keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Valon voimat - osa 2

TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman Mediataidenäyttely-kurssilla osallistuttiin Isse Karstenin kuratoimaan kaupunkitaidefestivaaliin – Valon voimat - Helsingissä, Hakaniemessä 14.-23.11.2008.

Tämä on jatkoa toissapäiväiselle jutulle, jossa TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman opettaja Sari Tervaniemi esittelee Valon voimat taidenäyttelyssä esillä olleita töitä.

Mikko Torvisen Valkoista vihreällä -teos kommentoi kaupungissa rakentelua. Yleensä rakennusvirastonaidat jalkakäytävillä repivät kaupungilla kulkijoiden hermoja, mutta tällä kertaa suupielet kaartuvat hymyyn. Suuri puhtaanvalkoinen legoseinämä näyttävää hauskalta vihreällä laatalla. Lapsuus ja omat rakentelut nousevat mieleen väkisinkin. Onni saattoi olla uudet legot ja se kun osasi tehdä lego-seinää. Miten on nykyisen kaupunkirakentelun laita? Onnistutaanko siinä tekemään ihmiset onnellisiksi? Jäävätkö rakennelmat kesken? Ovatko uudet suuret rakennusprojektit vain isokenkäisten lego-leikkejä? Teos onnistui herättämään ohikulkevan mobiilikuvaajan mielenkiinnon, Metro-lehdessä vitsailtiin, että onko rakennusvirastolta loppunut rahat, kun pitää legoilla rakentaa. Teos onnistuu herättämään yhteisöllistä keskustelua kaikkien käsillä olevassa ilmaisjakelulehdessä.

Päivi Viinikaisen
lomakkeista taitetut origami-linnut on istalloitu Kallion virastotalon eteläisen piirin sosiaalitoimistoon ja sosiaalitoimiston tiedottaja on laittanut niistä kuvia myös sos.net-verkkosivuille. Teoksessa yhdistyy arkipäivä ja juhla. Keskelle arkea on monimutkaisia kysymyksiä sisältävistä lomakkeista askarreltu kaunis lintu. Vaikka lomakkeilla ei aina tukea herukaan voi turhautunut hakija taitella niistä koristeen ohjeen mukaan. Kun lintuja on tarpeeksi monta syntyy niistä juhlava elementti ankeaan matalakattoiseen toimistotilaan. Lomakkeen taittelu voi saada aikaan myös anarkistisen pilkkeen tekijän silmäkulmaan. Origamin taittelu on kaunis tapa purkaa aggressiota. Sosiaalinen installaatio saa aikaan kauneuden kokemuksen huumorilla ja kritiikillä maustettuna.

Teksti: Sari Tervaniemi

Jatkoa seuraa...

Valon voimat näyttely

0 comments: