maanantai 4. helmikuuta 2008

Mihin opinnot johtavat?


Opiskelijat viettävät täällä neljä vuotta tai hieman enemmän, mitä he sitten tekevät? Asia kiinnostaa myös opettajia, joten seuraamme asiaa eri tavoin. Pari vuotta sitten teetätimme Turun kauppakorkeakoululla työllistymisselvityksen, itse olen hyvin selvillä parin sadan opiskelijan myöhemmistä vaiheista LinkedInin ja Facebookin avulla.

Tilastojen mukaan opiskelijat työllistyvät hyvin, yli 70 prosentilla on työpaikka heti valmistuessaan. Osa jatkaa opintojaan, osa perustaa oman firman, monet ovat kuvataiteilijoita tai freelancereita.

Suurimmat TTVO-talot ovat Nokia, Satama Interactive, YLE ja muut tv-kanavat. Suuret mediatalot työllistävät lähes puolet viestinnän opiskelijoista. Suuri osa jakautuu kymmeniin pieniin ja keskisuuriin viestintäalan firmoihin, jotka tuottavat sisältöä tallenteisiin, televisiokanaville ja internetiin, myös painotuotteisiin. Moni aivan muun toimialan yritys tarvitsee myös viestinnän ammattilaisia. Osa entisistä TTVOlaisista toimii opettajina ja tutkijoina, aika moni myös yritystensä omistajina. Oikeusministeriössäkin on työpöydät parille ex-ttvolaiselle.

Missä asemissa he ovat? Yleisiä ammattinimikkeitä ovat projektipäällikkö, tuottaja, visuaalinen tai graafinen suunnittelija, graafikko, AD tai Art Director, ohjaaja, kuvaaja, kameramies, animaattori, konseptisuunnittelija, luova johtaja, web-suunnittelija, äänisuunnittelija, valosuunnittelija, mainoskuvaaja, leikkaaja, efektoija, toimittaja, tuotantopäällikkö, tuotantoassistentti, software developer, eriasteisia päälliköitä ja johtajia löytyy iso liuta.

Kuva ei varsinaisesti liity juttuun, siinä ryhmä opiskelijoitamme pystyttää tänään kuvastudiossa kulisseja kuvausta varten.

0 comments: