perjantai 5. syyskuuta 2008

Riikka Kuoppala New Yorkin MoMA:ssa ja Suomen Madridin kulttuuri-instituutissa


TAMKin Kuvataiteen koulutusohjelmasta 2007 valmistuneen Riikka Kuoppalan elokuva Vieras ruumiissani on valittu New Yorkin modernin taiteen museossa MoMA:ssa 15. syyskuuta esitettävään suomalaisen videotaiteen ja kokeellisen elokuvan näytökseen. Näytös on otsikoitu Arctic Hysteria Onscreen ja sen järjestää Suomen taideakatemian säätiö FRAME yhdessä MoMA:n kanssa. Näytöksen on kuratoinut Marita Muukkonen FRAME:sta. Kaksituntisessa näytöksessä esitellään suomalaista video- ja elokuvataidetta 90-luvun puolivälistä tähän päivään.

Kuoppala on myös valittu Suomen edustajaksi Madridissa toimivien pohjoismaisten kulttuuri-instituuttien yhdessä järjestämään videotaidenäytökseen. Näytös on osa Madridin Noche en blanco -nimistä taiteiden yötä, joka levittäytyy ympäri kaupunkia 13. syyskuuta. Joka Pohjoismaasta on esillä yksi juuri valmistunut tai valmistumassa oleva videotaiteilija.

Vieras ruumiissani on Riikka Kuoppalan ohjaama ja käsikirjoittama kokeellinen lyhytelokuva. Se oli hänen tutkintotyönsä kuvataiteen koulutusohjelmaan. Elokuvassa nuori tyttö ja aikuinen nainen kohtaavat ullakolla, leikkivät yhdessä ja pohtivat kokemuksiaan. Pikku hiljaa leikin ja todellisuuden rajat sekoittuvat. Elokuvan aihe on sairastuminen ja sairauteen suhtautuminen. Se käsittelee identiteettikriisiä ja tutkii erilaisten roolien vaikutusta identiteettiin.

Riikka Kuoppala jatkaa opintojaan Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolla maisteriohjelmassa. Hän on tällä hetkellä opiskelijavaihdossa Carnegie Mellon Universityssä, Yhdysvalloissa.

Vieras ruumiissani (2008)
Kesto 9 min 55 s
Käsikirjoitus, ohjaus: Riikka Kuoppala
Rooleissa: Ilona Karppelin, Elisa Salo
Kuvaus: Jan-Niclas Jansson
Leikkaus: Riikka Kuoppala, Andrea Zapata Girau, Heidi Mäkinen
Äänisuunnittelu: Jarno Muhonen
Tuotanto: TAMK / Taide ja viestintä
Tuotantoa on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Aiempia postauksia Riikka Kuoppalasta:
Kuvataiteen henkilöprofiili: Riikka Kuoppala

Riikka Kuoppala Oberhauseniin

Hauru ja Kuoppala menestyivät Oberhausenissa

0 comments: