TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman Mediataidenäyttely-kurssilla osallistuttiin Isse Karstenin kuratoimaan kaupunkitaidefestivaaliin – Valon voimat - Helsingissä, Hakaniemessä 14-23.11.2008.
Tämä on neljäs ja viimeinen osa juttusarjasta, jossa TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman opettaja Sari Tervaniemi esittelee Valon voimat taidenäyttelyssä esillä olleita töitä.
Martta Tuomaalan Stop yksipuolisuudelle! -yhteisötaideteos on vastaisku Stop töhryille! –kampanjalle. Perjantaina ja lauantaina 21. Ja 22.11. maalataan ja piirretään Elokolossa, Hakaniemessä, kylttejä joissa tekijät voivat ilmaista mitkä asiat eivät ole heidän mielestään hoidettu reilusti. Sunnuntaina 23.11. klo 14 lähtien etsitään sopivia paikkoja joissa tekijä haluaa tulla valokuvatuksi kylttinsä kanssa. Kuvat tulevat esille virtuaaligalleriaan. Teos etsii uusia vaikuttajia ja monipuolisia näkökulmia.
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen voi olla tarttuvaa. Stop töhryille! on antanut Tuomaalalle kampanjakärpäsen pistoksen joka nyt on vaarassa levitä Kallion kaupunginosassa. Yhdessä työskentely jonkin projektin parissa on yksi tehokkaimpia tapoja lähentää ihmisiä, tämä projekti on hieno esimerkki kuvataiteen tehtävästä aktivoivana hyvinvoinnin tuottajana yhteiskunnassa.
Karoliina Paapan Valokuvia-projekti on toteutettu valolaatikoihin jotka on ripustettu puoliympyrän muotoon. Lavastetuissa valokuvissa nuoret aikuiset esiintyvät varastonomaisessa tilassa. Kuvissa poseeraavat henkilöt ovat valinneet identiteettinsä ja haluavat tuoda niitä esiin muotikuvantyylisissä kuvissa.
Karen Blixenin terävä huomio – Naamiostasi sinut tunnetaan - toimii edelleen. Ulkoasu ja ulkonäkö sinänsä on voimakas itsensä toteuttamisen foorumi ja kaikille avoin. Erityisen tärkeä tämä esittämisen foorumi on nuorten eri yhteisöille ja niille jotka haluavat olla katu-uskottavia. Teos sopii metroasemalle jonka nuoret ovat ottaneet hengailupaikaksi.
Vera Arjoman käsitetaideteos Sleepwalker on löydettävissä eri ilmoitustauluilta Kallion alueella. Teos on A-5 kokoinen ilmoitus jossa pyydetään lähettämään sähköpostia nimimerkille Sleepwalker jos omaa havaintoja jumalasta / jumalista. Teoksessa etsitään halukkaita keskusteluun kokemuksista tai ajatuksista jumalista.
Yleensä kadulla kulkijoille tyrkytetään erilaisia lappusia joissa yritetään saada kannattajia omalle uskonnolle. Tämä teos etsii erilaisia käsityksiä jumalista ja yrittää luoda väljää ja vapaata yhteisöä ja keskustelufoorumia tuputtamatta mitään. Arjoma on halukas kehittämään yhteisölle erilaisia tapoja ilmaista ajatuksiaan sähköpostikeskustelujen jälkeen.
Katariina Myllärin performanssi tapahtui Koko-teatterin lämpiössä Pitkän sillan korvassa Memory Traces -festivaalin aikaan. Mylläri sekoittaa teoksessaan performanssin ja teatterin traditioita. Katsojat saivat kommentteja jotka tuntuivat liian yksityisiltä. Kommentit aiheuttivat hämmennyksen tunteita, naurua ja pelkoa siitä, että mihinkähän heitä ollaan vetämässä mukaan. Mylläri meni mm. Makamaan lämpiössä virvokkeita nauttivien pöydälle yritettyään ensin siirtää heidän henkilökohtaisia tavaroitaan. Arvaamaton esitys näytti yhtä aikaa sekä pelottavan että imartelevan teatterin katsojia väliaikahetkenä.
Teatteriyleisö sai virkistävän kokemuksen osoittaa rohkeuttaan ja osallistua esitykseen, jossa oli piirteitä stand-up komediasta ja vakavasta henkilökohtaisesta parisuhdekeskustelusta.
Omassa valokuvateoksessani Hakis halusin näyttää kauniin hetken Hakaniemen metroasemalla. Tiistaina 4.11. 2008 odottelin Hakaniemen metroasemalla, että tapahtuisi jotain kaunista. Jonkin ajan kuluttua paikalle saapui isä ja tytär. Isä otti tyttärensä kädestä kiinni. Se oli kaunista. Otin heistä kuvan ja asetin sen esille suurikokoisena mustesuihkutulosteena kuvauspaikalle.
Valon voimat
Teksti: Sari Tervaniemi
0 comments:
Lähetä kommentti