusia ideoita kehittää opetussuunnitelmia ja oppimisympäristöä.

Saamme myös uusia osanottajia omalle kansainväliselle viikollemme 11.-15.4!

Englanninkielinen blogimme seurasi Liepajan kansainvälistä viikkoa tiiviisti, jos haluat yksityiskohtaisempia tietoja työpajoista tai viikon muusta sisällöstä, seuraa tätä linkkiä.

|||
International New Media Art Week
Art Research Lab 
|||

lauantai 27. marraskuuta 2010

Miro Laihon 8 kylvää kauhua


Ohjaaja Miro Laihon esituotannossa oleva "8" on Blind Spot Picturesin tuottama 30-minuuttinen psykologinen kauhuelokuva, joka on osa Laihon, kuvaaja Jaakko Tuuren sekä leikkaaja Ville Hakosen opinnäytetöitä. Sille ollaan paraikaa hakemaan tuotantotukea sekä yhteistyökumppaneita. Elokuvan kotisivut löytyvät osoitteesta http://shortfilm8.com Sieltä voi katsoa teaserin, konseptikuvia, esituotannon making of - materiaalia ja paljon muuta! Elokuvan kotisivujen ja interaktiivisen teaserin on tehnyt tuotannon opiskelija Juha Lindstedt osana opinnäytettään.

Elokuvan markkinoinnissa ja mainonnassa on hyödynnetty innovatiivisia menetelmiä, kuten interaktiivista teaseria ja sosiaalisen median yhteisöllisyyttä.
Elokuvan Facebook - sivu

Logline


“8” on lyhyt psykologinen kauhuelokuva ihmisistä, jotka joutuvat elämään hirvittävimmät muistonsa ja kokemaan pahimmat traumansa uudelleen.


Synopsis

Linda on nuori psykologian opiskelija, joka haluaa auttaa psykoosiin vajonnutta miesystäväänsä Rikua viemällä hänet mystiseen luolaan, jossa ihmisen alitajunta ja muistot alkavat elää omaa elämäänsä. Linda tajuaa, ettei voi auttaa Rikua, ennen kuin on kohdannut omat pahimmat traumansa uudelleen.

Ohjaajan sana


Tunnetko toisen ihmisen ennen kuin tiedät hänen synkimmät salaisuutensa? Pystytkö näkemään ihmisen hänen tekojensa takana ja antamaan anteeksi? Kykenetkö saavuttamaan mielenrauhan ennen kuin olet kohdannut hirvittävimmät muistosi? Näitä aiheita käsittelee 30 - 35 - minuuttinen psykologinen kauhulyhytelokuva ”8.”

“8” katsoo ihmisen pirstaloituneen mielen sisään ja pimeyteen, joka asuu meissä kaikissa. Se tutkii myös vahvoja defenssimekanismeja, jotka suojelevat meitä hulluudelta ja kaaokselta. Useillä meistä on trauma, joita emme halua muistaa, joten kiellämme sen, muutamme muistoa, tai unohdamme sen kokonaan. Mitä tapahtuu, kun nuo defenssimekanismit lakkaavat toimimasta ja kun todellisuus ja kaoottinen harha kamppailevat kukin olemassaolostaan?

Elokuva perustuu Timothy Learyn 1960 - 70 - luvuilla kehittämään tietoisuuden kahdeksan tason teoriaan. Hän uskoi ihmismielen jakautuvan kahdeksaan tasoon, joista ensimmäiset neljä ovat aktivoituina vasemmassa aivopuoliskossa ja toiset neljä oikean aivopuoliskon piilotasoja. Avautuessaan piilotasot mahdollistaisivat ihmisessä telepatian, universaaliin kollektiiviseen tietoisuuteen liittymisen ja lopulta jopa ajan ja paikan ylittävän valaistumisen tason.

Learyn kokeisiin liittyi mediaation ja joogan lisäksi vahvasti psykedeelisten huumeiden käyttö. Vaikka elokuva käsittelee Learyn teoriaa, se ei seiso hänen metodiensa takana, eikä halua glorifioida huumeiden käyttöä millään tasolla. Myös väkivalta näytetään elokuvassa raaimmillaan, eikä sitä romantisoida.

Unelmani on nostaa suomalaista genre-elokuvaa kansainvälisellä tasolla, koska uskon, että meiltä löytyy siihen potentiaalia. On aika alkaa tehdä uskottavalla tasolla muutakin kuin päivittäistä draamaa tai komediaa. “8” yhdistää synkkää draamaa jopa surrealistisille tasoille yltävään psykologiseen kauhuun. Elokuvassa “Tahraton mieli” kohtaa David Lynchin ja paikoitellen raa’an realismin.

Minua itseäni on aina kiinnostanut ihmismielen rakenne, ihmisen defenssien ja sitä myötä kulissien ylläpitäminen ja todellisen minän löytäminen. Jos osaisimme kohdata vaikeat asiat ja uskaltaisimme olla oma itsemme, elämämme helpottuisi huomattavasti. Toivon, että “8” herättää ajatuksia minuuden ja ihmisyyden löytämisestä sekä rakkauden parantavasta voimasta. Olemme ihmisinä kaikki samanlaisia ja meidän on autettava toinen toisiamme.

Miro Laiho
Ohjaaja / käsikirjoittaja
|||

perjantai 26. marraskuuta 2010

Scoren lautapeli-workshop – UHKA


Jälleen kerran rakkaalla pelikerhollamme Scorella oli jotakin tarjota innokkaille opiskelijajäsenilleen (lämmin kiitos Eevi Korhoselle, joka organisoi tapahtuman!) Tällä kertaa aiheena oli lautapelikehitys. Omasta pelistään, UHKAsta kertomaan saatiin Mikko Erjo ja Mikko Oinonen.

Aluksi saimme kuulla lyhyesti pelin kehityksen historian. UHKAa on kehitelty ja testattu vuosien varrella muun muassa RoPeconissa ja Traconissa. Herrat antoivat mielenkiintoisia neuvoja pelinkehitykseen omien kokemustensa perusteella ja painottivat pelidemon testauksen tärkeyttä. Itse innostuin oman lautapelin kehittelystä niin paljon, että aloin miettiä mahdollisia kiinnostavia konsepteja, joista voisi saada aikaan mielekkään pelin. Ehkä vielä joskus!

Saimme myös kokeilla UHKAa itse. Pelin tarkoituksena on pelata kuudella avaruusjääkärillä (joilla kullakin on oma erikoistaitonsa) ja suorittaa annettu tehtävä kuolematta. Tätä vaikeuttavat alienit, jotka pyrkivät tappamaan kaikki ihmiset pelilaudalta. Pelin luojien teemana on luoda nimensä mukaisesti uhkaava tunnelma. Pelaaja ei voi välttämättä tietää, mistä pimeästä nurkasta avaruuden asukkeja (xenoideja) hyökkää syliin seuraavaksi.

Ensimmäinen erä oli harjoittelua. Pelasimme 7 hengen voimin: 6 pelasi avaruusjääkäreitä ja yksi xenoideja, tappaen ihmisiä minkä ehti. Juuri se koituikin ryhmän ongelmaksi. Strategia puuttui ja alienit motittivat ihmiset. Toisella kierroksella yllätyksiin osattiin jo varautua paremmin, eikä vahinkoa koitunut niin nopeasti. Jääkärit voittivat...MELKEIN.

UHKAn pelaaminen on todella hauskaa ja mielekästä. Huvittavinta olivat ironiset tapahtumat, kuten parantumishuoneen muuttuminen kuolemankammioksi yllättävän ilmastointikanavan ansiosta. Itse ostan pelin heti, jos Mikot saavat sen julkaistua. Toivottavasti pian!

Kuvassa: Innokkaita peli-ihmisiä suunnittelemassa seuraavaa siirtoa.

Teksti: Emma Kiiski
Kuva: Mikko Erjo, UHKA-Team

|||

torstai 25. marraskuuta 2010

Yhteinen joulujuhla kolmatta kertaa Virroilla

Jouluista musisointia, pikkutonttujen tanssahtelua ja paljon muuta on luvassa tänä vuonna Kurjenkylän kylätalolla 1.12.2010 klo 18.00 alkaen. Virtain yhteinen joulu kokoaa tänä vuonna jo kolmatta kertaa eri-ikäiset ihmiset Virroilta ja lähikunnista yhteen nauttimaan jouluisesta ohjelmasta. Kurjenkylään on järjestetty ilmainen kuljetus Virtain torilta klo 17.20. Paluukyyti on luvassa keskustaan tapahtuman jälkeen.

Joulun tunnelmaan johdattelevat illan aikana muun muassa Kurjenkylän koulun opiskelijat Unelmien ukkomies-näytelmällään sekä tonttutanssillaan, Virtain Lukio jännittävällä näytelmällään Korvatunturin tietokatkos sekä Merikanto-opisto piristävällä musiikkiesityksellään. Illan aikana myös TAMKin jouluyhtye virittää kaikki hyvälle joulumielelle yhteislaulun voimin.

Joulujuhlassa on tarjolla puuroa ja mehua. Myös itse Joulupukki on lupautunut vierailemaan tapahtumassa ja tuomaan pienen yllätyksen perheen nuorimmille. Järjestäjät toivovat, ettei omia lahjoja tuotaisi. Tapahtuma tarjoiluineen on maksuton.

Virtain yhteinen joulu -tapahtuman ajatuksena on kiertää vuosittain Virtain eri kylissä. Ensimmäisenä vuonna tapahtuma järjestettiin Perinnekylässä, viime vuonna Kotalassa ja tänä vuonna Kurjenkylässä. Tapahtuma järjestetään aina joulukuun ensimmäisenä päivänä.

- Kylät ja kyläkoulut ovat olleet aktiivisesti mukana tapahtumajärjestelyissä. Esimerkiksi Kurjenkylän koulun ja kyläyhdistyksen rooli yhteistyökumppaneina on ollut merkittävä. Kylätoimijat vastasivat muun muassa tarjoilun toteuttamisesta, valmistivat omia ohjelmanumeroitaan tapahtumaan, järjestivät tapahtumapaikan sekä osallistuivat tapahtuman markkinointiin, kiittelee tapahtuman järjestelyvuorossa tänä vuonna ollut opiskelijaryhmä.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman 'Digitaalinen ääni ja kaupallinen musiikki' – suuntautumisvaihtoehdon toisen vuoden opiskelijat sekä mediaosuuskunta MusicActive. Jouluista tunnelmaa mukana luomassa olivat tänä vuonna Kurjenkylän kyläyhdistys, Virtain kaupunki, Virtain osuuspankki, S-market sekä K-market Vadelma.

Tapahtuma on Facebookissa. Liity ryhmään!

3. vuosikurssin opiskelijat opettivat lapsille elokuvaa

Vilpeilän kyläkoulun 3. - 6. luokkalaisia "Oppitunti"-lyhytelokuvan kuvauksissa

Elokuva- ja televisioilmaisun 3. vuosikurssin alussa toteutettavat “3 minuuttiset” lyhytelokuvat erosivat toteutustavoiltaan hyvin monella tavalla. Tämän totesivat erityisesti “Oppitunti”-lyhytelokuvan ydintyöryhmä: ohjaaja Outi Hartikainen, kuvaaja Hannu Koivuranta, äänisuunnittelija Mikko Koskinen, valaisija Jenni Riutta sekä tuottaja Joni Luomanen.

“Oppitunti”-lyhytelokuva sijoittuu 60-luvun alkuun pieneen kyläkouluun ja kuvauspaikan etsinnät aloitettiin hyvissä ajoin syksyllä. Kilpailutuksen jälkeen useiden koulujen joukosta valittiin Kangasalla Sahalahdessa sijaitseva Vilpeilän kyläkoulu.

“Mikäli aiotaan tehdä elokuva lasten kanssa, täytyy heidän tietää jotain elokuvanteosta,” tuumi ryhmä keskenään. Syntyi ajatus vierailla koulussa aktiivisesti ennen varsinaisia kuvauksia ja opettaa lapsille elokuvanteon perusteita. Vilpeilän kyläkoulun rehtori Vesa Saarinen otti opiskelijat vastaan ilomielin ja innostui ajatuksesta. Seuraavan neljän viikon ajan työryhmä kävi puhumassa 3.-6. luokkalaisille elokuvanteosta päämääränään innostaa heitä tekemään omia elokuvia tarjoamalla perustietämys mm. kuvakerronnasta. Samalla ohjaaja saisi tilaisuuden etsiä oikeat lapset elokuvan päärooleihin.

Opetussessiot kestivät vaihtelevasti 45 minuutista ja kahteen tuntiin koska tunnit olivat osa lasten virallista koulunkäyntiä. Työryhmä aloitti tunnit koulun normaalin käytännön mukaisesti kello 8.30 aina keskiviikkoaamuisin.

Ensimmäisillä kerroilla ryhmä teki itsensä tutuksi lapsille puhumalla elokuvanteon eri roolijaoista ja niiden tärkeydestä. Seuraavalla kerralla ohjaaja piti tunnin yksin luodakseen itsensä ja lasten välille luottamuksen tulevia kuvauksia silmälläpitäen. Ratkaisu oli oikea.

Kuvauksia edeltävinä kertoina syvennettiin lasten tietämystä kuvakerronnasta, valoilmaisusta, leikkauksesta ja ohjaamisen tarkoituksesta. Lapset tutustutettiin myös työturvallisuuteen ja tekniseen kalustoon. Samalla ohjaaja pääsi ensimmäisen kerran ohjaamaan lapsia kohtausharjoituksissa, jotka myös videoitiin. Videot toimivat eräänlaisina roolitusnauhoina, joiden pohjalta päärooleihin valittiin Anette Salo, Matti Hölli  ja Laura Kurki. Lisäksi elokuvassa esiintyy 10 reipasta lasta avustajina. Opettajan roolin teki Ulla-Maija Siikavire, joka on tuttu mm. televisiosarjasta “Lehmän vuosi”, sekä esimerkiksi TTVO:n entisen opiskelijan Arttu Haglundin lopputyöelokuvasta “Ihmisiä tiellä”.

“Oppitunti”-lyhytelokuva kuvattiin Vilpeilän kyläkoulussa ja sen lähiympäristössä 19. - 21. marraskuuta. Seuraa blogia ahkerasti, sillä kuvauksista on tulossa oma juttu myöhemmin!

Teksti ja kuva: Hannu Koivuranta

|||

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Ikuinen Galleria: Liisa Ahlforsin installaatio Marraskuun päivät

Ikuinen Galleria
25.11.- 3.12.2010
Liisa Ahlforsin installaatio Marraskuu

Avoinna ma-pe 12-16
Finlaysoninkuja 3 Tampere


Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 24.11.2010 klo 16-18!

Marraskuussa maisemaan kasvaa pimeys kiinni. Mutta pimeyskin voi olla samettinen,  ja joka tapauksessa se on väliaikainen. Silitä sitä vielä kun voit.

Marraskuun päivät on toinen osa tusinaa, joka ajallisten prosessien ja erilaisten materiaalien kautta luo tilaan vaihtoehtoisia narratiiveja.

Liisa Ahlfors on Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman neljännen vuoden opiskelija.

|||
Ikuinen Galleria
Ikuinen Galleria (Facebookissa)
Ikuisen Gallerian aikaisemmat näyttelyt (TTVO blogi)
|||

tiistai 23. marraskuuta 2010

Veteraanimuseon multimediaopastus nähtävillä nyt Internetissä

Sotaveteraanien museohuone siirtyi viime kesänä multimedia-aikaan Virtain Perinnekylässä. Audiovisuaalisen opastuksen toteutti Tampereen ammattikorkeakoulun medianomiopiskelija Tero Ahlfors yhteistyössä Juho Mannisen, Annina Österin ja Elina Knuuttilan kanssa. Multiamediatoteutuksen alkuperäinen käsikirjoitus on lähtöisin Pentti Jouttijärveltä Virtain Sotaveteraanit ry:stä.

Nyt veteraanimuseon multimediaopastus on nähtävissä myös Internetissä. Perinnekylän veteraanimuseossa opastus palvelee kävijöitä kesäkauden ajan.

maanantai 22. marraskuuta 2010

'Fall Down' Bang! Short Film Festivalille

Elokuvallinen Taideteos kurssilta viime toukokuussa valmistunut Janne Keräsen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, Fall Down, on valittu Englannin Nottinghamissa 26.-28.11.2010 järjestettävän Bang! Short Film Festivalin ohjelmistoon.

Fall Down on surrealistinen lyhytelokuva miehestä, joka liikkuu muistojen syövereissä, todellisuuden eri tasoilla, muistellen mennyttä parisuhdettaan. Elokuvan tarina avautuu subjektiivisen näkökulman kautta.

Elokuvan tuotantoryhmä koostui valtaosin 07-vuosikurssin opiskelijoista:
Tuottaja Santtu Jaakkola, kuvaaja Joni Ulmanen, leikkaaja Markus Aaltonen, äänisuunnittelija/säveltäjä Jarkko Hietanen, valaisija Jaakko Tuure, tarpeisto Anne-Mari Musturi, kamera-assistentti Hannu Käki sekä grip/bestboy Juha-Pekka Virtanen.
Näytteijöinä Anu Seppälä sekä Risto Olenius. Elokuva kuvattiin 16 mm filmille toukokuussa 2010.

Elokuvaa esitetään Nottinghamin Broadway Cinema teatterissa kokeelliseen elokuvaan suuntautuneessa HEdge-sarjassa lauantaina 27.11 klo 19:30 & 21.30.

Janne Keränen
|||
Bang! Short Film Festival
|||

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

IMPeriumin vastaisku

Neil Hopkinsin visuaalistä revittelyä Tähtipäivien teemaan liittyen

Asiaa tarkasti pohdittuani olen päätynyt siihen tulokseen, että Interactive Media Programme -linja on loistava. Syy siihen löytyy sen järjettömästä monipuolisuudesta. Tiedän, että tämä kuulostaa häpeämättömältä markkinoinnilta, mutta viime aikoina olen todella huomannut, kuinka paljon ja eri aloilta olen koulussa oikeastaan jo oppinut - vaikka alkumetreillä vasta toisen vuoden opiskelijana tallustankin.

Kun kuulin, että toisen vuoden keväämme on opiskeluissa pyhitetty jollekin mediaprojektille, mieleeni pälkähti lähes samantien ajatus Tähtipäivistä. Olen ollut tähtiharrastaja jo reilut 20 vuotta (ei, en tiedä milloin aloitin, tuttavani sanoivat että olin tähtipöhkö jo nelivuotiaana) ja tähtitieteestä onkin muotoutunut jo elämäntapa. 15 vuotta olen ollut aktiivijäsenenä omassa tähtiharrastusyhdistyksessäni Turun Ursassa (voi, nyt kaikki manselaiset saavat tietää mistä olen kotoisin!) ja ajan myötä olen löytänyt itseni jopa Uudesta-Seelannista työskentelemässä tähtitieteen oppaana. En taida olla siis ihan riviharrastaja enää.

Tähtipäivät ovat Tähtitieteellinen yhdistys Ursan jokavuotinen tapahtuma. Vuonna 2011 se järjestetään Turussa. Minä ja eräs tähtiharrastajaystäväni ovat tapahtumassa vetovastuussa ja mukana on myös toinen IMP, Neil Hopkins. Minä ja Neil olemme aivomyrskynneet jo paljon ajatuksia, joita hamuamme päästä toteuttamaan. TAMK on lupautumassa tapahtumaan yhteistyökumppaniksi, joten sitä kautta saamme rajut määrät kaikenlaista yleisöä kutkuttavaa.

Tuntuu siis edelleen aika yllättävältä huomata, kuinka paljon eväitä ja ideoita opiskelu on tälle projektille jo antanut. Toisen vuoden IMPien varsinainen TAMKin oppituntityö loppuu tänä jouluna, ensi kevät on varattu projekteille, ensi lukuvuosi vaihdolle ja työharjoittelulle ja viimeinen vuosi lopputyölle. Tähtipäivien puuhailussa ynnä muussa vastaavassa sitä tietysti vasta tosissaan oppiikin, itse olen onnekas että minulle tupsahti moinen mahdollisuus toteuttaa armasta harrastustani koulun varjolla.

Kaikkien tähtitieteestä ja -harrastuksesta kiinnostuneiden kannattaakin siis jo nyt varata kalenteriin vapaaksi viikonloppu 19.-20.3.2011 ja suunnata Turkuun! Siellä on joku kulttuuripääkaupunkihankekin, mutta vähät siitä, Tähtipäivät ne olla pitää! Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tähtipäivät 2011 (Sivut avattu perjantaina)
(Nämä(kin) sivut teille tarjosivat IMP-33 Web Design -kurssilla opitut taidot. Lisää opittua voi tulla päkittämään paikalle ensi maaliskuussa! Aiomme hieman ravistella tähtiharrastuksesta vallalla olevia stereotypioita...)


Eeva-Kaisa Ahlamo
Kirjoittaja opiskelee TAMKin englanninkielisessä median koulutusohjelmassa
|||
Degree Programme in Media  (Interactive Media Programme)
Lue lisää IMP-opiskelijoiden elämästä
|||

perjantai 19. marraskuuta 2010

Visio 2010 - voitto kotiin

Heli Lappalainen, Saana Karjalainen, Juuso Palander ja Teemu Kuusimäki
Tapahtumaa markkinoitiin meille ttvo:laisille pitkin syksyä. Yleisesti tapahtuma ei herättänyt innostusta kanssaopiskelijoissa, mutta itse koin Vision hyvänä tilaisuutena tutustua innovointiin ja kehittää itseäni ideoijana. Osallistuin tapahtumaan yhdessä proakatemialaisten kanssa ja sain siinä samassa myös kattavan infon heidän toiminnastaan.

Visio oli kaikinpuolin hyvin järjestetty tilaisuus. Osallistujat kyyditettiin paikalle ja pois, majoituspaikkana toimivat Sappeen lomakeskuksen hulppeat kahdeksan hengen saunalliset mökit, ruoka oli hyvää ja jopa iltapalaa oli järjestetty mökkeihin.

Tapahtumaan piti valmistautua tekemällä ryhmän kanssa toimeksiantajien asettamat ennakkotehtävät. Tehtävät olivat laajat, mutta hyvin nopeasti ja yksinkertaisesti toteutettavissa. Tietenkin teimme tehtävät ajatuksella, mutta en kokenut niiden kuormittavan muita opintojani.

Lähdön aika saapui ja otimme kahden linja-autollisen voimin suunnan kohti Sappeen lomakylää.
Ensimmäisen illan aikana kaikki osallistuivat innovointiluennolle, jonka päätteeksi pidettiin pieni kilpailuhenkinen ryhmätyö. Tämän jälkeen toimeksiantajat esittäytyivät ja kertoivat tarkemmin toiminnastaan ja itse toimeksiannosta.

Toimeksiantajia oli kaksi: Finnmatkat ja Veikkaus. Saimme ennakkoon toivoa kumman toimeksiannon haluaisimme toteuttaa. Toiveemme oli otettu huomioon ja pääsimme innovoimaan Veikkauksen tehtävää. Toimeksiannon määrittely tiivistetysti oli, että ryhmien tuli kehittää kaksi nettiarpaa Veikkaus.fi-sivustolle. Tarkempia lisätietoa saimme tiedustella toimeksiantajalta ja hänen lähihenkilöiltään, heti tehtävänannon jälkeen. Käytimme mahdollisuuden ja saimme paljon lisätietoa, kohderyhmästä ja suunnasta, johon Veikkaus haluaa viedä toimintaansa.

Toteutus alkoi heti illan tilaisuuden jälkeen. Toimimme tietyt deadlinet sisältävien, järjestäjien laatimien aikataulujen pohjalta ja niihin nojaten suunnittelimme ryhmämme oman aikataulun. Koin proakatemialaisten työskentelytavat todella tehokkaiksi ja mielekkäiksi. Sain heiltä paljon oppia ideointiin ja innovointiin. Järjestelmällinen edistyminen ideoinnissa ja eri vaiheiden tärkeys korostui erilailla kuin aiemmissa vastaavissa tehtävissä työskennellessäni.

Seuraavaan aamuun mennessä olimme saaneet aikaiseksi 7 ehdotuskelpoista aihiota. Käytännössä menimme aamulla vuorollamme esittämään toimeksiantajalle nämä ideat, joista muutamaan he reagoivat hyvin myönteisesti. Esitysaikamme rajoittui 5 minuuttiin joten saimme kaikista ideoista hyvin suoran palautteen ja nopeasti. Toimeksiantaja neuvoi meitä jatkamaan työskentelyämme niin, että seuraavan puolen tunnin aikana valitsemme ne kaksi aihiota, jotka aiomme esittää heille lopullisina tuotoksina myöhemmin iltapäivällä.

Näiden neuvojen jälkeen teimme valintamme ja keskityimme kehittämään kahta ideaamme mahdollisimman tarkoiksi ja selkeiksi paketeiksi. Lopulta hioimme kasaan 5 minuutin esityksen ja marssimme jälleen kerran toimeksiantajan eteen ja vedimme sen hyvin pelkistetysti läpi. Näiden viimeisten esitysten jälkeen raati vetäytyi tekemään päätöstään ja me osallistujat keskityimme nauttimaan meille suoduista ylellisyyksistä ja pitkän urakan loppuun saattamisen raukeasta tunnelmasta.

Viimeisen illan coctail-tilaisuudessa nautittiin ruuasta ja seurasta. Ruokailun jälkeen kolme parasta tiimiä kummastakin toimeksiannosta julkistettiin ja yhteensä kuusi esitystä nähtiin lavalla. Yllätykseksemme me olimme oman toimeksiantomme kolmen parhaan joukossa ja menimme tietysti lavalle esittelemään saman viisiminuuttisen vedon, jonka olimme esittäneet raadille aikaisemmin iltapäivällä. Lopulta kaikkien esitysten ja pienen jännitysmomentin jälkeen julkistettiin voittajat. Ponnahdimme kaikki samalla hetkellä pystyyn kun tiimimme kutsuttiin lavalle. Fiilis oli mitä mahtavin, tiesimme sovelluksiemme olevan hyviä, mutta emme voineet olla voitosta varmoja vaikka pieni kutina siitä oli ollutkin.

Loppuilta meni juhliessa, mutta huvittavinta oli se että lähtiessäni iltajuhlaan laitoin mekkoni taskuun parikymmentä euroa ja palatessani juhlista minulla oli taskussani se sama parikymppinen ja kymmenen käyntikorttia. Täytyy siis myöntää, että kyllä tuli myös verkostoiduttua ja voin suositella kaikille  ennakkoluulotonta osallistumista Vision tuleviin haasteisiin!

Heli Lappalainen
Heli opiskelee toista vuotta elokuvan ja television koulutusohjelmassa

Visio 2010

torstai 18. marraskuuta 2010

Messu-TV-lähetykset alkamassa

Monikamerakurssin suorat TV-lähetykset Suomen Kädentaidot 2010 -messuilta nähdään 19.-20. marraskuuta. Lähetyksiä voi seurata netissä osoitteessa www.dina.tv sekä Helsingin kaapeli-TV:ssä kanavalla 93.

Opiskelijoiden lähetykset koostuvat studiokeskusteluista, messuosastoilla kuvattavasta materiaalista ja TV-jutuista, joissa kuvataan mm. kierrätystä, huovutusta, tonttuilua ja saippuamaisteria. Lähetykset Pirkkahallista koostetaan Videpe Oy:n ulkolähetysautossa .
Salla Lehtikangas valmiina kuvauksiin.

Messu-TV:n aikataulu ja sisältö näyttävät tältä:
Pe 19.11. klo 14-15
Lähetyksessä esitellään Suomen Kädentaidot -messuja. Ketkä messuja ovat tekemässä, mitä Suomen suurimpien käsityömessujen järjestäminen vaatii ja ketä messuilla käy? Lähetyksessä selviää myös messumainoksiinkin päässeen keinuhevosen tarina.
Pe 19.11. klo 17-18
Kädentaidot ovat paitsi harrastus myös tapa elättää itsensä. Lähetyksessä kuullaan miten maisterista tulikin saippuakauppias ja miten lasinpuhalluskurssi ja Suomi-rap liittyvät toisiinsa.
La 20.11. klo 11-12
Toisen roska on toisen aarre! Maailma pursuaa tavaraa, ja lähetyksessä esitellään tapoja tehdä vanhasta uutta.
La 20.11. klo 14-15
Toiset ovat omistaneet koko elämänsä käsitöille. Lähetyksessä seurataan perhettä, joka on omistanut elämänsä ja kotinsa huovuttamiselle, ja palataan lapsuuden tonttuleikkeihin.

Lisäksi luvassa on kisailuja ja muita yllätyksiä suoraan opiskelijoiden messuosastolta.

Dina-kanavan perusti vuonna 2006 ammattikorkeakoulu Arcada. Kanava on juuri muuttanut nimensä muotoon Stadi.TV, mikä kuvastaa entistä laajemman yhteisötelevision profiilia. Kanava on tehnyt yhteistyötä TAMKilaisten kanssa jo aiemmin mm. vuosittaisen Filkkari-TV:n ja Euroviisulähetyksen muodossa.

- Yhteistyö muiden oppilaitosten kanssa on tärkeää, toteaa Stadi.tv:n kanavapäällikkö Raisa Laukkanen, joka on paitsi TTVO:lta valmistunut medianomi ja leikkaaja, myös estetiikan yliopisto-opiskelija. Hän on myös paikalla Pirkkahallissa huolehtimassa netti-streamin kulusta.

Videpen kuvaaja Joel Helenius (toinen oikealta) neuvoo opiskelijoita studiokameran pystytyksessä.

Kädentaidot-studiolähetykset tuottaa elokuvan ja television koulutusohjelman toinen vuosikurssi apunaan myös pieni ProAkatemian tiimi. Syksyn TV-kursseilla on toimitettu lisäksi inserttejä TV1:n Kuningaskuluttaja-ohjelmaan. Opettajina on vieraillut talon oman väen lisäksi YLEn kanavilta tuttu Nina Malmberg ja muita TV-toimittajia sekä päälliköitä ja kuva- ja äänitekniikan ammattilaisia.

Teksti ja kuvat: Pertti Näränen

Linkkejä:
www.dina.tv
www.kadentaidot.fi/
www.youtube.com/watch?v=bbLPIcuQHEs
www.tahtiuutiset.fi/taydellinen-tv-miljoo-loytyy-messuilta.html
www.videpe.fi/