torstai 12. huhtikuuta 2012

Art Brut: Le Dernier Cri työpajamme!

Pääsiäisen jälkeisissä rennoissa tunnelmissa aloiteltiin inspiroivaa Le Dernier Cri –työpajaa (10.4.-13.4) Pakito Bolinon ja Marie-Pierre Brunelin kanssa.

Työpajassa on mukana Tamk:in opiskelijoita ja jo kentällä toimivia taiteilijoita. Vanhat piirrokset on kaivettu esiin joiden pohjalta luodaan uutta Le Dernier Cri:n henkeen sisällöllisillä ylilyönneillä, kompromissittomilla absurdeilla purkauksilla ja nopealla tempolla. Serigrafian menetelmin töistä painetaan taiteilijakirjoja ja osa grafiikoista tulee esille Rajatilan näyttelyyn.

Taideopiskelijoille tuttuun tapaan työpajan ensimmäinen päivä venyi myöhään iltaan asti kahvin ja innostuksen avulla - kommunikaatio vaikeuksien ja teknisten ongelmien ylitse. Päivän päätteeksi oli palkitsevaa nähdä miten luonnoskirjojen sisältö heräsi uudella tavalla eroon uusilla välineillä ja erilaisissa väreissä.

Le Dernier Cri on Marseillesta käsin toimiva taiteilijakollektiivi ja kustantamo. Sen ilmaisua voisi luonnehtia ranskankielisellä termillä Art Brut, jonka lähin määritelmä suomalaisen taiteen kentällä on ITE-taide. Le Dernier Cristä on tullut eräänlainen vaihtoehtoisen taiteen solmukohta, joka julkaisee teoksissaan vuosittain kymmeniä tekijöitä ja pitää vuodessa parikymmentä näyttelyä eri puolilla maailmaa.

Ranskalaiset taiteilijat Pakito Bolino ja Caroline Sury perustivat Le Dernier Crin Pariisissa 1990.

Teksti: Anne Alalantela
Kuvat: Veli-Pekka Suorsa
Täällä lisää Veli-Pekan kuvia työpajasta

DERNIER CRI – MANIA
Serigrafioita, taiteilijakirjoja ja animaatioita
Galleria Rajatilassa Tampereella 14. -30.4.2012
Näyttely Facebookissa
|||

0 comments: