keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Laura Konttisella näyttely Helsingissä


Laura Konttinen: Muotopuoli – erilaisia paperinukkeja
Galleria K
6.5. – 29.5.2009

Kynnys ry

Siltasaarenkatu 4, 5.krs

00530 Helsinki

Avoinna ma-pe 9-16


Laura Konttinen opiskelee kolmatta vuotta kuvataiteen koulutusohjelmassa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hänellä on käynnissä oma näyttely Helsingissä. Hänen näyttelytiedotteensa kertoo:

Paperinukkien universumissa nähdään harvemmin pyörätuoleja, auto-onnettomuuksia, synnynnäisiä sairauksia tai virtsanpidätysvaikeuksia. Punaposkisten idyllimaailmassa kaikki on aina niin kuin pitääkin.

Muotopuoli-näyttelyssä on esillä viisi erilaista, värikynillä, tussilla ja digitekniikalla toteutettua nukkea vaatteineen ja tarvikkeineen. Teossarjalla haluan pureutua paperinukkien tuottaman ruumiinkuvan ongelmallisuuteen ja sen symboliseen merkitykseen yhteiskunnassa, jossa odotukset eivät välttämättä kohtaa todellisuutta.


Muotopuoli ei pyri esittämään kattavaa läpileikkausta kehitysvammaisuuden tai fyysisten poikkeavuuksien laajasta kirjosta, vaan kuvaamaan joukon ihmisyksilöitä, jotka eivät ennen ole päässeet paperinukeiksi asti. Teossarja tarjoaa mahdollisuuden katsoa sekä lapsuuden idyllistä leikkimaailmaa että erilaisia näkyviä vammoja uudella tavalla.


Suomessa suvaitsevaisuuden kulttuuriin sulautuu toisinaan hankalista asioista vaikeneminen ja vammaisuus on vaikea aihe niin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuin yksilötasollakin. Onko vammainen paperinukke groteski, poliittisesti epäkorrekti vai kaunis ajatus? Ehkä se tuo pilkahduksen pukeutumisen iloa pois tavanomaisista sovituskopeista tai osoittaa vain vammaisen sopimattomuuden siihen maailmaan, jossa haluaisimme elää.


0 comments: