perjantai 4. helmikuuta 2011

Kuoppalan, Niemi-Junkolan ja Niskasen taidenäyttely Helsingissä


Forum Box
Riikka Kuoppala, Fanni Niemi-Junkola, Pekka Niskanen
4.-27.2.2011

Ruoholahdenranta 3 a Helsinki
www.forumbox.fi
Ti-pe 11-17, la-su 12-16

Kolmen TAMKin kuvataiteilijan taidenäyttely on esillä Helsingin Forum Boxissa seuraavat kolme viikkoa. Riikka Kuoppala on valmistunut kuvataiteen koulutusohjelmasta kolme vuotta sitten, Fanni Niemi-Junkola on kuvataiteen lehtori ja Pekka Niskanen tuntiopettaja.

RIIKKA KUOPPALA: Palavan kaupungin alla

Lapsena sodan kokeneita on vielä jäljellä, mutta heistä monien tarinat ovat jäämässä kertomatta. Palavan kaupungin alla on elokuva sodan merkeistä arkkitehtuurissa ja ihmisten mielissä. Forum Boxissa esitetään elokuvasta muokattu videoinstallaatio.

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Helsingissä sodan kokeneiden naisten haastatteluihin. Se koostuu lapsen silmin nähdyistä hetkistä, jotka kertovat sodan syttymisestä, yöstä pommisuojassa, ikkunoiden pimentämisestä ja siitä, kun koko Inarintie paloi. Tarinat menneisyydestä toimivat identiteetin rakentajina niin yksittäisille ihmisille kuin kansakunnallekin.

Päähenkilöt Mummo, 75 vuotta, ja Ilona, 12 vuotta, etsivät yhteistä kieltä, jolla kertoa toisilleen peloistaan. Toisen ajan ymmärtäminen ei ole helppoa, vaikka traumat olisivatkin siirtyneet sukupolvien yli.

Lisää Riikasta tässä blogissa

FANNI NIEMI-JUNKOLA: Yksi ja monta / Nitan King

Perhe rakentaa omakuvaa henkilökohtaisella ja sosiaalisella tasolla. Se on kiinnekohta, jossa kasvetaan osaksi suurempaa yhteisöä, opitaan ihmisenä olemista. Länsimaissa ydinperheestä puhuttaessa tarkoitetaan kahden vanhemman ja lapsen/lapsien yksikköä. Eikö sellaisessa perheessä, jossa on vain yksi vanhempi tai vanhemman roolissa toimii joku muu, ole ydintä? Voisiko ydinperheen käsitettä laajentaa ja ajatella toiveikkaasti, että kasvaa voi monenlaisen alun, mutkan ja muodon kautta?

Lähtökohta lyhytelokuvaani syntyi omasta arjestani ja ihmisten kertomista tarinoista. Yksi ja monta -teoksen kertomus nivoutuu erään perheen tapahtumien ympärille, henkilöiden itsensä kertomana. Teoksen rinnakkaistarina on  ihmisen ja hevosen suhde, joka voi olla terapeuttinen ja monin tavoin eheyttävä.

Nitan King


Nitan King kertoo tytöstä ja hänen hevosestaan. Se liittyy osittain Yksi ja monta- lyhytelokuvan teemoihin. Video koostuu hetkistä tytön työskennellessä nuoren hevosensa kanssa. Teos on fyysinen kuvaus ihmisen ja suuren eläimen välisestä merkittävästä suhteesta.

Lisää Fannista tässä blogissa

PEKKA NISKANEN esittää: Youth as Refugees

Youth as Refugees -projekti on toteutettu yhteistyössä Suomesta turvapaikkaa hakevien afgaani-, kongolais- ja somalinuorten kanssa. Nettisivusto ja mediainstallaatio kertovat pakolaisnuorten kodittomuudesta, elämästä laitoksissa ja yrityksestä sopeutua vieraaseen yhteiskuntaan. Sivustolla esillä olevat videot ovat pakolaisnuorille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin vastaanottokeskusten ulkopuolella.

Suomeen tulleiden nuorten elämässä nousevat toistuvasti esiin kysymykset oikeudesta käydä koulua ja elää tasavertaisesti yhteiskunnassa muiden nuorten kanssa. Nuorten pakolaisten elämässä vanhemmat on korvattu vastaanottokeskusten työntekijöillä, sisarusten rooli on toisilla pakolaisnuorilla ja oman maan hallinnon ovat korvanneet nuoria kuulustelevat viranomaiset ja poliisi.

Turvapaikkapäätösten pitkittymisen seurauksena nuoret eivät saa virallista suomen kielen opetusta eikä heillä ole aina mahdollisuutta käydä koulua. Turvapaikkapäätösten pitkät odotusajat kertovat suomalaisviranomaisten tehtävästä epäillä jokaisen pakolaisen kertomusta omasta elämästään, vaikka mitään todellista syytä tähän ei olisikaan. Ovatko pakolaisnuoret syyllisiä ennenkuin toisin todistetaan?
Lisää Pekasta tässä blogissa
||| 

0 comments: