sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Chepetto 2009 Japanin matka


Pelinkehitysprojekti Okayaman yliopiston kanssa jatkuu, ja taas TTVOn ryhmä on käynyt Japanissa. Porukka on kuitenkin iloisesti laajentunut, mukana on myös TAMKin tietojenkäsittelyn koulutusohjelman opiskelijoita. Tässä matkaraportti:

Lähdimme Helsingistä sunnuntai-illalla 5.4. puoli kuuden aikaan lentäen kohti Osakaa ja saavuimme perille maanantai-aamulla kahdeksan aikaan. Osakasta jatkoimme suoraan Shinkansenilla Okayamaan ja siellä taksilla majapaikkaamme, joka oli tarkoitettu Okayaman yliopiston vieraileville opettajille. Englanninkielestä oli ensimmäisen kerran varsinaista hyötyä majapaikassa, jossa vastaanottovirkailija puhui Japanin mittapuulla melko selkeää englantia.

Asettumisemme jälkeen saimme kuulla, ettei tänään pidettäisi mitään esityksiä. Tämä oli erittäin hyvä uutinen, sillä suurimmalla osalla nukkumattomia tunteja oli kertynyt jo reilu 30. Majapaikka oli oikein siisti sekä miellyttävä, ja ihmiset olivat tietenkin erittäin ystävällisiä. Tämä olikin varmasti kivikasvoiselle suomalaiselle suurin kulttuurishokki.

Tiistaina kello yhden aikaan Okayaman yliopiston opiskelijat tulivat hakemaan meitä kiertokävelylle Okayaman linnaan ja sen läheiselle puisto-alueelle. Tässä vaiheessa kommunikointi oli vielä melko heikolla tasolla, mutta saimme kuin saimmekin aikaan yli minuutin kestäviä keskusteluja. Muutaman. Sää Japanissa oli Suomen kesän kuumimman ajan tasolla ja kirsikkapuut kukkivat kauniisti. Nähtävyyksien jälkeen oli tiedossa vapaa-aikaa, jolloin harjoitimme merkittävää kulttuurien tuntemusta kukin omalla tavallamme.

Keskiviikko oli pelipäivä, ja homma pyörähti käyntiin heti aamulla kello kymmenen (!). Päivä alkoi lyhyellä tutustumiskierroksella Okayaman yliopistolla, sen jälkeen lounas ja esitykset alkoivat. Yksi japanilaisten professoreista piti ensimmäisten joukossa esityksen joka tipautti leuat pöytään useammalla meistä. Aiheena oli tarkkuutta ja hyvää koordinaatiota vaativan työn nopea opettaminen robotiikan avulla. Lyhyesti: ensin tutkitaan kuinka 47 vuotta kalligrafiaa opiskellut veteraani kirjoittaa lähes täydellisin vedoin settiä pohjalle ja tämän jälkeen toimitaan samoin noviisin kanssa. Tutkimuksessa seurattiin mm. miten toimijan katse liikkui pohjalla, kuinka kauan kunkin viivan piirtämiseen kului aikaa ja miten laadukas oli lopputulos. Tämän jälkeen laitetaan kookas robottikäsi kiinni pensseliin ja laite ohjaamaan ihmiskättä piirtämisessä. Apuna toimii myös ennakoiva punainen ympyrä, joka heijastetaan pohjalle. wat?

Japanilaisten opiskelijoiden ja kahden professorin esitysten jälkeen oli meidän vuoromme. Esitys sujui mallikkaasti ja hyvällä intensiteetillä loppuun asti. Kävimme lyhyen kommenttikierroksen läpi, ja yleinen mielipide tuntui olevan, että olemme oikeilla jäljillä. Esitysryppään jälkeen oli tauko, ja illalla oli tiedossa juhlat.

Saavuttuamme koulun ruokalaan juhliin, tunnelma alkoi olla jo melko vapautunut. Tarjolla oli perinteisiä japanilaisia pikkuruokia ja monenlaisia juomia. Kilistelyn jälkeen alkoi vapaamuotoinen lahjojen availu ja pöydän antimien nauttiminen. Suurin pommi japanilaisille oli ehdottomasti turkinpippuri, joka herätti samaan aikaan tuskaisia ilmeitä ja suurta hilpeyttä. Muutaman oluen ja tutustumispäivän jälkeen japanilaiset paljastuivat melko puheliaiksi ja keskustelua käytiin jo hyvin ahkerasti. Ikävä kyllä yhdessäolomme päättyi juuri näihin kyseisiin juhliin aivan liian nopeasti, paitsi Heikille josta tuli hetkeksi paikallisen tanssi-kerhon juhlittu kuningas.

Torstaina lähdimme Nagoyaan ja perjantaina kävimme tutustumassa paikalliseen IT-alan koulutuslaitokseen (Trident College of Information Technology), jossa opetettiin siis mm. pelisunnittelua, ohjelmointia, grafiikkaa, 3D-mallinnusta sekä WWW-suunnittelua. Esittelimme toisillemme omia Imagine Cup -pelejämme ja Tridentin opettaja oli kovasti kiinnostunut mahdollisesta yhteistyöstä tulevaisuudessa.

Nyt luureissa soi Airin Cherry Blossom Girl ja saavumme pian Shinkansenilla Tokioon.
Raportti: Jani Palovuori
Mukana matkassa:
TAMK:n henkilökunta: Perttu Heino, Ari Närhi
Projektipäällikkö: Teemu Haila
Projektiryhmä: Heikki Leppänen, Jura Paatola, Matti Särkikoski, Tuomas Rinne, Jani Palovuori, Kaisa Kukkonen, Nelli Telkkinen, Jussi Salonen

Aikaisemmat jutut projektista

0 comments: