perjantai 5. joulukuuta 2008

Valon voimat - osa 3

TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman Mediataidenäyttely-kurssilla osallistuttiin Isse Karstenin kuratoimaan kaupunkitaidefestivaaliin – Valon voimat - Helsingissä, Hakaniemessä 14.-23.11.2008.

Tämä on kolmas osa juttusarjasta, jossa TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman opettaja Sari Tervaniemi esittelee Valon voimat taidenäyttelyssä esillä olleita töitä.

"Satu Leppäsen ja Mikko Tapion Bätmän valoteos toteutui pahamaineisen Sörnäisen metroaseman lähellä, Kurvissa. Metroaseman edessä olevalla aukiolla liikkuu paljon eriasteilla olevia päihde- ja huumeongelmaisia. Gotham Cityssä taivaalle heijastuu Batmanin merkki kun apua on tulossa. Sörnäisissä tarvitaan kipeästi apua. Perjantai-iltana 14.11. ilmestyi erään kerrostalon seinään valokiila jossa oli Bätmanin merkki.

Valitettavasti apua t
arvitsevia ei voitu pelastaa, mutta merkki varmasti nosti kaikille esiin lämpimiä tunteita lapsuudesta. Onnenhetkiä löytyi lapsuuden innolla helpommin. Monille vaikeissa tilanteissa eläville ja/tai asunnottomille jo se, että joku on kiinnostunut tulemaan heidän lähelleen ja tekemään jotain kaikkien paikan päällä olevien iloksi on lohdullista. Projekti vaati huolellista toteuttamista ja tekijöiden piti olla varautuneita yllättäviin tilanteisiin.

Tanel Päll asetti esille Hakaniemen metroasemalle mm. häiriköiden säilyttämiseen käytettyyn ympyränmuotoisen tilan ikkunaan animaationsa Warum lieben Sie mich nicht. Animaatio kertoo mustalla huumorilla taloudellisessa ahdingossa elävästä miehestä joka lukee sanomalehteä ja syö viimeisiä sardiinejaan purkista.

Kallio on kuuluisa leipäjonoistaan. Animaatio koskettaa varmasti metrotunnelin kautta sosiaalitoimistoihin ja leipäjo
noon matkaavia. Tässä videoinstallaatioversiossa ei ole ääntä, sen sijaan Päll on tehnyt tekstityksen joka kertoo videoanimaation äänimaailmasta. Katsoja joutuu samaistumaan kuulovaikeuksia omaaviin ja kuvittelemaan äänimaailman.

Outi
Tuomaisen suunnittelema ja ohjaama Rosvoa ja poliisia -performanssi yllätti Hakaniemessä metronkäyttäjiä pe 14.11. klo 17. Mustiin pukeutuneet ’rosvot ja poliisit’ muistuttivat oikeita vartijoita ja nuoria häirikköjä. ’Poliiseilla’ oli maihinnousukengät, mustat vaatteet ja pipot sekä isot taskulamput. Häiriköillä oli mustat vaatteet, huput päässä ja öljylyhdyt. Öljylyhdyt loivat erityisesti tunnelman esityksestä ja rauhoittivat yleisöksi päätyneitä metromatkustajia. Esitys näytti vaikuttavan yleisöön. Aluksi esitykseen törmäävät ihmiset olivat varuillaan koska tilanne näytti tutulta ’vartija poistaa häirikön metrosta’ –tilanteelta, mutta pian ymmärrettiin, että kysymyksessä eivät olleet oikeat vartijat ja polvilleen joutuvat ’rosvot’ jotka yrittivät suojella tultaan lyhdyissä saivat osaksi empaattisia katseita.

Esiintyjät Outi Tuomainen, Martta Tuomaala, Satu Leppänen, Mikko Tapio ja Sampsa Kuha ottivat metroon vievän tunnelin tilan hyvin haltuunsa ja loivat tunnelman uhkaavasta tilanteesta, tästä lähtien esityksen nähneet –erityisesti lapsimatkustajat – osaavat varmasti käyttäytyä metrossa. Esityksessä oli mukana myös oikea vartija jonka valvovien silmien alla performanssi tapahtui."

Valon voimat

Teksti: Sari Tervaniemi

Jatkoa seuraa...

0 comments: