perjantai 7. toukokuuta 2010

Sanni Rajapolvi ja Maria Leppänen Galleria Rajatilassa

Maria Leppänen: Vanitas
Sanni Rajapolvi: Inadequacy of existence Kuva: Eero Alava
 TTVO:n stipendiaatit
Galleria Rajatila
8.5 – 30.5.2010
Maria Leppänen: Vanitas
Sanni Rajapolvi: Inadequacy of existence

Galleria avoinna ti-pe 13-18, la-su 12-16
                               
Tämä on Tampere Art Factory näyttely                 
       
Galleria Rajatilassa on vuosittain kahden edellisenä vuonna valmistuneen TTVOn kuvataiteilijan stipendiaattinäyttely. Tänä vuonna näyttelyn saivat Maria Leppänen yläkertaan ja Sanni Rajapolvi alakertaan.
                   
Maria Leppänen: Vanitas

En tiedä ihanampaa tunnetta, kuin että avaa oven kirpputorille ja nenään tulvahtaa tunkkainen vinttien, komeroiden ja kuolinpesien tuoksu. Tai kun pesen pölyiset sormeni, ja lavuaariin valuu mustaa likaa sukulaisten hylättyjen tavarakätköjen tonkimisen jälkeen.

Ajan limittäisyys havainnollistuu omistamissamme tavaroissa, jotka ovat kerääntyneet sukupolvien ajalta. Säilytämme esineitä muistaaksemme. Keräämme esineitä saavuttaaksemme taas sen saman ajan, joka joskus oli hyvä. Tai keräämme kuvitellaksemme ajan, jossa emme koskaan edes eläneet. Toisaalta myös luovumme esineestä, jotta voisimme unohtaa. Nostalgia elää esineissä. Niihin kätketyt tarinat siirtyvät omistajalta toiselle ja kertomukset sekoittuvat.

Maria Leppäsen koriste-esineistä ja hyödyttömistä tavaroista kokoamat asetelmamaalaukset ja -installaatiot kertovat lukemattomien tarinoiden lisäksi yhä lisääntyvästä turhuudesta, miten turha tavara saa meidät unohtamaan kuolevaisuutemme. Ne heijastavat sitä, kuinka nykyihminen etsii nautintoja esineistä ja täyttää tyhjyydentunnettaan tavarapaljoudella. Elämme keskellä kulutusjuhlaa, siitä kertovat esineiden kertakäyttöisyys ja yhä uusien esineiden muuttuminen turhiksi, Leppänen kuvailee.

Vanitas tarkoittaa turhuutta latinan kielessä. Vanhat vanitas-maalaukset muistuttavat meitä kuolevaisuudesta ja kaiken maallisen hyvän katoavaisuudesta. Kuoleman vertauskuvina näissä asetelmamaalauksissa on pidetty kalloja, tiimalaseja, kukkia, soittimia, rahaa ja koriste-esineitä.

Sanni Rajapolvi: Inadequacy of existence

Viaton leikki - keino hahmottaa elämää, aikuisuutta, todellisuutta? Lasten leikit hämmästyttävät välillä brutaaleilla tapahtumillaan. Barbiet harjoittamassa villiä ryhmäseksiä ja sotaukot teloittamassa kokonaisia armeijoita. Leikki leikkinä, lapsena täytyy saada leikkiä, opetella ja tunnustella todellisuutta.

Sanni Rajapolvi käy läpi eräänlaista leikkiä itsekin tehdessään liikkuvaa kuvaa. Leikkiä asetelmilla, teoilla ja tarinoilla. Lapsuuden viattomat mielenliikkeet muuttuvat pakokeinoksi omaan mielikuvitukseen.

Inadequacy of existence esittelee liikkuvan kuvan keinoin tunnelmia todellisuuden ja leikin välimaastosta.
|||
Galleria Rajatila
Aiemmat jutut Galleria Rajatilasta
|||

0 comments: