lauantai 29. elokuuta 2009

Tämä on Degree Programme in Media


Viestinnän koulutusohjelmaan ei tänä vuonna otettu uusia opiskelijoita, vaan se jaettiin haussa kahtia: suomenkieliseen elokuvan ja television koulutusohjelmaan ja kansainväliseen, englanninkieliseen Media Programmeen. Molemmista valmistuu medianomiksi (amk), englanninkielinen tutkintonimike on Bachelor of Culture and Arts.

Elokuvan ja television koulutusohjelma on tuttavallisemmin elotv ja Media Programme on IMP.

IMPit aloittivat orientaation viime keskiviikkona, viikkoa myöhemmin kuin elotv. IMPpien ensimmäinen tehtävä oli luoda kuva ryhmästä. He antoivat sanoja jotka kuvaavat heidän harrastuksiaan, osaamistaan ja toiveammattejaan, ja sanoista luotiin tägipilvi (Tag Cloud) Wordlen avulla.

Tulos näkyy oheisessa kuvassa. Kuva voisi kuvata myös IMPin opetussuunnitelmaa, tosin ilman eräitä harrastuksia kuvaavia sanoja.

Jos siis pyrit TTVOlle opiskelemaan visuaalista suunnittelua, web-tuotantoa tai pelinkehitystä, Sinun kannattaa hakea Media Programmeen.

Huomaa, että yhteishaku ammattikorkeakoulujen englanninkielisiin koulutusohjelmiin on jo tammikuun puolivälistä helmikuun puoliväliin!

TAMKin hakusivut ilmestyvät pian, kerromme siitä heti tässä blogissa.

Degree Programme in Media

Englanninkielisessä blogissamme kerrotaan IMPistä laajemmin

Kuvan tägipilvi on luotu Wordlella

torstai 27. elokuuta 2009

Timo Wrightin valokuvanäyttely Rajatilassa


Wilma Hurskainen – Ei nimeä
Timo Wright - Muistomme ovat huominen
29.8. – 20.9.2009

Galleria Rajatila

Hämeenpuisto 10

Avoinna ti-pe 13-18, la-su 12-16

Avajaiset pe 28.8.2009 klo 18-20
Taiteilijat ovat paikalla avajaisissa. Tervetuloa!

Timo Wright valmistui TAMKin viestinnän koulutusohjelmasta vuonna 2000. Nykyään Timo toimii valokuvaajana ja elokuvaohjaajana Berliinissä ja Helsingissä. Perjantaina hän on takaisin Tampereella avaamassa näyttelyään Galleria Rajatilassa yhdessä kolleegansa Wilma Hurskaisen kanssa.

Timo Wright: Muistomme ovat huominen

Muistomme ovat huominen on tietokonepohjainen valokuvanäyttely sekä installaatio muistoista ja muistojen häilyvyydestä, hauraudesta. Olemme ruvenneet säilömään muistojamme: tekstiviestejämme, valokuviamme, sähköpostejamme, blogejamme, sähköisesti. Digitaalinen tieto on ikuista, mutta todellisuudessa sen ylläpitäminen ja säilyttäminen on vaikeaa.

Tiedostomuodot muuttuvat, kovalevyt hajoavat, ohjelmat vanhenevat.

On oletettavaa, että valtava osa arkipäivän muistoistamme tulee tuhoutumaan korvaamattomalla tavalla.

Me digitaalisten muistojen tuottajat otamme riskin muistojemme säilyvyydestä. Muistomme ovat huominen käsittelee konkreettisella ja kriittisellä tavalla tätä riskiä.

Tietokoneohjelman on suunnitellut Universitet der Kunst/Berlin:in opiskelija Andreas Schmelas. Valokuvat ja konsepti tulevat valokuvaaja Timo Wrightilta.

Wilma Hurskainen:

Valokuva- ja tekstikonaisuuteni Ei nimeä käsittelee ajan kulumista ja muistoa. Ei nimeä on sarja risteäviä ja osittain päällekkäisiä tarinoita valokuvien ja tekstien kertomina. Kaksi aikatasoa, lapsuus ja aikuisuus, asettuvat valokuvissa limittäin.

Sarjan lähtökohta on hämmennys, jonka valtaan olen lapsuudenkuvieni kanssa työskennellessäni joutunut. Olen turvautunut valokuvaan siinä toivossa, että se auttaisi minua muistamaan ja pitämään järjestyksessä henkilökohtaisen historiani – vain todetakseni jossain vaiheessa että vilpitön luottamukseni valokuvaan on saanut minut muistamaan asioita väärin tai unohtamaan.

Galleria Rajatila
Timo Wright
Wilma Hurskainen

keskiviikko 26. elokuuta 2009

TTVO Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelyssä Dortmundissa 2010


Vuodesta 2007 asti Finlaysonin tehdasalueella järjestetty TTVO:n AVO- näyttely on 2010 osa Saksan Ruhrin alueen kulttuuripääkaupunkivuoden tarjontaa. Kuvataiteen tuntiopettaja, kuvataiteilija Pekka Niskanen vieraili hiljan Dortmundissa sopimassa ”InterCool 3.0” -näyttelyyn osallistumisesta.

Niskanen kuratoi näyttelyyn taiteesta ja aktivismista kertovan kokonaisuuden. Taide ja aktivismi -näyttely toteutetaan TTVO:n, tamperelaisen Hirvitalon ja Työväenmuseo Werstaan yhteistyönä. Suurimman osan näyttelyyn valituista töistä toteuttavat TTVO:n opiskelijat tai koulusta aiemmin jo valmistuneet taiteilijat. Työväenmuseo Werstas toteuttaa ”InterCool 3.0” -näyttelyyn aktivismin historiaa käsittelevän osuuden.

Tampere haki vuoden 2011 kulttuuripääkaupungin statusta, mutta titteli meni sivu suun Turkuun. Tampereen hakemuksessa oli mukana monien muiden projektien joukossa myös Finlaysonin alueen kaupunkitaidetapahtuma, josta muodostui myöhemmin TTVO:n AVO-näyttely. Neljäs AVO-näyttely avautuu lokakuussa ja kuten aiempinakin vuosina, se toteutetaan yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa.

Vaikka Tampereesta ei tullutkaan Euroopan kulttuuripääkaupunkia, päätyi AVO-tuotanto mukaan kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelyyn – tosin Dortmundiin ja jo vuonna 2010.

Aktivisminäyttelyjä tullaan kehittämään seuraavan vuoden ajan Frankfurtin Goethe yliopiston professori Dr. Birgit Richardin kanssa, joka on myös ideoinut ”InterCool 3.0” -kokonaisuuden. Näyttelypaikaksi tulee Hartware – Medienkunstverein Dortmundin uudet tilat entisessä U-nimisessä panimorakennuksessa kaupungin keskustassa. Näyttely avautuu 17.
syyskuuta 2010 Dortmundissa kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen se siirtyy Wienin Künstlerhausiin, Leedsiin Englantiin sekä lopuksi kesällä 2011 Työväen museo Werstaalle Tampereelle.

Teksti: Pekka Niskanen

InterCool 3.0


Kuvassa vasemmalta oikealle: Frauke Hoffschulte, Kathleen Blümel sekä Florence Jimenez Otto Dortmundin Hartware MedienKunstVereinista, Taide ja aktivismi -näyttelyn kuraattori Pekka Niskanen sekä Frankfurtin Goethe Yliopistosta mediataiteilija Astrid Bazmeier, professori Birgit Richard ja tutkija Jutta Zaremba

tiistai 25. elokuuta 2009

Guerrilla Lighting syyskuussa Tampereella


Guerilla Lighting to 17.9.
Aloitus klo 20 Frenckellin pääoven edestä
Ilmoittaudu valonkantajaksi (viim. 16.9.): anna@mukava.net


Tampereella järjestetään torstaina 17. syyskuuta kaupungin ensimmäinen Guerrilla Lighting -valotempaus. Kyseessä on Englannista lähtöisin oleva katujen valtaus valolla. Ensimmäiset vastaavat tapahtumat on koettu Jyväskylässä ja Helsingissä syksyllä 2008.

Tempauksen tavoitteena on herättää keskustelua kaupunkivalaistuksesta. Tampereen ammattikorkeakoulun valaistussuunnittelun opiskelijat valitsevat neljä julkisivukohdetta ja tuottavat niihin näyttävät valaistussuunnitelmat. Valaistukset toteutetaan väliaikaisina installaatioina suurilla ladattavilla käsivalaisimilla.

Käytännössä tempaus etenee siten, että ennalta ilmoittautuneet henkilöt (noin 50 sielua) ohjeistetaan valaisemistehtävään. Sen jälkeen kulkue lähtee sovitusta kohtaamispaikasta käsivalaisinten kanssa valaistaville kohteille. Valaisimet asetetaan paikoilleen, äänimerkki soi, valot sytytetään ja hetken ajan kohde valaistuu näyttävästi. Valaistukset kuvataan ja kuvat toimitetaan median käyttöön välittömästi tempauksen jälkeen. Valaistukset ovat luonnollisesti kaikkien kaupunkilaisten ihailtavina tempauksen aikana.

Englantilainen BDP konsulttitoimisto on toteuttanut hankkeen useita kertoja Britanniassa ja ohjasi Suomen ensimmäisen Guerrilla Lighting –iskun Jyväskylässä. Tampereen tempaus tuotetaan suomalaisin voimin, opiskelijoita ohjaa valaistussuunnittelija Annukka Larsen.

Valaistussuunnittelun opiskelijat haluavat tempauksen avulla kiinnittää median ja asukkaiden huomion kaupunkiympäristön valaistukseen. Samalla halutaan näyttää kaupungin arkkitehtonisia helmiä uudessa valossa. Esimerkkien avulla halutaan muistuttaa, että laadukkaan valaistuksen avulla on mahdollista saavuttaa viihtyisä ja turvallinen kaupunkiympäristö. Toteutus voi samalla olla näyttävä sekä energiatehokas.

Tampereen Guerrilla Lighting -tempaus järjestetään yhteistyössä Super Mukava –liikkeen kanssa osana DesignOnTampere-tapahtumaa (11.-20.9.2009).

Lähtö kierrokselle tapahtuu torstaina 17.9. kello 20.00 Frenckellin virastotalon pääovelta. Kierroksen kesto noin 1,5 tuntia, jonka aikana valaistaan neljä myöhemmin ilmoitettavaa keskeistä kohdetta Tampereella.

Teksti: Annukka Larsen

Guerrilla Lighting
DesignOnTampere
Blogi

perjantai 21. elokuuta 2009

Ykköset orientoituivat ripakasti


TTVO:n kahdeksastoista syksy käynnistyi tiistaina, jolloin kuvataiteen sekä elokuvan ja television uudet opiskelijat tulivat taloon. Orientaatiopäiviä on ollut neljä, ja maanantaina alkavat kurssit. Maanantaina saapuvat myös jatkavat opiskelijat.

Ykkösten orientaatio on ollut hengästyttävä; on tavattu henkilökunta ja opettajat, saatu ateriatukikortit, kulkukortit, sähköpostitunnukset, kaikki liput ja laput, tutustuttu opintotoimistoon ja kirjastoon, käyty tuutoreiden kanssa piknikillä, koluttu TTVO Finlaysonilla, kierretty Tampere ja kurvattu TAMKin pääkampus Teiskontiellä.

Kaiken lomassa on vielä tehty kolmessa tunnissa kahdeksan kolmeminuuttista elokuvaa.

Tänä iltana otetaan sitten rennommin orientaatioviikon tutustumisbileissä. Nelivuotinen opiskeluprojekti on hyvällä alulla.

Kuva: Kuvataiteen ja elotv:n uudet opiskelijat tekivät kahdeksassa työryhmässä kolmiminuuttiset elokuvat. Annettuna oli 20 sanaa, jotka piti sisällyttää teokseen, muuten kädet olivat vapaat. Tuolirivistöllä ryhmä A valmistautumassa taidepläjäyksensä ensi-iltaan, takarivissä opettajien muodostama jury

torstai 20. elokuuta 2009

Demolan uusi vuosi alkaa



Demola on yritysten ja tamperelaisten korkeakoulujen yhteinen projektitila Tampereen Finlaysonilla, TTVOn naapuri. Yritykset antavat Demolaan projektiaihioita, ja projektitiimit käyvät niihin käsiksi, tavoitteenaan luoda muutaman kuukauden kuluessa valmis demo, joka voi olla sovellus, palvelu tai joku muu.

Yritykset eivät voi antaa Demolaan rutiinitehtäviä, kuten uusien verkkosivujen tekemistä, vaan kyseessä tulee aina olla jokin aivan uusi juttu. Kun projekti on valmis, säilyvät oikeudet teokseen opiskelijoilla, mutta yritys voi lunastaa käyttöoikeudet maksamalla opiskelijoille korvauksen.

Opiskelijoiden kannalta Demolassa on se etu, että harjoitus- ja projektitöinä tehdään aivan oikeita innovatiivisia toteutuksia jotka tulevat oikeasti tuotantoon.

Opiskelijat voivat opintopisteiden lisäksi saada rahaa. Useissa tiimeissä toteutuva monialaisuus on suuri etu opiskelijoille. Kolmannes demolalaisista on ollut vaihto-opiskelijoita tai kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita, näin demolalaiset saavat myös kokemusta työskentelystä kansainvälisissä tiimeissä.

Viime lukuvuosi oli Demolan käynnistys- ja pilottivuosi. Sen aikana käynnistyi 30 projektia, joista 10 on valmistunut. Yritykset lunastivat kaikki projektit. Käynnissä olevista projekteista suurin osa valmistuu parin viikon sisään. Demolassa on ollut 157 opiskelijainnovaattoria, ja kymmenen on saanut työpaikan yrityskumppaneilta. Demolassa oli 20 kesätyöntekijää yritysten palkkaamina.

Nyt alkaa uusi toimintakausi, ja tiedossa on jo 40 uutta projektia.

Korkeakoulujen opettajat kokoontuivat tällä viikolla Demolaan keskustelemaan yhteistyön kehittämisestä. Yksimielisiä oltiin siitä, että Demola on luonut uusia mahdollisuuksia erinomaisille oppimistuloksille. Ja parempaa on vielä luvassa.

Kuvat: Opettajille esiteltiin Demola-projekteja

Demola verkossa

Demolasta lisää tässä blogissa (7 juttua)
Demolasta vielä enemmän englanninkielisessä blogissamme (13 juttua)

tiistai 18. elokuuta 2009

TTVO Kuala Lumpurin triennalessa

Kuvataiteen opiskelija Mikko Torvinen, kuvataiteen koulutusohjelmasta 2008 valmistunut Riikka Kuoppala sekä kuvataiteen tuntiopettaja Pekka Niskanen ovat mukana Malesiassa ja Second Life virtuaalimaailmassa järjestettävässä Kuala Lumpurin triennaalessa. Näyttelyn nimi on the Kuala Lumpur Triennial Six: Artifice, ja se on avoinna syyskuun loppuun.

Tämän vuoden triennaale keskittyy virtuaalisuuteen. Osallistuvat taiteilijat, kuraattorit, teoreetikot ja ohjelmoijat ovat kotoisin Suomesta, Saksasta, Tsetseniasta, Malesiasta, Singaporesta, Yhdysvalloista ja Australiasta. Näyttelyn kuraattori, Yayasan Zunimoor -avatarnimellä esiintyvä kollektiivi, kirjoittaa näyttelyn sisällöstä seuraavaa: KLTsix on Second Life -konstruktio, simpukankuorileikki, jonka pyrkimyksenä on laajentaa biennalekulttuuria virtuaalimaailmoihin ja käsitellä arkkitehtuurin, mittasuhteiden, läsnäolon ja globaalin talouskriisin vaikutuksia sen olemassaoloon.

Pekka Niskasen teos Itä-Timor Rauhanasemalla on virtuaalinen videoinstallaatio. Mikko Torvisen Second Lifeen mallintama Pasilan Rauhanasema toimii esityspaikkana puolituntiselle dokumenttielokuvalle. Elokuvassa kolme suomalaisaktivistia kertoo vaalitarkkailumatkastaan Itä-Timorille 1990-luvun lopussa.

Riikka Kuoppalan teos Through the Teleport and What Pupu Pau Found There on myös videoinstallaatio. Videon tapahtumapaikka on Mikko Torvisen rakentama virtuaalinen lääkärin odotushuone. Teos käsittelee käyttäjien suhdetta avatareihinsa sekä ruumiillisuutta virtuaalitodellisuudessa.

Mikko Torvisen teos Zoetrope, zoetrooppi, on virtuaalitodellisuuteen toteutettu digitaalinen versio 1800-luvulla kehitetystä optisesta animaation katseluun tarkoitetusta laitteesta. Zoetrooppi on lieriö, jonka sisäpuolella on kuvia ja jossa on pitkulaisia reikiä. Kun lieriö pyörii ja reiäistä katsoo, syntyy illuusio liikkeestä. Torvisen zoetrooppi toimi muistomerkkinä Hiroshiman pommitukselle. Näyttely avattiin 6.8, joka on Hiroshiman kansainvälinen muistopäivä.

Tapahtuman avajaiset järjestettiin Second Lifen lisäksi Kuala Lumpurin Annexe -galleriassa, joka toimi portaalina reaali- ja virtuaalitodellisuuksien välillä. Vieraat pääsivät tutustumaan teoksiin myös videotykeillä heijastettujen esittelyiden avulla.

Näyttelyä voi käydä katsomassa missä päin maailmaa tahansa 30.9. saakka menemällä Second Lifeen ja etsimällä siellä koordinaatit Lighthouse Group 210, 237, 22.


Kutsuvieraat seuraavat triennalen virtuaalisia avajaisia videotykin kuvasta

Illallinen Suomen suurlähettilään sijaisen kanssa, kuvassa vasemmalta: Riikka Kuoppala, Mikko Torvinen, vt. suurlähettiläs Henna Knuuttila ja kuraattori Ray Langenbach

maanantai 17. elokuuta 2009

The Swan Lake Awardin deadline 30.8.


Swan Lake: Moving Image & Music Award (SL:MIMA) kutsuu nuoria lahjakkaita elokuvan tekijöitä osallistumaan yhteen kilpailun kolmesta sarjasta: Tietokone-animaatio, digitaalinen elokuva ja vuorovaikutteinen elokuva.

Osanottajat lataavat musiikkikappaleen jonka on säveltänyt kilpailua tukeva pianisti, ja visualisoivat sen animoidulla tai elokuvatulla tarinalla.

Kilpailutyöt arvioi tuomaristo johon kuuluu kansainvälinen joukko animaation ja elokuvan asiantuntijoita. Parhaat työt palkitaan gaalassa, joka järjestetään 20.10.2009 Mittweidassa, Saksassa.

TTVO on SL:MIMA verkoston jäsen, muita jäsenkorkeakouluja löytyy Slovakiasta, Britanniasta, Unkarista ja Etelä-Afrikasta. SL:MIMAa tukevassa asiantuntijaryhmässä on edustajia seuraavista maista: Slovakia, USA, Britannia, Unkari, Puola, Saksa ja Suomi. Yksi asiantuntijoista on TTVOn opettajakuntaan kuuluva Pertti Näränen.

TTVO menestynyt loistavasti

TAMKin kuvataiteen ja viestinnän opiskelijat ovat tuoneet Swan Lake Award palkintoja kotiin viime vuosina roppakaupalla. Vuonna 2006 Risto-Pekka Blom voitti Digital Film -kilpailusarjan elokuvallaan "Storm", joka oli tehty Rebecca Kragnesin musiikkiin. Teemu Kutvonen voitti toisen palkinnon animaatiolla "One Donation, Three Lives" joka perustui Guardnerin musiikkiin. Kuvataiteilija Helinä Hukkataival täydensi tamkilaismenestystä voittajaehdokkudella Digital Film sarjassa kilpailutyöllään "Silva", jonka taustalla oli Rauschfaktorin musiikki.

Vuonna 2007 vaha-animaatio "Vahveraasio" sai toisen palkinnon animaatiosarjassa ja elokuva "Ystävyys" tuli kolmanneksi digitaalisen elokuvan sarjassa.

Vahveraasion työryhmässä olivat Juho Kepanen, Tuomas Kauppinen, Nina Riutta ja Johanna Havimäki. Elokuvan musiikin oli tehnyt Jo Blankenburg. Ystävyys oli Raman Hussainin työ Rob Coslown musiikkiin.

Viime vuonna Vesa Jokinen ja Hanne Zenjuga voittivat toisen palkinnon animaatiollaan "It Dwells in the Depths" Kathryn Toyaman sävellykseen.

Interaktiivinen elokuva tuli Swan Laken kilpailusarjaksi interaktiivisen elokuvan mestarin, Chris Halesin aloitteesta. Chris Hales opettaa interaktiivista elokuvaa myös TTVO:lla. TTVO:n opiskelijoiden tekemiä interaktiivisia elokuvia on seuraavan kerran mahdollisuus nähdä Tampere Art Factory (TAF) festivaalilla toukokuussa.

Swan Lake Award
Lisää Swan Lake Awardista tässä blogissa
Katso ja kuuntele animaatio "It Dwells in the Depths"

Kuva: Vesa Jokisen ja Hanne Zenjugan animaatio "It Dwells in the Depths" voitti viime vuonna hopeaa.

sunnuntai 16. elokuuta 2009

Tervetuloa uusi vuosi, uudet ohjelmat


TAMKin uusi lukuvuosi on alkamassa. Opettajat ja muu henkilökunta ovat jo tovin kovasti ahertaneet jotta kaikki olisi valmista kun opiskelijat saapuvat.

Jännittävin juttu tänä vuonna on eittämättä TAMKin ja PIRAMKin yhdistyminen vuoden vaihtuessa. Viime tiistaina kummankin talon henkilöstö kokoontui yhdessä puimaan asiaa, illalla olikin sitten massiiviset bileet. Uusia ystäviä ja huikean hauskaa!

TAMKin kulttuuriala eli TTVO toivottaa tervetulleeksi kahden uuden koulutusohjelman opiskelijat. Viestinnän koulutusohjelmaan ei enää otettu uusia opiskelijoita, vaan medianomin (AMK), englanniksi Bachelor of Culture and Arts, tutkintoon tähtäävät opiskelijat aloittavat elokuvan ja television koulutusohjelmassa tai visuaaliseen suunnitteluun ja vuorovaikutteiseen mediaan suuntaavassa englanninkielisessä Degree Programme in Mediassa.

Opiskelijat aloittavat seuraavasti:
  • ti 18.8. Elokuvan ja television koulutusohjelman ja kuvataiteen koulutusohjelman uudet opiskelijat
  • ke 19.8. vaihto-opiskelijat
  • ma 24.8. viestinnän ja kuvataiteen jatkavat opiskelijat
  • ke 26.8. Degree Programme in Media
  • ti 1.9. MA in Screenwriting
Elokuvan ja television koulutusohjelma
Degree Programme in Media
Kuvataiteen koulutusohjelma
Viestinnän koulutusohjelma
MA in Screenwriting

Kuva: TTVO keskellä taustalla, pihan puolelta kuvattuna

torstai 13. elokuuta 2009

Piilo valittu Blue Sea Film Festivalille


Aleksi Närvän ohjaama Piilo on valittu Baltic Herring 2009- kilpailusarjaan Blue Sea Film Festivaaleille. Festivaali järjestetään Raumalla 21.-23.8.2009.

Piilo on 20-minuuttinen jännityselokuva kahdeksanvuotiaasta Kasperista, joka kohtaa kaksi murtovarasta ollessaan yksin kotona. Elokuva asettaa lasten ja aikuisten maailmat rajusti vastakkain ja esittää pohjimmaisena kysymyksen: voiko lapsi selvitä äärimmäisestä tilanteesta yksin?

Elokuva on kuvaaja Matti Eerikäisen sekä valaisija Jussi Lindgrenin opinnäytetyö Tampereen ammattikorkeakoulusta. Se on kuvattu ammattilaistasoisella HD-kalustolla helmikuussa 2008 Tampereella ja Vantaalla.

Blue Sea Film Festival
Piilon verkkosivut
Piilo Facebookissa

Piilo-elokuvasta enemmän tässä blogissa

tiistai 11. elokuuta 2009

Ennustus ja The Electrician Pietariin


Pietarin elokuvaajien yhdistyksen filmifestivaali BEGINNING on suunnattu elokuvakoulujen opiskelijoille kaikilla mantereilla. Tämän vuoden kilpailusarjoihin kutsutut elokuvat on julkistettu, ja TAMKia kunnia koskettaa jälleen kahdesti: BEGINNING-festivaalin fiktioelokuvien kilpailussa esitetään Ennustus ja The Electrician.

BEGINNING järjestetään 18.-23.9. Pietarissa.

Ennustus on Anna-Kaisa "Niisku" Haapalan ohjaama epookki joka sijoittuu vuosille 1948-1956. Käsikirjoitus perustuu tositapahtumiin ja se kertoo yhden perheen traagisen tarinan sodan jälkeisestä jälleenrakennusajasta.
Verkkosivut, trailer
Kaikki jutut Ennustuksesta

The Electrician on Miina Alajärven ohjaama tarina sähkötuolin käyttäjästä, Marvinista, jonka pitää löytää uusi tapa käyttää erikoista kykykään kun hän menettää työnsä.
Elokuvan verkkosivut, trailer
Kaikki jutut The Electrician -elokuvasta

VIII Open St.Petersburg Student Film Festival «BEGINNING»

maanantai 10. elokuuta 2009

Maria Kaurismäen Sivutyö Riikaan ja Orivedelle


Maria Kaurismäen ohjaama ja käsikirjoittama lyhytelokuva Sivutyö on saanut kutsun "Ecology of Soul" elokuvafoorumin kansainväliseen kilpailuun ensiohjauksille ja opiskelijaelokuville. Film Forum “Ecology of Soul” järjestetään 23.-27.8. Latvian Riikassa ja Jurmalassa. Kuten blogissa jo aiemmin kerroimme, valittiin Sivutyö myös Reikäreunan kilpailuohjelmistoon.

Elokuva ottaa kantaa nuorten opiskelijanaisten prostituution harjoittamiseen. Mikä ajaa suomalaisen naisen harjoittamaan sivutyötä opintojen ohella?

Sivutyö on TAMKin viestinnän koulutusohjelmasta viime vuonna medianomiksi (AMK) valmistuneen Kaurismäen opinnäytetyö.

Sivutyö on jo nähty seuraavilla foorumeilla:
Kuvassa pääosan esittäjät Antti Reini ja Krista Kosonen Kuvaaja Ville Salminen
Sivutyön kotisivut (katso trailer)
Jutut Sivutyöstä tässä blogissa

perjantai 7. elokuuta 2009

TTVO profiili: elokuvasäveltäjä Michael Law


TAMKin viestinnän ja kuvataiteen koulutusohjelmissa viime ja tänä vuonna valmistuneiden elokuvien lopputeksteissä on usein sama yhteinen tekijä: musiikin on säveltänyt Michael Law.

Tämä näkyi erityisesti Tampere Art Factoryssä toukokuussa, peräti kuuden TAFfissa esitetyn elokuvan musiikki oli hänen käsialaansa, kuten myös monen tässä blogissa esitellyn elokuvan musiikki. Michael Law on myös toteuttanut monta vaativaa projektia, joilla ei ole tekemistä TTVO:n kanssa.

Jo lapsena hän tiesi, että hän tulee toimimaan elokuvatuotannoissa. Kahdentoista ikäisenä hän aloitti säveltämisen, ensin peleihin, mutta myöhemmin etupäässä elokuviin. Nyt hän on opiskellut kaksi vuotta ääni-ilmaisua TAMKin viestinnän koulutusohjelmassa, joten hän on puolivälissä matkallaan medianomin (AMK) tutkintoon.

Verkkosivustollaan hän kommentoi onnistumistaan TTVOn valintakokeissa:
"I'm thrilled I got in! It's like my dreams are actually really starting to come true! It will be great to handle both music and sound professionally before making a jump into the big business :)"

Voit tutustua tarkemmin Michael Lawiin (varsinaisesti Miro Laiho) ja kuunnella hänen töitään hänen nettisivuillaan:

Michaellawmusic.com
Michael Law fanisivu Facebookissa

Kuvan lähde: MichaelLawMusic.com

Tämä juttu on alunperin julkaistu 2.7.2009 englanninkielisenä TAMK School of Art and Media -blogissa

tiistai 4. elokuuta 2009

TAF 09 jatkuu verkossa, osa 4


Tampere Art Factory 09 juhlittiin toukokuussa, mutta huomattava osa festivaalin sisällöstä jatkaa elämäänsä verkossa. Tässä juttusarjassa esittelemme TAFfin esitykset siltä osin, kuin ne löytyvät veppiselaimen avulla.

Blogi esitteli 14.7. elokuvat, 27.7. taidenäyttelyt ja 1.8. animaatiot ja musiikkivideot. Tässä juttusarjan neljännessä ja viimeisessä osassa ovat vuorossa mm. pelit ja muut vuorovaikutteiset työt sekä kuvagalleria, TAF Magazine ja TAF-mainos.

Pelit

Pelinkehityskerho Score piti TAFfin aikana Demolassa infopistettä, jossa vierailijat saivat tietoa Scoresta ja vuorovaikutteisen median koulutuksesta TTVOlla.

Pelattavana olivat seuraavat scorelaisten tekemät pelit:
Overboard
Villa Penguila
Unity

Score
Demola

Ykkösten monimediaprojektit

Demolassa esiteltiin myös viestinnän koulutusohjelman ensimmäisen vuoden opiskelijoiden monimediaprojektit, jotka myös ovat verkossa:

KiK!
KIK! on yhteisöllinen verkkopalvelu, jossa kadonnut talkoohenki ja aito lähimmäisen auttaminen ovat avainasemassa.
Tuottaja: Mirva Savolainen

BHL
BHL- paremman elämän puolesta!
Tuottaja: Mikko Helmanen

Vaino
Vaino on interaktiivinen tarina, jossa Aino saa tehtäväkseen ratkaista totuusseerumin kohtalon. Ainon kemisti-isä on kuollut ja jättänyt seerumin perinnöksi. Totuusseerumille löytyy ottajia ja Aino tulee vainotuksi. Pelaajalla on mahdollisuus käännekohdissa valita tarinan suunta ja päättää totuusseerumin ja Ainon kohtalosta.
Tuottaja: Ilona Tolmunen

TrafficLightPast
"Omasta projektiryhmästämme koostetun bändin nettisivut sekä uuden singlen promomateriaali julisteista musiikkivideoon."
Tuottaja: Annukka Heikkilä

Tilaisuuksia
Lyhytelokuva yksinäisestä ja syrjäytyneestä Pekasta.
Tuottaja: Marie Syrjälä

K308
Muistinsa menettänyt koehenkilö 308 herää 1950-luvun hylätystä tutkimuskeskuksesta ja kohtaa järkyttävän totuuden psykopaattisesta menneisyydestään.
Tuottaja: Joni Luomanen

Mieliteko
Mieliteko esittelee erilaisen interaktiivisen sarjakuvan, jossa ääni ja liikkuva kuva elävöittävät jännittävää ja omalaatuista tarinaa.
Tuottaja: Kalervo Aho

TAFfin promootioaineistot verkossa:

TAF 09 -galleria
Kaisa Kukkonen ja Sara Köteleki olivat TAFfin viralliset kuvaajat. Galleriasta löytyvät valitut kuvat.

TAF 09 Magazine
TAF Magazine, Tampere Art Factoryn Virallinen Julkaisu, on on täynnä opiskelijoiden tekemiä juttuja mm. kevään valmistuvista opiskelijoista, entisistä TTVO:laisista ja heidän yrityksistään, TAFista, projekteista, bändeistä, vaihto-opiskelusta Meksikossa. Herkkuna keskiaukeamalla Hanne Zenjugan Ville Valo-paperinukke.
Linkin takana julkaisu pdf-tiedostona.

TAF 09 mainos

TAF 09 Spot, tekijä Jaakko Kärnä (@Facebook)

*****

Kuva: Overboardia pelattiin Demolassa. Kuvaaja: Kaisa Kukkonen/Sara Köteleki

Tampere Art Factory
TAF-jutut tässä blogissa

Kaikki TAF 09 verkossa jutut:

maanantai 3. elokuuta 2009

TTVO Reikäreunassa 9.-13.9.


Orivedellä järjestettävän Reikäreuna-festivaalin ohjelma on julkistettu. Pohjoisen pallonpuoliskon sympaattisin elokuvafestivaali on itse asiassa monimediafestivaali konsertteineen, näyttelyineen, tori- ja pubitapahtumineen.

Elokuvia nähdään kilpailunäytösten lisäksi erikoisnäytännöissä: Tampereen elokuvajuhlien parhaat, Musaa ja videoo Pispalasta, Thai Shorts, Future Shorts ja Reikäreuna 5 v. Festivaalin vanhana kotimaisena nähdään Pikku Pietarin piha. Festivaalin päävieras on Mari Rantasila, ohjelmistossa on kaksi hänen elokuvaansa ja lisäksi Mari Rantasila -trio esiintyy lauantain klubi-illassa.

TTVO on hyvin edustettuna paitsi festivaalin järjestelytiimissä ja yleisössä, myös ohjelmistossa. Kilpailuun on valittu 14 elokuvaa, joista TTVOn opiskelijain aikaansaannoksia ovat:

Sotilasmuistioni
8 min / Dokumentti
Ohjaus ja käsikirjoitus: Helena Yli-Kyyny
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Helena Yli-Kyyny / TAMK Taide ja viestintä
Elokuvan esittely löytyy tästä blogista

Odotus
5 min / Fiktio
Ohjaaja: Outi Ylä-Outinen - Kuvaaja: Anton Verho - Käsikirjoittaja: Kristiina Lehto
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Maiju Virkkunen / TAMK
Blogin juttuun elokuvasta

The Electrician
14 min / Fiktio / tekstitetty suomeksi
Ohjaaja: Miina Alajärvi - Kuvaaja: Juho Kepanen - Käsikirjoittaja: Jussi Jokihaara
Tuottajat: Tiia-Tuulia Tiensuu ja Petra Välimäki
Yhteistyötuotanto Salfordin yliopiston kanssa
The Electrician jutut tässä blogissa

Ennustus
18 min / Fiktio
Ohjaaja: Anna-Kaisa "Niisku" Haapala - Kuvaaja: Ville Salminen - Käsikirjoittaja: Anna-Kaisa Haapala
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Pauli Kopu ja Pekka Ollula / TAMK Taide ja Viestintä
Lisää elokuvasta tässä blogissa

Sivutyö
12 min / Fiktio
Ohjaus ja käsikirjoitus: Maria Kaurismäki - Kuvaaja: Jouko Piipponen
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: TAMK / Taide ja Viestintä
Elokuvasta lisää blogissa

Speakeasy
18 min / Fiktio
Ohjaaja: Juha Kuoppala - Kuvaaja: Anu Kopra - Käsikirjoittaja: Arttu Salmi
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Emmi-Sofia Markkanen / TAMK
Speakeasy tässä blogissa

Kun liikun
6 min / Fiktio-Dokumentti
Ohjaus, kuvaus ja käsikirjoitus: Ville Salminen
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Ville Rissanen / Obscure Entertainment
Kun Liikun on kokeellinen lyhytelokuva, jonka kerronnassa yhdistetään dokumentti-, mainos-, ja fiktioelokuvaa. Elokuva esittelee neljä ihmistä, jotka ovat jollakin tavalla omistautuneet liikkumiselle.
Elokuvan verkkosivut, trailer

Lisäksi Reikäreunan näytöksissä esitetään seuraavat TTVOlla valmistuneet elokuvat:
Mansikoita ja kermavaahtoa
3 min / Fiktio
Ohjaaja: Aleksi Närvä - Kuvaaja: Tuomas Jaakkola - Käsikirjoittaja: Petra Välimäki
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Noora Haatanen / TAMK
Mansikoita ja kermavaahtoa esittely blogissa

Katusoittaja
3 min / Fiktio
Ohjaaja: Joonas Selin - Kuvaaja: Kristiina Sario - Käsikirjoittaja: Mikko Salo
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Nora Khelif / TAMK
Enemmän tietoa Katusoittajasta

Rotsi
13 min / Fiktio
Ohjaaja: Hanna Hurri - Kuvaaja: Jouko Piipponen -Käsikirjoitus: Arttu Luukkonen
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Essi Silvennoinen / TAMK
Lue lisää Rotsista

The Sink
2 min / Animaatio
Ohjaaja: Tuuli Juntunen
Kuvaaja: Tuuli Juntunen, Kiira Kalliomäki, Tuomas Korolainen ja Kaisa Kukkonen
Käsikirjoitus: Tuuli Juntunen, Kiira Kalliomäki, Tuomas Korolainen ja Kaisa Kukkonen
Lisää Sinkistä

Päätös
4 min / Fiktio
Ohjaaja: Emmi-Sofia Markkanen - Kuvaaja: Outi Ylä-Outinen - Käsikirjoittaja: Maria Huttunen
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Minna Rantapuro / TAMK
Päätös elokuvan esittely blogissa

Uneton Awesometownissa
8 min / Fiktio/Kokeellinen
Ohjaaja: Ville Makkonen - Kuvaaja: Anu Kopra - Käsikirjoitus: Ville Makkonen
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: TAMK / Taide ja Viestintä
Virtuaalimaailma tunkeutuu olohuoneeseen, kun avaruuden ilkeä ruhtinas uhkaa tuhota Awsometownin ja lopulta koko planeetan.

Hera
4 min / Kokeellinen
Ohjaaja: Sanni Rajapolvi - Kuvaaja: Jouko Piipponen - Käsikirjoittaja: Sanni Rajapolvi
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Pauli Kopu, PAKO studio, TAMK / Taide ja viestintä
Hera tässä blogissa

Rahavalta
20 min / Fiktio
Ohjaaja: Tapani Hiedanniemi, Joona Sarisalmi - Kuvaaja: Markus Tynskä - Käsikirjoittaja: Tapani Hiedanniemi, Joona Sarisalmi
Tuottaja/Tuotantoyhtiö: Essi Silvennoinen
Rahavalta Facebookissa

Pakoon
3 min / Fiktio
Ohjaaja: Helena Yli-Kyyny
Pakoon elokuvasta raportoivat jutut tässä blogissa

***************

Reikäreunan verkkosivut
Lisää blogimme Reikäreuna-juttuja

lauantai 1. elokuuta 2009

TAF 09 jatkuu verkossa, osa 3


Tampere Art Factory 09 juhlittiin toukokuussa, mutta huomattava osa festivaalin sisällöstä jatkaa elämäänsä verkossa. Tässä juttusarjassa esittelemme TAFfin esitykset siltä osin, kuin ne löytyvät veppiselaimen avulla.

Blogi esitteli 14.7. elokuvat ja 27.7. taidenäyttelyt. Tänään ovat vuorossa animaatiot ja musiikkivideot. Juttusarjan neljännessä ja viimeisessä osassa ovat vuorossa mm. pelit ja muut vuorovaikutteiset työt.

Animaatiot
TAF Loungessa esitetyistä animaatioista verkosta löytyvät

Kalajuttu
Surrealistinen tarina kalan matkasta.
Animaatio: Karoliina Paappa.
Musiikki: Mikko Rantanen. ( Kolmas: Valse de Tre.)

It Dwells in the Depths
Swan Lake Moving Image&Music Award 2008 -kilpailussa 2. palkinnon voittanut animaatio
Animaatio: Hanne Zenjuga ja Vesa Jokinen
Musiikki: Kathryn Toyama

The Sink
MTV3:n ja Preventiimin päihdetyön järjestämään animaatiokilpailun voittaja yli 18-vuotiaiden sarjassa.
Tekijätiimi: Tuuli Juntunen, Kiira Kalliomäki, Tuomas Korolainen, Kaisa Kukkonen ja Veera Niemi

Musiikkivideot
TAF Loungessa esitetyistä musiikkivideoista verkossa löytyvät

Widescreenmode: Serotonin
Ohjaaja: Markus Aaltonen.

Heikki Hela: Pelimies
Ohjaaja: Juha Kuoppala.

I Was A Teenage Satan Worshipper: Boys Are Pigs
Ohjaaja: Juha Kuoppala

Sole Convert: Desired Sadness Awaits
Ohjaaja: Jussi Lindgren.

Kansainvälisen työpajan vuorovaikutteinen VJ-show
TAFfia edelsi TTVOn kansainvälinen viikko, jonka aikana kansainväliset yhteistyökumppanit vetivät erilaisia työpajoja. Hollantilaisen Academy of Popculturen Nou & Herkauw VJ-workshopissa luotiin ja miksattiin kuvia, animaatioita, musiikkia ja tehosteita. TAFfin avajaisten yleisö pääsi kokeilemaan vuorovaikutusta workshopin tulosten kanssa.

Academy of Popculturen opiskelijoiden videoraportti työpajan tuloksista:
Nou & Herkauw Workshop (Episode 3)

Kuva: It Dwells in the Depths animaatio

Tampere Art Factory
TAF-jutut tässä blogissa

Kaikki TAF 09 verkossa jutut: