tiistai 17. huhtikuuta 2012

Viiraa & Maniaa


Perjantaina Le Dernier Cri’n ja TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman yhdessä toteuttama seripaja oli viimein finaalissa. Viikon intensiivinen painourakka huipentui perjantaiaamuna Viiraa-kirjamme kansien viimeistelyyn 3. kerroksen grafiikanluokassa. Viimeisten vedosten kuivuttua seriarkit toimitettiin leikattavaksi ”giljotiiniin”.


Kun leikatut arkit kiikutettiin Tommi Musturin auton takakontista takaisin luokkaan, Pakito Bolino taiteili mallikappaleen valmiista kirjasta. Seuraavan tunnin aikana taittelimme nyrkkipajassa kokoon noin 600 liuskaa kirjan haitariaukeamia.
Suurimman ongelmakohdan koko prosessissa aiheutti kirjansidonta. Koulun niittipyssyt ynnä muut laitteet osoittautuivat riittämättömiksi välineiksi 72 sivuisen mahtikirjamme suhteen. Kuminauhasekoilujen jälkeen turvauduimme perinteiseen neula-lanka-tekniikkaan ja ompelimme yhteisvoimin kokoon kaikki 50 kirjaa.Taiteilijakollektiivi Le Dernier Cri’n  avajaiset käynnistyivät klo 18 Rajatila -galleriassa. Vastassa oli runsas kattaus kuvallista Maniaa. Pöydät notkuivat serikirjoja, ja seinille ripustetut grafiikan vedokset sykkivät värejä. Lisäksi alakerrassa oli mahdollista nauttia otteita Les Religions Sauvages  -elokuvan II-osasta, jos keskiviikon elokuvanäytös oli jäänyt väliin. 
Mania-näyttely on avoinna 30. huhtikuuta saakka.  Ja jos joku miettii kotiinsa uutta sisustusta, serivedoksia voi ostaa 50 eurolla ja myös taidekirjat ovat myynnissä.
JA: jos joku kunnollinen ihminen haluaa tutustua tarkemmin Viiraa-kirjaamme, myös sitä on myynnissä Rajatilassa. Seripajan  vedoksista tulee näyttely Ikuiseen Galleriaan TAF-festivaalin aikaan.

Teksti: Laura Hetemäki, Tiina Kolehmainen, kuvat: Veli-Pekka Suorsa

0 comments: