perjantai 10. syyskuuta 2010

Kuvataiteen opiskelijat tekevät töitä päästäkseen maailmalle

Ensin Liisa Ahlforsin Pieniä päiväunia –teos sai kroonisesti ylinopeutta ajavat hidastamaan Satakunnankadulla. Syksyllä 2009  AVO:n Pumpulivallankumous –näyttelyssä mukana ollut teos koostui neulotuista vauvantossuista, jotka oli heitetty kadun yli kulkevalle sähköjohdolle.

Tammikuussa kuvataiteen koulutuspäällikkö Juha Suonpää ja kuvataiteilija, opettaja ja kuraattori Pekka Niskanen kävivät Dortmundissa neuvottelemassa yhteistyöstä ja opiskelijoiden osallistumisesta kansainväliseen Inter-cool 3.0 –näyttelyyn. Pieniä päiväunia teki vaikutuksen myös Inter-cool 3.0:n kuraattoriin ja Liisa Ahlfors sai kutsun osallistua teoksellaan Dortmundissa syyskuussa avautuvaan näyttelyyn.

Pieniä päiväunia –teoksen ideaan kuuluu, että esillä olleet sukat pestään ja lahjoitetaan vastasyntyneille. Pumpulivallankumouksessa mukana olleet sukat lahjoitettiin TAYS:n vastasyntyneiden osastolle. Tämän vuoksi Liisa Ahlfors neuloi erityisesti Inter-cool 3.0 –näyttelyä varten uudet sukat, joita teokseen tarvitaan satakaksikymmentä paria. Riittävä määrä sukkia kertyi puolen vuoden aktiivisen neulomisen jälkeen.

Kuitenkin samana päivänä, kun teosta oltiin lähettämässä Saksaan, kuraattorilta tuli viesti, että teoksen osallistuminen näyttelyyn on peruttu. Saksassa taidenäyttelyiden kuraattoreilla on ehdoton valta näyttelyiden suunnittelussa, ja síksi he voivat tehdä muutoksia ja päätöksiä myös viime metreillä.

Kansainvälisiin näyttelyihin osallistuminen on haastavaa. Se vaatii paljon työtä, määrätietoisuutta ja muuttuvien tilanteiden sietokykyä. Neuvottelujen jälkeen Pieniä päiväunia tulee kuitenkin esille Inter-cool 3.0 –näyttelyyn tietokoneella pyörivinä kuvina teoksesta ja tekoprosessista. Vaikka Pieniä päiväunia ei nyt pääse esille tarkoituksenmukaisella tavalla, aikoo Ahlfors myöhemmin esitellä sen omilla ehdoillaan.

Teksti: Mari Ljokkoi
Kuva: Karoliina Paappa


Lue jutut Inter-cool näyttelystä
|||

0 comments: