tiistai 14. syyskuuta 2010

Nuoret pakolaiset kansainvälistävät Suomen

Anna Knappe, Timo Piikkilä, Mari Ljokkoi, Juuso Oksala, Jaana Ristola js Dimitri Okulov Dortmundissa
Inter-Cool 3.0 –näyttelyrakenteiden seassa. Näyttely avataan Dortmundin MedienKunstVereinissa 17.9.

- Youth as Refugees avautuu huomenna


Suomen valtion johto, yritykset ja korkeakoulut ovat löytäneet yhden asian, josta ne ovat samaa mieltä. Se on kansainvälistyminen.

Erilaisissa seminaareissa, juhlapuheissa ja strategioissa käydään läpi sitä, miten maailmalle oikein hyökätään. Youth as Refugees –projektissa kansainvälistyminen tehtiin toisin päin. Kuvataiteen opiskelijat Anna Knappe, Jaana Ristola ja Timo Piikkilä suuntasivat vastaanottokeskuksiin Lammille, Turkuun ja Kotkaan työskentelemään yhdessä nuorten turvapaikanhakijoiden kanssa.

Vastaanottokeskuksissa opiskelijat tutustuivat nuorten turvapaikanhakijoiden arkeen, kuvasivat sitä ja opettivat nuoria itse kuvaamaan elämäänsä.

Projekti alkoi marraskuussa 2009 ja kymmenen kuukauden aikana videomateriaalia on syntynyt satoja tunteja. Youth as Refugees –sivustolle on koottu näitä videoita, jotka tuovat pakolaisnuorten näkökulman julkisuuteen. Youth as Refugees –projektiin on osallistunut myös elokuvan ja television koulutusohjelman opiskelijat Dimitri Okulov ja Juuso Oksala, kuvataiteen opiskelija Mari Ljokkoi, sekä kuvataiteilija Pekka Niskanen.  

Millainen on kansainvälinen Suomi, jossa sotaa paenneet nuoret odottavat kohtuuttoman pitkään oleskelulupapäätöksiä? Odotellessa heillä ei useinkaan ole mahdollisuutta käydä koulua tai saada virallista suomenkielen opetusta. Arkeen kuuluu nuoria kuulustelevat viranomaiset ja poliisi, mutta omaan perheeseen on usein mahdotonta saada yhteyttä.

Kansainvälinen ja yhteisötaiteellinen Youth as Refugees –sivusto avautuu 15.9.2010 osoitteessa http://youthasrefugees.com. Projekti on myös mukana Inter-Cool 3.0 –näyttelyssä Dortmundissa.

Mari Ljokkoi

Inter-Cool 3.0
Lue aiemmat jutut Inter-Cool -näyttelystä

0 comments: