tiistai 19. marraskuuta 2013

TAMK-elokuvia esillä Lissabonissa


Juuri päättynyt Portugalin suurimpiin kuuluva elokuvafestivaali Lisbon & Estoril Film Festival kutsui TAMKin esittelemään kolme lyhytelokuvaa opiskelijaelokuvien kilpailuun. Muut kutsutut koulut olivat Institut des Arts de Diffusion Belgiasta sekä portugalilainen Escola Superior de Tecnologia de Abrantes. Lisäksi kilpailuun osallistui kouluja muualta Etelä-Euroopasta, Tanskasta ja Isosta-Britanniasta. Tapahtuma sisälsi myös dokumentaristi ja opettaja Graça Castanheiran vetämiä paneelikeskusteluja mm. elokuvaopetuksen tavoitteista ja painopisteistä.

Aino Putaala (oik) paneelissa belgialaisten ja portugalilaisten opiskelijoiden ja opettajien kanssa.

Elokuvien kanssa matkaan lähtivät käsikirjoituksen opiskelija Aino Putaala ja koulutuspäällikkö Pertti Näränen. Putaalan ohjaus Aamua viisaampi sai kilpailua organisoineen Diana Ciprianon kyyneliin, mikä ei ole kovin harvinaista tämän saattohoitoaiheisen elokuvan yhteydessä. Lisäksi esiteltiin Sini Kaarivaaran ohjaama, raskaustestistä aivomyrskyyn lennähtävä Jukka tai Jaana sekä  Jani Ilomäen ohjaus Ajatuksia kuolevaisuudesta, joka sai juuri kunniamaininnan Helsingin lyhytelokuvafestivaaleilla. 

Opiskelijasarjan pääpalkinto jäi kuitenkin Portugaliin. Voittaja oli vain 90 euron budjetilla tuotettu Hugo Pedron dokumentti alakoululaisten valmistautumisesta kansalliseen koepäivään. Lämmin ja hienosti  lasten näkökulmasta kuvattu Primária tavoitti niin innostuksen kuin pettymyksen suuret tunteet.

Opiskelijaelokuvien sarjan tuomaristo oli poikkeuksellinen kaarti maailmanluokan kirjailijoita:  Don DeLillo, Paul Auster ja Siri Hustvedt Yhdysvalloista, Gonçalo M. Tavares Portugalista sekä eteläafrikkalainen nobelisti JM Coetzee! Tapaamista heidän kanssaan ei opiskelijoille kuitenkaan suotu.

Lissabonin festivaali on luonteeltaan poikkitaiteellinen – elokuvien ja kirjailijoiden esitysten lisäksi kuvataide, tanssi ja musiikki värittävät festivaalia eri puolilla kaupunkia. Kilpailusarjojen ulkopuolella esiteltiin lähinnä taiteellisen linjan elokuvantekijöitä (kuten Aleksandr Sokurov ja Wong Kar-wai), mutta myös esimerkiksi elokuvantekijöiden tv-sarjatuotantoa. Oliver Stonen 10-osainen The Untold History of the United States esitettiin kokonaisuudessaan, kuten myös Jane Campionin ja Garth Davisin draamasarja Top of the Lake

Festivaalin sivut: http://www.leffest.com/en
Teksti ja kuva: P. Näränen

0 comments: