sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Mediaperformanssi ”Hellyydenilmaus” toteutui - mediassa


Hellyydenilmaus –mediaperformanssista uutisoitiin ensimmäisiä kertoja perjantaina 3.10. jo kello 11.00 YLEn tv-uutisissa puolitoista tuntia ennen varsinaista tapahtumaa. Uutisvirta kiihtyi välittömästi kun Hellyydenilmaus oli loppunut kello 13.00 Finlaysonin liikekeskus Siperiassa.

TAMKin kuvataiteen opiskelijat, Liisa Hietanen, Essi Laurila, Timo Piikkilä ja Laura Rytkönen, halusivat tukea mediaperformanssillaan Lapin Kansan päätoimittajuudesta erotettua Johanna Korhosta. Performanssi korosti samalla myös kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisia oikeuksia yhteiskunnassamme sekä rakkautta.

Vain muutamia kymmeniä minuutteja ensimmäisen tekstiviestin jälkeen torstai-iltapäivänä STT kysyi lupaa levittää uutista Hellyydenilmauksesta. Media uutisoi tapahtumaa omien tarpeidensa mukaisesti ja Hellyydenilmaus –performanssi nimettiinkin useilla eri nimillä: ”Rakkaudellinen mielenosoitus” (Nelosen uutiset), ”Hellyys-mielenosoitus” (Taloussanomat), ”Lempeä mielenosoitus” (MTV3), ”Pusumielenosoitus” (Iltasanomat) ja ”Kärleksdemonstration” (Vasabladet).
Myös Helsingissä lauantaina 4.10. ilmestynyt Huvudstadsbladet käytti tapahtumasta nimitystä ”Kärleksdemonstration” lähes koko sivun täyttäneessä jutussa.

HBLssä Hellyydenilmauksesta kertova uutinen oli otsikoitu ”Vi vill visa hur världen egentligen borde vara” (Näytämme millainen maailman itse asiassa pitäisi olla). Toimittaja Marcus Lillkvist toteaa jutussaan, että mediaperformanssin sisältyvä julistus tuo samanaikaisesti esille sekä rakkauteen liittyvän kauneuden että tuen Johanna Korhoselle. Lopussa toimittaja siteeraa mielenilmaukseen osallistuneita naisia: ”Vi älskar dig, Johanna Korhonen!” (Rakastamme sinua, Johanna Korhonen!) ja ”Vi älskar er Alma Media! (Rakastamme Alma Mediaa!)

Hellyydenilmaus toteutettiin 27 tunnissa ideasta lopulliseen muotoonsa. Essi Laurila ja Laura Rytkönen päättivät antaa Hellyydenilmaukselle kasvonsa, mutta lopulta vastuu jakautui kaikkien tapahtumaan osallistuneiden naisten kesken. Mediaperformanssi syntyi oivalluksesta tarjota medialle positiivista ja ”rakkaudellista” kuvastoa paljon tunteita herättäneestä päätoimittaja Johanna Korhosen erottamispäätöksestä.

Mediaperformanssi oli esillä 3.10. YLEn kaikissa tv-uutisissa klo 11 alkaen, MTV3n seitsemän ja kymmenen uutisissa, FSTn TV-nyttissä, lukuisissa radiouutisissa sekä eri medioiden nettisivuilla, kuten MTV3, Nelonen, YLE, Helsingin Sanomat, Iltasanomat, Taloussanomat, Uusi Suomi ja Aamulehti. Lauantaina 4.10. Hellyydenilmaus uutisoitiin myös printtimediassa. Mediaperformanssista kerrottiin Helsingin Sanomissa, Iltasanomissa, Iltalehdessä, Huvudstadsbladetissa, Vasabladetissa, Lapin Kansassa, Pohjalaisessa, Pohjolan Sanomissa, Kainuun Sanomissa, Tamperelaisessa ja Aamulehdessä.

Hellyydenilmauksen elämä jatkuu edelleenkin tekijöistä riippumattomina kannanottoina keskustelupalstoilla, kolumneissa, blogeissa, mutta myös tutkija- ja taideyhteisöissä.

Aikaisempi juttu Hellyydenilmaus-mediaperformanssista


Kuva: Mediakollaasi Hellydenilmauksesta. Lataa täältä versio jossa tekstitkin näkyvät
(Kun kuva on internet-selaimessasi, paina ctrl (tai omena) ja + näppäimiä toistamiseen, kunnes näkyy.)

0 comments: