torstai 27. marraskuuta 2008

VALINTAAN VAIKUTTAVAT ARVOSANAT


Hakija lähetti meille kysymyksen, miten peruskoulun arvosanat vaikuttavat kulttuurialan valintoihin yhteishaussa. Vastaus: ei mitenkään. Peruskoulun todistus ei anna hakukelpoisuutta.

Suomenkielisiin koulutusohjelmiin hakukelpoisuuden antaa
A. ylioppilastutkinto
B. ammatillinen tutkinto
C. ylioppilastutkintotodistus ja ammatillinen perustutkinto
D. näyttönä suoritettu ammattitutkinto tai ulkomailla suoritettu tutkinto
Näillä tutkinnoilla voit hakea elokuvan ja television ja kuvataiteen koulutusohjelmaan.

Tarkempaa tietoa hakukelpoisuudesta
Valtakunnallinen yhteishaku

TAMKin hakijanopas, sivut 24 – 27
Mitkä arvosanat vaikuttavat valintaan?
Vastaus: Äidinkielen arvosana ja keskiarvo = koulumenestys.
- Ainut arvosana mikä vaikuttaa valintoihin on äidinkieli. Kyseinen arvosana pisteytetään asteikolla 1 – 5 pistettä. Pisteitä ei saa kuvaamataidon lukiodiplomista, ei kuvaamataidon harrastuksesta ei työkokemuksesta eikä muista alan opinnoista, mutta ne saattavat auttaa sekä ennakkotehtävien tekemisessä että valintakokeissa suoriutumisessa.
Vaikka niistä ei saa pisteitä niin edellä mainitut harrastukset ja aikaisemmat opinnot kannattaa mainita ennakkotehtävien liitteenä olevassa CV:ssä, sillä ne osoittavat kiinnostusta alaan.

- Toinen koulumenestystekijä on keskiarvo ja se pisteytetään asteikolla 0 – 10.
Koulumenestys tuottaa enintään 15 pistettä (äidinkieli 5 p + keskiarvo 10 p).

Mistä muut pisteet tulevat:
- Pakollisista ennakkotehtävistä saa enintään 20 pistettä. Ennakkotehtävät ovat TAMKin verkkosivuilla 2.2.2009 lähtien.
- Valintakokeesta voi saada enintään 60 pistettä.
- Valitessasi ensimmäiseksi hakutoiveeksi kulttuurin koulutusohjelman saat lisäksi 5 pistettä.

Kaiken kaikkiaan voi saada 100 pistettä. Viime vuoden yhteishaussa paras hakija tosin sai 98 pistettä. Vähemmilläkin pisteillä pääsee sisään, mutta yli 60 pistettä tulee kuitenkin saada.

Vieraskielisen koulutuksen yhteishaun valintaperusteet
Degree Programme in Median valintaperusteet poikkeavat suomenkielisten koulutusohjelmien valintaperusteita. Katso listätietoa
Nuorten englanninkieliset tutkinnot

Degree Programme in Media

tiistai 25. marraskuuta 2008

Tussikerho Hertassa: Saa piirtää pöytään!


Tussikerho
Kulttuurikahvila Hertta

Aaltosenkatu 31-33 C (Tammelantori)

Su 30.11. klo 15-22
(Klo 18 -> K-18)
Ei pääsymaksua


TAMKin viestinnän koulutusohjelman visuaalisen suunnittelun opiskelijat Liina Luoma ja Noora Federley sekä jo valmistuneet visut Mari Huhtanen ja Minna-Elina Hakomäki kutsuvat Sinut Tussikerhoon:

"Vietä rento iltapäivä ja/tai ilta hyvän musiikin ja inspiroivien ihmisten kanssa tekemällä sitä, joka lapsena kovasti kiellettiin eli piirtämään pöydille! Olemme päällystäneet Hertan pöydät tätä tarkoitusta varten ja tarjolla on tusseja, joilla pääsee omia luovuuden kukkasia ikuistamaan. On toki myös suositeltavaa ottaa omia tusseja mukaan, jos taiteellinen ambitio ajaa meidän valikoimamme yli."

Musiikista vastaavat DJ:t Tomi, Wilmonth, Karate, Pastel sekä Carioca&Stabilo.

Tussikerho Facebookissa

Kulttuurikahvila Hertta

lauantai 22. marraskuuta 2008

Score mukana KAJAKin pelilaboratorion avajaisissa

Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAJAK) pelilaboratorion avajaisia vietettiin innostuneissa merkeissä Kajaanissa 13.11.2008. TTVO:ta paikalla olivat edustamassa Scoren aktiivit Juho Hartikainen, Antti Salomaa ja Jenni Järvinen. Pelilaboratorion avajaisiin olivat kerääntyneet niin Suomen pelialan ammattilaiset, virkamiestason edustajat sekä pelialan koulutuksesta vastaavien oppilaitosten johtajat. Tilaisuuden avasi kansanedustaja Jyrki Kasvi tanssipeliottelulla KAJAKin rehtori Arto Karjalaista vastaan.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa alkaa ensi vuonna jo olemassa olevan peliohjelmointilinjan lisäksi peliliiketoiminnan linja, jolla voi opiskella pelituotantoa, pelisuunnittelua ja peligrafiikkaa. KAJAK tulee jatkossa tekemään läheistä yhteistyötä Nokian kanssa, jolloin KAJAKista tulee ensimmäinen mobiilipeliympäristö N-GAGEen erikoistuneista kouluista. KAJAK kehittää myös omaa Kajak3D – pelimoottoria, jonka avulla pyritään houkuttelemaan Kajaanin seudulle pelialan yrityksiä lupaamalla näille valmis pelimoottori käyttöön veloituksetta.

Score edusti läsnäolollaan hienosti Tampereen ammattikorkeakoulua, ja päätyipä Jenni sanomalehti Kalevan haastateltavaksikin. Myös uusia jännittäviä yhteistyökuvioita eri pelialan yritysten kanssa sovittiin mukavan yhdessäolon ohella – oululainen LudoCraft toivotti Scoren opiskelijat tervetulleeksi yritysvierailulle, kunhan sopiva aika molemmille löytyy. Kokonaisuudessaan reissu oli enemmän kuin menestys, ja Score jää odottamaan jännittyneenä mitä seikkailuja tulevaisuus tuo tullessaan.

Teksti: Jenni Järvinen

Jennin haastattelu Kalevassa

Kaikki pelijutut tässä blogissa

perjantai 21. marraskuuta 2008

Arttu Salmi ja Vanhanaikainen Varsovan Euroshorts festivaalille


Arttu Salmen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva "Vanhanaikainen" on kutsuttu Euroshorts 2008 festivaalille Varsovaan 26.11.-30.11.

Elokuva on lyhyt kurkistus rakkauteen ja katkeruuteen. Se kumartaa vanhan suomalaisen melodraaman perinteelle.

Vanhanaikainen on TAMKin viestinnän koulutusohjelman viimesyksyisten 3-minuuttisten elokuvien satoa.

Tekijät ovat:

Käsikirjoitus ja ohjaus: Arttu Salmi
Tuottaja: Tiia-Tuulia Tiensuu
Kuvaus: Olli Koivula
Leikkaus: Pekka Saari
Musiikki ja äänisuunnittelu: Oleksi Onttonen

Rooleissa: Emilia Kokko, Teemu Koskinen ja Laila Räikkä

Euroshorts 2008

Kuva: Elina Eränen

torstai 20. marraskuuta 2008

Hollantilaisia digimedian asiantuntijoita kävi kylässä


Hollantilaisen informaatioteknologian ja multimedian uutis- ja informaatiopalvelun, Media Updaten kokoama valtuuskunta kävi tutustumassa suomalaiseen innovaatiotoimintaan ja korkeakoulutukseen tällä viikolla Helsingissä ja Tampereella. Delegaatioon kuului viestinnän toimialajärjestöjen edustajia ja alan koulujen rehtoreita.

Matkan kolmipäiväiseen Tampereen osuuteen vieraat pyysivät järjestelyavun TAMKin viestinnän koulutusohjelmalta, jolla on paljon yhteistyötä hollantilaisten digimediatoimijoiden kanssa.

Vieraiden ohjelmaan kuului käynnit TAMKin Finlaysonin kampukselle, jossa toimivat kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmat ja proAkatemia, sekä TAMKin pääkampuksella Teiskontiellä. Nokia Innovation Centerissä Hervannassa ohjelmaan kuuluivat innovaatiokeskuksen toiminnan esittelyn lisäksi esitykset eräistä Nokian tutkimusprojekteista, tamperelaisten korkeakoulujen ja yritysten yhteisestä projektitehtaasta, Demolasta, ja sosiaalisen median liiketoiminnan yhteisöstä, SomBizistä. Tampereen yliopiston Hypermedialaboratoriossa käynti kuului myös ohjelmaan.

Tänään ennen kotimatkaa vieraat tutustuivat tamperelaisen Zento Interactiven yhteisöllisiin verkkoprojekteihin.

Vieraat olivat matkaansa ylen tyytyväisiä, yhteistyötä tehdään jatkossakin.

Media Update


proAkatemia
Nokia Innovation Centre
Demola
SomBiz
Tampereen yliopiston hypermedialaboratorio
Zento Interactive

Lue Jak Boumansin matkaraportti

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Vesalle ja Hannelle hopeaa Swan Lake Award -kilpailussa


Swan Lake Awardin palkinnot on jaettu. Visuaalista suunnittelua TAMKin viestinnän koulutusohjelmassa opiskelevat Vesa Jokinen ja Hanne Zenjuga matkustivat palkintogaalaan viime viikolla. Heidän animaationsa "It Dwells in the Depths" oli yksi kilpailun kolmesta voittajaehdokkaasta. Animaatio visualisoi Kathryn Toyaman sävellystä "The Smell of Rain".

Tässä matkaraportti:

"Vietimme kaksi päivää Mittweidassa, Saksassa, Swan Lake Moving Image and Music Award -tapahtumassa. Olimme ehdolla kolmen parhaan joukossa animaatiokategoriassa, ja lopullinen sijoituksemme oli toinen.

Palkintogaala oli pääosin hyvin järjestetty, ja mukana oli runsaasti interaktiivista ohjelmaa, jolla yleisö saatiin mukaan tapahtumien kulkuun. Muun muassa yleisön suosikki ratkaistiin taputusäänestyksellä.


Matka sujui hienosti, ja saimme kuulla paljon myönteistä palautetta animaatiostamme, vaikka voittoa ei tullutkaan. Vietimme Mittweidassa aikaa muiden voittajaehdokkaiden kanssa, joita olikin saapunut paikalle useista eri Euroopan maista. Ilmapiiri oli siis hyvin kansainvälinen. Paikalliset opiskelijat esittelivät meille Mittweidan kaupunkia, sitä ympäröivää kaunista maaseutua sekä kampusaluetta. Mittweidan kaupunki oli pieni, mutta idyllinen, ja ihmiset ystävällisiä. Kaiken kaikkiaan matka oli erittäin antoisa tarjoten paljon mukavia muistoja sekä uusia ystäviä."


Terv.
Vesa & Hanne"

Kuvassa Hanne vasemmalla ja Vesa puhumassa oikealla.

Swan Lake: Moving Image & Music Award
It Dwells in the Depths

Aikaisempi juttu aiheesta

tiistai 18. marraskuuta 2008

Ikuisessa Galleriassa Tiina Riutta


Tiina Riutta: PLEASUREUNPLEASURE - MIELIHYVÄPAHA
20.11. – 5.12. 2008
Ikuinen Galleria
Finlaysoninkuja 3
33210 TAMPERE

avoinna arkisin klo 12-16


"Kuvasarjan kantavana teemana on ajatuksellinen kaaos, joka esittäytyy näennäisen harmonisena muotokuvana ihmisestä ja maisemasta yhdessä. Sisäinen kaaos, ulkoinen kaaos, kaaoksien korrelaatio. Mieli murtuu, ympäristö katoaa. Syy ja seuraus tai päinvastoin, yhdessä, erikseen, erillisinä. Mikä on todellisuus; onko yhteys keinotekoinen? Miksi mieli on kaaoksessa? Onko mieli yhteiskunnan peili? Huoli kaikenlaisesta ja kaikenympäröivästä pahoinvoinnista sekä ihmisessä että ympäristössä kasvaa, mutta ovatko kätemme jo katkaistut? Voisiko olla mahdollista tehdä elämästään elämisenarvoisen ilman tuhoa, ilman vahinkoa itselle, muille, ympäristölle?"

Tiina Riutta opiskelee TAMK: n valokuvataiteen erikoistumisopinnoissa ja valmistelee Taideteollisen korkeakoulun visuaalisen kulttuurin maisteritutkintoa.

Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta.
Sen tärkein tavoiteon mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille
Suomessa ja ulkomailla.

Kaikki artikkelit Ikuisesta Galleriasta

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Pekko pukkaa Bondia ja Potteria Lontoossa


"i did this..or part of it..well, some seconds" on vieressä näkyvän kuvan kuvateksti. Kopioin sen Pekon kuva-albumista Facebookista. Pekko on ylpeä omasta toteutuksestaan uusimmassa James Bond -elokuvassa.

Timo-Pekko Nieminen aloitti opintonsa Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksen äänisuunnittelun suuntautumisvaihtoehdossa 15 vuotta sitten. Elokuvien, kuten Terminator 2 ja Jurassic Park visuaaliset efektit olivat lyöneet hänet ällikällä. Pian hän viihtyikin yhä enemmän mediataiteen ja multimedian opiskelijoiden keskuudessa. Pekko alkoi vääntämään avaruusseikkailuja, ja voitti palkintoja Assemblyssä. Valmistumisensa jälkeen Pekosta tuli TTVO:n visuaalisten efektien opettaja.

Myöhemmin hän muutti firmansa kanssa Helsinkiin, ja teki efektejä ja animaatioita mainoksiin ja muihin tuotantoihin. Suurin produktio oli Jadesoturi, ensimmäinen suomalainen täysipitkä Kung Fu -leffa. Mutta Pekon unelmana pysyi lähtö suuren maailman jättimäisiin elokuvaproduktioihin.

Nyt Pekko on ollut puolentoista vuotta Lontoossa, Technical Director Double Negative Visual Effects -firmassa. Hänen erikosalaansa ovat sumut, räjähdykset ja liekit. Pekon liekkejä nähdäänkin mm. uusimmassa Bond-rainassa. Pekko kertoo viihtyvänsä erinomaisesti työssään ja Lontoossa.

Mutta ei Pekko ole vanhaa opinahjoaan unohtanut. Pari viikkoa sitten hän kävi jälleen pitämässä Visual Effects Workshopin TAMKin viestinnän koulutusohjelman kansainvälisen vaihto-ohjelman, Interactive Media Programmen opiskelijoille, kuten joka vuosi on ollut tapana.

Näet esimerkin siitä, mitä Pekon opettamana voi oppia viikossa tekemään, jos klikkaat linkkiä Glenn Veugenin kurssityöhön. Double negativen sivuilta löydät käleitä efektejä.

Timo-Pekko Niemisen filmografia
Jadesoturi
double negative visual effects

Glenn Veugenin harjoitustyö Pekon kurssilla

perjantai 14. marraskuuta 2008

Nuori toivo Miikka Lommi ja kulttuuripaukku Mikki Kunttu


TAMK on siirtynyt käyttämään Webnews Monitor -palvelua mediaseurannassa. Kun TAMK esiintyy jossakin julkaisussa, lähtee linkki jutusta TAMKin tiedotuksen kanssa tekemisissä olevien sähköposteihin. Tänä aamuna blogitoimitus sai raportin, jossa esitellään kaksi City-lehden artikkelia joissa TTVOn opiskelijat ansioituvat.

Tarkempi lukeminen osoitti, että jutut on julkaistu vuosia sitten. Mutta ei se mitään, jutut ovat hienoja, ja raportoimme ne silti.

City-lehti kohdistaa valokeilansa kahteen Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta valmistuneeseen opiskelijaan:

Otsikolla "Nuoret toivot" City (10/2002) listaa 50 Suomen suurlupausta tieteen, taiteen, politiikan, urheilun ja bisneksen aloilta. Mukana on ohjaaja Miikka Lommi, joka esitellään:

Miikka Lommi, 29, ohjaaja. Bomfunk Mc’sin kaikki videot ohjannut Lommi on ainoa kansainväliseen kiertoon videoitaan saanut suomalainen. Opiskellut Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa. Ohjannut myös ruotsalaisen Twin-yhtyeen videon.

Juttu "Kulttuuripaukut - Nuorisoketju esiin" (4/2006) esittelee kulttuurin tulevaisuuden suunnannäyttäjät. Toimitus pyysi 17 kulttuurivaikuttajaa nimeämään viisi alle 40-vuotiasta kulttuuritekijää, jotka tulevat vaikuttamaan alallaan eniten seuraavien vuosien aikana. Mainintoja sai 35 taiteilijaa. Ykkösketjuun, eli viiden kärkeen sijoittui Mikki Kunttu, jonka ansioita City esittelee:

Mikki Kunttu, valosuunnittelija Mikki Kuntusta piti tulla kirjanpitäjä. Teatterin, tanssin, kevyen musiikin, oopperan, television ja taideteollisuuden alueilla työskentelevä 34-vuotias Mikki Kunttu on tällä hetkellä yksi Euroopan kysytyimmistä valosuunnittelijoista. Alun perin kirjanpitäjäksi opiskellut Kunttu ajautui valotaiteen pariin vahingossa. "Minua pyydettiin opiskelun ohessa teatteriin duuniin. Ilmapiirissä oli jotain maagista, ja tajusin heti, mitä kaikkea valolla voi välineenä tehdä." Vuonna 1995 Tampereen Taiteen ja viestinnän oppilaitoksen valo- ja ääni-ilmaisun erikoistumislinjalta valmistunut Kunttu tuo valotaiteeseen erityisesti lavastuksellisuutta ja tilan kolmiulotteisuutta.

Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitokseen otettiin uusia opiskelijoita vuosina 1991-1995. Vuonna 1996 TTVO:n toiminta siirtyi samana vuonna perustetun Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmiin. Lyhennettä TTVO käytetään yleisesti edelleen, ja se voidaan johtaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osaamiskeskuksesta. Osaamiskeskus tarjoaa opetusta kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmille. Viestinnän koulutusohjelmaan ei enää ensi vuonna oteta uusia opiskelijoita, sen toimintaa jatkaa uudet Elokuvan ja television koulutusohjelma ja englanninkielinen Degree Programme in Media.

Mikki Kunttu
Miikka Lommi

City-lehden Nuoret toivot

City-lehden Nuorisoketju

Elokuvan ja television koulutusohjelma
Degree Programme in Media

tiistai 11. marraskuuta 2008

Uuden median koulutusohjelman opetussuunnitelma


TAMKissa käynnistyy uusi, englanninkielinen Degree Programme in Media ensi syksynä. Ohjelman opetussuunnitelmaluonnos on nyt julkaistu, ja siitä pyydetään lausuntoja yhteistyökumppaneilta. Lopullisesti opetussuunnitelman hyväksyy TAMKin hallitus tammikuussa.

Uusi koulutusohjelma jatkaa suomenkielisen viestinnän koulutusohjelman vuorovaikutteisen median opetusta. Toinen uusi koulutusohjelma, Elokuvan ja television koulutusohjelma jatkaa viestinnän koulutusohjelman elokuvan ja television koulutusta suomenkielellä.

Degree Programme in Median opiskelijat voivat painottaa valintojaan vuorovaikutteisuuden suunnitteluun, visuaalisuuden suunnitteluun tai projektinhallintaan.

Englanninkielisten koulutusohjelmien yhteishaku on jo 12.1.-13.2.2009.

Vanhaan viestinnän koulutusohjelmaan ei oteta uusia opiskelijoita

Lisätietoja:

Degree Programme in Media
Lataa Media Programmen opetussuunnitelmaluonnos
TTVOn englanninkielinen blogi

Elokuvan ja television koulutusohjelma


Kuvaaja: Ville Salminen
Järjestäjä: Laura Nokkala

maanantai 10. marraskuuta 2008

Antti Tuomikoski voittoon Kettupäivillä


Antti Tuomikosken "Melko kallista paskaa" (dokumentti, 46 min. 2008) voitti opiskelijadokumenttien sarjan viikonvaihteessa päättyneillä Kettupäivillä.

Melko kallista paskaa on muotokuva Uljas-Ilmari Majurista, joka elää korpitilallaan kaksikymmenpäinen alkuperäiskarja seuranaan, pyrkien elättämään itsensä ja karjansa työkyvyttömyyseläkkeensä turvin.

Tuomaristo lausui: ”Se on hyvin leikattu, magneettinen ja mieleenpainuva kokonaisuus, joka erottui selvästi kaikkien festivaalilla nähtyjen dokumenttien joukosta.”

Antti Tuomikoski valmistui viime keväänä TAMKin viestinnän koulutusohjelman leikkauksen suuntautumisvaihtoehdosta. Melko kallista paskaa on hänen opinnäytetyönsä (lopputyö).

Suomalaisia lyhytelokuvia vuosittain esittelevä Kettupäivät järjestettiin nyt 25 kerran. Siellä esitettiin yli 30 tuntia lyhytelokuvaa.

Kaikki Kettupäivillä palkitut
(Kettupäivien sivustolle)

Aikaisempi artikkeli Kettupäivistä (Kaikki TTVOlta Kettupäiville valitut elokuvat)

perjantai 7. marraskuuta 2008

Karoliina Paappan valomaalauksia Hirvitalolla


Karoliina Paappa: Potretteja pimeässä
9.11. – 30.11. 2008
Pispalan nykytaiteen keskus
Hirvikatu 10 TAMPERE

Avoinna ti-su klo 12- 18.

Karoliina Paappa osallistui toukokuussa Aleksander Lembken vetämään kansainväliseen valomaalaustyöpajaan (Light Painting Workshop), joka oli osa TAMKin kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmien kansainvälistä viikkoa ennen Tampere Art Factory -festivaalia. Valomaalaustyöpajassa hankittuja tietoja ja taitoja hyödynnettiin itse festivaalilla, jonka kävijät saivat muistoksi valomaalauksen itsestään.

Valomaalaukset tehdään pimeässä tilassa, jossa valonlähdettä käytetään pensselinä, valoa maalina, kuvattavaa kankaana, ja kamera tallentaa tuloksen. Jokainen teos on ainutlaatuinen.

Kuvataidetta TAMKissa nyt toista vuottaan opiskelevalle Karoliina Paappalle valomaalaus ei päättynyt festivaalille, hän on edelleen hionut taitojaan, ja tuloksia on nähtävissä kolmen viikon ajan Pispalan nykytaiteen keskuksessa.

Karoliina kuvaa näyttelyään:

"Teokset ovat Light Painting - tekniikalla kuvattuja digitaalisia vedoksia akryylilevylle. Kuvat esitetään installoituina tilaan. Työskentelyssäni korostuu performatiivisuus. Kuvat rakentuvat usein vasta kuvaustilanteessa oudoksi sekoitukseksi todellisuutta sekä lavastettuja tilanteita. Pyrin tavoittamaan kuvatessani jotain oleellista kuvattavasta hiljentymällä kuuntelemaan hänen olemustaan. Avoimeksi jää, kertovatko kuvat enemmän niissä esiintyvistä henkilöistä vai minusta; kuvaajasta."

Kuubalaisen elokuvan päivä 2


Tänään Telakalla:

15:30, Telakka pohjakerros: Luento kuubalaisesta elokuvasta, Derubín Jácome ja Diana Fernández.
16:30-19:45, Telakan teatteri:
- Noticiero 49 (Uutisia, 10 min)
- LUCÍA (Humberto Solás, 1968, 160 min, fiktio) Esityksen jälkeen keskustelu/analyysi, alustajina Derubín Jácome ja Diana Fernández. Molemmat ovat työskennelleet useissa produktioissa elokuvan ohjaaja Humberto Solásin kanssa.

20:00-21:40, Telakan pohjakerros:
- DOLLY BACK (Juan Carlos Tabío, 1986, 12 min, fiction)
- EL TELÓN DE AZÚCAR (Camila Guzmán, 2005, 90 min, document)

22:00 Konsertti, ALEJANDRO GUTIÉRREZ and NAM SAN FONG (Kumpikin esiintyy elokuvassa EL TELÓN DE AZÚCAR)

24:00- 01:30 Telakan teatteri, SANTIAGO ÁLVAREZin kuubalaisia propagandaelokuvia. Elokuvat esittelee Guido Segal, argentiinalainen elokuvakriitikko.


Tänään Niagarassa:

18.30 Enrique Colina: ESTÉTICA
(Aesthetics, 1984) 11 min

Tomás Gutiérrez Alea & Juan Carlos Tabio: FRESA Y CHOCOLATE
(Strawberry and Chocolate 1984) -K18- 108 min

Kommentteja ja keskustelua johdattelijoina Derubín Jácome, Diana Fernández and Guido Segal (max. 30 min)

Yksityiskohtaisempia tietoja ohjelmasta

Lue kaikki jutut kuubalaisen elokuvan päivistä

torstai 6. marraskuuta 2008

Hannaleena Haurulle Uppsala Grand Prix


Hannaleena Haurun lyhytelokuva "Jos Kaadun" on voittanut Uppsalan elokuvafestivaalin Grand Prix palkinnon.

Tänään vietettävän Svenska Dagenin kunniaksi emme käännä tuomariston lausuntoa suomeksi:

"En nordisk och på samma gång universell film som i en fåordig och poetisk historia uttrycker sökandet efter kärlek. Den fulländade regin hanterar mänskliga relationer med stor komplexitet och på många nivåer."

"Jos kaadun" on Hannaleena Haurun opinnäytetyö (lopputyö) Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelmassa. Elokuva on kutsuttu elokuvajuhlille kolmella mantereella, ja saanut lukuisia palkintoja.

Kaikki jutut Hannaleena Haurusta tässä blogissa


Kuva: Miina Alajärvi

Kuubalaisen elokuvan päivät tänään


Tänään Nigarassa klo 20:30-23:20
- POR PRIMERA VEZ, dokumentti, Octavio Cortázar 1967
- SOY CUBA, fiktio, Mikhail Kalatozov 1964

Esitysten jälkeen keskustelu ja analyysi, johon osallistuvat elokuvatutkija Veli-Pekka Makkonen, taiteellinen johtaja Derubín Jácome ja pukusuunnittelija Diana Fernández.

Huomenna, perjantaina 7.11. klo 15:30 Telakalla luento kuubalaisesta elokuvasta, Derubín Jácome ja Diana Fernández.

Kuubalaiset vieraat saapuivat eilen, ja tänään he vierailivat yhden järjestäjän, TAMKin kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmien, tiloissa Finlaysonilla.
Kuva TTVO:n kattoterassilta, vasemmalta Derubín Jácome (Kuuba), Veli-Pekka Makkonen, Yolanda Solar Comi ja Natxa Pomar Escarda (vaihto-opiskelijoita Vicistä ja Barcelonasta, Espanjasta), Pertti Näränen (TAMK), Diana Fernández (Kuuba), Guido Segal (Argentiina, vierailijaluennoitsija TAMKissa), Nam-San Fong (Kuuba), Diana Allántara (Kuuba), Cai Melakoski (TAMK), Andrea Zapata Girau (Festivaalijohtaja, TAMK).
Kuva: Tapani Hiedanniemi

Lue lisää festivaalista

keskiviikko 5. marraskuuta 2008

TTVO Cilectin konferenssissa Pekingissä


Joka toinen vuosi järjestettävä maailman elokuva- ja televisiokoulujen konfrenssi on paraikaa käynnissä Pekingissä. Kun kello on Suomessa keskiviikkona 5:48, täällä Pekingin
elokuva-akatemiassa on vuorossa Cilectin yleiskokous, päivän aikana organisaatiolle mm. valitaan uusi puheenjohtaja.

Lisäksi tänään on jaettu palkinnot parhaille opiskelijaelokuville vuosina 2007 ja 2008,
kumpanakin vuotena voittajaelokuvaksi on Israelilaisen Tel Avivin yliopistossa valmistunut
elokuva (ja itse asiassa vielä edellisenäkin vuonna). Tel Avivin opettajilta kysyttiin, mikä on
heidän koulunsa salaisuus, kun sieltä tulee vuosi vuoden perään kaikkein vetovoimaisimat
elokuvat. Vastaus oli vieno hymy ja kiitos.

Toivottavasti seuraavalla kerralla saamme kuunnella heidän luentoaan aiheesta. Yksi yhteinen tekijä kaikilla voittajaelokuvilla ainakin on ollut se, että aiheiltaan ne ovat tekijöidensä kulttuurisesta lähipiiristä ja asetelmista voimansa ammentaneita sekä myös persoonallisuutta ja kypsyyttä osoittaneita töitä.

TAMKista kilpailussa ovat olleet Anastasia Lobskovskin Romka ja Hanna-Leena Haurun Jos Kaadun. Kummatkin ovat saaneet mukavasti pisteitä, vaikka sijoituksiin asti ne eivät olekaan riittäneet.

Maanantain ja tiistain konferenssiohjelmassa käsiteltiin mm. elokuvan ja television
tulevaisuutta. Erityisesti amerikkalaiset ja kiinalaiset korostivat uusien medioiden, kuten
mobiiliteknologian ja pelien vaikutusta myös elokuva- ja televisioalan koulutukseen: ennusteena on, että tulevat opiskelijasukupolvet tuovat alalle myös uudet tekemisen tavat.

Konferenssiyleisön keskuudessa uuden median muodot herättävät vilkasta keskustelua´siitä
näkökulmasta, mikä merkitys niillä on elokuva- ja televisiokoulutukselle. Perinteisen
elokuvakerronnan kannalta kysymys on yhdestä tallennus ja levityskanavasta lisää ja tekijät itse ovat jo löytäneet tapoja, joilla integroida uusien välineiden käyttö sisältöön.

Pekingissä ollaan olympialaisten vanavedessä harjaannuttu hyviksi emänniksi ja isänniksi. Beijing Film Academyn talkoovoimin toimivat opiskelijat ovat opastaneet ja auttaneet meitä kaikissa tilanteissa. Olemme myös tutustuneet isäntiemme johdatuksella Kiinan upeaan ruokakulttuuriin sekä konferenssiohjelman lomassa myös kulttuurihistoriallisiin kohteisiin.

Kirjoittajat, myös kuvassa, Arto Koskinen ja Leena Mäkelä

Cilect

tiistai 4. marraskuuta 2008

Ikuinen Galleria vierailee Lahdessa


TERVEISIÄ TAMPEREELTA!
29.10. – 23.11. 2008

Galleria Uusi Kipinä

Lahti

Avoinna ti-pe 12–18 ja la–su 12–16

Jaana Laakkonen

Elise Mäkitalo

Timo Piikkilä

Jukka Silokunnas

+ Videoscreening


Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijat esittäytyvät Lahdessa Ikuisen Gallerian vierailunäyttelyssä Terveisiä Tampereelta!

Jaana Laakkonen (3.vsk) on käyttänyt muotokuvasarjansa Tarrakuvia (2008) lähtökohtana kuvia ala-aste aikaisista luokkakavereistaan. Teos tutkii ystävyyttä; keitä saa unohtaa ja keihin kaikkiin tulee olla yhteyksissä.
Elise Mäkitalon (4.vsk) teos Asleep ( 2007), on valokuvasarja poissa kotoa olemisesta, liikaa nukkumisesta ja ruokahalun menettämisestä.
Timo Piikkilän (1.vsk) videoteos Prosessi (2008) kertoo ihmisen suhteesta ympäristöönsä.
Jukka Silokunnas (2.vsk) kuvaa teoksessaan Isä, poika ja hylly (2008) 70-vuotiaan isän ja 25-vuotiaan pojan, kahden eri ikäisen miehen suhdetta hyllyn rakentamistapahtuman kautta.

Näyttelyssä on esillä myös eri vuosikurssien opiskelijoiden videoteoksista koottu videoscreening.
Videoscreeningissä ovat mukana Elise Mäkitalo, Jukka Silokunnas, Jaana Laakkonen, Timo Piikkilä,Maria Heinonen,Viliina Koivisto, Jussi Koitela, Sampsa Kuha, Essi Laurila, Karoliina Paappa, Mikko Rantanen ja Päivi Viinikainen.
Kauno ry/Galleria Uusi Kipinä

Kaikki jutut Ikuisesta Galleriasta

sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Kuubalaisen elokuvan päivät alkavat torstaina

Tampereella on alkavalla poikkeuksellisen hyvä tilaisuus nähdä kuubalaisia elokuvia ja tutustua maan kulttuuriin ja politiikkaan, sillä 6.-9. marraskuuta vietetään ensimmäisiä kuubalaisen elokuvan päiviä.

Tampereelle saapuu joukko kuubalaisen taidemaailman tähtiä: taiteellinen johtaja Derubín Jácome ja tunnettu pukusuunnittelija Diana Fernández perehdyttävät luennoissaan elokuvan saloihin ja legendaarisen Habana Abierta yhtyeen jäsenet Boris Larramendi, Alejandro Gutiérrez ja Nam-San Fong hoitavat rytmit ja soundit.

Tarjolla on neljä päivää kuubalaisen kulttuurin vilskettä ja ennen kaikkea saarivaltion elokuvan parhaimmistoa.

Tapahtumassa nähdään mm. välillä jo unohduksiin painunut Kalatozovin "Olen Kuuba" (Soy Cuba, 1964), jonka restauroimista Martin Sorsese ja Francis Ford Coppola tukivat. Päivillä esitetään myös Tomás Gutiérrez Alean varhainen mestariteos "Muistoja alikehityksen ajoilta" (Memorias del subdesarrollo, 1968), sekä myöhäisempi, homoseksuaalisuuden poliittisuuteen hurmaavasti pureutuva "Mansikoita ja suklaata" (Fresa y chocolate, 1993), jonka hän ohjasi yhdessä Juan Carlos Tabíon kanssa.

Ohjelma sisältää niin dokumenttielokuvia kuin animaatioita, elokuvia sekä lapsille että aikuisille. Jokaisen elokuva yhteydessä esitetään myös lyhytelokuva ja näytöksen lopuksi kuullaan kriittinen analyysi, jonka jälkeen sana on vapaa.

Elokuvien, joista moni nähdään Suomessa ensi kertaa, joukosta voi löytää sellaisia klassikoita kuten "Havannan vampyyrit" (Vampiros en la Habana, animaatio, 1985) tai "Elämä on yhtä vihellystä" (La vida es silbar, Fiktio, 1998). Lens Politica-elokuvafestivaalin kanssa yhteistyössä esitetään valikoima kuubalaisia poliittisia lyhytelokuvia.

Koska Kuuban vallankumouksesta on kulunut liki 50 vuotta, paneudutaan Telakalla aiheeseen "Mikä on vallankumous?" Näitä keskusteluja ja luentoja on mahdollista kuulla myös radio Moreenin taajuudella.

Elokuvien välillä pääsee Telakalla maistamaan perinteisiä kuubalaisia makuja. Silmille ravintoa tarjoavat näyttely Muñoz Bachsin alkuperäisistä elokuvajulisteista, sekä Kimmo Hokkasen valokuvanäyttely havannalaisista tunnelmista. Eikä korvia unohdeta, sillä latinalaisen jazzin uranuurtaja, trumpetisti Jerry Gonzáles on valikoinut kokoelmistaan Telakalla kuultavan levymusiikin.

Tapahtuman päänäyttämöinä toimivat elokuvateatteri Niagara sekä kulttuurikeskus Telakka, mistä yleisö voi myös vuokrata jokaisen tapahtumassa esitetyn elokuvan.

TAMKin kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmat osallistuvat elokuvapäivien järjestelyihin. Festivaalijohtajana toimii viestinnän koulutusohjelmassa leikkausta opiskeleva Andrea Zapata Girau. Hänelle festivaalin järjestäminen on opinnäytetyö.

Kuubalaisen elokuvan päivät Ohjelma, tekijät ym.
Päivien tapahtumasivut Facebookissa Mm. trailereita elokuvista, valokuvia...
Ohjelma Niagarassa Elokuvien esittely