maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulu Tampereella!

Kirjoittanut Noora Honkaniemi


Tässä pari vinkkiä miten vietät mukavan joulun Tampereella:
  • Pidä mielessä kauppojen aukioloajat. Kaupat ovat yleensä kiinni 23.12.-26.12. joten muista varastoida tarpeeksi ruokaa selvitäksesi hiljaisen jakson yli.
  • Esimerkiksi Stockmann on avoinna 24.12 klo 8-12 ja suljettuna 25.12-26.12.
  • Siwa (Rautatieasemalla) on avoinna 24.12. klo 6:30-16, 25.12. klo 12-23 ja 26.12. klo 6:30-23
  • Alko on avoinna normaalisti 23.12 klo 9-12, mutta on suljettuna 24.12.-26.12.
  • Jos jano kuitenkin yllättää, ovat baarit yleensä auki jouluaattonakin 2-4 riippuen paikasta.
  • Viimeiset siniset bussit lähtevät aattona kahden maissa. Tässä aaton viimeiset lähdöt.
  • Käymisen arvoinen paikka on myös Kalevankankaan hautausmaa (sijaitsee Kalevantiellä) keskiyön paikkeilla, jolloin koko paikka on valaistu sadoilla kynttilöillä.
  • Jotkin ravintolat ovat auki jouluaattona, mutta yleensä ne ovat kiinni. Muista siis käydä kaupassa hyvissä ajoin ostamassa kinkkua ja glögiä, ja kutsu kaikki ystävät koolle viettämään joulua hyvän ruoan parissa!
  • Kävely Tampereen keskustassa jouluaattona voi olla erilainen kokemus ihmisten vetäydyttyä koteihinsa.
  • Joulusaunaan pääset Kaupinojan Saunalle (Näsijärven rannalla, UKK-instituutin tuntumassa). Glögiä on tarjolla klo 11-13. 25.12.-26.12. sauna on auki klo 12-17:45.
  • Muista katsoa myös perinteinen animaatioelokuva Lumiukko TV2:lta 24.12. klo 11:29.

torstai 19. joulukuuta 2013

Englanninkielisen Media and Arts koulutusohjelman ennakkotehtävät julkaistu!

Ammattikorkeakoulujen englanninkielisten koulutusohjelmien yhteishaku 7.1. - 11.2.2014!

Englanninkielinen Median koulutusohjelma saa uuden opintopolun ensi vuoden aloittavien opiskelijoiden myötä. "Music Production" ja "Interactive Media" opintopolkujen rinnalla aloittaa "Fine Art" opintopolku.

Julkaisemme alla linkit ennakkotehtäviin ja alunperin englanninkielisessä Art&Media blogissamme julkaistun jutun asian tiimoilta.

Our Degree Programme in Media will next year include three study paths; Interactive Media, Music Production and a new one - Fine Art.

You will find the pre-tasks for year 2014 from the links below. Each study path has a pre-task - you are welcome to check them all but please finally choose only one study path / pre-task.
Fine Art
Interactive Media
Music Production
These main paths are divided into sub study paths (e.g Game and Web Design, Music Business and Event Production, Photography, Moving image, Site Related and Communal Art) which will help students in choosing their field of expertise. Choosing studies across other study paths is also possible.

The programme leads to the Bachelor of Culture and Arts Degree in four years. The language used is English.


Application time: January 7 - February 11
This is the application period for degree programmes of Finnish universities of applied sciences that are run in English. Application time for Finnish programmes begins in March.


Please find all practical information related to the application at:
www.tamk.fi/jointapplication



Images from the pre-task of each study path

torstai 5. joulukuuta 2013

Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt Kulttuurityön tunnustuspalkinnon koulutuspäällikkö Juha Suonpäälle

Pirkanmaan taidetoimikunta on tiedottanut näin:

"Taiteen tohtori Juha Suonpää (s.1963) on poikkeuksellisella tavalla yhdistänyt taiteellisen työn ja toiminnan luonnon hyväksi ja sen ehdoilla. Hän on myös jakanut aikaansa ja luovuuttaan 1980-luvulta lähtien valokuvataiteeseen, elokuvataiteeseen ja monipuoliseen ja pitkäjänteiseen tutkimus- ja koulutustoimintaan. Hänen panoksensa koulutustoiminnassa on Pirkanmaalla näkynyt viime vuosina ansiokkaana työnä kuvataiteen opetuksen kehittämisessä Tampereen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkönä.

Juha Suonpään taiteen keinojen ja luontosuhteen välisestä syvällisestä symbioosista kertoo laaja luettelo hänen erityisesti luontovalokuvaan liittyvästä näyttelytoiminnastaan, kirjallisesta tuotannostaan ja esitelmistään sekä hänen elokuvaan liittyvä taiteellinen ja dokumentaarinen toimintansa.  Suonpää ei ole unohtanut töissään myöskään lapsia ja heidän luontokokemuksiaan. Taiteensa kautta hän on ottanut osaa keskusteluun monimuotoisen alkuperäisluonnon säilyttämisen puolesta alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.  Hänen viimeisin dokumenttielokuvansa, suden ja ihmisen välistä reviirirajaa etsivä Hukkamies on myös kansainvälisessä festivaalilevityksessä tänä vuonna ja se sai Suomessa tv-ensi-iltansa 25.11.2013."

tiistai 3. joulukuuta 2013

Yhteistyö jatkuu - Saimaan ammattikorkeakoulun ryhmänäyttely Ikuisessa Galleriassa

Saimaan ammattikorkeakoulu
Ryhmänäyttely
Ikuinen Galleria 11.12.2013-20.12.2013 ja 7.1.2014-24.1.2014

Näyttely koostuu opiskelijoiden erilaisista teoksista. Esillä mm. maalauksia, veistoksia  sekä grafiikkaa.


Näyttelyssä olevat opiskelijat ovat 2.-4. vuosikurssin kuvataiteen opiskelijoita, Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta.


Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 10.12.2013 klo: 16-18
Tervetuloa!




_________________________________________________________

Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.

Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi

maanantai 2. joulukuuta 2013

Maecenas Kilta jakoi nuoren taiteilijan palkinnon Pia Sirénille

Suomen taiteilijaseura on julkaissut sivuillaan seuraavaa:

"Maecenas Kilta on myöntänyt Taidehallissa esillä olevan Nuoret 2013-näyttelyn yhteydessä jaettavan 5 000 euron suuruisen palkinnon kuvataiteilija Pia Sirénille (s. 1982).  Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012.

Maecenas Kilta on palkitsee tänä vuonna teoksen, jossa arkisista materiaaleista syntyy oivaltavalla tavalla uudenlainen maisema ja esteettinen luontoelämys, joka voidaan helposti purkaa ja käyttää uudelleen.   Pia Sirénin tee-se-itse-maisema Huippu on tehty suojapeitteistä, tikkaista ja rakennusmuovista. Hän rakentaa teoksensa aina käytettävissä olevaan tilaan,  johon maisema luo spontaanin ja vaivattoman tunnelman."


Pia on valmistunut myös TAMK Kuvataiteesta :)


http://www.artists.fi/tietoa_toiminnasta/ajankohtaista/maecenas_kilta_jakoi_nuoren_taiteilijan_palkinnon_pia_sirenille.1356.news



Pia Sirén: Huippu

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Ikuisen Gallerian perinteiset Joulumyyjäiset sekä myyntinäyttely Designtorin joulussa

IKUISEN GALLERIAN PERINTEISET JOULUMYYJÄISET

Jo perinteeksi muodostuneet Joulumyyjäiset järjestetään 5.12. ja 7.-8.12. Ikuisen Gallerian tiloissa osoitteessa Finlaysoninkuja 3, 33210 TAMPERE. Myynnissä on TAMKin taiteen ja viestinnän opiskelijoiden taidetuotteita sekä –teoksia. Maksuvälineenä käy käteinen.

Myyjäisten ajan olemme auki seuraavasti:
Torstaina 5.12. klo 12-14
Lauantaina 7.12. klo 12-18
Sunnuntaina 8.12. klo 12-14

Poikkea löytämään joululahjoja itsellesi sekä läheisillesi. Tervetuloa!



IKUISEN GALLERIAN MYYNTINÄYTTELY DESIGNTORI JOULUSSA, KLUBILLA

Ikuisen Gallerian myyntinäyttely nousee Klubille jouluiselle Designtorille 7.-8.12. osoitteeseen Tullikamarinaukio 2, 33100 Tampere. Myyntinäyttelyssä on esillä Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoiden teoksia. Myynnissä niin maalauksia, taidegrafiikkaa, kuin paljon muutakin. Maksuvälineenä käy käteinen

Myyntinäyttelyn aukioloajat:
Lauantaina 7.12. klo 11-17
Sunnuntaina 8.12. klo 11-17



Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi
ikuinengalleria.tumblr.com

perjantai 22. marraskuuta 2013

Juha Suonpään Hukkamies-dokumentti YLE TV1:ssä 25.11.2013


Ensi maanantaina kannattaa katsoa Juha Suonpään haastattelu suorana maanantaiaamuna tai myöhemmin YLE Areenalta! Juha puhuu uudesta Hukkamies-dokumentistaan klo 8:19-8:30.

Niin, ja itse dokumenttikin näytetään YLE TV1:ssä maanantaina 25.11. klo 21.30.

Hukkamies traileri 

Synopsis:
Hukkamies on elokuva miehestä, joka on opetellut susien kielen ja elintavat, kohdannut villit silmästä silmään ja todistanut susien kohtalon. Elokuva perustuu Seppo Ronkaisen 13 vuoden aikana kuvaamiin videopäiväkirjoihin. Hukkamies on tarina ihmisen ja uhanalaisen eläimen ristiriitaisesta suhteesta. 
Ohjaaja Juha Suonpää (syntynyt Helsingissä 1963) on aina ollut kiinnostunut luonnosta, ja onkin tehnyt aiheen pohjalta monia valokuvaus- ja dokumentaarisia projekteja. Vuonna 1998 hän osti villieläinten erikoisasiantuntija Seppo Ronkaiselle videokameran, tavoitteenaan kerätä materiaalia Sepon työstä susien parissa. 
1990-luvun loppupuolella Seppo palkattiin töihin villieläinten seurantaan, jossa yksi hänen tehtävistään oli kehittää ja toimeenpanna susille kivuton kiinniottomenetelmä, joka ei vahingoittaisi sutta prosessin aikana. Vuosien aikana Seppo otti videokameran mukaan kaikkialle, ja hänen onnistui tallentaa susien elämää, sekä ihmisten ja villieläinten välisiä kohtaamisia. Sepon kuvaama ainutlaatuinen materiaali näyttää meille, kuinka Seposta tuli susien asiantuntija ja yksi heistä, Hukkamies. 
Kaksitoista vuotta myöhemmin ohjaaja Juha päätti koota tarinan miehestä ja susista, ja alkoi työstämään elokuvaa olemassaolevasta materiaalista. Hukkamies on elokuva, joka koostuu nykypäivänä kuvatusta materiaalista, sekä Sepon videopäiväkirjoista.
 

tiistai 19. marraskuuta 2013

TAMK-elokuvia esillä Lissabonissa


Juuri päättynyt Portugalin suurimpiin kuuluva elokuvafestivaali Lisbon & Estoril Film Festival kutsui TAMKin esittelemään kolme lyhytelokuvaa opiskelijaelokuvien kilpailuun. Muut kutsutut koulut olivat Institut des Arts de Diffusion Belgiasta sekä portugalilainen Escola Superior de Tecnologia de Abrantes. Lisäksi kilpailuun osallistui kouluja muualta Etelä-Euroopasta, Tanskasta ja Isosta-Britanniasta. Tapahtuma sisälsi myös dokumentaristi ja opettaja Graça Castanheiran vetämiä paneelikeskusteluja mm. elokuvaopetuksen tavoitteista ja painopisteistä.

torstai 14. marraskuuta 2013

Loppu hyvin, kaikki hyvin - Black Line screening Berliinissä 8.11. 2014

Keväällä Saksan Suomi-insituutissa, Berliinissä esitetty Strange Walls -screening sai jatkoa perjantaina 8.11 uuden videotaideillan muodossa. Illan aikana nähtiin teoksia niin nykyisiltä opiskelijoilta, alumneilta kuin lehtoreiltakin. Teokset käsittelivät perintöä monesta eri näkökulmasta; Tiiu Baldwinin animaatio Forest Studies kommentoi ihmisen luontoon jättämää jälkeä, Ismo Torvisen How to make a Fog Bass? kommentoi tee-se-itse kulttuuria ja illan nimikkoteos, Talvikki Tenhusen The Black Line puolestaan sukupolvien välisiä taakkoja.
  1. Minna Suoniemi (oik.), Hinni Huttunen (vas.) ja Elina Ylhäisi (kesk.) ratkomassa teknistä ongelmaa.


Työryhmä eli kuvataiteen lehtori Minna Suoniemi sekä harjoitteluaan projektissa tehneet Hinni Huttunen ja Elina Ylhäisi ratkoivat täysin käsittämättömän teknisen ongelman. Heti kaupunkiin tultua tehdyssä tarkastuksessa saumattomasti toiminut esitystekniikka ei juuri ennen screeningin alkua toiminut enää lainkaan. Lähes neljän tunnin, kahden tietokoneen, yhden mediatoistimen, kahden videotykin, kolmen hdmi-piuhan ja muutaman muun osan erilaisia kombinaatioita kokeiltuamme olo oli jo lähes epätoivoinen.


Lopulta kaikki kääntyi parhain päin; kuva ja ääni toistettiin eri tietokoneilla performanssin muodossa. Minna Suoniemi löi tahtia, Hinni Huttunen ja Elina Ylhäisi painoivat toistonäppäintä tahoillaan mahdollisimman yhtäaikaisesti. Illan opetus oli, että tekniikan pettäessä ihmisen luova ongelmanratkaisukyky voi pelastaa tilanteen.
  1. Insituutin aulaan rakennettu esitystila oli lähes täynnä innostunutta yleisöä.


Molemmilla kerroilla sali on ollut täynnä väkeä. Tällä kertaa yleisön joukossa istui myös Suomen Saksan -insituutin johtokunnan väkeä aina puheenjohtajasta alkaen. Katsojat olivat innostuneita ja suomalaisesta videotaiteesta kiinnostuneita. Insituutin väki puolestaan on luonut hyvät puitteet ja innostavan ilmapiirin tehdä yhteistyötä.

 
-->
Esityksen lopuksi järjestettiin paneelikeskustelu. Kuvassa vasemmalla insituutin kulttuuriharjoittelija Tiia Lamminsalo



Sreeningistä insituutin sivuilla:

Teksti: Hinni Huttunen ja Elina Ylhäisi
Kuvat: Jutta Reippainen

tiistai 12. marraskuuta 2013

Galleria Rajatilan TTVO Stipendiaattinäyttelyssä Mirka Kinnula ja Laura Rytkönen

Galleria Rajatilan TTVO Stipendiaattinäyttelyssä 16.11.-2.12. esittäytyvät Mirka Kinnula ja Laura Rytkönen. Kinnula ja Rytkönen ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Kinnula on sittemmin muuttanut Helsinkiin, Rytkönen asuu ja työskentelee Tampereella ja toimii aktiivisesti Rajataide ry:ssä.

Rajataide ry myöntää vuosittain kaksi näyttelyaikastipendiä TAMKin Kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuville taiteilijoille yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Stipendiaatit valitaan opinnäytetyönäyttelyn pohjalta.
Mirka Kinnula tutki lopputyössään Oma taulu -maalaustaideprojektissa maalausta vuorovaikutteisen taiteen välineenä. Projektiin osallistuneet, kahdeksan hänelle tuntematonta henkilöä antoivat henkilökohtaisen valokuvansa lähtökohdaksi maalaukselle, jonka he saivat näyttelyn jälkeen itselleen ilmaiseksi. Taulun koko, tekniikka ja tyyli olivat heille yllätys. 

Mirka Kinnunen ja Laura Rytkönen
 

ERO-lopputyönäyttelyssä Taidekeskus Mältinrannassa olivat Kinnulan maalausten lisäksi esillä osallistujien kirjoittamat tekstit, joissa he kertovat valokuvasta, sekä äänitteet keskusteluista, jotka Kinnula kävi osallistujien kanssa, kun he tapasivat ensimmäisen kerran valmiin maalauksen äärellä.

Rajatilaan Mirka Kinnula rakentaa vuorovaikutteisen maalausnäyttelyn Paras. Gallerian yläkerran seinät täyttyvät maalauksilla: esillä ovat Kinnulan vuosina 2010-2013 aikana tekemät maalaukset, joita on yli 50. Näyttely-yleisö innostetaan löytämään maalausten joukosta paras teos, jota äänestetään galleriatilassa äänestyslipukkein. Äänestämällä osallistutaan arvontaan, jonka voittaja saa äänestämänsä maalauksen itselleen. Arvonta suoritetaan ja voittaja julkistetaan Galleria Rajatilassa 30.11. klo 13.

Näyttely käsittelee maalauksen katsomistapahtumaa ja sen luomia henkilökohtaisia merkityksiä. Kinnula kääntää katsojan katseen takaisin tähän itseensä; pohtimaan, mistä maalauksesta itse pitää eniten ja miksi. Yleistä ääntenlaskua ei suoriteta lainkaan, sillä tärkeintä on jokaisen oma mielipide siitä, mikä on paras.

Laura Rytkösen lopputyö oli näytelty kymmenminuuttinen videoteos, nimeltään Liskoihmiset. Teos käsitteli sosiaalisia suhteita ihmisryhmän sisällä, hiljaista sisäänpäin kääntynyttä muistia ja ryhmän jäsenten kommunikoimatonta todellisuutta, joka on toisaalta jaettu ja toisaalta yksityinen. Teos on viimeinen osa sosiaalista tilaa käsittelevässä teosjatkumossa, jota Rytkönen työsti opiskeluaikanaan. Liskoihmiset oli tuotannollisesti suuritöinen teos, jossa työryhmää oli yli kolmekymmentä jäsentä näyttelijät mukaan lukien. Stipendiaattinäyttelyssä Rytkönen on palannut aikaisemmin suosimansa tekniikan, animaation pariin, jossa teoksen voi pitää intiiminä ja työstää yksin alusta loppuun asti.

Stipendiaattinäyttelyn teos, Odottajat, on kaksikanavainen animaatio, joka pohjautuu piirokseen miehestä ja naisesta. Molemmat ovat passiivisia, odottavia, vaikka teoksessa esitetään suora pakote toiminnalle. Teoksessa Rytköstä kiinnostaa odottamisen miltei meditatiivinen luonne. Jotain on tapahtumassa, jotain on tulossa, odotetaan vielä hetki ennen pudotusta.

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 15.11. klo 18 sekä parhaan maalauksen arvontatilaisuuteen 30.11. klo 13!

Ensi vuoden stipendiaatit ovat Talvikki Tenhunen ja Riikka Gröndahl.

www.mirkakinnula.com
www.laurarytkonen.com
www.rajataide.fi

maanantai 11. marraskuuta 2013

Näyttely Ikuisessa Galleriassa: Emmi Kallio ja Tarleena Öhman - Koditon


Koditon
Emmi Kallio ja Tarleena Öhman
18.-29.11.2013
Avajaiset 18.11.2013 klo 16.00


Jokin on väärin, mutta mikä? Koti on vääristynyt esinekokoelma, nahkansa pudottanut eläin. Joku on haukannut todellisuudesta palan ja sylkäissyt sen päälle uuden. Tapetit rullautuvat irti seinistä, peilit heijastavat vain puoliksi. Rikkinäiset kupit vuotavat kipsivalua ja kengistä kasvaa ruohoa. Sängyllä kehrää kasa kissankarvaa. Tunnistettavien huonekalujen kehyksissä on jotain kummallista, niinkuin ne eivät enää tietäisi, mitä olla. Jokin on poissa, jotain on mennyt rikki.

Emmi Kallio ja Tarleena Öhman ovat toisen vuosikurssin kuvataideopiskelijoita Tampereen ammattikorkeakoulusta. Teoksellaan he tarkastelevat yksityisen ja julkisen tilan rajapintoja luomalla galleriatilaan esinekoosteista ja huonekaluista rakentuvan kodin, joka ei tunnu kodilta.


Homeless
Emmi Kallio ja Tarleena Öhman
18.-29.11.2013

Something is wrong, but what? Home is a distorted gathering of objects, an animal molting its skin. Someone has bit out a piece of reality and spit out another. Wallpapers are rolling off the walls and mirrors show only a half reflection. Broken cups are leaking plaster and shoes are growing grass. There is a lump of cat hair purring on the bed. The shapes of the furniture are recognizable and yet there is something odd in them, as if they have forgotten what to be. Something is missing, something has broken.

Emmi Kallio and Tarleena Öhman are second year fine arts students at Tampere University of Applied Sciences. Koditon is a study of the encounter of the public and the private space, as they build in the gallery room a home without a home.




Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

Ikuinen Gallery is a contemporary art project space located in the old factory complex Finlayson in central Tampere. The gallery is run by a board of fine art students in Tampere UAS School of Art and Media as part of their study program. Ikuinen Gallery’s main focus is in presenting interesting and high quality student work as well as work of other adventurous artists.

Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi
ikuinengalleria.tumblr.com

perjantai 8. marraskuuta 2013

Man kan inte leva utan konst - Pohjoismaiden palkinto Jani Ikoselle


Tervehdys,
paitsi että TAMKin kuvataiteen koulutusohjelma kouluttaa yhteiskunnan ilmiöihin kriittisesti suhtautuvia taiteilijoita ja tekee uraauurtavia sote-alan kehityshankkeita, koulutusohjelman kasvatit keräävät mainetta ja kunniaa perinteisimmillä kuvataiteen aloilla.
TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2007 valmistunut Jani Ikonen voitti yhdessä kirjailija Seita Vuorelan kanssa Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon teoksella Karikko (WSOY 2012). Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa. Ikosen kuvitusta luonnehdittiin seuraavasti: "Kuvittajan mustavalkoiset kuvat yhdistelevät runollista grafiikkaa ja valokuvatekniikkaa tavalla, joka entisestään laajentaa suggestiivista kokonaisvaikutelmaa."
Jani Ikonen on toiminut viime vuosina sivutoimisena tuntiopettajana kuvataiteen koulutusohjelmassa opetusaineena graafinen suunnittelu. Hän on puolustanut vahvasti kuvataiteen ja kulttuurin asemaa Tampereella ja TAMKissa. Myös juhlavassa palkintogaalassaOslossa Jani lähetti lyhyet ja ytimekkäät terveiset Tampereelle.
Tallenne hienosti toteutetusta gaalasta on nähtävillä Yle Areenassa:
24 minuutin kohdalla alkaa lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon jako ja 31 minuutin kohdalla Janin terveiset Tampereelle.
Onnea Janille!
Kuvataiteen koulutusohjelman
opettajakunnan psta
Antti Haapio 

Valokuvauksen lehtori
TAMK kuvataide

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Näyttely Ikuisessa Galleriassa: Sofi Häkkinen - Kalajuttuja ja tositarinoita

Kalajuttuja ja  tositarinoita (2013)
Sofi Häkkinen

Ikuinen Galleria 5.11-15.11.2013

Teossarja kuvaa pysäytettyjä hetkiä. Akvarellin ja tussin sekoitus, sekä teossarjan luonnosmaisuus  korostavat hetken häivähdystä. Nopeita ajatuksia, nopeita kosketuksia, ohimeneviä tunteita. Teossarja tallentaa arkipäivän tapahtumat paperille. Näihin katsoja voi palata milloin vain, jääden muistojen ja ohikiitävien hetkien tulvan alle.



Sofi Häkkinen on pääasiassa maalaten ja piirtäen työskentelevä toisen vuoden kuvataideopiskelija Tampereen ammattikorkeakoulusta. Työskentelyssään hän ammentaa ihmisten välisistä ristiriidoista ja tunteista, sekä ihmisten riippuvuudesta toisiaan kohtaan. Lähtökohtana toimii muistoista, hetkistä, pienistä kosketuksista ja helposti unohtuvista katseista koostuva sekamelska.



Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

Ikuinen Gallery is a contemporary art project space located in the old factory complex Finlayson in central Tampere. The gallery is run by a board of fine art students in Tampere UAS School of Art and Media as part of their study program. Ikuinen Gallery’s main focus is in presenting interesting and high quality student work as well as work of other adventurous artists.

Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi
ikuinengalleria.tumblr.com

Ylin nappi auki


Kuvataiteen koulutusohjelmasta keväällä 2014 valmistuvien lopputyönäyttely on nimetty.

Pitkän ja hartaan pohdinnan lopputuloksena ylpeinä julkaisemme nimen Ylin nappi auki.

Lopputyöprosessia voit seurata Instagramissa osoitteessa
http://instagram.com/ylinnappiauki

Lopputyönäyttelyn avajaiset pidetään 28.3.2014 TR1 Taidehallissa ja Taidekeskus Mältinrannassa.

Teksti: Jemina Lindholm ja Elina Ylhäisi

Kuva: Kuvakaappaus Internetistä


sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Näyttely Ikuisessa Galleriassa: Minä olen täällä! / I am Here!

Minä olen täällä! / I am Here!
Finlaysoninkuja 3, 33210 Tampere
Finlaysoninkatu 7, 33210 Tampere


Tampereen ammattikorkeakoulun mahdolliseen kuvataiteen koulutusohjelman lakkauttamiseen liittyvät asiat vellovat ilmassa jatkuvasti. Mutta, me olemme silti vielä täällä ja Minä olen täällä! / I am Here! - näyttelyn tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä siitä. Näyttelyn ajankohta on 28.10-8.11.2013.

Näyttelytiloina toimivat kampuksen omassa rakennuksessa oleva Ikuinen Galleria, sekä niin kutsuttu Pesurumpu, joka toimii koulun eteishallina. Esillä on laaja kattaus opiskelijoiden teoksia, jotka on toteutettu hyvin erilaisin tekniikoin. Luvassa mm. videoita, veistoksia, maalauksia, ääniteoksia ja installaatioita.

Näyttely rakentuu aluksi valikoiduista töistä, mutta ensimmäisen päivän jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus muuttaa kokoonpanoa tuomalla tilaan uusia teoksiaan. Kollektiivisesti toteutetusta näyttelystä muodostuu siis joka päivä uudenlainen kollaasi, jonka yhtenä tarkoituksena on esitellä opinahjomme osaamista sekä tietysti lisätä ympäristömme värikkyyttä.

Näyttelyn ensimmäisellä viikolla pääpaino on maalauksilla ja piirustuksilla. Seuraava viikko pyhitetään pääosin liikkuvalle kuvalle, valokuville ja installaatioille.



Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

Ikuinen Gallery is a contemporary art project space located in the old factory complex Finlayson in central Tampere.
The gallery is run by a board of fine art students in Tampere UAS School of Art and Media as part of their study program. Ikuinen Gallery’s main focus is in presenting interesting and high quality student work as well as work of other adventurous artists.


Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi
ikuinengalleria.tumblr.com

maanantai 21. lokakuuta 2013

Adressi Ikuisen Gallerian säilyttämisen hyväksi


Ikuinen Galleria tiedottaa:

Kuvataiteen koulutusohjelma on vaarassa loppua Tampereelta. Tämä tarkoittaisi loppua myös Ikuiselle Gallerialle.

Viimeisenä keinona yritämme vedota asiassa opetusministeriöön ja kaiken muun toiminnan ohella kuvataideopiskelijat ovatkin aloittaneet adressin, jonka ojentavat henkilökohtaisesti opetusministeri Krista Kiurulle 24.10.2013 eduskuntatalolla. Nimiä adressiin on kerätty vasta parin viikon ajan mutta niitä on tullut jo ilahduttavan paljon. Silti olisi erittäin tarkeää saada vielä enemmän.

Jos haluat allekirjoittamalla auttaa, tässä linkki adressiin: http://www.adressit.com/vetoomus_opetusministeriolle_pelastakaa_tamkn_kuvataide

Terveisin
Ikuinen Galleria

_____________________


Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

Ikuinen Gallery is a contemporary art project space located in the old factory complex Finlayson in central Tampere.
The gallery is run by a board of fine art students in Tampere UAS School of Art and Media as part of their study program. Ikuinen Gallery’s main focus is in presenting interesting and high quality student work as well as work of other adventurous artists.

Ikuinen Galleria
ma-pe 12.00-16.00
Finlaysoninkuja 3
33210 Tampere
ikuinengalleria@tamk.fi
http://ikuinengalleria.tumblr.com/

maanantai 30. syyskuuta 2013

Näinkö päättyy eräs aikakausi?

 
"Tampereen ammattikorkeakoulu lopettaa kuvataiteilijoiden ja kirkkomuusikoiden kouluttamisen. Lopettamissuunnitelmia on vastustettu esimerkiksi mielenosoituksella. Ensihoitajakoulutusta aiotaan jatkaa aiemmista suunnitelmista poiketen. Koulu pyrkii tiivistämään yhteistyötään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Muutokset ovat osa TAMK:n uutta toimilupahakemusta, josta päättää valtioneuvos."


Kuvat: Carita Forsgren 2013

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kuvataiteen opiskelijain "Ilmassa" -teoksen avajaiset 30.9. TAMKin kirjastossa

Ilmassa- julkisen teoksen avajaiset TAMKin pääkirjastolla 

Tampereen ammattikorkeakoulun kirjasto sekä ryhmä TAMKin kuvataideopiskelijoita järjestävät uuden julkisen teoksen avajaiset maanantaina 30.9.2013 klo 12:00, Kuntokatu 3.

Kuvataiteen opiskelijat Anne Järvi, Niina Kiiveri, Anu Mustonen ja Anna Pekkala ovat toteuttaneet teoksen ammattikorkeakoulun eri alojen opiskelijoiden sekä henkilökunnan kanssa avoimessa työpajassa. Teos koostuu yli viidestäsadasta origami-linnusta.

Jutun kuvat avoimesta työpajasta.

Ilmassa -teos tulee pysyväksi osaksi TAMKin pääkirjastoa.

lauantai 28. syyskuuta 2013

Ikuinen Galleria: Ilman taidetta en voisi elää

Ikuinen Galleria 18.9.-11.10.
ILMAN TAIDETTA EN VOISI ELÄÄ!
Valokuvia TAMK:n kuvataiteen koulutusohjelman taistelusta lakkauttamisuhan alla

  • Mielenilmaus 8.5.2013
  • Muotokuvatiski 4.6.2013
  • Näyttely Hirvitalolla 12.-20.6.2013
  • Tukikeikka ja paneelikeskustelu Vastavirralla 12.7.2013
  • Y-Festivaali 9.-18.8.2013
  • Tukikeikat Klubilla ja Telakalla 15.8.2013
  • Maailmantangon Kuvataideviikot 1.9.-30.9.2013

Valokuvat: Liisa Ahola, Anna Björklund, Riikka Enne, Mirja Kurri ja Veera Salmio

Näyttely oli esillä Klubilla 10.-15.9.

TAMK ei aio hakea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä koulutusvastuuta kuvataiteen koulutukselle syyskuussa 2013. TAMK:n ja ylläpitäjäyhtiön hallitus esittää kuvataiteen koulutuksen lopettamista Tampereella. Opetus- ja kulttuuriministeriön taholta ei ole ehdotettu TAMK:n kuvataiteen koulutuksen lakkauttamista.

 TAMK:n Kuvataiteen koulutusohjelma on valtakunnallisesti tunnustettu ja arvostettu sekä keskeinen alueellinen kulttuurialan toimija. Taide-lehden numerossa 3/2012 TAMK:n kuvataiteen koulutus on nostettu valtakunnan kakkoseksi heti Kuvataideakatemian jälkeen. Tämän vuoden Vuoden Nuori Taiteilija 2013 Jarno Vesala on valmistunut kuvataiteilijaksi TAMK:sta. Kuvataiteen valtionpalkinnon saanut Rajataide ry on pääosin koulun opiskelijoiden perustama ja ylläpitämä.

 Tampereen Taiteen ja viestinnän oppilaitoksen perustamissanat lausuttiin aikanaan Tampereen kaupungin 200-vuotisjuhlatilaisuudessa sanoin: ”On häpeä, että Tampereelta puuttuu taidekoulutus.” Sen lopettaminen nyt olisi vielä suurempi häpeä.

 “Koulutusratkaisut määrittelevät, millaisia ihmisiä haluamme tulevaisuuden yhteiskuntaan kasvattaa. Taide- ja kulttuurikasvatuksen alasajo merkitsee vääjäämättä kannanottoa ihmiskuvamme kapeuttamisen puolesta”
(Professori Kimmo Lehtonen)
|||
Ikuinen Galleria
Ikuisen Gallerian näyttelyt tässä blogissa
|||
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerian toiminta on opiskelijalähtöistä ja sen tärkein tehtävä on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijoiden näyttelytoiminta. Lisäksi tila luovutetaan mieluusti myös muiden kokeilunhaluisten tekijöiden käyttöön.

perjantai 27. syyskuuta 2013

MindTrek OFF - digitaalista kulttuuria kaikelle kansalle!

Mindtrek OFF on osa MindTrek 2013 festivaalia ja sen tapahtumiin on vapaa pääsy myös ilman MindTrek konferenssin passia. Olemme joukko Tampereen ammattikorkeakoulun kansainvälisen median koulutusohjelman opiskelijoita, vastaamme MindTrek OFF -tapahtuman tuotannosta ja kutsumme MindTrek OFFiin on tässä:

Lokakuun 1-2 Siperia-aukio ja Finlaysonin alue täyttyy digitaalisista yllätyksistä. Luvassa on taide- ja kulttuurinäyttelyitä, jännittävää interaktiivisuutta,  virtuaalitodellisuuteen sijoittuva peli, Nokian puhelinuutuudet käsin kosketeltavina ja paljon muuta mielenkiintoista.
Odotettavissa yllättäviä pop up –esityksiä ja mahdollisuuksia voittaa siistejä palkintoja. Kiinnostuitko? Tykkää Facebook sivustamme ja pysy ajan tasalla tuoreimmista uutisista ja yksityiskohdista. Nähdään MindTrekissa!

Alla tapahtumiamme, yksityiskohtaisemmat tiedot paikan pällä ja FB-sivultamme:
https://www.facebook.com/events/717201174973103/

Heartbeat on vuorovaikutteinen taideteos koko tapahtuman ajan Siperiassa. Koe festivaalin ytimessä pörräävien ajausten äänet - ja jos jaat tarinasi, ne ovat osa MindTrekin tulevaisuutta.







Outsight
on upouusi lisätyn todellisuuden livepeli jonka voit kokea Finlaysonin Iskelmäbaarissa kumpanakin päivänä 10.00-14.00 ja 15.00-19.00. Tapahtuma Facebookissa:  https://www.facebook.com/events/473509579422928/

Photobooth (ensimmäinen kuva) on avoinna 2.10. klo 12-14 Finlaysonin Siperiassa. Ota ystäväsi mukaan ja sekoa! Valitse yksi hilpeistä naamioistamme ja teetä itsestäsi MindTrek-muisto mukaan ja jaettavaksi kavereille.


Nokia Pureview
Herättääkö Nokian uusi Pureview 1020 uteliaisuutesi? Viisi lifestyle bloggaajaa on käyttänyt puhelinta ja kuvannut kameralla jo kuuden viikon ajan, ja osaavat vastata kysymyksiisi. Seuraa blogia: http://live1020.tumblr.com/







Pop-up musiikkia
- koko festivaalin ajan Siperiassa. Odota odottamatonta ja valmistaudu improvisoituihin sointuihin!











Taidenäyttely:
Taide on olennainen osa elämäämme ja digitaalinen kulttuuri eloisampi kuin koskaan! Tytti Mäkelän, Niina Kiiverin, Iisa Lepistön, Niko Skorpion ja Yulia Pakin taidenäyttely Siperiassa koko tapahtuman ajan.







Meet.Chat.Pose.Twit.Win!
Valokuvakilpailu: kokoa neljä henkilöä joilla on erivärinen passi, ottakaa luova valokuva ja lataa se Twitteriin erityisellä tunnisteella. Voit voittaa uuden Nokia Lumia 1020 puhelimen!






***
MindTrek konferenssi 1-3.10.
Tänä vuonna ohjelmaan kuuluu mahtavia luennoitsijoita kuten Steve Wozniak, Alan McKay ja Niilo Alfthan, lisäksi luvassa on paljon tapahtumia kuten Teknologiayrittäjyyspäivät , Akateeminen MindTrek ja MindTrek OFF!

tiistai 10. syyskuuta 2013

Paperikukkia




























Nyt on nähtävillä jotain jota ei ehkä ihan joka päivä tule vastaan. Sampolan kirjaston aulassa (Sammonkatu 2) on 30.9.2013 asti esillä paperista japanilaisen origamin keinoin taittelemalla valmistamiani kukkia ja muuta mukavaa parin vitriinillisen verran. Jos on kulkua Sampolan suunnalla, kannattaa varata muutama lisäminuutti matkaan ja poiketa katsomaan. Sampolan kirjaston aula on avoinna ma-to klo 9-20, pe-la klo 9-16, ma 30.9. klo 9-16 (on aula toki tuolloinkin auki klo 20 asti, mutta puran mininäyttelyni klo 16 jälkeen). Käykää katsomassa jos kiinnostaa ja ehditte.

Helena Pukarinen
P.S.
Sampolassa on toinenkin näyttely samanaikaisesti, mutta nämä taittelujutut ovat ulko-ovesta aulaan tullessa heti ensimmäisissä kahdessa vitriinissä.

maanantai 2. syyskuuta 2013

Mediapoliksen aidankaatajaiset 29.8.2013

Torstaina 29.8.2013 vietettiin Tohlopissa Mediapoliksen aidankaatajaisia. Mukana oli opiskelijoita, opettajia, YLE:n väkeä sekä muita kutsuvieraita.
Tuomo Jorosen ottamat kuvat puhukoot puolestaan!

Kutsuvieraat kiipeävät YLE:n mäkeä






















Here come the media students!























Ilta saapuu, kyltti loistaa kauas




















Puheita pidetään






















Ulos telttaan, jossa oli tarjolla musiikkia, makkaraa, olutta ja esityksiä




















Juontajat vauhdissa






















Makkaraa, salaatteja - ja kasvispaellaa
















Rokkia






















Aitaa kaadetaan (yleisö ei saanut osallistua)

















Kylttiä paljastetaan






















Olutta oli






















Ja hauskaakin


























Ilta loppui ilotulitukseen






































Kuvat: Tuomo Joronen
Kuvatekstit: Carita Forsgren

lauantai 31. elokuuta 2013

Serious Game Design Summer School tuli päätökseensä





Perjantaina päättynyt vakavan pelisuunnittelun kesäkoulu, oikeammin Serious Game Design Summer School, piti sisällään muhkeat parikymmentä luentoa paikan päällä Finlaysonin kampuksella sekä kymmenisen Skype-puhelua ihmisille pelialan menestystarinoiden takana. Tämän lisäksi mukaan mahtui lukemattomia tunteja ryhmätyötä.