lauantai 9. toukokuuta 2009

Taideopiskelijat kansainvälistävät Tampereen ammattikorkeakoulua

Tampereen ammattikorkeakoulu on rakentamassa entistä parempia yhteyksiä kansainvälisten huippukoulujen kanssa. Kansainvälistyminen ei koske vain talouden ja tekniikan aloja, vaan myös kulttuuria. Huhtikuun lopulla kuvataiteilijoiden kansainvälistyminen otti jälleen askeleen eteenpäin, kun Tampereen ammattikorkeakoulusta tänä keväänä valmistuvat kuvataiteilijat Pekka Ruuska ja Teemu Räsänen kävivät Espanjassa solmimassa oppilaitokselleen uusia suhteita.
Kaksikko käytti tehokkaasti hyväkseen Hämeen taidetoimikunnan myöntävän kaksiviikkoisen työskentelyn Barcelonan taiteilijaresidenssissä. Matkan aikana he loivat pohjan vaihto-oppilasyhteydelle arvostetun taidekoulu l'Escola Massanan ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. He ovat myös järjestäneet harjoittelupaikkoja tamperelaisopiskelijoille mm. Torontoon, Berliiniin ja Geneveen.

Vaikka Ruuska ja Räsänen ovat keskellä valmistumiskiireitä, järjestivät he aikaa Barcelonan matkalle, sillä he molemmat näkevät kansainvälisyyden olennaisena osana nykypäivän koulutusta. Koska he itse valmistuvat tänä keväänä, eivät he ehdi hyötymään oppilaitokselleen nyt solmimistaan suhteista. Kaksikko pyrkiikin toiminnallaan vaikuttamaan siihen, että tulevilla opiskelijoilla on mahdollisimman hyvät mahdollisuudet ottaa osaa kansainväliseen toimintaan.

Opetusministeri Henna Virkkunen kertoi maaliskuussa Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa näkevänsä kansainvälisen osion kiinteänä osana tutkintoja vuoteen 2015 mennessä. Ruuska ja Räsänen ovat myös sitä mieltä, että vain mahdollisimman laaja-alainen toiminta voi tuottaa tuloksia tavoiteltaessa menestystä.

- Kansainvälisyydellä on yhä tärkeämpi rooli työelämässä ja siten myös koulutuksessa. Toimintaympäristön vaihtaminen ja toiseen kulttuuriin mukautuminen opettavat näkemään asioiden laajempia syy-seuraussuhteita, mikä on elintärkeää vastatessa globaalin markkinatalouden haasteisiin, Ruuska kertoo.

- Menestys tänä päivänä alalla kuin alalla edellyttää opiskelijoilta tietoisuutta siitä, mitä maailmalla tehdään ja mitä siellä tapahtuu. Erityisesti kulttuurialalla tämä on kaiken A ja O. Kansallisten rajojen muuttuessa yhä häilyvämmiksi, ei enää riitä, että asiat nähdään voin kotimaisesti. Globalisaatio tapahtuu nyt, Räsänen jatkaa.

Ruuska ja Räsänen ovatkin käyttäneet ammattikorkeakoulun tarjoamat mahdollisuudet kansainvälistymiseen mahdollisimman tehokkaasti. Molemmat heistä ovat jo pitäneet näyttelyitä niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Koulun sisällä kansainvälistyneestä ja paljon aikaan saaneesta kaksikosta käytetään jo vakiintunutta lempinimeä "Pojat".

Kaksikko suhtautuu esikuvan rooliinsa vakavasti.

- Ei vain liiketalous, vaan myös kulttuuri tarvitsee suunnannäyttäjiä. Olemme valmiita laittamaan kortemme kekoon tuodaksemme kulttuurin ja sen tekijät uudella tavalla kuluttajien lähelle. Kenttien välillä vallitsee huikea kuilu. Tarvitsemme kulttuurikoulutusta liiketalouden puolelle, mutta myös toisinpäin, Ruuska kertoo.

- Haluamme tarjota sen anonyymin osapuolen, jonka kautta kohtaamiselle luodaan helposti lähestyttävät puitteet. Organisaatioille ja yhdistyksille hyödyllistä tietoa on esimerkiksi, että taiteeseen sijoittaminen talouden kriisiaikoina on historian valossa ollut aina turvallisin sijoitusvaihtoehto. Kuvataiteelle taas, että parhaimmilla yritysjohtajilla on aina ollut silmää kaikkein kokeellisimmalle taiteelle, Ruuska jatkaa.

- Koulumaailman ja työelämän väliset erot ovat yksinkertaisesti liian suuret ja nykyisen koulutus- ja työskentelymallin mukaan kuvataiteilijat valmistuvat suoraan kortistoon, Räsänen harmittelee.

Tänä keväänä valmistuvat Pojat eivät kuitenkaan ole huolissaan siitä, että heitäkin odottaisi kortisto.

- Meillä on mielessä jotain ihan muuta, Pojat vihjailevat.

Lue Poikien New Yorkin näyttelystä
Teemu Räsänen on mukana kuvataiteen lopputyönäyttelyssä DISKURSSIDISKO
DISKURSSIDISKO on osa Tampere Art Factoryä (TAF) 15.-16.5.

Kuvassa Teemu Räsänen (vas) ja Pekka Ruuska

0 comments: