lauantai 25. huhtikuuta 2009

Lyhytelokuvia menestyksekkäästi Berliinissä


Uudenlainen kulttuurivientiprojekti KYKY järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen Saksan-instituutissa Berliinissä. Ryhmä opiskelijoita Tampereen ja Jyväskylän ammattikorkeakouluista järjestivät tapahtuman, jonka ohjelmaan kuului kuuden suomalaisen lyhytelokuvan esittely sekä keskustelutilaisuus välittömästä elokuvaesityksen jälkeen. Keskusteluun osallistuivat ohjaajat AJ Annila sekä Maria Kaurismäki, tuottamista ja luovaa ajattelua opiskeleva Pekka Ollula, sekä äänisuunnittelija/säveltäjä Miro Laiho, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Michael Law. Keskustelussa käsiteltiin luonnollisesti näytettyjä elokuvia, mutta puhetta oli paljon myös kulttuuriviennistä ja lyhytelokuvista yleisesti.

KYKY sai alkunsa vuoden 2008 syksyllä, jolloin Jussi Laaksonen, Pekka Ollula ja Pauli Kopu päättivät lähteä viemään suomalaisia lyhytelokuvia kansainvälisen yleisön eteen. Emmi Nuorgam liittyi ryhmään myöhemmin ja hänen avullaan saimme kehitettyä yhteistyötä opiskelijoiden ja Tampereen ammattikorkeakoulun välillä. Kontakti Suomen Saksan-instituuttiin ryhmällämme oli jo valmiiksi, mikä helpotti projektin aloittamista huomattavasti.

Viime torstaina koitti viimein aika esitellä elokuvat kansainväliselle yleisölle, jota oli paikalle ilmaantunut niinkin huikea määrä kuin 110! Instituutin edustajien mukaan tuo luku on loistava! Yleisö nautti ohjelmistosta, antoi jokaisen elokuvan jälkeen mukavat aplodit ja myös keskustelua lyhytelokuvien ympärille syntyi mukavasti. Tätä voitaneen kutsua jo menestyksekkääksi illaksi.

Oli mukava huomata, miten pystyimme luomaan kansainvälisiä kontakteja ja keskustelemaan suomalaisen elokuvan mahdollisuuksista viinilasillisen kera. Tämän kaltainen projekti mahdollisti suomalaisen kulttuurin esittelyä kansainväliselle yleisölle oikein mukavasti. Saamamme palaute oli positiivista ja odotammekin jo, että pääsisimme viemään lisää suomalaisia lyhytelokuvia maailmalle! Sehän oli yksi päätavoitteistamme tämän projektin tiimoilta. Toivottavasti palaamme Berliiniin taas uusien elokuvien sekä luovien ideoiden kanssa! Mikäli haluat, että elokuvasi saisi näytön paikan myös ulkomailla, niin ota ihmeessä yhteyttä!
Teksti: KYKY
Kuva: Pauli Kopu


Lue myös Pekka Ollulan blogimerkinnät


Lisätietoa:
Finnland Institut
Esitettävien elokuvien esittely (saksaksi)

Elokuvien kotisivut/esittelyt:
Winterlong O: Timo Puukko
Hard Student IV: The Ultimate Battle O: AJ Annila
Ennustus – Rain Must Fall O: Anna-Kaisa Haapala
Norjalainen huora - Norwegian Whore O: Timo Vuorensola
Sivutyö – Sideline O: Maria Kaurismäki
HERA O: Sanni Rajapolvi

Jutut elokuvista tässä blogissa:
HERA
Ennustus
Sivutyö

Elokuvat HERA ja Ennustus esitetään myös Tampere Art Factory festivaalilla Tampereella 15.-16.5.
Tampere Art Factory

0 comments: