keskiviikko 5. toukokuuta 2010

TTVO asuu Seelannissa!

Näkymä TTVO:n tornista. Tampereen punatiilisessä sydämessä tehtiin vielä 30 vuotta sitten puuvillaa, nyt jotain ihan muuta.
Vuonna 1819 Tammerkosken rantaan löysi tiensä mies, James Finlayson, joka oli tullut Skotlannista asti myymään raamattuja tamperelaisille. Vuotta myöhemmin samainen skotti päätti ottaa hyödyn kosken potentiaalista, ja perusti sen kylkeen Tampereelle konepajan ja valimon, mutta muutti tilat puuvillatehtaaksi vuonna 1828.

Noin 160 vuotta tehtaan koneet jylläsivät puuvillaa ja kankaita kansalle, mutta 1980-luvulla toiminta alkoi hiljentyä. Oli aika tehdä tilaa uudelle elämälle. Seelanniksi syntymävuonnaan 1865 nimetty tehdas koki elämänsä muutoksen vuonna 2000, kun uudet asukit valtasivat tehtaan. Puuvillapölyihin rynnisti lauma ennennäkemättömiä otuksia, jotka kantoivat mukanaan kameroita, pensseleitä, valoja, tietokoneita, tyhjiä kankaita, pitkiä piuhoja ja vaikka mitä kummallisuuksia. Luovuuden laumaeläimet vaeltavat Seelannin käytävillä edelleen, ja suunnittelevat milloin digitaideteoksia, milloin 3D-elokuvia, milloin unkarilaista printtikangasta. Jotkut löytävät tiensä laumaan kotomaan rajojen ulkopuoleltakin, osa karkaa toisinaan ulkomaille, mutta lähettää sosiaalisen median savumerkeillä viestiä koto-Seelantiinkin.

Lajissaan toinen TAF Magazine esittelee näitä ihmiseläimiä,  nykyistä elämää Seelannin puuvillapölyjen muistoissa, ulkomailta kotiutuneiden ja sinne karanneiden kokemuksia. TAF Magzine on Tampere Art Factory -tapahtuman virallinen aikakauslehti, joka on saatavissa ilmaiseksi eri jakelupisteistä TTVO:lta ja Finlaysonin alueelta. Meikäläisiin ja lajitoveriemme aikaansaannoksiin pääsee tutustumaan tällä viikolla myös konkreettisesti Tampere Art Factoryn erilaisissa näyttelyissä ja tapahtumissa. Rohkea löytää tiensä sisään myös Itäisenkadun päässä pönöttävästä panssariovesta, ja tulee katsomaan mitä lajimme oikeasti puuhailee.

Teksti ja kuva: Niina Virtanen, Taf Magazinen päätoimittaja

TAF Magazine löytyy myös digitaalisena painoksena tästä blogista lähiaikoina
TAF-magazinen esittely
|||

0 comments: