tiistai 22. huhtikuuta 2008

Ikuinen galleria: Satu Drufvan Miksi


23.4-11.5.2008
Satu Drufva: MIKSI

Ikuinen Galleria
Finlaysoninkuja 3
33210 TAMPERE

avoinna arkisin klo 12-16 sekä la 10.5. ja su 11.5. klo 12-16

Avajaisjuhlien järjestämisen sijaan Satu Drufva toivoo, että tutustut näyttelyyn hiljaisuuden retriitin tunnelmissa sinulle sopivana aikana.

Näyttelyn taustasta taiteilija kertoo:

Minua puhuttelevat isoisäni Matti Koskisen (s.1885 - k.1945) Pohjanmaalla kuvaamat valokuvat: ihmiset ovat kuvissa niin läsnä, elämä on läsnä, kuolema on läsnä.

Olen arkistoinut isoisäni herkät lasinegatiivit digitaaliseen muotoon ja muutamista
negatiiveista olen suurentanut isoja kuvia. (kokoon 110cm x 160cm) Negatiiveista löytyvät rikkaat harmaasävyt olen pyrkinyt toistamaan mahdollisimman sävykkäinä. Nykyajan tekniikalla olisi mahdollista poistaa kuvista kaikki roskat ja naarmut, mutta halusin jättää kuviin rosoisen ja haavoittuvan elämän jäljet, koska minulle ”pahassa paikassa” oleva naarmu tai vaurio lasinegatiivissa syventää kuvan sanomaa.

Vuosisadan vaihteen tapa kuvata vainajat häkellyttää minua. Valokuva vainajasta
on kenties ainoa kuvallinen muisto hänestä. Tämä hetki on ikuistettu ja se on luonnollinen osa kulman taakse lipuvaa elämän virtaa.

Viime keväänä ja kesänä kuvasin kotikonnuillani, saman joen rannalla, kuin isoisäni
kuvasi noin 90 vuotta sitten. Pyrin vangitsemaan hetken vanhan laakafilmikameran, digikameran ja videokameran avulla. Huomasin, että hetkessä eläminen eri kameroiden kanssa on hyvin erilaista. Kun isoisäni lähti pyörällään naapurikuntaan kuvaamaan tilattua kuvaa vaikkapa perheidyllistä tai vainajasta, mukana oli kaksi valottamatonta lasinegatiivia. Valotusaika kuvissa oli useita sekunteja. Se on nopeisiin, helposti toistettaviin digikuviin tottuneelle ihmeellistä pysähtymistä ja hetkessä elämistä.

Vanhan puhuttelevan valokuvan pariksi valitsin näyttelyyn videokuvan virtaavasta
koskesta. Dramaattiset tapahtumat ovat keikauttaneet maailman ainakin hetkellisesti. Levijoki kuvaa minulle koko elämää; se muuttuu, virtaa ja liikkuu. Yläjuoksulla vesi virtaa hitaasti, kosken kohdalla vauhti kiihtyy. Kivipadon tyrskyisyyden jälkeen vesi virtaa osin nopeasti, osin pyrkien palaamaan takaisin, muodostaen vaahtoavan, pyörivän tanssin, kunnes liike jälleen rauhoittuu ja joki lipuu hiljalleen kiemurrellen mutkan taakse.

Kaikki jutut Ikuisesta Galleriasta

0 comments: