maanantai 1. joulukuuta 2008

Valon voimat - osa 1

TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman Mediataidenäyttely-kurssilla osallistuttiin Isse Karstenin kuratoimaan kaupunkitaidefestivaaliin – Valon voimat - Helsingissä, Hakaniemessä 14.-23.11.2008.

Mediataidenäyttelykurssin tavoite on että opiskelija oppii ja saa kokemusta näyttelyn järjestämisprosessista, on tuottamassa itse näyttelyn tiedotusmateriaalia ja osallistuu näyttelyn toteuttamiseen ulkopuolisen näyttelynjärjestäjätahon kanssa opettajan tuella.

Valon voimat -näyttelyssä oli esillä teoksia kymmeneltä TAMKin kuvataiteen opiskelijalta. Teokset olivat yhteisöllisiä teoksia jotka olivat löydettävissä kaupunkitilassa. Teokset ottivat kantaa kaupungin julkisiin ja sosiaalisiin tiloihin, ne olivat keskustelun avauksia katsojan kanssa yhteisöllisistä asioista.

Julkaisemme kurssin opettajan, Sari Tervaniemen lyhyitä tulkintoja toteutetuista projekteista useammassa osassa.
"Laura Konttisen Eräs kulissi -teos on sijoitettu kiireisen Hakaniemen metrotunnelin lipunmyyntiautomaattien lähelle. Valkoinen kulissiseinä yllättää yhtäkkiä arkisessa ympäristössä. Ihan kuin kulissi olisi lähtenyt liikkeelle läheisestä Helsingin kaupungin teatterista. Toiselta puolelta seinä näyttää kauniilta veistokselta, toiselta puolelta paljastuu sen raaka rakenne betonipainoineen. Miksi julkisessa tilassa on kulissi? Mitä muita kulisseja on julkisissa tiloissa? Miksi julkisissa paikoissa ei voisi olla leikkimielisiä väliaikaisia kulisseja ilahduttamassa ohikulkijoita ja odottelijoita tai ainakin lapsia jotka voivat mennä sen taakse piiloon tai järjestää pienen näytelmän sen ympärille.

Se, että julkinen teos voi olla myös väliaikainen on tärkeää. Usein julkisissa tiloissa on patsaita joista tulee maamerkkejä, ne ikään kuin elävät omaa elämäänsä eivätkä enää kymmenen vuoden päästä kommentoi tai osallistu ihmisten elämään. Laura Konttisen teos on ollut aiemmin esillä AVO 08 –kaupunkitilanäyttelyssä Tampereen rautatieasemalla.


Maija Kovarin 359 mahdollisuutta –teos on metallitangon päässä oleva metallinen nuoli jonka jalustassa lukee, että sitä voi käännellä mihin suuntaan tahansa. Teos on sijoitettu vilkkaaseen kävely- ja pyöräilyteiden risteykseen Kaisaniemen puistossa.

Kaupunkitilat ovat täynnä ohjaavia nuolia, kylttejä ja kieltoja. Tämä teos on muistomerkki sille, että kulkijalla on loppujen lopuksi aina vapaus valita lähteä ihan mihin suuntaan tahansa niin puistossa kuin elämäntilanteissa.
On tärkeää muistaa, että meillä on vapaus valita. On tärkeää kuunnella mitä tarvitsee ja lähteä siihen suuntaan mistä se löytyy.

Sosiaalisten ja fyysisten tilojen ohjeet ovat tehty kaikkien kulkijoiden turvallisuuden vuoksi, mutta ohjeiden päivittäminen ei tapahdu jollei kulkija kysy itseltään mihin suuntaan on tärkeää ja turvallista lähteä.
"

Teksti: Sari Tervaniemi

Jatkoa seuraa...

Valon voimat näyttely

0 comments: