tiistai 16. joulukuuta 2008

Suomalaisia äänimaisemia -taidenäyttely kiertää Suomea

Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien (TTVO:n) ja Suomen Akustisen Ekologian seuran yhdessä tuottama Suomalaisia äänimaisemia -näyttely tarkastelee kuvataiteen keinoin suomalaisille tärkeitä ja erityisiä äänimaisemia - nostalgisia, arkipäiväisiä, ärsyttäviä, ihastuttavia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä.

Mukana on kiehtovia teoksia kuvataiteen ja viestinnän opiskelijoilta maalauksista valokuviin ja sukkahousuinstallaatioihin. Kaikkia aisteja kutkuttava näyttely kuvaa mm. lapsiperheen televisionpauhuista arkea, pohtii kulttuurin ja yksilön erottamattomuutta saunakiuluinstallatiossa ja kertoo hiljaisuuden sisältämästä melusta valokuvien kautta.

Monipuolisista teoksista löytyy myös tärkeä äänellisen ympäristön muuttumista ja nykytilaa tarkasteleva taso. Löytyykö kansallinen identiteettimme kenties kännykän häiriöäänistä vai tervan tuoksuisista lapsuuden kesistä?

Näyttelyn teoksissa ääniin perustuvat kokemukset ja niiden ympärille kietoutuneet kulttuuri-ilmiöt on rakennettu kuviksi ja tuoksuiksi, meluksi ja hiljaisuudeksi.

Äänimaisemaa ei ole olemassa ilman yksilöä tai yhteisöä, vaan se on ääniympäristön ja kokemuksen summa. Näyttelyn taustalla on 100 suomalaista äänimaisemaa -projekti, jossa kerättiin suomalaisille tärkeitä ääniympäristöjä haastattelujen, äänitysten ja kirjoitusten avulla. Vuonna 2004 toteutettuun kilpailuun tuli miltei 800 vastausta ihmisille merkittävistä ääniympäristöistä ympäri Suomea.

Näyttelyssä mukana olleet taiteilijat ovat: Jonna Kalliomäki, Jussi Koitela, Laura Konttinen, Jani Kuivajärvi, Jussi Kärnä, Mia Saharla, Matti Sälli ja Mia Valkonen.

Näyttely oli ensi kerran esillä syksyllä 2007 TTVO:n Pesurummussa Finlaysonilla ja on sen jälkeen ollut esillä Kannonkosken kirjastossa ja on nähtävillä Oulunsalon kirjastossa 20.12. asti. Vuonna 2009 se nähdään mm. Espoon kaupunginkirjastossa, Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa ja luontokeskuksissa ympäri Suomea.

Sata suomalaista äänimaisemaa -projekti
Suomen Akustisen Ekologian seura r.y.

Teksti: Laura Konttinen

Teoskuva: Jani Kuivajärven "A birchtree radio playing the national anthem of Finland, 2007"

0 comments: