sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Kuubalaisen elokuvan päivät alkavat torstaina

Tampereella on alkavalla poikkeuksellisen hyvä tilaisuus nähdä kuubalaisia elokuvia ja tutustua maan kulttuuriin ja politiikkaan, sillä 6.-9. marraskuuta vietetään ensimmäisiä kuubalaisen elokuvan päiviä.

Tampereelle saapuu joukko kuubalaisen taidemaailman tähtiä: taiteellinen johtaja Derubín Jácome ja tunnettu pukusuunnittelija Diana Fernández perehdyttävät luennoissaan elokuvan saloihin ja legendaarisen Habana Abierta yhtyeen jäsenet Boris Larramendi, Alejandro Gutiérrez ja Nam-San Fong hoitavat rytmit ja soundit.

Tarjolla on neljä päivää kuubalaisen kulttuurin vilskettä ja ennen kaikkea saarivaltion elokuvan parhaimmistoa.

Tapahtumassa nähdään mm. välillä jo unohduksiin painunut Kalatozovin "Olen Kuuba" (Soy Cuba, 1964), jonka restauroimista Martin Sorsese ja Francis Ford Coppola tukivat. Päivillä esitetään myös Tomás Gutiérrez Alean varhainen mestariteos "Muistoja alikehityksen ajoilta" (Memorias del subdesarrollo, 1968), sekä myöhäisempi, homoseksuaalisuuden poliittisuuteen hurmaavasti pureutuva "Mansikoita ja suklaata" (Fresa y chocolate, 1993), jonka hän ohjasi yhdessä Juan Carlos Tabíon kanssa.

Ohjelma sisältää niin dokumenttielokuvia kuin animaatioita, elokuvia sekä lapsille että aikuisille. Jokaisen elokuva yhteydessä esitetään myös lyhytelokuva ja näytöksen lopuksi kuullaan kriittinen analyysi, jonka jälkeen sana on vapaa.

Elokuvien, joista moni nähdään Suomessa ensi kertaa, joukosta voi löytää sellaisia klassikoita kuten "Havannan vampyyrit" (Vampiros en la Habana, animaatio, 1985) tai "Elämä on yhtä vihellystä" (La vida es silbar, Fiktio, 1998). Lens Politica-elokuvafestivaalin kanssa yhteistyössä esitetään valikoima kuubalaisia poliittisia lyhytelokuvia.

Koska Kuuban vallankumouksesta on kulunut liki 50 vuotta, paneudutaan Telakalla aiheeseen "Mikä on vallankumous?" Näitä keskusteluja ja luentoja on mahdollista kuulla myös radio Moreenin taajuudella.

Elokuvien välillä pääsee Telakalla maistamaan perinteisiä kuubalaisia makuja. Silmille ravintoa tarjoavat näyttely Muñoz Bachsin alkuperäisistä elokuvajulisteista, sekä Kimmo Hokkasen valokuvanäyttely havannalaisista tunnelmista. Eikä korvia unohdeta, sillä latinalaisen jazzin uranuurtaja, trumpetisti Jerry Gonzáles on valikoinut kokoelmistaan Telakalla kuultavan levymusiikin.

Tapahtuman päänäyttämöinä toimivat elokuvateatteri Niagara sekä kulttuurikeskus Telakka, mistä yleisö voi myös vuokrata jokaisen tapahtumassa esitetyn elokuvan.

TAMKin kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmat osallistuvat elokuvapäivien järjestelyihin. Festivaalijohtajana toimii viestinnän koulutusohjelmassa leikkausta opiskeleva Andrea Zapata Girau. Hänelle festivaalin järjestäminen on opinnäytetyö.

Kuubalaisen elokuvan päivät Ohjelma, tekijät ym.
Päivien tapahtumasivut Facebookissa Mm. trailereita elokuvista, valokuvia...
Ohjelma Niagarassa Elokuvien esittely

0 comments: