perjantai 9. syyskuuta 2011

Meduusoja ja renderointia


 Seilin saari

28.elokuuta, aamu sarastaa ja kuvataiteen 2. vuosikurssin opiskelijat alkavat pakata tavaroita bussiin Seilin saaren seikkailua kovasti odotellen. Kuumottavia puheenaiheita ovat mm. punkit ja Seilin synkkä historia spitaalihospitaalina sekä mielisairaalana. Mutta opiskelijoiden päässä pyörii paljon muutakin, kuten koulun aloitus liikkuvan kuvan kurssin merkeissä. Monen sadan kilometrin ja parin lauttamatkan jälkeen saimme lopulta laskea jalkamme tälle mielenkiintoa uhkuvalle saarelle, jonka ruotsinkielinen nimi tarkoittaa hyljesaarta. Valitettavasti emme hylkeitä nähneet, mutta luonnon monimuotoisuus oli läsnä sekä silmin että videoteoksiin tallennettuina. Kaikkien suosikeiksi tuntui nousevan meduusat, joita opiskelijat metsästivät linssin eteen päivin ja öin, sekä lehmät, jotka temmelsivät pelloilla pitäen kulttuurimaiseman avoimena.

 Saaressa toimii saaristomeren tutkimuslaitos, joka ystävällisesti otti meidät vastaan ja antoi tilat työskentelyyn sekä ruuan ja katon pään päälle, jotta kuvaukset toimisivat moitteettomasti ja mieli pysyisi virkeänä. Lisäksi saimme henkilökohtaisen esittelykierroksen Hanna-nimiseltä oppaalta, joka esitteli saarta historiallisesta näkökulmasta. Tapasimme mm.tutkimuslaitoksen johtajan ja sattuipa saarelle yhtä aikaa piipahtamaan myös muutama israelilainen videotaiteilija. Myös sauna oli kovassa käytössä ja ryhmässä viihdyttiin muissakin kuin työn merkeissä.


Saaristomeren tutkimuslaitoksessa tutkitaan monitieteellisesti Itämeren ja erityisesti Saaristomeren alueita ja tutkimusten lisäksi toimintaan kuuluu mm. meriympäristön tilan pitkäaikaisseuranta. Saaren luonnosta näkee metsälaitoksen toiminnan mm. puuistutuksina ja näimme kasvillisuutta, jota ei mantereelta kovin helposti löydä.
Kuvataiteen 2. vsk. opiskelijoita katsomassa
opiskelijatovereidensa töitä.


Usean kuvailutunnin ja editoinnin jälkeen videoteokset olivat viimein valmiita ja Seilin viikko huipentui tapahtumaan nimeltä Seili Baltic Sea Festival, jossa opiskelijoiden luomukset näytettiin. Mukaan osallistuivat TAMKin matkalaisten lisäksi myös Seilin tutkimuslaitoksen henkilökunta ja muita saaren vierailijoita ja loppuhuipentumana nähtiin saarella toimivan henkilön oma videoteos sekä saaren teknisen osaston jakama palkinto. Lisäohjelmana toimivat mm. kahden TAMKin musiikinopiskelijan, Panu Siikin ja Heli Lahden, konsertoinnit sekä performanssi Bruce Naumanin teoksista, opettajien palkitseminen tittelein ja voipatsain ja taulun luovutus Seilin tutkimuskeskukselle nimin ja kiitoksin varustettuna. Juhlat jatkuivat ja täysin kirkas tuhattähtinen taivas aukeni yllämme tuoden lisää tunnelmaa ainutlaatuiseen festivaaliin.


Jouni Hirvonen (vas.) ja Juha Suonpää (oik.) ojentamassa taulua
tutkimuslaitoksen johtajalle Ilppo Vuoriselle.























2.9 jätimme jäähyväiset Seilille ja sen henkilökunnalle ja bussiin langennut hiljaisuus kuvasti lähes viikon kovan työn erittäin hyvin. Rajanylityksiä tehtiin eri muodoissa: mantereelta keskellä merta sijaitsevalle saarelle lähtö sekä eri linjojen yhteentuominen loivat yhdessä ainutlaatuisen työympäristön.

Lopuksi haluamme jakaa kiitokset kaikille niille, jotka tekivät koulun aloituksestamme loistavan ja auttoivat kaikin puolin työskentelyämme saarella. Uutta Seilin reissua odotellen!


Lisätietoja Seilin saaresta ja saaristomeren tutkimuskeskuksesta löydät mm. osoitteesta http://www.seili.utu.fi

Teksti ja kuvat: Laura Lehtinen

0 comments: