maanantai 28. huhtikuuta 2008

Days of our lives puolimatkassa


Mia Saharlan ja Anna Rahkolan projektimaalaus on jatkunut jo kahdeksan päivää, toiset kahdeksan on vielä edessä. Vieraskirjaan on kertynyt upeat 300 nimeä, lisäksi yleisöä on ollut runsaasti ikkunan takana.

Yleisön palaute on ollut tärkeää ja innostavaa. Kiitosta on saanut se, että tämä on ollut helposti lähestyttävää taidetta, ei mitään eliittitaidetta. Kävijät ovat myös saaneet antaa omia ideoitaan Mialle ja Annalle.

Teos muuttuu koko ajan, ja aika ajoin osa taulusta on maalattu valkoiseksi. Projekti valokuvataan 5 minuutin välein, jälkeenpäin kuvista tehdään animaatio joka dokumentoi koko projektimaalaustapahtuman. Kävijät ovat myös kyselleet, voiko projektia seurata veppikamerasta. Tällä kerralla se ei onnistu, mutta varmasti ensi kerralla.

Mia ja Anna kertovat että projekti jo tähän mennessä on opettanut paljon: ensinnäkin tapahtuman tuottamista, mutta myös maalaustekniikkaa. Kun he jatkavat toistensa töitä he samalla oivaltavat vaihtoehtoisia tapoja maalata. Siten he oppivat toisiltaan. Mutta he kertovat oppineensa myös paljon toisistaan. Opiskeltuaan yhdessä kuvataidetta kaksi vuotta he luulivat jo tuntevansa toisensa läpikotaisin, mutta projektissa tuttavuus syvenee aivan uudella tavalla.

Alussa taiteilijoita hieman ujostutti työskennellä samalla kun yleisö katsoo ja kommentoi, ja väkeä lappaa ovesta sisään ja ulos. Mutta pian he oppivat nauttimaan elävästä kosketuksesta yleisöön: "Koulussa helposti unohtaa, ettei taidetta tehdä vaan taiteelle, vaan yleisölle. Tämä tapa tehdä taidetta tuo meille aivan uutta perspektiiviä taiteilijan työhön."

Days of Our Lives
Projektimaalaus
Ikkunagalleria, Väinö Linnan aukio 9
Finlayson, Tampere
21.4 - 4.5.
Työskentelyä voi seurata päivittäin kello 13.00 - 17.00.

Aikaisempi juttu tapahtumasta


Kuvassa Mia Sahrala (vasemmalla) ja Anna Rahkola

0 comments: