Tampereen ammattikorkeakoulun elokuvan ja television sekä median tutkinto-ohjelman uutisia kevääseen 2019 asti. Uusi sivusto: https://blogs.tuni.fi/tamkmediapolis/
tiistai 30. syyskuuta 2008
Ikuisessa Galleriassa kuvataiteen ykkösten puheenvuoro
JOTAIN SANOTTAVAA
2.10. – 24.10. 2008
Ikuinen Galleria
Finlaysoninkuja 3
33210 TAMPERE
avoinna arkisin klo 12-16
Nelli Ahosola, Anayte Delahay, Kirsi Hellman, Laura Hetemäki, Liisa Hietanen, Niina Huovinen, Mirka Kinnula, Mikael Kinanen, Anna Knappe, Viliina Koivisto, Tuomas Koskialho, Sini Kujala, Essi Laurila, Jyri Lisowsky, Matilda Löytty, Mikael Maaniittu, Mari-Sohvi Miettinen, Timo Piikkilä, Teemu Riihelä, Laura Rytkönen, Essi Saarenpää, Matti Sampela, Irene Stachon, Salla Virkkunen.
Näyttelyn tiedote:
"Saammeko puheenvuoron? TAMKin kuvataiteen koulutusohjelma tarjoaa juuri aloittaneille ensimmäisen vuoden opiskelijoille mahdollisuuden järjestää ryhmänäyttely Ikuisessa Galleriassa. Opiskelijoiden kokoama näyttely kantaa nimeä JOTAIN SANOTTAVAA. Nimeen päädyttiin pohtimalla, mikä yhdistää yli kahtakymmentä eri persoonaa ja taiteellista näkemystä, sillä kaikilla osallistujilla on oma äänensä ja oma sanottavansa. Näyttelyssä opiskelijat esittelevät itsensä ja teoksensa, monet ensimmäistä kertaa. Luvassa on intohimoisia puheenvuoroja, sadunkerrontaa, henkilökohtaista avautumista, epämääräistä sopertelua, machoilua, draamaa, jyrkkiä mielipiteitä, toistoa ja kertausta, kuiskauksia, kehuja ja selkääntaputuksia, solvauksia, väittelyä, peiliin katsomista ja kenkiin tuijottelua."
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.
Kaikki jutut Ikuisesta Galleriasta
Kuvataiteen ja viestinnän ykkösten projektien esittelyt
maanantai 29. syyskuuta 2008
Postikortti Edinburghista
Englanninkielisessä sisarblogissamme on julkaistu ulkomaanvaihdossa olevien TTVOn opiskelijoiden postikortteja. Julkaisemme niitä myös suomenkielisen blogimme lukijoiden iloksi. Päivi Hirsiahon postikortti 21.9:
This blog posts postcards sent from TAMK School of Art and Media people travelling abroad.
The first postcard comes from Päivi Hirsiaho. Päivi is a third year student in the Fine Arts Degree Programme, and doing her exchange period in the Edinburgh College of Art.
"Hello and greetings from Edinburgh! I have just arrived here and school has finally started. I am studying classical animation here and I can't wait to start making my own short animations. The weather is nice, quite warm still, and the views are awesome (much old huge buildings and green parks everywhere). I like this place already very much! "
-Päivi
---
At present there is also two exchange students from Edinburgh College of Art at TAMK School of Art and Media.
Edinburgh College of Art
Englanninkielinen Artmedia-blogi
torstai 25. syyskuuta 2008
TTVOn kuvataiteilijat vahvasti TAITEILIJAT 2008 näyttelyssä
Suomen taiteilijain 113. vuosinäyttely TAITEILIJAT 2008
26.9.-2.11.2008
Kuntsin modernin taiteen museo Sisäsatama PL3 Vaasa
Aukioloajat:
Ti — su 11—17
To 11—20
Minkälaista taidetta Suomessa tehdään tällä hetkellä? Siihen antaa vastauksen Suomen Taiteilijain 113. vuosinäyttely, TAITEILIJAT 2008, joka on monipuolinen katsaus korkeatasoiseen ja ajankohtaiseen suomalaiseen nykytaiteeseen.
Näyttelyyn tarjosi 589 taiteilijaa yhteensä 1647 teosta. Näyttelyyn valittiin 97 teosta 74 taiteilijalta. Näyttelyssä ovat esillä kaikki kuvataiteen lajit.
Näyttelyyn on kutsuttu TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmassa neljättä vuotta opiskelevat Henna Inkinen ja Sanna Seppä. Keväällä valmistuneista kuvataitelijoista mukana ovat Olga Palomäki ja Iidu Tikkanen, viime vuoden valmistuneista Kaija Papu. Aiemmin TTVOlla kuvataidetta opiskelleita edustavat Petri Eskelinen, Marko Lampisuo, Juhana Moisander, Pink Twins, Tellervo Viitaniemi. Siten reilu kymmennys vuoden kuvataitelijoista on harjaannuttanut taitojaan Finlaysonilla :-)
TAITEILIJAT 2008 näyttely
Kuntsin modernin taiteen museo
Labels:
taidenäyttely
tiistai 23. syyskuuta 2008
Nordic Business Week kävi kylässä
Järjestyksessään toisen TAMKin ProAkatemian järjestämän Nordic Business Weekin osanottajat vierailivat tänään TAMKin TTVOlla, kuvataiteen ja viestinnän koulutusohjelmissa.
Business Weekin osanottajat tulevat Tromssan korkeakoulusta, Etelä-Tanskan yliopistosta ja PirAMKista. Viikon teemana on liiketoiminta Pohjoismaissa. Nordea ja Nokia Innovation Centre ovat antaneet viikon osanottajille innovointipulmia ratkaistaviksi.
TAMKin liiketalouden koulutusohjelmasta syntynyt ProAkatemia tarjoaa ammattikorkeakouluopiskelijoille uuden tavan opiskella. Luennoilla istumisen sijaan opiskelijat työskentelevät omissa yrityksissään, ProAkatemian valmentajien ohjauksessa.
ProAkatemia on TTVOn naapuri Finlaysonilla, ja yhteistyö maittaa. Ensi vuonna käynnistyvän kansainvälisen vuorovaikutteisen median koulutusohjelman opiskelijat voivat halutessaan suorittaa merkittävän osan opinnoistaan ProAkatemiassa.
ProAkatemia
Tuomisen Osku Islannin elokuvahittiä tekemässä
TAMKin viestinnän koulutusohjelmassa nyt kolmatta vuotta leikkausta opiskeleva Osku Tuominen vietti kesän 2007 ja osallistui siellä Astropia elokuvan kuvauksiin. Crediteissä hänet on merkitty nimikkeellä Second Assistant Director, hän vilahtaa myös valkokankaalla pienessä roolissa.
Astropiasta tuli viime vuoden katsotuin elokuva Islannissa. Elokuvaa on myös juhlittu monilla elokuvafestivaaleilla. Tällä viikolla elokuva on myös nähtävissä Rakkautta ja anarkiaa festivaalilla Helsingissä. Käy katsomassa!
TTVOn opiskelijat ovat muutenkin ansioituneet kansainvälisissä yhteyksissä, lisätietoja saat klikkaamalla tunnistetta "kansainvälinen toiminta" tämän jutun lopussa.
Astropian esittely Rakkautta ja anarkiaa festivaalilla
Astropia trailer
Astropia Internet Movie Databasessa
Kuva Rakkautta ja Anarkiaa veppisivuilta
Ennustus elokuvan web-sivut ja trailer julkaistu
Ensi keväänä julkaistavan lyhytelokuvan Ennustus web-sivut ja trailer on julkaistu ja Facebook-ryhmä perustettu.
Ennustuksen käsikirjoitus perustuu tositapahtumiin, se kertoo yhden perheen traagisen tarinan sodan jälkeisestä uudelleenrakennusajasta.
Elokuva on ainoa filmille kuvattava lopputyö TTVO:lla tulevan vuoden aikana. Opinnäytetyönään sen tekevät käsikirjoittaja, ohjaaja Anna-Kaisa "Niisku" Haapala, production designer ja maskeeraaja Anu Valkeinen, äänisuunnittelija Eero Niemi ja leikkaaja Jussi Autio.
Pääosa, "Antti": Janne Hyytiäinen
Muissa rooleissa: mm. Eino Rasila, Jemina Periaho ja Riikka Papunen
Elokuvan työryhmä:
Käsikirjoitus/ohjaus: Anna-Kaisa Haapala
Tuottajat: Pauli Kopu, Pekka Ollula, Vilja Byström
Kuvaus: Ville Salminen
Tuotantopäällikkö: Petri Uusitalo
Leikkaus: Jussi Autio
Production Designer: Anu Valkeinen
Äänisuunnittelu: Eero Niemi ja Timo Björksten
Musiikki: Michael Law
Ennustus webissä
Ennustus trailer
Ennustus ryhmä Facebookissa
Kuva: Pauli Kopu
lauantai 20. syyskuuta 2008
Autottoman päivän taidetapahtuma Hämeenkadulla 22.9.
22.9.2008 klo 15-18.
Autottoman päivän taidetapahtuma Hämeenkatu
Pellavantehtaankadun ja Rautatienkadun välinen alue
Autottoman päivän taidetapahtumassa on mukana myös TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman opiskelijoita. Tapahtuman järjestäjät tiedottavat tapahtumasta:
Autottomana päivänä 22.9.2008 vallataan vaihtoehtoiseen toimintaan Pellavatehtaankadun ja Rautatienkadun väliset parkkipaikat Hämeenkadulla. Parkkiruuduissa nähdään eri ryhmien koostamia pienoistapahtumia. Taidetapahtuma tuo keskustaan katusoittoa sekä muita musiikkiesityksiä, pyöräparkin, mimiikkaa, performansseja, ilmaista ruokaa, tanssiesityksen, lautapelejä sekä ulkoilma-ateljeen, jossa taiteilijat työskentelevät.
Tapahtuman tarkoitus on taiteen keinoin kiinnittää huomiota yhteisen tilan jakamiseen Tampereen kaupungin keskustassa. Parkkipaikkojen pienoistapahtumat nostavat esiin vaihtoehtoisia tapoja keskustan käyttöön.
Tapahtumaan osallistuvat Pispalan Nykytaiteen Keskus, Tampereen vihreät nuoret, Ruokaa ei aseita Tampere, Tre Squat sekä joukko riippumattomia tamperelaisia taiteilijoita, opiskelijoita ja aktivisteja.
Labels:
performanssi
torstai 18. syyskuuta 2008
Operaatio hurrikaani on EUROPRIX voittajaehdokas
Ylen lapsille ja nuorille sunnatun agenttiseikkailun Operaatio hurrikaani verkkosivusto on asetettu voittajaehdokkaaksi EUROPRIX Multimedia Art -kilpailun sarjassa interaktiivinen televisio.
Operaatio hurrikaanin verkkopalvelu on yhdistetty monin tavoin ohjelmaan, ja katsojat voivat ohjelmien lähetyskertojen välillä ratkaista ohjelmaan liittyviä arvoituksia. Sivustolla on myös lukuisia temaan liittyviä pelejä. Agentin taitojaan voi harjoitella veppisovelluksen avulla myös nyt syksyllä, kun varsinainen ohjelma on tauolla. Operaatio hurrikaanilla on yli 100 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.
Operaation hurrikaanin tekijätiimin edustajat matkustavat Top Talent Festivalille Graziin 27.-29.11. Festivaalille osallistuvat kaikki 23 voittajaehdokkaiksi 9 kilpailusarjassa asetettua tiimiä.
Operaatio hurrikaani on Ylen tuotantoa, mutta veppitiimillä on vankka TTVOlainen kytkentä: Tuottaja Jari Mäkipää ja graafikko Elli Murtonen ovat valmistuneet tuotannon suuntautumisvaihtoehdosta, Kaisa Hakala vuorovaikutteisesta suunnittelusta, Petri Koskimäki on valmistunut äänen suuntautumisvaihtoehdosta ja Riikka Hiekkaniemi opiskelee edelleen TAMKin viestinnän koulutusohjelmassa mediatuottamista. Kaiken kukkuraksi varsinaisesti Ylen uudet Lapset ja nuoret -yksikössä työskentelevä Wesa Aapro suorittaa siviilipalvelustaan TAMKissa.
Operaatio hurrikaani
EUROPRIX voittajaehdokkaat
EUROPRIX Top Talent Festival
Muut peliaiheiset jutut tässä blogissa
maanantai 15. syyskuuta 2008
TAMK/TTVOn enkkublogi ilmestyi tänään
Tämän blogin kauan kaivattu, englantia puhuva pikkusisko astui julkisuuteen tänään. Sen jälkeen kun tämä blogi puoli vuotta sitten lähti lentoon, on TTVO:n omien veppisivujen päivittäminen ollut puutteellista, uutiset ja opiskelijatyöt ovat löytäneet paikkansa täältä.
Kun myös englanninkieliset veppisivut ovat jääneet päivittämättä, on tiedottaminen kansainväliselle yleisölle ollut puutteellista. Se on ollut harmillista näinkin aktiiviselle kansainväliselle toimijalle. Tosin TAMKin uudet, upeat veppisivut ovat paikanneet tilannetta.
Mutta nyt TAMKin kulttuurialan koulutusohjelmat puhuttelevat maailmaa jälleen englanniksi. Se onkin entistä tärkeämpää, sillä ensi vuonna TTVO:lla käynnistyy englanninkielinen Degree Programme in Media koulutusohjelma.
TTVO:n omien suomen- ja englanninkielisten sivujen päivitys päättyy tällä viikolla, niiden verkko-osoitteisiin jäävät vain sivut joista on linkit TAMKin verkkopalveluin ja TTVOn blogeihin.
Uusi blogi:
http://tamk-artmedia.blogspot.com
Uusi koulutusohjelma:
www.tamk.fi/media
TAMK:
www.tamk.fi
sunnuntai 14. syyskuuta 2008
Backlight alkaa lauantaina
Kahdeksas kansainvälinen valokuvataiteen festivaali Backlight alkaa Tampereella 20.9, ja näyttelyt ovat avoinna marraskuun 9 päivään saakka.
Backlight-valokuvatriennaali pureutuu eurooppalaiseen valokuvataiteeseen teemalla Tickle Attack. Teemalla kartoitetaan naurun merkitystä sekä elon humoristista, ironista ja absurdia puolta. Backlight-näyttelyt levittäytyvät useisiin tamperelaisiin näyttelypaikkoihin. Backlight 08 -tapahtuma koostuu paitsi näyttelyistä myös Symposiumista, joka pitää sisällään seminaareja, luentoja, työpajoja, portfoliokatselmuksia ja taiteilijatapaamisia.
Festivaalin pääjärjestäjä on Valokuvakeskus Nykyaika, TAMKin kuvataiteen koulutusohjelma on keskeisiä paikallisia yhteistyökumppaneita.
Backlight 08
Laajempi artikkeli Backlightista tässä blogissa
Lisää valokuvataideaiheisia juttuja
lauantai 13. syyskuuta 2008
Videotaiteen erikoistumisopinnot alkoivat
Tänään alkoivat TAMKin Finlaysonin kampuksella TTVOssa videotaiteen erikoistumisopinnot. Ensi toukokuun loppuun mennessä opiskelijat kokoavat yhteensä 30 opintopistettä videotaiteeseen ja sen tekemiseen liittyvillä opintojaksoilla. Mukana on 16 aikuisopiskelijaa. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena.
Opiskelijat oppivat videoeditoinnin perusteet ja toteuttavat videoteoksen videotaidenäyttelyyn kansainvälisellä taidekentällä toimivien kuvataiteilijoiden ohjauksessa. Lähijaksoja on viikonloppuisin noin kerran kuukaudessa, lisäksi ohjelmaan kuuluu paljon itsenäistä työskentelyä.
Opintokokonaisuuden toteuttamisesta vastaa kuvataiteilija ja TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman opettaja Sari Tervaniemi.
Videotaiteen erikoistumisopintojen tarkempi esittely
Kuva: Uusia videotaiteen opiskelijoita TTVO:n pääsisäänkäynnin edessä tänä aamuna. Takarivissä keskellä Sari Tervaniemi.
perjantai 12. syyskuuta 2008
Scoren peli-ilta meni nappiin
Pelinkehityskerho Score järjesti viime perjantaina 4.9. peli-illan TTVO:n kahviossa. Tilaisuuden tarkoituksena oli tarjota TTVO:laisille omaperäinen vaihtoehto baari-illalle ja tilaisuus kokeilla näppejään pelien parissa, joita ei ennen ole päässyt kokeilemaan.
Tarjonta oli kiitettävä. Kahvion isolta screeniltä pelattiin Xbox 360:llä musiikkipeli Rock Bandia koko illan ajan. Teatteriin oli sijoitettu PlayStation 3, jolla pelattiin taukoamatta taistelupeli Soul Calibur IV:tä.
Neuvotteluhuoneen Wiillä pelattiin mm. Wii Sports -urheilupeliä ja Super Smash Bros Melee -mätkintäpeliä. Myös toinen Xbox 360 oli käytössä kahviossa ja sillä pelattiin useampiakin pelejä, kuten PGR4-autopeliä, N+-tasohyppelyä ja puzzlepeli Super Puzzle Fighter II Turboa.
Ainoa harmittava seikka oli, ettei Scoren omatekemiä pelejä saatu teknisten rajoitteiden vuoksi lainkaan kokeiltaviksi. Kerho kuitenkin painottaa, että kuka tahansa kiinnostunut on lämpimästi tervetullut vierailemaan Scoren pelilabrassa TTVO:n 5. kerroksessa.
Paikalle saapui arviolta viitisenkymmentä osanottajaa. Tilaisuus kesti kello kuudesta aina puoleenyöhön saakka. Score sai runsaasti kiitosta ja onkin vihjannut, että tilaisuudesta saatetaan lanseerata muutaman kuukauden välein toistuva perinne.
Teksti: Juho Hartikainen
Kuvaaja: Vesa Antikainen
Score
Scoren 5D (Viisi peliä)
Blogin aiemmat postaukset Scoresta
torstai 11. syyskuuta 2008
Viestinnän opiskelijat toteuttivat Tullikamarin monimediahistoriikin
Tiistaina julkistettiin tamperelaisen Tullikamarin legendaarisen
kulttuurikeskuksen 20-vuotishistoriikki. Historiikki on luettavissa,
katsottavissa ja kuunneltavissa internetissä.
Sivusto sisältää mm. historian, keikkalistat, kuvia monelta valokuvaajalta, videohaastatteluja, videoita keikoilta, itse asiassa kaiken mitä Tullikamarin ystävä osaa toivoa.
Historiikin toteutuksesta vastasi TAMKin viestinnän osaston opiskelijoiden työryhmä, johon kuuluivat:
Saana Sillanpää (07 aloittanut mediatuottamisen opiskelija)
Projektipäällikkö, toimittaja / historiikki, keikkalistat, videohaastattelut
Mika Korento (04 visuaalinen suunnittelu)
AD, graafikko, animaattori, kuvatoimittaja
Ville Kankainen (06 vuorovaikutteisuuden suunnittelu)
Web-ohjelmoija, toimittaja / keikkalistat, kuvaaja
Tuukka Semi (03 Visuaalinen suunnittelu)
Kuvaaja, valokuvaaja / Tullikamarin yleiskuvat
Outi Tienhaara (07 kuvaus)
Leikkaaja
TTVOlaista osaamista historiikissa edustaa myös valokuvauksen lehtori Antti Haapion kuvagalleria tullikamarilla esiintyneistä staroista 1990-2002.
Tullikamarin kulttuurikeskuksessa toimivat Pakkahuone ja Klubi, siellä ovat myös Tampereen musiikkijulien, Tampereen elokuvajuhlien ja Tampereen teatterikesän toimistot.
Tullikamarin 20v-historiikkiin
keskiviikko 10. syyskuuta 2008
Mediatuottajat (ylempi AMK) aloittivat tänään
Menneet vuodet pyörivät päässä filminauhoina tänään, kun TTVO:n käytävillä ja portaikoissa Finlaysonilla asteli useampikin tuttu persoona, jota ei siellä vuosikausiin ole juuri näkynyt. Komea kavalkaadi viime vuosituhannella viestinnän koulutusohjelman aloittaneita, mutta joukossa myös aivan uusia kasvoja.
Kyse oli ensimmäisen Mediatuotannon ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavan koulutusohjelman ryhmän aloituspäivästä. Vuoden aikana tämä joukko opiskelee täyteen 60 opintopistettä. Toiveissa on, että he kaikki lukukauden päätyessä saavat todistuksen Medianomi (ylempi AMK) tutkinnon suorittamisesta (englanniksi Master of Culture and Arts).
Koulutusesitteessä visioitiin että että "Koulutuksen tavoitteena on media-alan luova tuottajuus, jossa yhdistyvät sisältöjen kehittäminen, tuottaminen ja tuotteistaminen kansainvälisille markkinoille." Kyllä se tällä joukkueella onnistuu.
Lycka till!
Koulutusohjelman kuvaus
maanantai 8. syyskuuta 2008
Ikuisessa Galleriassa Ikuiset ystävät
IKUISET YSTÄVÄT 11.9. – 26.9. 2008
Timo Bredenberg
Merja Laine
Liina Mäki-Patola
Karoliina Paappa
Pekko Rinkinen
Catrine Sohlberg
Minna Suoniemi
Päivi Viinikainen
Ikuinen Galleria
Finlaysoninkuja 3
33210 TAMPERE
avoinna arkisin klo 12-16
Näyttelyssä IKUISET YSTÄVÄT on teoksia Ikuisen gallerian toimikunnan kahdeksalta taiteilijajäseneltä. Kaikki näyttelyn teokset kuvaavat ihmistä; Ihminen bailaa hampaat irvessä huonoissa bileissä, tarkkailee maailmaa ylösalaisin, kävelee ajokaistalla, katsoo itseään, pelkää koviksia, odottaa pimeässä, on osa tarinaa.
Teokset ovat maalauksia, piirustuksia, valokuvia ja videoteoksia.
Ikuinen Galleria on Finlaysonin alueella osoitteessa Finlaysoninkuja 3. toimiva taidetila, jossa esitellään tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Sen tärkein tavoite on mahdollistaa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmien opiskelijoiden kokeileva näyttelytoiminta. Lisäksi se toimii näyttelytilana myös muiden taidekoulujen opiskelijoille ja opettajille Suomessa ja ulkomailla.
Kaikki blogipostaukset Ikuisesta Galleriasta
Ylen Taitaja esitteli TTVOn Aamu-tv:ssä
TAMKin Finlaysonilla toimivat koulutusohjelmat olivat pääosassa Yle ykkösen Aamu-tv:n Taitaja-ohjelmassa tänä aamuna.
Ohjelmassa haastateltiin viestinnän koulutuspäällikkö Leena Mäkelää ja opiskelijoita Iiro Peltonen ja Hanna Mäkelä, elävää kuvaa eri puolilta koulua näytettiin kiitettävästi. Ikuinen Galleria oli myös näyttävästi mukana.
Katso Taitajan TTVO-ohjelma
Kuvat Taitaja-ohjelmasta 8.9.2008
sunnuntai 7. syyskuuta 2008
Nuoret digimediatalentit syynissä Salzburgissa
EUROPRIX Multimedia Awards on alle 30-vuotiaille digitaalisia sisältöjä luoville nuorille suunnattu kilpailu, jossa on yhdeksän kilpailusarjaa. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1998 alkaen, ja siihen osallistuu 34 maan edustajia.
Kilpailun jury, johon tänä vuonna kuuluu 13 jäsentä, kokoontuu parastaikaa International Centre of New Median päämajassa Itävallan Salzburgissa. Neljän päivän aikana seulotaan 338 kilpailuun lähetetystä työstä voittajaehdokkaat, kunkin sarjan voittaja ja koko kilpailun voittaja. Työ on rankka, ja tällä kertaa kirjaimellisesti hikinen, lämpötila auringonpaahteisessa Salzburgissa on ollut +31. (Mutta onneksi sunnuntai-iltana pääsee vilvoittelemaan Tampereelle.)
TTVO on osallistunut aktiivisesti EUROPRIX verkoston toimintaan. TAMK on ainoa korkeakoulu, jolla on ollut yhtäjaksoinen edustus EUROPRIX tuomaristossa vuodesta 1999 lähtien. Yhteistyötä on erityisen paljon tehty vuosittain MindTrekin ympärillä, jo vuonna 1999 Tampereella järjestetyn EUROPRIX gaalan ja muiden tapahtumien yhteydessä.
Voittajaehdokkaiksi valittujen töiden tekijätiimit kutsutaan Top Talent Festivaaliin, joka tällä kertaa järjestetään Grazissa 27-29.11. Festivaalin huipentaa palkintogaala. Festivaalin rinnalla järjestetään myös digitaalisen median opettajien perinteinen Academic Network Conference.
EUROPRIX
Kuva: Tuomariston työ ei ole vain kilpailutöiden katsomista, saman verran aikaa kuluu keskusteluihin ja äänestyksiin. Kuvassa Mirjana Peitler-Selakov (Itävalta), Kaan Oglakci (Englanti), Anya Shapira (Hollanti) ja Sanneke Prins (Hollanti) pohtimassa mitkä työt asetetaan voittajaehdokkaiksi Online/Broadband kilpailusarjassa.
perjantai 5. syyskuuta 2008
Riikka Kuoppala New Yorkin MoMA:ssa ja Suomen Madridin kulttuuri-instituutissa
TAMKin Kuvataiteen koulutusohjelmasta 2007 valmistuneen Riikka Kuoppalan elokuva Vieras ruumiissani on valittu New Yorkin modernin taiteen museossa MoMA:ssa 15. syyskuuta esitettävään suomalaisen videotaiteen ja kokeellisen elokuvan näytökseen. Näytös on otsikoitu Arctic Hysteria Onscreen ja sen järjestää Suomen taideakatemian säätiö FRAME yhdessä MoMA:n kanssa. Näytöksen on kuratoinut Marita Muukkonen FRAME:sta. Kaksituntisessa näytöksessä esitellään suomalaista video- ja elokuvataidetta 90-luvun puolivälistä tähän päivään.
Kuoppala on myös valittu Suomen edustajaksi Madridissa toimivien pohjoismaisten kulttuuri-instituuttien yhdessä järjestämään videotaidenäytökseen. Näytös on osa Madridin Noche en blanco -nimistä taiteiden yötä, joka levittäytyy ympäri kaupunkia 13. syyskuuta. Joka Pohjoismaasta on esillä yksi juuri valmistunut tai valmistumassa oleva videotaiteilija.
Vieras ruumiissani on Riikka Kuoppalan ohjaama ja käsikirjoittama kokeellinen lyhytelokuva. Se oli hänen tutkintotyönsä kuvataiteen koulutusohjelmaan. Elokuvassa nuori tyttö ja aikuinen nainen kohtaavat ullakolla, leikkivät yhdessä ja pohtivat kokemuksiaan. Pikku hiljaa leikin ja todellisuuden rajat sekoittuvat. Elokuvan aihe on sairastuminen ja sairauteen suhtautuminen. Se käsittelee identiteettikriisiä ja tutkii erilaisten roolien vaikutusta identiteettiin.
Riikka Kuoppala jatkaa opintojaan Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolla maisteriohjelmassa. Hän on tällä hetkellä opiskelijavaihdossa Carnegie Mellon Universityssä, Yhdysvalloissa.
Vieras ruumiissani (2008)
Kesto 9 min 55 s
Käsikirjoitus, ohjaus: Riikka Kuoppala
Rooleissa: Ilona Karppelin, Elisa Salo
Kuvaus: Jan-Niclas Jansson
Leikkaus: Riikka Kuoppala, Andrea Zapata Girau, Heidi Mäkinen
Äänisuunnittelu: Jarno Muhonen
Tuotanto: TAMK / Taide ja viestintä
Tuotantoa on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.
Aiempia postauksia Riikka Kuoppalasta:
Kuvataiteen henkilöprofiili: Riikka Kuoppala
Riikka Kuoppala Oberhauseniin
Hauru ja Kuoppala menestyivät Oberhausenissa
keskiviikko 3. syyskuuta 2008
Japanilaisvieraita TTVO:lla tänään
Ryhmä Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa vierailevia Project Design opiskelijoita Miyagin yliopistolta, Sendain kaupungista Japanista kävi tänään tutustumassa TAMKin Finlaysonin kampukseen.
Vieraille esiteltiin TTVO:lla tehtyjä elokuvia ja web-tuotantoja, ja talokierroksen aikana käytiin myös tutustumassa ProAkatemian toimintaan. Erityisen paljon vieraiden kamerat räpsähtelivät kuvataiteen kerroksen saleissa ja työpajoissa.
Myös TAMKin ensi vuonna käynnistyvä kansainvälinen Bachelor Degree in Media vaikutti kiinnostavan suuresti. Kukapa tietää, ehkä uuteen koulutusohjelmaan saadaan hakemus tai pari myös Sendaista.
TAMKilla on myös pysyvää Japani-yhteistyötä. Okayaman yliopiston kanssa on jo kaksi vuotta ollut käynnissä yhteistyöprojekti, jossa suunnitellaan pelillisiä elementtejä kemianteollisuuden koulutussovelluksiin. Projektiin osallistuvat etupäässä viestinnän koulutusohjelman vuorovaikutteisuuden suunnittelun opiskelijat.
Miyagi University
Kuvassa vieraat TTVOn kattoterassilla. PirAMKin kansainvälisyyssihteeri Marika Kyllönen toinen vasemmalta.
tiistai 2. syyskuuta 2008
MA in Screenwriting käynnistyi tänään
Toinen toteutus Manchesteriläisen Salfordin yliopiston ja TAMKin yhteisestä MA in Screenwriting maisteriohjelmasta käynnistyi tänään.
Kymmenen suomalaista ja viisi brittiläistä opiskelijaa harjaantuvat elokuvakäsikirjoittamisen taitajiksi kuluvan syksyn Tampereella ja ensi kevään Manchesterissä, ensi kesänä ja syksynä ohjelmaan kuuluu vielä etäopintoja. Opiskelijat saavat maisterin todistuksensa Salfordin yliopistosta.
TAMKin viestinnän koulutusohjelman ja Salfordin yliopiston elokuva- ja televisiokoulutuksella on pitkät perinteet. Opettaja- ja opiskelijavaihtoa on ollut 1990-luvun puolivälistä. Vaihtoohjelmien rinnalle on tullut yhteisiä filmiprojekteja ja maisterikoulutus.
Kuvaus MA in Screenwriting ohjelmasta
Kuvassa MA in Screenwriting-ryhmä TTVO:n pääsisäänkäynnin edessä. Kolmas oikealta viestinnän koulutusohjelman mediatutkimuksen lehtori Peeko Näränen.
Internet-asiantuntijoita vierailulla
Tänään TAMKin Finlaysonin kampukseen kävi tutustumassa Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston Suomen koordinaatiokeskuksen Internet työryhmä, joka koordinoi ja kehittää Suomessa Työsuojelutietopankkia.
Ryhmän jäsenet ovat verkkopalveluista vastaavia henkilöitä eri organisaatioista kuten Työturvallisuuskeskuksesta, Työterveyslaitokselta, Työsuojelurahastosta, Tampereen teknilliseltä yliopistolta, Hämeen työsuojelupiiristä ja sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Vieraita kiinnosti se, miten nuoria koulutetaan tuottamaan mediaa. Erityisen kiinnostuksen kohteena oli vuorovaikutteinen media, myös oman sivustonsa kehittämisen kannalta. TTVO:n blogi herätti kiinnostusta opiskelijatöiden ohella, ryhmäblogi saattaa olla yksi ratkaisu Työsuojelutietopankin verkkoviestinnän kehittämisessä.
Työsuojelupankki
Kuvassa vieraat TTVO:n kattoterassilla
TAMKin kuvataiteen opettajat Kukkia ja mediaa taidesafarin rastilla
Laajalahden alueen museoissa järjestettiin viime viikonloppuna neljä erilaista "Kukkia ja mediaa" taidekierrosta joihin osallistuttiin pyöräilemällä pisteestä toiseen.
Lauantaina järjestetyn "Videotaiteilijat" kierroksen aloitusrasti oli Espoon nykytaidemuseo EMMAssa, rastin sisällöstä vastasivat TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman opettajat Fanni Niemi-Junkola, Björn Aho, Sari Tervaniemi, Minna Suoniemi ja Juha Suonpää videotaideteoksillaan. Taidekierros herätti suurta huomiota mm. Helsingin sanomissa. Kukkia ja mediaa taidesafari oli mediataiteilija Markus Renvallin ideoima.
Blogi pahoittelee myöhäistä heräämistään, tarkoitus kyllä on kertoa tämänkaltaisista erinomaisista tapahtumista mielummin etu- kuin jälkikäteen.
Kukkia ja mediaa
Labels:
videotaide
maanantai 1. syyskuuta 2008
TTVO vahvasti mukana Oriveden Reikäreuna-elokuvafestivaalilla
Yksi Suomen takuulla sympaattisimmista elokuvafestivaaleista on Taideyhdistys Roihun jo neljättä kertaa järjestämä Reikäreuna 24-28.9.
Järjestäjät luonnehtivat tapahtumaa aidoksi pikkufestivaaliksi, jossa on rehellisesti täydellinen tunnelma ja röyhkeän hyvä ohjelma.
Paikalle on helppo kulkea Tampereelta ja kauempaakin, sillä festivaalipaikat sijaitsevat kaikki Oriveden rautatieaseman tuntumassa. Festivaalilla voi yöpyä huokeasti, ja viimeisen junan lähdettyä järjestetään bussikuljetus Tampereelle.
Festivaalitapahtumat ovat elokuvateatteri Taistossa, Festivaalipub Saviassa ja Ensin talossa. Kaikki yksityiskohdat selviävät tapahtuman ensiluokkaisilta veppisivuilta.
TTVO on näkyvästi esillä festivaalilla. Lyhytelokuvakilpailun esiraadin tarkan seulan on läpäissyt peräti yhdeksän viestinnän koulutusohjelmassa ja yksi kuvataiteen koulutusohjelmassa tehty elokuva.
Festivaalilla nähdään viestinnän Sirkka, 4 min. ohj. Juha Kuoppala: Räpylät, 5 min. ohj. Jussi Autio; Pakoon, 3 min. ohj. Helena Yli-Kyyny; Monophopic, 15 min. ohj. J-P Yläkangas; Kotista, 4 min. ohj. Anna-Kaisa Haapala; Vanhanaikainen, 4 min. ohj. Arttu Salmi; Staalot, 7 min. ohj. Ville Ojanperä; Jos kaadun, 13 min. ohj. Hannaleena Hauru ja Ei vettä, rantaa rakkaampaa, 14 min. ohj. Ilkka Rautio sekä kuvataiteen Työ tekijäänsä kiittää, 13 min. ohj. Henna Inkinen.
Festivaalilla nähdään myös kuvataiteen koulutusohjelmasta jo valmistuneen Sami Sanpäkkilän elokuvia vuosilta 1996 - 2006, Tampereen lyhytelokuvajuhlien parhaita vuosien varrelta ja Münchenin elokuvakorkeakoulun elokuvia.
Festivaalilla on elokuvien lisäksi paljon muuta ohjelmaa. Lauantai-iltana Pub Saviassa esiintyy mm. Palava maa, jossa musisoivat viestinnän ääniopiskelijat vuosimallia 06 Ilkka Lahti ja Veikko Korhonen.
Reikäreunan tuotantotiimissäkin on vahva TTVO:n edustus, toinen tuottaja Ilona Tolmunen aloitti mediatuotannon opinnot tänä syksynä, markkinoinnista vastaava Kaisa Tomperi opiskelee kolmatta vuotta leikkausta, ja visuaalisesta ilmeestä vastaava Tuomas Korolainen kolmatta vuotta visuaalista suunnittelua.
Reikäreuna festivaali
Taideyhdistys Roihu
Lisätietoja kilpailuun valituista elokuvista:
Sirkka, Räpylät, Pakoon, Kotista, Vanhanaikainen ja Monofobia
Ei vettä, rantaa rakkaampaa
Staalot
Jos kaadun
Kuva elokuvasta Jos kaadun. Kuvaaja: Miina Alajärvi
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)