maanantai 10. lokakuuta 2011

Opi rakentamaan oma pieni robottisi!


Äänen ja LED-valon säätämistä


Lokakuu on alkanut hieman harmaana ja kylmänä. Onneksi manSEDANse festivaali alkoi samaan aikaan. Itse osallistuin Arduino työpajaan Finlaysonin kampuksella 3.-4.lokakuuta. Minun lisäkseni työpajaan osallistui noin tusina muita korkeakouluopiskelijoita eri aloilta. Vaikka työpaja oli vain kaksi päivää, opimme paljon Arduinon perusteita. Työpajaan osallistuminen ei vaatinut ennakko-osaamista Arduinosta, koodauksesta tai mistään muusta aiheeseen liittyvästä. Luennoitsijat auttoivat meitä alusta loppuun kuinka rakennamme omaa laitettamme.

Hetkinen. Mikä oikeastaan on Arduino? Minulla ei ollut tästä mitään ideaa ennen kuin osallistuin työpajaan. Opin, että Arduino on mikropiiri joka yhdistää median, taiteen ja teknologian. Mikropiirillä voi ohjata tietokoneen ulkopuolisia elementtejä, moottoreita, valoja yms. 

Arduino is an open-source electronics prototyping platform based on flexible, easy-to-use hardware and software. It's intended for artists, designers, hobbyists, and anyone interested in creating interactive objects or environments.” (Source: Arduino.cc)
Oman pienen Frankensteinin rakentamista.

Minulla ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta koodauksesta tai tietokoneen kokoamisesta osista. Työpajan alkaessa tunsin itseni hämmentyneeksi ja hieman tyhmäksi - näkymykseni ja osaamiseni kehittyivät työpajan edetessä, ja tässä olen nyt kertomassa muille kuinka huippu Arduino on! Älä anna ulkonäön hämätä. Kaikki on opittavissa!

Ensimmäisen päivän aikana opimme kuinka LED valo saadaan vilkkumaan, ohjaamaan valon toimintoja: nopeutta ja valon kestoa sekä miten valo saadaan toimimaan Arduino ohjelman ulkopuolella. Nopeutta pystyimme säätelemään apuvivuilla, joiden nimiä en ikävä kyllä muista, joilla myös pystyimme säätelemään ääntä. Arduinon tuottamat äänet olivat yksinkertaisia, monotonisia, mutta hauskoja! Arduino toi mieleen 80-luvun konsolipelien musiikkimaailman.
Kokeellinen testi: kuinka Arduino reagoi piirrettyyn kuvioon?

Toisena päivänä keskityimme enemmän äänien toteuttamiseen Arduinolla. Kokeilimme perusteita jo maanantaina mutta emme niin syvällisesti. Toisen työpajapäivän aikana opime kuinka eri tavoin pystyimme tuottaan ääntä Arduinolla mm. piirosten ja kosketuksen avulla eri pintojen ja nopeuden kautta. Myös koodin arvojen vaihtelulla pystyimme tuottamaan eri arvoisia ja taajuisia ääniä. Yhdistimme myös kaksi Arduino mikropiiriä yhteen sekä kaiuttimet, jolloin pystyimme nauhoittamaan tuotoksemme ja toistamaan sen.

Käytännössä vain avaruus on rajana, kun työskennellään Arduinon kanssa. Työpajan hyvä puoli oli myös se, ettei osanottajien tarvinnut olla taidokkaita aiheeseen liittyen tai tuoda omia tarvikkeita mukanaan. Työpaja hankki kaikki tarpeelliset osat ja laitteet ym. tarvikkeet, jotta jokainen voisi rakentaa oman laitteensa. Jos innostuit Arduinosta, suosittelen tekemään paljon omia kokeiluita ja taustatyötä aiheeseen liittyen! Harrastus ei ole kallis ja voit vielä joku päivä rakentaa oman kävelevän Frankensteinisi!

Teksti ja kuvat: Aino Yrjänä

Linkit:

0 comments: