lauantai 16. helmikuuta 2008

Valo-opiskelijoiden installaatio Zoo Pesurummussa

Opiskelijatöitä on TTVO:ssa esillä Ikuisen Gallerian lisäksi milloin missäkin. Pesurummussa näyttelyjä on usein. Pesurumpu onkin oiva näyttelypaikka, sillä se on sisääntuloaula. Sinulle selviää kyllä miksi aulaa kutsutaan Pesurummuksi kunhan tulet katsomaan.

Eilen avattiin Pesurummussa vuonna 2006 aloittaneiden valo-opiskelijoiden installaatio "Zoo". Vieraileva valo-opettaja Maaret Salminen valaisee näyttelyä ja sen syntyä seuraavasti:

Installaation ideointi käynnistettiin jo syksyllä 2007, jolloin Valo06 kurssilaiset opiskelivat ”Valo ja tila” –jaksolla mm. tekstiin, pienoismallityöskentelyyn, valoon, väriin ja tilaan liittyviä asioita. ”Tekstistä tilaan” –kurssilla opiskelijat lukivat Peter Greenawayn elokuvakäsikirjoituksen ”ZOO”, analysoivat sitä ja purkivat tekstiä nk. lakanaksi. Tekstin herättämien mielikuvien pohjalta kukin keräsi niihin sopivia ideakuvia ja valitsi jonkin valoon, väriin ja tilaan liittyvän ”ongelman”, jota haluaisi lähteä kevään kurssilla tutkimaan.
Tehtävänä oli myös miettiä lähtökohta omalle osuudelle yhteisessä tilateoksessa, jonka pääteemaksi sovittiin ”metamorfoosi” ”ZOOn” hengessä – ei jäljitellen. Kevään 2008 ”Valo ja esitys” –jakson installaation paikaksi tuli näyttelytila ”Rumpu”, josta opiskelijat rakensivat ensin pienoismallin jatkotyöskentelyä varten. Kunkin oma osuus hahmoteltiin ensin pienoismalliin, jossa tutkittiin mm. tilallisia ratkaisuja ja mahdollisia yhteisiä teemoja.

Installaation toteutus käynnistyi 4.2.2008 alkaneella valon ja värin syventävällä kurssilla osana kokonaisuutta ”Valo ja esitys”. Kurssin päätteeksi installaatio jää näyttelynä esille 15.-22.2.2008 väliseksi ajaksi, minkä jälkeen oppimisen näiltä osin päättää oppilaiden kurssiraportointi ja palaute. Installaatioprojekti yhdistää aiemmin opittua ja uutta prosessin kautta opittua ja oivallettua tietoa ja kokemusta.


Työryhmän opiskelijajäsenet: Jussi Laine, Anna Martevo, Jere Mönkkönen, Niko Roivainen.
Kuvat: Jere Mönkkönen

Installaatioon voi tutustua TAMKin Finlaysonin kampuksen sisääntuloaulassa arkisin klo 9-16 22.2. saakka.

0 comments: