perjantai 20. toukokuuta 2011

TAISTELU TURUSTA – Jouko Aaltosen luento Virroilla

Kun kuulin ensimmäistä kertaa että Jouko Aaltonen saapuisi Virroille luennoimaan, olin täpinöissäni. Jo pääsykoeajoilta muistan päntänneeni Jouko Aaltosen käsikirjoitusopasta, joten ei liene yllätys, että ryntäsin heti aamusta paikalle varaamaan parhaat paikat.

Päivä koostui Aaltosen uusimman dokumenttielokuvan katselusta ja sen purkamisesta. Taistelu Turusta kertoo Turun menneisyydestä ja tulevaisuudesta rinta rinnan – siitä, miten vanhoja taloja on tuhottu modernismin tieltä ja myös siitä, miten talonvaltaajat taistelevat poliiseja vastaan sinnikkäästi. Koko elokuva pyörii ”Turun tauti” -nimisen ilmiön ympärillä, joka nimestään huolimatta laajenee kuitenkin koskettamaan koko Suomea. Vaikka elokuva antaakin ehkä hiukan enemmän turkulaisille, se onnistui koukuttamaan myös allekirjoittaneen, joka on hädin tuskin koskaan käynytkään Turussa.

Luento oli erittäin mielenkiintoinen ja erityisesti sen tarkastelu käsikirjoittamisen näkökulmasta oli todella kaivattua. Olen pitänyt dokumenttielokuvien käsikirjoittamista haastavana, joten oli kiehtovaa kuunnella, miten Aaltosen oma prosessi sujui. Lisäksi kolmannen vuosikurssin opiskelijat olivat tehneet kysymyksiä Aaltoselle, joihin hän vastasikin parhaimpansa mukaan.

Kaiken kaikkiaan päivä oli hyvin antoisa ja yllätti minut vain positiivisesti. Tällaisia lisää!


Teksti ja kuva: Tanja Juslin.

0 comments: