keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Korean aalto -valokuvanäyttely Tampere Art Factoryssä

Kang Seulgin kuvasarjasta Liisa ihmemaassa
Korean aalto (Korean Wave)
Valokuvanäyttely
8.–30.5. Taidehalli TR1

Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere
Avoinna: ti-pe klo 9-17, la-su klo 11-18 (ma suljettu)
Perjantaisin TR1:een vapaa pääsy

Yksi TAMKin Tampere Art Factory -festivaalin näyttelyistä on Chung-Ang yliopiston (Seoul) opiskelijoiden valokuvanäyttely Korean aalto - Korean Wave. Näyttely on jo vieraillut viime vuonna Slovakian Bratislavassa ja jatkaa Tampereelta Saksan Bielefeldtiin.

Tampere Art Factoryyn ja sitä edeltävään kansainväliseen viikkoon osallistuu 50 kansainvälistä vierasta, mukana myös viisihenkinen korealaisryhmä.

Näyttelyn kuraattori,professori Walter Bergmoser kuvaa näyttelyä:
Korean aalto yhdistetään useimmiten popkulttuuriin ja saippuaoopperoihin. Vaikka kyseinen ilmaisu ei ole kovin tunnettu länsimaissa, sen vaikutus on ollut ja on edelleen suuri Aasian alueella, erityisesti Japanissa, Kiinassa ja lounais-Aasiassa.

Nykyään Korean aalto alkaa tulla tunnetummaksi muuallakin. Se on levinnyt jo mm. Etelä-Amerikkaan, Venäjälle ja Unkariin. Tämä trendi alkoi myöhään 1990-luvulla, ja se on parantanut Korean imagoa huomattavasti. Sen vaikutus on niin vahva, että se aiheutti jopa vastareaktioita, sillä joillain mailla oli hankaluuksia hyväksyä Korean aallon suosiota.

Vaikkakin Korean aallolla ei ole vahvoja kytköksiä kuvataiteeseen, näen potentiaalia samankaltaiseen vaikutukseen uuden sukupolven korealaisten valokuvataiteessa. Tämän näyttelyn valokuvat tulevat nuorilta valokuvaajilta Chung-angin yliopistosta, joka on Korean paras yliopisto mitä tulee valokuvauksen opiskeluun.

Taiteilijat paljastavat meille pelkonsa, toivonsa ja syyllisyydentuntonsa hyvin henkilökohtaisella tavalla. Lisäksi he tarkastelevat nykyajan Koreaa yhdistäen aidosti omaa korealaista identiteettiään sekä länsimaista vaikutusta.

Kungfutselaisuus ja sen asettamat rajat sisäisen maailman ja ulkoisen häpeän välille, kasvojen menettäminen, vanhusten ja esi-isien kunnioittaminen ovat edelleen vahvasti näkyvissä korealaisessa yhteiskunnassa, kun taas valokuvauksen tekniset standardit ja mahdollisuudet ovat kaukana edellämme päivittäisessä elämässä.

Näyttelyn taiteilijat:

Hong Bonggi
Kang Dayoung
Kang Seulgi
Kim Jihye
Kim Minjeong
Kwon Jihyun
Park Serry
Park Siyeon 

0 comments: