maanantai 18. toukokuuta 2009

Galleria Rajatilassa TTVO:n stipendiaattinäyttelyPia Sirén: Suuri Luontonäyttely (yläkerta)
Johannes Vartola: Peili (alakerta)

3.5.-24.5.2009

Galleria Rajatila
Hämeenpuisto 10

33210 TAMPERE


Avoinna:
ti-pe 13–18
la-su 12–16
(Helatorstaina suljettu)

Galleria Rajatilassa on esillä vielä tämän viikon TTVO:n stipendiaattinäyttelyssä viime keväänä valmistuneet Pia Sirén ja Johannes Vartola.

Pia Sirén jatkaa lopputyönsä Pian paratiisi linjoilla ja on toteuttanut tilaan hulvattoman esityksen merimaisemasta. SUURI LUONTONÄYTTELY rakentuu kiinnostavasti rojusta, halvoista materiaaleista, ja muistuttaa katsojalle "puhtaan luonnon" haavoittuvaisuudesta. Valmistuttuaan viime keväänä Sirén työskentelee työhuoneellaan Hatanpäällä, on mukana näyttelyissä kansainvälisesti ja opettaa kuvataidetta 3.-6. luokkalaisille.

Johannes Vartolan installaatio PEILI Rajatilan alakerrassa vie katsojan omiin ja kollektiivisiin muistoihin hypnoottisen kuva- ja valo- ja äänitilan kautta. Valmistuttuaan TTVO:lta Vartola on aloittanut opiskelun Teatterikorkeakoulussa valo- ja äänisuunnittelun laitoksella.

Teksti ja kuvat: Minna Suoniemi
Kuvat Pia Sirenin näyttelystä

Näyttelyiden esittelyt:

Pia Sirén-Suuri Luontonäyttely:
Hämeenpuiston varrella sijaitsevan Galleria Rajatilan ikkunasta avautuu merimaisema. Luonto on tuotu sisälle galleriaan ja rakennetussa merimaisemassa voi kulkea vyötäröä myöten vedessä ja tehdä merikotkahavaintoja.
Läheltä katsottuna teos purkautuu maiseman eri osiksi; kiviksi, vedeksi, hiekaksi, ruohoksi, linnuiksi, koivuiksi, ja saariksi. Samalla myös installaatio purkautuu sen rakennusmateriaaleiksi; veistoksiksi, piirustuksiksi, maalauksiksi, paperiksi, teipiksi, ja nauloiksi.

Installaation laidalta löytyy maisemaa tutkivia valokuvia, luonnoksia ja tutkimusmateriaaleja. Onko maiseman tarkkailija lintubongari, maisemamaalari, biologi vai teoksen rakennusmestari?

Johannes Vartola - Peili:
Galleria Rajatilan alakertaan rakentuvan installaation lähtökohtina on lapsuuden muisteleminen ja ihmisen identiteetin katoaminen. Teos kuvaa lapsen syntyä ja elämää mutta katkonaisin muistivälähdyksin ja häivyttää muistojen tarkan ajan ja paikan.

Teoksen musiikillisen äänimaailman on toteuttanut muusikko Olli Aarni a.k.a Ous Mal

Galleria Rajatila

0 comments: