Tiistaina 14.4. alkaa 30.4. päättyvä valtakunnallinen aikuiskoulutuksen yhteishaku. TAMKissa on tässä haussa tarjolla opintoja mm. kuvataiteen koulutusohjelmassa.
Julkaisemme kolmessa erässä aikuisten kuvataitelija (AMK) -tutkinnon suorittaneiden kokemuksia. Juttusarjan on koonnut aikuisten kuvataiteen koulutuksen vetäjä, kuvataiteilija Sari Tervaniemi. Toinen osa ilmestyy lähipäivinä.
Carita Berg:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen kuvataiteen koulutusohjelmassa aikuisten taiteen perusopetuksessa antaa ammatin lisäksi myös uuden näkökulman tekemiseen. Itse kuvataiteilijana pitkään toimineena oli yllätys huomata, kuinka tiedostamattaan jo oli ehtinyt urautua samoihin tekniikoihin ja tapaan havainnoida. Uusi vertaisryhmä, joka muodostui muista taiteilijaopiskelijoista ja opettajista, toimi kahden vuoden ajan interaktiivisena peilinä, jolta sai välitöntä palautetta, kritiikkiä, ideoita, näkökulmia ja tukea. Yhdessä pohdimme nykytaiteen diskursseja, veistimme jäätä moottorisahalla Rovaniemellä tai opimme ensimmäistä kertaa kolmesataavuotta vanhan tekniikan. Nyt vuosi valmistumisen jälkeen ”tukiverkko” on edelleen olemassa, jos ja kun näkökulmia tarvitaan.
Omilla kurssivalinnoillaan pystyy opinnoista suunnittelemaan itselleen ja aikatauluilleen sopivimman kokonaisuuden. Videotaiteesta ja valokuvauksesta innostuneet, voivat hakea erikoistumisopintoihin valmistuttuaan. Viestinnän koulutusohjelman kursseja on myös mahdollista sisällyttää opintoihinsa. Aikuisopiskelijana ”opiskelutyöt” yhdistyvät luonnollisesti siihen mitä muutenkin kuvataiteilijana olisi työstänyt. Tilan teorian tutkimisesta syntyy näyttely ja siitä jatkumo seuraavaan. Samat työt palvelevat ”opintosuorituksina” ja taideteoksina. Opiskelijan ja ammattilaisen roolit tukevat toinen toisiaan.
Carita Berg
Kuvataiteilija (AMK)
Teoskuva: The Scream of New York, Carita Berg 2008, Revohka näyttely
Soile Iivonen:
Tulin TAMK:iin 2003 vuoden erikoistumisopitoihin www-kuvataiteilijan portfoliota tekemään ja ihastuin koko taloon. Opettajani Terhi Penttilä kehotti minua hakemaan Kuvataiteilija (AMK) -tutkintoon johtavaan 2-vuotiseen koulutukseen, minne sitten pääsinkin!
Pää pyörällä onnesta ja mahdollisuudesta oppia ajankohtaisia taitoja sekä tietoja kuljin TAMK:in käytäviä ja kerroksia. Oli kuvastudio videohommiin, av-kioski moninaisten laitteiden lainaamiseen, valokuvastudio, äänitysstudio, maalausluokkia, grafiikan, puutyön ja kuvanveiston luokat sekä kaikkea muuta, mitä en ennättänyt kokeillakaan. Koulussa on myös oma galleria, jossa pidin opinnäytetyönäyttelyni. Tietokoneluokissa on viimeisimmät ohjelmat Mac- ja PC-koneissa, joita voi käyttää myös omalla ajallaan. Varsinkin videotaidekurssilla innostuin niin, että vartijakin kävi muutaman kerran tarkastuskierroksellaan tsekkaamassa kulkukorttini. Monta kertaa kotona kysyttiinkin eikö olisi helpompi ottaa makuupussi mukaan? Koulun tiloissa töitä sai tehdä vapaasti muttei yöpyä.
Henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaan laadittiin yksilöllinen opintokokonaisuus ja mahtavasta kurssitarjonnasta sain valita mielenkiintoisimmat aineet. Ja niitähän riitti: tietokoneen käyttö, estetiikka, taidefilosofia, kuva-analyysi, video- ja valokuvataide, tutkielman ja portfolion teko, ruotsi, suomi, englanti, nykytaiteen teoria, videotaiteen historia, kuvanveisto, proseminaari, workshoppeja ym.
Yksi opiskelun kohokohtia oli studiovalokuvauskurssin kansainvälinen opiskelijavaihto Puolaan, jonne viiden muun kurssilaisen kanssa pääsin edustamaan TAMK:ia teoksillani Lodzin valokuvafestivaaleille. Parasta opinnoissa oli täydennyskoulutusopiskelijoita varten hankitut erinomaiset opettajat ja luennoitsijat sekä TAMK:in ilmapiiri. Saimme ottaa opintoja myös nuorisopuolen kurssitarjonnasta. Ryhmätöissä voitiin käyttää erilaisten ja eri-ikäisten opiskelijoiden taitoja parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hienoa oli huomata kuinka taidepuheen tuottaminen sekä omista teoksista kirjoittaminen eri kielillä alkoi sujua hyvin. Kahden vuoden aikana sain erinomaista opetusta ja ohjausta omaan taiteelliseen työskentelyyn sekä taiteeni sisältöön. Olen siis TAMK:ista valmistunut ammattilainen ja ylpeä siitä !
Jos on pakko sanoa jotain negatiivista niin tässä se tulee: Kaksi vuotta meni liian nopeasti, halusin saada ehdot monista aineista ja jäädä luokalleni!
Terveisin,
Soile Iivonen, Kuvataiteilija (AMK)
Kuva: Soile Iivonen rakentaa näyttelyään AI! -EYE TAMK/TTVOn Ikuisessa Galleriassa v. 2006.
Aikuisten kuvataiteen koulutusohjelman esittely
Hakuopas
Kaikki blogiartikkelit aikuisten kuvataiteen koulutusohjelmasta
0 comments:
Lähetä kommentti