torstai 20. lokakuuta 2011

Kissed with a Fist - TAMKin kansainvälisen elokuvatuotannon tuoreet kuulumiset


Kirjoittelin puolisen vuotta sitten TAMKin blogiin jutun (http://tamk-ttvo.blogspot.com/2011/03/kissed-with-fist-kevyt-kevattuotanto.html) Kissed with a Fist – lyhytelokuvasta, joka kuvattiin niihin aikoihin Salfordissa, Englannissa. Kirjoitin tuolloin, pari viikkoa ennen elokuvan kuvausten alkua, että ”olemme kulkeneet pitkän matkan siitä, kun noin vuosi sitten tätä tuotantoa hitaasti käynnisteltiin”. No, tämä edellisen blogi-merkinnän kirjoittamisen hetkestä kulunut puolen vuoden matka on taas tuntunut reilusti pidemmältä.
Ohjaaja Iiro Peltonen ja käsikirjoittaja Liz Chesters hioivat paikallisten ja suomalaisten opettajien avustuksella tarinaa tuolloin edelleen, eikä elokuva itse asiassa enää kerro siitä, mitä tuolloin ajattelimme. Kehitys on kehittynyt ja suunta oli onneksi oikea. Hitusen kiire meillä meinasi tulla esituotannon kanssa. Onneksi elokuvan perustavanlaatuiset elementit pysyivät kuitenkin paikallaan ja saimme kuvattua hiotun käsikirjoituksen mukaisen elokuvan ihan aikataulussa. Näin jälkikäteen uskallan tunnustaa, että hitusen se jännitti!
Daven mukava penthouse.


Minulle tuottajan ominaisuudessa vaikeinta oli hommata meille Salfordista kuvauspaikkoja. Suomessa tuntee aina jonkun tai pystyy selvittämään helposti, miten tarvittavat paikat saa käyttöönsä halvalla. Englannissa kun ei oikein tuntenut ketään ja rahaa oli hyvin rajatusti, oli homma huomattavasti hankalampi. Elokuvan kahdesta tärkeimmästä kuvauspaikasta toinen onkin kuvaaja Niko Nurmen ja äänittäjä Arttu Hokkasen asunnon olohuone! Paikallinen tuotantokoordinaattorimme Dave Rigby antoi myös avuliaasti oman asuntonsa käyttöömme.
Kuvaukset kestivät pari viikkoa, mikä oli rankka rupeama. Pääosanäyttelijämme Beth Dyke jaksoi kuitenkin tosi hyvin nuoresta iästään huolimatta. Myös Suomesta pakettiautolla päivää ennen kuvausten alkua saapunut tekninen henkilökuntamme toi uutta draivia tiimiimme heti selvittyään matkasta. Niin väsyneen näköistä sakkia en ole kyllä ikinä nähnyt, kuin he olivat parkkeeratessaan pakun Penelope Roadille parin päivän ajamisen jälkeen! Itse kuvauksista voisinkin kirjoittaa kokonaan toisen blogi-merkinnän, niin paljon sattui ja tapahtui. Kuittaan sen nyt kuitenkin toteamalla, että kaikki meni lopulta todella hyvin ja taisimme olla melko erikoinen näky lamppuinemme ja muine kalustoinemme Penelope Roadin asukkaiden keskuudessa. Naapurin lapset sentään tykkäsivät seurata kuvauksia ja kirjoittivat meille fanikirjeenkin kuvausten päätyttyä!

Valaisija Marko Ijäs valaisee lokaation ja vähän Penelope Roadiakin.

Kun hommat Salfordissa oli saatu pakettiin, lähdimme rentouttavan Skotlannin-kierroksen jälkeen takaisin Suomeen. Suomen suvi oli juuri puhkeamassa kukkaan ja elokuvan tekeminen sai odottaa hieman, mutta nopeasti leikkaaja Martina Kuitto tarttui työn touhuun yhdessä ohjaajan kanssa. Pitkin syksyä on tarinaa rakennettu editissä ja kuvalukon elokuva sai syyskuun lopulla. Seuraavaksi laitetaan äänimaailma ja värit vielä kuntoon ja elokuva alkaakin olla sitä myöden valmis.
Jos haluat tukea projektiamme, klikkaa www.indiegogo.com/Kissed-with-a-Fist ja tee lahjoitus. Saadaan leffa valmiiksi ja valkokankaalle katsottavaksi!
Suomesta tuotu kuvauskalusto
kytkettynä englantilaiseen verkkovirtaan..

Teksti ja kuvat: Niilo Gustafsson.


0 comments: