keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Backlight Screening kiersi valokuvien kanssa Pirkanmaata


Valokuvia nähdään usein sisätiloissa printteinä. Poikkeuksen teki syyskuussa Backlight –valokuvafestivaalin screening-osuus, jossa Pirkanmaan seutua kierrettiin projisioiden teoksia rakennusten seiniin ulkotilassa. Näin näyttely saatiin vietyä lähemmäs yleisöä ja tavoitettiin ihmisiä, jotka eivät muuten olisi nähneet näyttelyä. Toisaalta tämä oli oiva markkinointikeino näyttelykokonaisuutta ajatellen, ja varmasti poiki Tampereelle näyttelyvieraita Backlight Screening -yleisöstä.

Kuvassa Mänttä-Vilppula

Kiertue toteutettiin yhden viikonlopuna aikana 16.-18.9.2011. Backlight-näyttelykokonaisuudesta oli valittu teoksia 11 taiteilijalta. Matkaan Tampereelta lähdettiin kuuden maissa ja ensimmäinen näytös oli aina seitsemältä. Yhteen päivään mahtui 2-3 näytöstä. Kohteiksi oltiin valittu ennalta Akaa, Hämeenkyrö, Kangasala, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Pälkäne sekä Ylöjärvi. Yllätysnäytös järjestettiin lauantaina Tampereella Backlight-kutsuvieraiden saunaillan päätteeksi.

Kiertävä näyttelytoiminta ei ole uutta. Jo pitkän aikaa sitten oli elokuvakiertolaisia, jotka kulkivat kylästä toiseen näyttämässä leffoja. Nyt digitaalisen valokuvauksen ja videotykkien aikakautena on helppo toteuttaa kiertäviä näyttelyjä, joissa heijastetaan valokuvia ja videota. Itsenäisesti ilman erillistä virtalähdettä liikuteltava kalusto mahdollistaa näytöksen laittamisen pystyyn missä vain mihin auton voi ajaa. Toisaalta screeningiin voidaan kutsua yleisöä ennalta, toisaalta tapahtuma voidaan järjestää jossain, jossa yleisö on paikalla.

Tällaiselle taiteen viemiselle pienemmille paikkakunnille on selkeä kysyntä. Palaute yleisöltä oli kaikin puolin positiivista, monessa paikassa ihmeteltiin, miksei suurempi joukko ihmisiä vaivautunut paikalle. Toivotaan, että vastaavanlainen toiminta saa jatkoa ja ihmiset tottuvat tulemaan paikalle katsastamaan esityksen.

Kuvassa Akaa

Backlight Screening -tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Moving Galleryn Jyrki Kirjalainen. Mukana matkassa oli Jaana Ristola, joka myös työsti tapahtumasta kertovan dokumenttivideon. Animaation valokuvasarjan väliin toteutti Tanell Päll ja näytöksen musiikista vastasi Olli Aarni. Jaana opiskelee TAMKin taiteella kolmatta vuotta. Jyrki ja Tanel ovat valmistuneet TAMKin taiteelta muutama vuosi sitten. Backlight triennaalin järjestää Valokuvakeskus Nykyaika.

Dokumentaarinen video tapahtumasta:


Moving Gallery, Backlight Screening from Jaana Ristola on Vimeo.


Lisätietoa tapahtumasta
http://www.movinggallery.net/backlight
http://www.backlight.fi

0 comments: